Voin väittää, että kolmessa vuodessa Lontoo on käynyt niin tutuksi, mitä sen kolmessa vuodessa on mahdollista käydä. Luontaisen uteliaisuuden ja omaan asuinkaupunkiin kohdistuvan kiinnostuksen johdosta voinkin itsevarmasti todeta olevani puoliläpällä jonkin alustavan sortin itsetunnustettu Lontoo-asiantuntija. Suurimman osan opeista olen kerryttänyt perinteisesti kantapään kautta, joka vähintäänkin takaa, että kokemusta löytyy monelta kantilta. Yksi Lontooseen kohdistuva harhaluulo jonka moni kohtaa ja joka tietämättömänä ainakin alkuaikoina kulutti myös omaa kukkaroani tuntuvasti oli Lontoon kohutun kallis hintataso, joka näin kolmen vuoden jälkeen ei omassa mielessäni pidä paikkaansa laisinkaan.

Syksyn alkeassa on pöhinä alkanut käymään meikäläisen viestikansioiden lisäksi eri keskustelupalstoilla – aiheena Lontooseen muutto ja täällä selviytyminen. Nyt onkin täydellinen hetki koota omat opit yhteen ja jakaa niitä kiinnostuneiden kanssa. Lontoo vinkit muuttoa varten kun ovat ovat niitä mitä jengi kyselee meitsiltä ehkä eniten. Tässä postauksessa teemana on etenkin se, että miten selviydyt Lontoossa budjetilla asuessasi täällä, niin ettei tarvitse elämästä silti karsia. 

Suomalaiset ovat suomalaisen tukiverkosto Lontoossa

Ihan ensimmäisenä pitää mainita, että paras etu on ihan täysin ilmasta. Nimittäin henkinen etu ja vertaistuki. Ennen yhdenkään punnan kuluttamista, suosittelen liittymän Lontoossa asuvien suomalaisten hyperaktiiviseen Facebook-ryhmään nimeltä Finnish People Living in London. Tästä ryhmästä löytyy apu about kaikkeen. Olit sitten perustamassa yritystä, etsimässä töitä, asuntoa, lenkkikaveria, vinkkejä tai vertaistukea, löytyy yleensä ratkaisu täältä. Muita ryhmiä, joihin suosittelen lämpimästi liittymään ovat:

Kun suomalaisten Facebook-ryhmiin on liitytty, on aika pohtia, että missä sitä voisikaan Lontoossa asua?

Moni haaveilee omasta asunnosta yksin tai kumppanin kanssa, mutta ensimuuttajalle tilanne voi olla mutkikkaampi, sillä ilman paikallista luottohistoriaa tai asumishistoriaa, pyörii takuuvuokrat kuuden kuukauden tietämillä. Itse suosittelen alussa tsekkaamaan vain ja ainoastaan Facebook-ryhmät, puskaradiot sekä tietyt nettisivut, jossa kämppiä on tarjolla. Itse teimme alussa kaiken niinkun ei pitäisi muuttaessamme ja maksaessamme hätäisinä our ass off jäätävästä kämpästä ilman mitään taustatutkimusta. Pääasia, että oli hauskaa ja voin silti todeta, että Camden oli kaikessa kaaottisuudessaan ehkä paras lokaatio aloittaa elämä uudessa kaupungissa. 😀  Sijainti kannattaa nimittäin aina ottaa huomioon. Itse olen asunut aina Pohjois-Lontoossa ja ääni meneekin vain ja ainoastaan tänne. Okei. Esim Camden Town on alueena aika tyyris, mutta jos osaa suunnistaa metroasemalta edes muutaman sadan metrin toiseen suuntaan – saatta hinnat laskea huomattavastikin.

Lontoo jakautuu eri hallintoalueisiin ja näistä hallintoalueista itse suosittelen tsekkaamaan seuraavat: Hackney (my home<3), Camden (eloisa ja hyvin keskeinen mutta hintava), Islington (staili), Tower Hamlets (särmikäs) tai Haringey (Jää ehkä näiden muiden varjoon, etenkin hinnoissa, eli siks just). Paras on silti, että nämä kaikki hallintoalueet sijaitsevat toinen toistensa kyljessä, eli kaikki makeet mestat löytyvät aika samasta mytystä, vieläpä hyvin taktisesti lähellä Lontoon ydintä. Lontoon pohjois- ja itäosissa on nuorekasta perilontooloista meininkiä ja elämää riittää vuorokauden ympäri. Itse arvostan myös keskeistä sijaintia ja erinomaisia liikkumisyhteyksiä. Alueina ei edellämainitut välttämättä halvimpia, sillä moni muukin tähtää näihin postikoodeihin, mutta itse perustan sen nimeen, että sijainnista ja alueista ei tule karsia – omasta mielestäni Lontoo-elämys kärsii siinä kohtaa. Etelä-Lontoossa kämpän saa mahdollisesti halvemmalla, mutta jos multa kysytään niin se paras meininki löytyy silti pohjoisesta. Toki jos muutama suositus pitää antaa etelässä niin Brixton, Peckham ja East-Croydon saavat multa äänen. Alueet tuntevalle käy samalla aika selväksi, että minkälaisesta meiningistä meitsi digaa, eli sillä varauksella kannattaa neuvoni ottaa. 😀 

Asuntoa kannattaa kysellä toki suomalaisten ryhmistä. Alla listattuna myös muutama paikallinen ryhmä joihin

kandee liittyä ja alkaa monitoroimaan.

Se kannattaa silti muistaa, että asuntomarkkinat ovat Lontoossa villit. Kämpät näyttävät livenä lähes poikkeuksetta jäätävämmiltä. Mikään raha ei saa myöskään liikkua ennen kuin toimivat avaimet ovat handussa.

Yleiset Säästövinkit – Ne Edulliset Vaihtoehdot Lontoossa?

Mites ne yleiset säästövinkit sitten. Kuten kehuin. Lontoo ei oikeesti ole todellakaan niin kallis mitä jengi monesti luulee. Julkinen liikenne ja vuokrat etenkin laatuunsa nähden voivat olla kyllä astronomisia jos ei tee tiedonhakuaan kunnolla.  Muut keskeiset asiat kuten esim. Bisse, ruokaostokset, kledjut, raflat ja arkipäivän muut peruskululut ovat Lontoossa huomattavasti Suomen hintoja halvempia.

Liittymä

Liittymä kannattaa hommata heti kun saapuu Lontooseen. Ensin prepaid ja kun pankkitiliavattu, saat nk. ‘oikean’ kk-maksulla toimivan paketin. Three on ainakin halpa. Rajattoman netin sai vielä pari vuotta sitten alle £20 punnan kuukausihintaan, oiskohan ollut jopa £13. Lontoossa hyvä – etenkään rajaton netti ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys. Tosin Threessä on se ongelma, että verkko-ongelmia saattaa esintyä etenkin sisätiloissa. Been there done that. Itsellä on käytössä tällä hetkellä Vodafone, josta maksan varmasti ylihintaa, mutta yhteyksien kanssa ei ole tarvinnut painia, ei Englannissa, Suomessa,  Jenkeissä tai edes Kaukasusvuoristossa Georgiassa. Tässä kohtaa onkin hyvä todeta, että olen hyvä neuvomaan muita, mutta se miten itse toimin – siihen ei todellakaan kannata takertua.

Kledjut

Lontoo on on shoppailun paratiisi ja täällä tilanne jos toinenkin vaatii vaatekaapin päivitystä. Monissa työpaikoissa on olemassa myös suomalaiseen korvaan skidisti vanhahtava dress code. Jos onnistut työmarkkinoilla lyömään itsesti läpi peri-englantilaiseen konttoriin, voi formaalin jakkupuvun tai muiden office-vermeiden ostaminen olla edessä. Lontoossa myös sattuu ja tapahtuu ja tilanne vaatii pukeutumista. Naamiaisia, kulttuuritapahtumia ja illanistujaisia. Mistä sitten löytää edullista puettavaa? Näillä vinkeillä rikotaan kaikkia luonnonsuojelun lakeja, mutta toisinaan tulee pakostakin sädekehään säröjä. Jos haluat ostaa keskinkertaista laatua halvalla, saada sen kotiovellesi nopeasti, sekä niin, että vermeet näyttävät nykypäivältä, on Asos välillä vähän liiankin kätevä. Britannia on kotiinkuljetuksen luvattu maa ja jos tänään tilaat, saat vaatteet itsellesi huomiseksi. Jos ei rätit sittenkään istu, tapahtuu palautus lähes yhtä kätevästi. Love Island-kilpailijoiden pukeutumisesta tunnettu Boohoo ei kanssa hintojen kalleudella osaa kohauttaa. Fyysisistä kaupoista löytyy sopuhintaan semihyvää valikoimaa perus henkkamaukkojen lisäksi New Lookista, Bershkasta, 21 foreveristä, River Islandista sekä tietenkin saarivaltion omasta ylpeydestä – Primarkista. Primarkin valkoisten t-paitojen hintalappu koettelee jopa fast fashionin rajoja. Primarkista saa hyvällä hinnalla myös lakanoita, tyynyjä ja muita kodin tarpeita. Sports Direct on paikallinen klassikko, eikä suinkaan katu-uskottavimmalla tavalla mutta sporttibrändien sunnuntaikappalelöytöjä täällä kyllä tekee. T K maxx on puolestaan kauppaketju joka jokaisen pitää kokea. Täältä löytää luksusta todelliseen löytöhintaan. Stella McCartneysta Calvinin boxereihin ja amerikkalaistyylisiin sisustusratkaisuihin –  kaikki markkinahintoja todella paljon halvemmalla hinnalla. T K Maxx on shoppailijan paratiisi.

Jos budjetti venyy, mutta et kumminkaan halua maksaa täyttä hintaa luksuksesta, on lontoolaisten hienostoalueiden charity-shopit myös erinomaisia paikkoja tehdä löytöjä. Siinä missä Suomessa tonnien merkkilaukku on elämänmittainen sijoitus jonka merkitys kilpailee kantajalleen lemmikin kanssa, voi Lontoossa kensingtonilaisen kotirouvan Goyard päätyä hyväntekeväisyyskaupan alahyllylle etsimään odottaajana kuin mikäkin kassi konsanaan. Kandee pitää silmänsä auki. Lontoo on myös Vintagen luvattu pääkaupunki. Oma suosikki vintage-kauppani on naapurustossamme sijaitseva Strut Man osoitteessa 182 Stoke Newington Church Street, London N16 0JL. Kysy täällä ihmeessä myyjältä vinkkejä muista liikkeistä. Täältä saattaa löytyä niin Minna Parikkaa kuin myös Balenciagaa ja kaikkea siltä väliltä – todella kilpailukykyisin hinnoin.

Hygieniatarvikkeet & Kosmetiikka

Kosmetiikasta ei todellakaan kannata maksaa Lontoossa ylihintaa, sillä se ei maksa täällä mitään – etenkään kun suuntaat Sainsburyn sijasta puntakauppoihin. Poundland ja muut puntakaupat löytyvät joka high-streetiltä ja hinnat tosiaankin komeilevat parin pennin tietämillä. Vinkkivitonen on, että ei hinnoista sokaistuneena ei silti koskaan kannata ostaa hiuslakkaa tai hiusvahaa näistä kaupoista. Paha virhe!  

Syö & Juo

 • Aamukahvi: Pret a Managerilta saat filterikahvin 99 pencellä. Greggs on myös hyvä (£1.60). Näissä voi maksaa kortilla, joten ei tartte kantaa käteistä mukanaan.
 • Ruoka-ostokset: Lidl löytyy täältäkin. Aldi on Lidlin pikkusisko ja mikäli ei heikko valikoima haittaa – suuntaa Icelandiin.

Juo edukaasti

 • Be at One. Häppäri kahdeksaan saakka. 2 x cocktailia yhden hinnalla. Sijainnit ympäri Lontoota. Suositusdrinkki: Samppanja & Konjakki cocktail.
 • Ryby Blue Leicester Squarella, kaikki safkat ja brenkut puoleen hintaan aina kahdeksaan saakka. Terassilta avautuu näkymät kohti turistikeskittymää eikä koskaan täyttä.
 • J D Whetherspoon on klassikko sillä, täältä saat bisset ja purilaiset parilla punnalla kellonajasta riippumatta aina kesät ja talvet. Hinnat ovat kuin etelänlomalla ja elämys hakee kaikessa brittiläisyydessä vertaistaan.

Ei normipubien hinnatkaan juuri päätä paina. Etenkään kun vertaa Suomeen. Ovathan pubit täällä julkisia olkkareita. Häppäreitä Lontoossa riittää – niitä kannattaa vaan pitää silmällä ja osata suunnistaa nähtävyyksien ulkopuolelle, jossa se aito Lontoo alkaa. Lontoossa ulkonakäynnistä tekee kallista vain sen määrä, sillä täällä kasuaali ulkonakäynti on osa arkipäiväistä elämää.

 • Halpaa ruokaa: Lontoossa ulkonasyonti on oikeasti tosi edukasta, mikäli et käy Mayfairissa. Oon jo aiemminkin blogissa maininnut, että yks tunnelmallisimmista kaduista mennä ulos safkaamaan on Upper Street Angelin ja Highbury Islingtonin välissä. Siinä kohtaa kun sulla ei ole mitään merkitystä, että mitä nassuun pistät – paikalliset chicken shopit ovat ässiä. En siis missään tapauksessa suosittele, mutta jos paha paikka iskee niin tiedät mihin mennä. 😛 
 • Edullista terveellistä ruokaa: Itsusta etenkin mukaanotettuna ja opiskelija-alennuksella sekä ennen sulkemisaikaa. Samoin Vasabi. Nam nam nam!

Muut Tarpeet

 • Kotiin: Asda ja Wilko ovat paikallisia tarjoustaloja. Argos on puolestaan oma erikoisuus jossa ostaminen tapahtuu suoraan liikeistä löytyviltä iPadeilta. Näistä saattaa löytyä oikeastikin aika stailia tavaraa. Vähintään kaiken mitä kotiisi tarvitset. Oikeastaan ihan kaiken mitä ikinä tarvitset.
 • Taksit: Unohda taksit, ota käyttöön seuraavat aplikaatiot: ViaVan, Adison Lee, Uber tai Taxify.
 • Pankkitili ja vakuutukset? Lloyds on itsellä ja sanaakaan ei riitä valitettavaa. Erityisen tyytyväinen oon etenkin kattaviin ja edullisiin vakuutuksiin ja palvelumaksuihin. Lloydsilla kannattaa heti alussa upgreidata tili, jotta saa about kympin hintaan kännykkävakuutuksen ja matkavakuutuksen sekä jonkun muun kolmannen tieliikennesysteemin kaupan päälle. Vajaa parillakympillä saat korotettua tiliistäsi platinumin jolloin edut sen kuin paranevat.
 • Hammaslääkäri. Britanniassa on oman kokemukseni mukaan erinomainen terveydenhoitosysteemi, tunnetaan myös nimellä NHS. Paikalliselle terveysasemalle kannattaa rekisteröityä heti tänne muutettua, mutta ei se maailmanloppu ole jos ei rekisteröintiä ole muistanut tehdä, puhun taas kokemuksen syvällä rintaäänellä. Aina on nimittäin ensiapu keksitty. Lontoota paremman hammaslääkärielämäyksen olen kokenut olen vain Australiassa purppuranvärisellä klinikalla ilokaasupuudutuksen rentouttamana. Muuten menee täällä kokemus ihan kärkeen vaikka ensivaikutelma oli alkuun, että wtf. Jos etsit halpaa ja hyvää hammaslääkäriä, kannattaa ihan ehdottomasti suunnata Fladburyn klinikalle Tottenhamiin. Hinnasto pyörii parinkympin tietämillä ja vaikka sijainti on vähän sketchy ei todellakaan kannata pelästyä. Olen kuullut kauhutarinoita, että jengi on maksanut satoja puntia hammaslääkärihoidoista Lontoossa for nothing. Pelkkää kusetusta sanon!

Paras yleinen vinkki on loppuun se, että a.) suuntaa zone 1 ulkopuolelle ja b.) ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä, suuntaa neuvoa antavalle suomalaisten Facebook-ryhmiin ja kysy sieltä. Suomalaiset auttavat Lontoossa aina ja yhteisö on täällä iso.  

Tässähän näitä tuli. Mitä vinkkejä teillä on Lontooseen muuttavalle? Jaa kommentteihin säästövinkit ja muut! 

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Mahtava kuulla! Fiilaan! Olisin siis ite niin kaivannut, että joku olis kertonut mulle sillon ekan vuoden aikana, että miten hommat Lontoossa hintapoliittisesti toimii.:-) Pitääkin tsekkaa sun postaus!

 1. ”Alueet tuntevalle käy samalla aika selväksi, että minkälaisesta meiningistä meitsi digaa, eli sillä varauksella kannattaa neuvoni ottaa. 😀 ”?

  Tämä ei kauheasti avaa alueen luonnetta Lontooseen muuttavalle?

 2. On kyllä tosi, tosi paljon omista valinnoista olemisen ja elämisen hinta kaikkialla! Hyvä postaus ja Camdenin alue olisi kyllä yksi top -listan huipulla, jos ois muutto edessä.

 3. Tälkä appilla saa ilmaista ruokaa. Osta tavarat normaalisti ja saat kuittia vastaan rahat takaisin 24 tunnin sisällä. Jos käytätte mun koodia, saatte myös Nutella purkin ilmaiseksi!

  Get a free Nutella jar! Download the Shopmium app and use my referral code k7p9u 😊 https://www.shopmium.com/uk/referral/k7p9u

 4. Hyvä postaus – Lontoo on tosiaan paljon edullisempi kuin mitä yleensä luullaan, paitsi tietysti asumisen kannalta. Icelandista saa muuten ihan superhyviä vegaani-“liha”purilaisia – nami. Ruby Blue ei ollut mulle ennestään tuttu, pitää kokeilla!

 5. En voi kyllä suositella Threetä, vaikka liittymä toimii ihan ok.sti (vaikka talojen sisällä puutteita on kovasti) niin firmasta irti pääseminen on erittäin vaikeaa. Homma ei hoidu yhtä helposti kuin suomessa, että kävelet liikkeeseen ja perut. Kiertelyiden jälkeen liike antoi soitta hwidän puhelimellaan asiakaspalveluun. Puhelimeen vastanneen aksentista, linjan heikkoidesta ja tausta hälystä päätellen olemme erittäin varmoja, että puhelu meni jonnekkin Intian tietämille. Puhelua yhdiateltiin ainne ja tänne, piti vastata useiaiin kysymyksiin ja lopulta linja katkesi kokonaan. Loppujen lopuksi liikkeen esimies soitti puolestamme ja myös hänen kohdallaan vääntö kesti kauon. “Kyllä olen lukenut ne ehdot heille, kyllä olen näyttänyt, ei he haluavat vain lopettaa sopimuksen koska muuttavt maasta” jne. Mitään hän ei ollut lukenut tai näyttänyt, mutta hoksasi itsekin miten naurettava prosessi oli ja kertoi, ettei he saisi soittaa ollenkaan asiakkaiden puolesta. 10 pistettä ja papukaijan merkki liikkeen työntekijjöille, heilläkin selvästi ottaa päähän nämä menettelyt.

  Itse olen kokenut halvimmaksi ja myös toimivaksi ihan normaalin prepaid liittymän. Lontoo on pullollaan avoimia wifi.jä tai kahviloiden omia, joihin saat salasanat siellä ollessa. Myöhemmin ohikulkiessa puhelin yhdistyy näihin automaattisesti. Isoissa ostoskeskuksissa ja museoissa wifi on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tällä tavalla voit tarvittaessa suunnata sinne, missä tiedät langattoman yhteyden olevan ja säästää pitkän pennin. Varsinkin jos talaudessa on monta ihmistä. Paketteja halutessa esimerkiksi giffgaff on jotain, mistä olen kuullut paljon hyvää.

  1. Job, pre-paid on mustakin ollut hyvä. Itselläni on Vodafonen kympin paketti, josta jää aina dataakin reilusti käyttämättä just yleisen wifin takia. Siipalla on just giffgaff, jonka kuukausipakettia voi helposti muuttaa käytön mukaan.

 6. Kiitos kiva kirjoitus.Asuin Lontoossa 4 vuotta sitten landin maailmalle, olen planning sinner Anakin 25 kertaa Suomilomien yhteydessa Lontoo viikko kuuluu asiaan, onhan we kallis jos asuu Dorchesterissa, mina Bayswaterissa, ruokapaikat halvat sellaiset tuttuja. Niinpa aina istun permannolla kun katson pari musikaalia.

 7. Tuohon syöntiin ja juontiin lisäisin sen, että monesta kahvilasta saa kunnollisen alennuksen, jos on oma muki mukana: Pretin suodatinkahvi onkin silloin vain 49p ja Leonin 70p – testattu on! 😀 Omia lempparihalpisruokapaikkojani on Drummond Streetin intialaisravintolat: vegebuffet £6.95 ja on todella huikeat valikoimat ravintolassa kuin ravintolassa.

ADD A COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.