Mikä kuumottava 2 päiväinen onkaan takana. Siis aivan jäätävä. Brexit vaikuttaa todella mielentilaan. Tämän hetkinen moodi Lontoossa on kirjaimellisesti sanottuna apea, vienosti huvittunut ja todella hämmentynyt. Ajattelin ensin, että en kommentoi tätä asiaa mitenkään, mutta päätinpä pistää silti oman korteni kekoon. Kaikki varmaan arvaa, että mistä on kyse: Brexit.

Eilen aamulla kun heräsin ja kuulin, että mitä tämä hölmöläisten saarivaltio oli äänestänyt. Olin järkyttynyt. Ei sillä, äänestysoikeus on hieno juttu, mutta eilen ja tänään on käynyt väkisinkin mielessä että olisiko se sittenkään niin huono homma jos osan kansan äänestysoikeutta voitaisiin pikkasen rajoittaa? Tai vaihtoehtoisesti ottaa vaikka pakkokorkeakouluttautuminen käyttöön? Edes pakollinen medianlukutaitokurssi? Anyone?

Olin niin paljon raivokasta hiiltä täynnä, että koko suurten kaupunkien ja Skotlannin ulkopuolinen elämä, kaikki vanhat kurpat sekä lähdön puolesta äänestäneet dorkat juntit sai kuulla Snapchatissa kunniansa ja kovaa. Meitsin sanainen arkku se ei säästellyt tuomion sanomaa. Uutisen jälkeen lähdettiin Eeron kanssa Primrose Hilliin jumppaamaan ja kaduilla ihmiset oikeasti itki. Brexit oli kaikkien Lontoolaisten huulilla. Liberaalille ja nousukkaalle Lontoolle tämä koko keissi on nimittäin se suurin isku.

Miten-Brexit-Vaikuttaa-OttoIzakaya

Niinkuin kohut yleensä niin myös tämä pääsi laantumaan päivän mittaan. Eniten huolissani olin siitä, että mitä opiskelupaikalleni käy. Jättimäinen helpotus tuli siinä kohtaa kun Iltapäivällä sain mailin yliopistolta, että tämä alustava kansanääni EI tule vaikuttamaan opiskeluihini millään maailman tavalla. Toimitusjohtajien ja yritysomistajien sähköpostit alkoivat myös kiertämään ympäri työpaikkoja ja selväksi kävi, että Lontoo keep together. Ei syytä siis akuuttiin huoleen. Tuntien järkeistämistä myöhemmin kävi kokonaisuudessaan selväksi, että tämä kohu ei tule vaikuttamaan muutenkaan elämääni toistaiseksi ainakaan vielä ihan liikaa.

Se, miten tämä tulee vaikuttamaan ainakin näin lyhyellä aikavälillä on, että punta on alhaalla. Siinä missä aiemmin on rahaa tuntunut maailmalla olevan enemmän, on sitä nyt kurssin mukaan vähemmän. Toinen juttu on se, että henkilökohtaisesti vituttaa, että kouluttamattomien ja vanhoillisten tolkuton tarve olla äänessä vaikuttaa meidän Lontoolaiseen ilmapiiriin, missä meininki on kaikkea muuta kuin Brexittiä. Lontoo on maailman kuumin sulatusuuni ja  maailman finansillinen keskus. It’s all about money here ja siksi se vaikuttaa ja kovaa. Sitä jengit ei ymmärrä, että tehtaat pysyy tästäkin edes Kiinassa ja takavuosien suurvalta Glamour on elettyä aikaa. Rajoja on myöskään aika vaikea sulkea.

Miten-Brexit-Vaikuttaa-OttoIzakaya-2

No mutta sitten tuli lauantain. Tänään aamulla herätessäni saarivaltion oli vallannut Brexit morkkis. Kävi selväksi, että puolillakaan äänestäneistä ei ollut harmainta hajuakaan, että mistä äänestää ja mitä koko Brexit edes tarkoittaa. Jos eilen itkettiin EU:sta lähtöä, tänään itketään mentaalista krapulaa. Kansakunta ei ollut mm. ymmärtänyt, että punnalle tämä tietäisi tuhoa ja nyt kesää viettävien Brittien lompakon nyörejä ahdistaa. Mielestäni ei ole edes tahditonta jos totean, että tämä kansahan on kärjistettynä aivan läppä. Koko Brexitistä on tullut jäätävä farssi ja yksi iso tragikoominen vitsi. Oma sisäinen itkuni on muuttunut ainakin jo tässä reilu vuorokauden aikana lähinnä räkättävän nauruun ja syvän sanattomuuden epätodelliseen välimaastoon. Brexit morkkis oli niin odotettavissa. Sen johdosta olenkin tällä hetkellä hyvin optimistinen. Jotenkin mun on vaikea uskoa, että tietämättömän kansan ääni saisi suurvallan ajautumaan totaaliseen katastrofiin. Miksi siis turhaan maalaamaan piruja vielä seinille.

Aika siis ottaa happea, eikä auta lannistua. Meitsi aloittaa opiskelut normaalisti syyskuun ensimmäinen päivä ja otan opiskeluista kaiken ilon irti. Oma suunnitelmani on se, että Bachelor täällä loppuun ja sen jälkeen maailma on avoin. New York? Hong Kong? Kap Kaupunki? Doha?

Miten-Brexit-Vaikuttaa-OttoIzakaya-4

En jaksa uskoa vielä mihinkään kovin dramaattiseen. Rehellisesti sanottuna tämä koko farssi tällä hetkellä lähinnä naurattaa. Oma elämä jatkuu. Lontoo on sen verran timanttinen kaivos, että tätä apajaa en ole jättämässä näin helpolla. Ihan oma uteliaisuuden nälkäkin ajaa jo siihen pisteeseen, että haluan todellakin nähdä, että mitä pinnan alta vielä paljastuu ja mitä mikäkin vaikuttaa ja mihin.  

Meitsi pysyy Lontoossa ainakin vielä tulevat 3 vuotta ja sitä ei juntit Brexit-pellet muuta. Lontoo keep together ja se voima on nähty kuluneen vuorokauden aikana. Ehkä tulenkin elämään sitä aikaa, että Lontoosta tulee Euroopan uusi Hong Kong? Modernille erityishallintoalueelle olisi tällä hetkellä todellakin kysyntää.

Myös meillä Britanniassa asuvilla EU:n kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa lopulliseen tulokseen. Käykää siis äkkiä allekirjoittamassa nimenne TÄMÄN linkin kautta!

-OTTO- 


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. No jopas nyt Otto osuit arkaan paikkaan kun ulkopuoliset tulee tänne huutelemaan! ;D Mie olen sitä mieltä, että jokaisella Britanniassa asuvalla on oikeus ilmaista mielipiteensä maan tilanteesta, oli sitten syntynyt siellä tai ei. Näin isoa asiaa saa ihmetellä ja sen puolesta saa tuskastua jokainen, jonka elämään se jotenkin vaikuttaa. Siitä en oo niin varma, että kansanäänestys oli tässä paras vaihtoehto. Maassa kuin maassa rivikansalaisen on vaikea hahmottaa täydellisesti sitä poliittista ja yhteiskunnallista verkkoa jonka keskellä päättäjät kumppaneineen elää päivittäin työnsä vuoksi. Eikä tällä välttämättä ole tekemistä koulutustason kanssa. Nimettömille ja muille kritisoiville kommentoijille viestiksi tämä: jos haluatte että teidän ääntä kuunnellaan niin esittäkää ajatuksenne asiallisesti ja seisokaa sanojenne takana omalla nimellänne. Halventavat nimimerkit ei kuulu toisia kunnioittavan ihmisen sanavarastoon. Helppoa on vierestä huudella kun ei tarvitse siitä kantaa vastuuta. Ottoa ei oo syytä haukkua – kenenkään.

  1. Jokaisella britillä ja siellä asuvalla on oikeus ilmaista oma mielipiteensä maan tilanteesta, esimerkiksi äänestämällä eroa tai ei, eivätkä halventavat nimimerkit kuulu muita kunnioittavien sanavarastoon. Ottoa ei ole syytä haukkua – kenenkään – mutta silti se on ok kun Otto haukkuu 52% prosenttia kansasta. Mä en, Ida, ymmärrä. Mun mielestä on ihan helvetin tyhmää syyllistää niitä, jotka äänesti syystä tai toisesta eroa. Valtaosa nuorista äänesti eroa vastaan. Vanhemmista ihmisistä eroa vastaan äänesti prosentuaalisesti nuorisoa enemmän. Ei se jeesaa, kun valtaosa nuorista jätti äänestämättä ja vinkuu nyt jälkikäteen.

  2. No jopas joo! Pieni mylly tuli aiheutettua vähän joka kanavassa. 😀

   Jos maksaa vuokraa ja veroja, käyttää runsaasti palveluita sekä tuo ostovoimaa, on mielestäni myös täysi oikeus tuoda mielipiteensä esiin, etenkin jos on kyseessä maa, missä monikulttuurisuus on yksi koko saaren The jujuista. Etenkin Lontoossa, mistä käsin taas koko valtio pyörii.

   Tässä tapauksessa kansanäänestys oli järkyttävä farssi. Oon käsittänyt, että harva edes ymmärsi taikka uskoi mitä tuleman pitää. Koko alkuviikon aikana meininki on muuttunut runsaasti Lontoossa ihan duunipaikoilla sekä muualla ja yritykset ovat alkaneet tekemään jo varotoimenpiteitä. Nyt oikeasti v******. Siinä missä viikko sitten elettiin Lontoo boomia, on nyt se uhattuna ja se todella häiritsee, koska tämä kaupunki tuntui jotenkin koskemattomalta. Nyt huomasi, että miten pienellä voi tämänkin kaltainen voima horjua. Täysin turhaan. Toivon, että tämä farssi saa onnellisen lopun, sillä tämän hetkinen tilanne ei tule palvelemaan yhtään ketään. Tämä saattaa olla tie koko saarivaltion tuhoon. Toivon, että tästä otetaan jatkossa mallia. Tietämättömien ihmisten äänellä voi olla todella traaginen voima ja sitä ei saa aliarvioida.

   Kiitos Ida tsempistä! Sun suusta tulee pelkkää asiaa. <3

   1. On se kyllä aika hurjaa minkälaista juttua tännekin asti jo kiirii. Jotakuta suomalaista tyttöä ja sen kaveria oli huoriteltu kadulla keskellä kirkasta päivää (tyyliin “vitun eurooppalaiset huorat painukaa kotiinne täältä”) ja yritykset on ryhtyneet kieltäytymään ulkomaalaisten palkkaamisesta. Eihän tämä tilanne niiden Britanniaan muuttaneiden eurooppalaisten vika ole: jos näissä EU-jäsenyyteen littyvissä asioissa on tehty virheitä, ne virheet on tehty kauan sitten ja ihan toisten ihmisten toimesta ja niin monen asian vaikutuksen alaisena että ihan hirvittää. Toki on ymmärrettävää että tunteet leimahtelee joka suuntaan, mutta vihan ja epätoivon purkaminen kanssaihmiseen ei auta tilannetta yhtään.

    Toivotaan tosiaan, että tilanne rauhoittuu ja ihmisistä löytyy tarpeeksi voimaa etsiä yhdessä toimivaa ratkaisua. Epätoivoisen kaaoksen keskellä ei oo helppoa kenelläkään.

    Ei kestä <3 Tukea ei voi koskaan osoittaa liikaa!

 2. Terveiset Ranskasta! Joopa joo, katastrofihan tämä on, ja migreeni tuli. Mutta toisaalta minulla on nyt myös sellainen inha mitäs minä sanoin -fiilis. Olen asustellut Ranskassa vuodesta -94, jolloin tulin Erasmus-opiskelijana. Vaikka olemme eri maissa, luulisin että moni asia on ainakin kansainvälistymisen osalta mennyt molemmissa aika samalla tavalla. Nyt kaikkien, myös päättäjien, on herättävä siihen tosiseikkaan, että osa väestöstä totta tosiaan on kouluttamattomia ja köyhiä. Globalisaatiolla on SEKÄ myönteisiä ETTÄ kielteisiä puolia, on voittajia ja häviäjiä. Olen täällä parinkymmenen vuoden aikana nähnyt mm teollisuuden alasajon ja työpaikkojen katoamisen. Olen myös valitettavasti kokenut monikulttuurisuuden huonompiakin puolia. Olen aikoinaan joutunut asumaan jonkin aikaa monitetnisen siirtolaisalueen laitamilla, ja ainakin näin naisena voin sanoa, että ei ollut hauskaa. Sitä törkeyksien huutelua ja väkivaltaa on vaikea kuvitella. Onneksi olen harrastanut jonkin verran kamppailulajeja, että voin puolustautua. Miltä tuntuu, kun ei voi kävellä katua päästä päähän rauhassa? Viihtyisissä kortteleissa asuvien korkeasti koulutettujen älykköjen, tai nuorten finanssipetojen, monikulttuurisuus on valovuosien päässä tästä junttien ja duunarimamujen maailmasta! Se on niin henkisesti näännyttävää, että siinä varmasti moni äänestää vaikka itse sielunvihollista. Perinteiset oikeisto- ja vasemmistopoliitikot ovat vain vuosikaudet naureskelleet tälle. Nyt sitten napsahti.

  1. Kiitos kommentista ja terveisiä Naapuriin! Todella mielenkiintoista luettavaa. Ranskassa onkin todellinen monikulttuurillisuuden keidas. Noilla hoodeilla asuneena on varmaan tullut vastaan vaikka ja mitä!

   Itse nään täällä asian silti todella eri tavalla, ainakin täältä Lontoo kuplasta katsottuna. Alueet missä pääsääntöisesti Briteissä äänestettiin Brexitin puolesta ovat rotujen kirjoltaan käsittääkseni huomattavasti homogeenisempää kuin esim. Lontoo, mikä on todellinen rotujen ja kulttuurien sulatusuuni. Täällä duunarimamut ja upporikkaat Engelsmannit elää todella pirtelönä ja äänestys tulos olikin 70% ja jäädään. Allekirjoittanut itse asuu Camdenissa missä pyssyjen pauke ja englantilainen iltapäivätee kulkevat toisinaan hyvinkin käsi kädessä. En kyseenalaista ongelmia, mitä globalisaation myötä voi tulla, mutta sen verran uskallan väittää, että täällä ne ketä äänesti lähdön puolesta on todellakin sellaisia, ketkä elää hyvin kaukana monikulttuurisuudesta ja yleensäkin globalisaatiosta. Kyllä. Väitän, että ne ihmiset ovat pitkälti todella tietämättömiä juntteja kenen ymmärrys maailmanmenosta on todella alhaista. Näitä ihmisiä ketkä äänesti Brexitin puolesta en usko globalisaation häirineen juuri missään muualla kuin lehtien kansissa ja omissa pelokkaissa ajatuksissa.

   Tällä hetkellä koko keissi vaikuttaa Lontoon talouteen katastrofaalisesti ja samalla myös koko elävään elämään. Olen sen verran rahan perään, että nyt ärsyttää ja huolella, että oman elämän dynaamisuus kärsii osan kansan muukalaispelon takia.

   Tä on kyllä todella vaikea aihe ja kontrasti skaalaa tähän keskusteluun mahtuu ja paljon!

 3. Musta on myos ihan kasittamaton juttu miten vahan ymmarrysta porukalla Briteissa tuntui olevan koko Brexitista. Yleensahan kansanaanestykset tuppaa tekemaan kansasta vahan poliittisesti alykkaampaa, mutts nyt tuntui silta etta porukka aanesti ulos ihan silkasta uhmasta eika kellekaan tullut mieleen etta niita suoranaisia seurauksiakin saattais tulla mukaanluettuina just toi punnan kurssi ja Skotlannin mahdollinen ja mun silmissa hyvin todennakoinen ero koko saarivaltiosta. Mulle tuli yliopistolta sahkopostia etta mikali Britit tosiaan EU:sta lahtee ja sen myota EU-opiskelijoilta lahtee mahdollisuus ilmaiseen koulutukseen Skotlannin niin yliopisto kustantaa kaikkien tamanhetkisten opiskelijoiden lukukausimaksut valmistumiseen saakka mika kertoo aika paljon yleisesta ilmapiirista. Saapa nahda onko Englanti yhta kiivaasti lahdossa jos ero EU:sta tarkottaa myos Skotlannin lahtoa Briteista!

  1. Hei wau, toihan on mahtava veto! Oonkin seurannut tota Skotti juttua nyt tosi herkeämättä. Skotit todella haluaa pois ja niinkuin sanoit niin se todennäköisesti lähteekin. Lehdessä oli eilen jännittävä artikkeli monarkiasta ja miten se vaikuttaa siihen. “Tuleeko Elisabetistä Kuningatar joka menetti puoli valtakuntaa…”

   Dramaattista tulee olemaan. Eihän siis kellään ollut varmaan hajuakaan, että mistä äänestää ja nyt ihmetyttää. Kesäloma kassat pieneni lomailevilla Briteillä ja sitä rataa. Mallorcalla varmaan ahdistaa tällä hetkellä. Tyhmyydestä kärsii koko saari.

   1. Mielissään mistä? Ja bilettämässä missä? Mielestäni se on todella huolestuttavaa jos mikä tahansa valuutan kurssi menee alas. Etenkin jos se menee alemmas kuin 30 vuoteen. Voin luvata, että tämän maan voimapesäkkeessä ja tukipilarissa eli Lontoossa ainakin kurssi kiinnostaa ja todella paljon. Ne ihmiset ketä se ei kiinnosta, ei sillä tuskin ole edes mitään merkitystä.

    Piti siitä tai ei niin raha ratkaisee ja paljon. Brexit on finansillinen katastrofi ja se tuntuu tällä hetkellä Lontoossa ja paljon. Nyt ei ole kenelläkään syytä olla mielissään.

 4. Mä naureskelin brexitiä hullunkiilto silmissäni heti perjantaiaamuna. Olo oli vähän sellainen, että kun te ette nyt oikein tajuu tätä juttua, että parin päivän päästä voi alkaa kysellä, miten meni noin niinkun omasta mielestä. Ei tarvinnut edes paria päivää odottaa.
  Mulla kun on tuo rakas saksalainen puoliso, joka on saanut mutkin ajattelmaan, että EU:n tärkein tehtävä on turvata se, että pystytään elelemään toistemme kanssa ja että tämä varsin tuore rauha säilyy (1945/1991 Alkaen, riippuu miten ajattelee) ja että sen takaa parhaiten yhteistyöllä, on se sitten kauppaa tai vapaata liikkuvuutta. Mua huolestuttaa Euroopan tulevaisuus. Mehän ollaan tilastojen valossa laiskoja ja vanhoja, eikä nyt parin viime päivän perusteella jaksella oikein elellä enää edes toistemme kanssa. Vois kai sitä paremminkin mennä.

  1. Sanopa muuta. Tossa on pointti kerrakseen!

   Jotenkin ajattelin itse, että tä on niin hullu keissi, että ei halua ees uskoa toteen. Kun se aamu tuli niin jotenkin tuli sellainen tosi tyhjä läppä olo. Harvinaisen vakava aiheinen läppä vaan. Jos vaikutus olis ollut kevyempi niin tä olis mennyt ihan pelkästään nauruksi (okei kyllä mua nyttenkin naurattaa vähän. hehe, en tiedä tosin, että hyvällä vai pahalla). Mutta nyt on siis vaan silleen vakavasti ajattelevana pallo auki olo. Jännä nähdä mitä tuleman pitää. Todella jännä. Vuosi 2016 voi kääntyä vielä todella jännittäväksi…

 5. Jonna: on se kumma, että köyhä ja kouluttamaton britti ei saisi edes äänestää mutta samanmoinen afrikkalainen on muka sitten joku voimavara.

 6. Saanalle sen verran, että vaikka vanhemmalla ihmisellä on vähemmän elinaikaa jäljellä, niin on myös elämänkokemuksen tuomaa perspektiiviä asioihin. Äänestin 1994, nuorena, EU:hun liittymisen puolesta mutta olisin jo kauan äänestänyt sitä vastaan. Tieto on lisääntynyt. Ei Britannia liiku mihinkään. Swinging sixties, Beatles, Rollarit ja monet muut asiat eivät ole tarvinneet EU:ta syntyäkseen. Jos tekin koettaisitte ajatella muita ja omaa napaanne pidemmälle.

 7. Haha loistava postaus Otto ja hihittelen täällä noille edellisille kommenteille 😀
  Entisenä Brittien asukkina (olin siis siellä “vieraana” neljä vuotta ja sitten otin hatkat, maata yhtään kunnioittamatta :O ) tätä tilannetta olen päivitellyt. Mullahan oli suunnitelma muuttaa takaisin ehkä jo tänä syksynä, mutta sitten toisaalta…En ole varma vaikuttaako se enää maalta jonne haluan muuttaa 😛

  1. Me Britanniassa asuneet ja asuvat vieraat ollaankin saatu palautetta osaksemme. 😀 Tuetaan toisiamme Annika! Missä päin Brittejä oot asunut? Lontoo tulee jäämään sellaiseksi vaki kodiksi tod näk. mutta muu saarivaltio on aika pitkälti nyt banned.

 8. No nyt, no nyt, ei tarvi alkaa Ottoa tässä arvostemaan! Itse olen asunut Lontoossa 15 vuotta ja voisin sanoa että kyllä suurin osa Lontoon väestöstä ajattelee juurikin noin kuin hän kirjoittaa!

  En ymmärrä miten köyhät kouluttamattomat tästä luulevat hyötyvänsä. Vastas on että eivät hyödy mitenkään.

 9. Todella itsekäs asenne. Siis sinä vaan opiskelet kolme vuotta Englannissa ja sitten lähdet New York, Doha tekemään töitä?? Sinä olet vieraana täällä Englannissa Joten yritappäs kunnioittaa tätä maata ja tämän maan kansalaisia. Ja sinä et todellakaan ymmärrä mitä liberaali tarkoittaa. ,!!!

 10. “Sillä vanhemmalla on enemmän näkemystä ja kokemusta kuin nuorella”. Niinpä, sillä on myös vähemmän vuosia jäljellä elää päätöksen kanssa. Ero oli aika selvä vanhemman ja nuoremman väestön äänijakauman välillä, ja brittiystävien Facebook-postaukset ovat luokkaa “ei ole koskaan hävettänyt näin paljon olla britti”. Kyllä mekin tässä mietitään, pitäisikö Danielin (eli tämän englantilaisherran, jonka kanssa jaan asuntoni ja elämäni) vihdoinkin hankkia kaksoiskansalaisuus, ihan vaan varmuuden vuoksi, kun ei yhtään tiedä mitä tuleman pitää. Vaikka toinen äänestyskierros taitaakin olla melko todennäköinen, Brexit-krapulaa tuntuu potevan aika moni sellainen, joka ei oikeastaan edes tiennyt mitä äänesti. No, jos jotain hyvää tästä pitää löytää, niin ollaan lähdössä Englantiin reilun viikon päästä, ja reissusta tuleekin nyt hivenen odotettua edullisempi…

  1. Osuit niin asian ytimeen! Loistava heitto ja täysin pitää paikkaansa, vaikka sitä on monen vaikea ymmärtää.

   Brexit on täydellinen esimerkki tän saarivaltion kansan järjenjuoksusta. Google haut kertoi aika karua totuutta ja kyllä ärsyttää. Etenkin nyt kun lomat euro-valtioissa on tulossa ja punta pamahti pohjalle. No jos ei muuta niin nyt on hyvä sentään vaihtaa eurot punniksi. Teillä kävi ton suhteen hyvä flaksi myös!

   1. Sinä voit olla siellä bilettämässä mutta tavallinen britti ei ehkä edes matkusta minnekään, ei häntä kiinnosta punnan kurssi. Punnan kurssi on ollut ennenkin alamaissa jopa UK:n EU-aikana.

    Eikä kaikkea mitata rahassa. Egyptin ja Tunisian turismi on kärsinyt terrori-iskuista mutta suuri osa kansasta on niistä silti mielissään.

 11. Otto. Sinä et ole britti. Lontoo ei ole koko Britannia. Sillä vanhemmalla on enemmän näkemystä ja kokemusta kuin nuorella, on tietoa ennen EU:ta. On brittien asia haluavatko olla EU:ssa vaiko ei. Juurikin EU:sta johtuen ne tehtaat ovat Kiinaan menneet. Mitä koulutustasoon tulee, niin koeta saada yhdyssanat oikein.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.