*PR-MATKA*

Ulkosuomalaistumisen myötä on oman Suomi-suhteen lisäksi realisoitunut vahvasti myös se, että miten Suomi ja sen matkailutarjonta näyttäytyy maailmalla. Tai oikeastaan, miten sen mahdollisuudet loistaa poissaolollaan.

Ottaen kumminkin huomioon miten ylpeä kansa me ollaan. Esimerkkinä ihan jo se ylpeyden liekki, mikä suussa soi kun suomalainen vaan suinkin pääsee jollekin - sitä tietysti edes kysymättömälle mainitsemaan, että yeah “I’m from Finland”. Yleensä suomalainen nimittäin sen jo rivakasti ehtii mainitsemaan, ilman, että ketään on meikäläisten kansallisuutta kerennyt edes pienimmässä ajatuksen kiemuroissa kelailemaan. Mutta siinä kohtaa kun keskustellaan Suomesta matkakohteena ja sen mahdollisuuksista, niin se rivakka asenne tuntuu katoavan - ainakin maailmalla.

Kansainvälisiä matkamessuja ja konferensseja kohtuullisen paljon kiertävänä olen päässyt aika hyvin jyvälle siitä miten Suomea kv-turisteille myydään. 

Selvästi luotetaan tiettyihin mielikuviin, antamatta kuitenkaan mitään liian konkreettista tai mennä astetta räväkämpään suuntaan. Suomalainen matkailumarkkinointi maailmalla vaikuttaa varovaiselta ja monesti kaikki se hauskuus ja räväkkyys, mikä suomalaisuudessa yhdistyy, jää pimentoon. Omasta mielestäni ihmiset etenkin on Suomen suola. Siinä missä Irlannin ständi kaataa Guinnessia free-flowna ja Sveitsissä maistellaan juustoja, tarjotaan Suomen pisteellä minttupastilleja vitivalkoisten seinien edessä, vaikka kotimaassa on meininki ihan toisenlainen. Tähän on toivottavasti tullut (tai tulossa muutos), päivittäkää mua ens WTM:n jälkeen! 

Kolmella eri mantereella asuneena olen pyrkinyt tsiigailemaan Suomen matkailumarkkinointia - tai oikeastaan päässyt todistamaan sen olemattomuutta ihan myös normi katukuvassa. Lappi on ollut toki viime vuosina kiihtyvässä määrin esillä. On ollut Kourtney Kardashiania, Dua Lipaa, Shakiraa ja mitä näitä nyt on. Taisinpa kerran jossain Lontoon syrjäkujilla nähdä Flow-festarin puoliksi revityn mainoksenkin. Mut silti ihan liian moni timantti jää pimentoon. Etenkin kun tiedän, että kansainväliselle yleisölle tuntemattomampi matkailutarjonta on just sitä mitä omat frendit ympäri maailmaa haluavat juurikin nähdä! 

Suomalainen keittiö ansaitsee pääsyn maailmankartalle 

Kävimme kesällä Saimaalla PR-makumatkalla ja reissu jäi vahvasti mun mieleen. Sen lisäksi, että parin päivän reissun jälkee olin täynnä inspiraatiota sekä mielen täydeltä seesteisyyttä, pääsin maistamaan suomalaisen keittiön parhaita paloja ja viimeistään hiffaamaan, että miten paljon suurella mittakaavalla hyödyntämätöntä potentiaalia Suomelta löytyy. Jopa sellaista mihin en olisi itse varmasti ilman kutsua päätynyt tutustumaan.

Merkittävin herääminen oli suomalainen keittiön mielettömyys ja innovatiivisuus, vaikka maailmalla se ei vielä suurempaa suosiota tai kuuluisuutta nautikaan. Elämme eettisyyden ja lähiruuan kultakautta ja Suomihan on tässä skenessä aikansa Rooman valtakunta parhaimmillaan. Miksi tosin ketään ulkomaalainen tuttuni ei tiedä tätä? Nyt tosin Kourtney toi sitä aspektia esiin, joten let’s wish some boost! Pelkästään suomalaiset ruokakaupat on omasta mielestä synonyymi sanalle keidas. Siinä missä Bangkokissa saa Pad Thaita joka kadunkulmasta, on Briteissä bisse ja fish & chips saatavilla ihan sama käveleekö oikealle tai vasemmalle. Berliini yhdistetään Currywurstin ja Italiaan ei tarvitse edes mennä. Miksei Suomessa myydä hernekeittoa tai makaronilaatikkoa joka kadunkulmassa? Menestyviä esimerkkejä maailmalta toki löytyy. Suomalaisomisteinen Rye House, joka sijaitsee Hong Kongin Bank of America Towerissa vetää lounasaikaan jengiä sisään kuin Lontoon Victoria line ruuhka-aikana, ja syystä, sillä puhdas suomalainen lähiruoka on sensaatiomaista, ja ennen kaikkea ajankohtaista.

Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen mun Suomen pyhä kolminaisuus koostuu seuraavista elementeistä: pettämättömän laadukas cuisine, villi luonto ja omalaatuinen suomalainen kulttuuri lystikkään lempeine ihmisineen. Pääsin itse kokemaan, että paras tapa yhdistää ja kokea edellä mainitut on suunnata viikonlopun mittaiselle makumatkalle Saimaalle. Makumatka Saimaalla on matkakonseptina kerrassaan mainio jo pelkästään siitä syystä, että Helsinkiin saapuvalle turistille Saimaa sijaitsee sopivan sähäkän auto- tai junamatkan päässä pääkaupungista. Kuten eräs matkakumppani sanoi, "Saimaa on vähän kuin Suomen Italia, maisemat on kukkulaisia, ihmiset puheliaampia, ellei jopa vähän liioittelevia  ja ruoka on tunnetusti hyvää”

Makumatka Saimaalla - Koe nämä! 

Tertin Kartano - Luomu- & lähiruokaa aidossa kartanotaloudessa

Helsingistä Saimaalle lähdettäessä luonnollinen ensimmäinen stoppi on legendaarinen Tertin Kartano Mikkelin kupeessa. Tertin Kartano on ihka-aito kartanotalous, jossa Venäjän aika yhdistyy interiöörin puolesta kiehtovalla tavalla nykypäivään. Parasta ja ainutkertaista Tertin Kartanossa on Tertin maankuulu ruokakulttuuri. Tertti on käytännössä omavarainen ja kahvilan, sekä ravintolan herkut tulevat pääsääntöisesti joko kartanon omasta pihapiiristä, tai alueen muilta maanviljelijöiltä. Villiruokafarmi, lukuisat eri teeman puutarhat, erinomainen brunssi joka sekin on oma elämyksensä sekä aidon kartanotunnelman fiilistely. Tertissä on taikaa!

Tertin kartanoravintola on lisäksi palkittu Suomen TOP 50 parhaat ravintolat äänestyksessä, enkä ihmettele sekuntiakaan. Saimaan makumatkalle lähdettäessä Tertti räjäyttää kulinaristin pankin jo heti kättelyssä. Mikäli haluat nauttia mahan täydeltä kartanoelämästä vielä pidempään, on Tertissä mahdollisuus myös yöpyä pihapiirin farmityylisessä kartanohotellissa. 

Tertin puodista ostin omille vanhemmille tuliaiseksi mm. Tertin omaa olutta, ‘Karu Arki’- oluthyytelöä sekä Tertin näkkileipää.  Ja ai nam mitä feedbackia sain! Ihan super hyvä uutinen on myös se, että Tertin Kartano on hiljattain uudistanut verkkokauppansa, josta voit käydä nyt iisisti tilaamassa Tertin lähituotettuja herkkuja sekä sisustustavaroita omalle kotiovelle saakka. Jos siis etsit täydellistä ruokalahjaa niin täältä gourmet-keitaasta se löytyy!

Teahouse Wehmais - Pala Britanniaa keskellä Saimaata

Tertin Kartanosta matka jatkuu kätevästi Juvalle, jossa pääset kokemaan jotain mitä Suomessa et todellakaan uskoisi kokevan. Tunnelmallisessa pihapiirissä avautuu Teahouse Wehmais, joka on ihka oikea, Suomen ainoa perinteinen englantilainen teehuone, eikä jää muuten yhdenkään kotisaarella kokeman teehuoneen varjoon, päinvastoin. Super tunnelmallisessa ruusutapetoidussa teehuoneessa et uskoisi hetkeäkään olevasi Etelä-Savossa. Teahouse Wehmais menisi ihan täydestä Britti yläluokan iltapäivän viettopaikkana. Tunsin siis olevani enemmän kuin kotonani (Brittikuninkaalliset sun muut on btw mun hyvin julkinen obsessio!). 

Teahouse Wehmaisissa pääsin myös kokemaan ihan uudenlaisen elämyksen. Viinimaistelut maailmojen viinitiloilla ei ole itselleni suinkaan vieras konsepti (päinvastoin), sen sijaan viinin korvaava teemaistelu kaikkine herkkuineen oli itselleni jotain täysin poikkeuksellista - ja hyvinkin ikimuistoista. Asiantuntevien ruokakriitikoiden mukaan tee tosiaan voi korvata viinin tässä kontekstissa. Sen lisäksi, että Wehmaisin pihapiiri on söpö, löytyy pihapiiristä myös designkauppa, josta olisin voinut ostaa about kaiken kotiin.

Ainiin ja päivän Trivia! Teahouse Wehmais myy vuodessa enemmän Afternoon Tea-paketteja kun Lontoon Ritz! Eli no words needed! 

Sahanlahti Resort - Aktiviteettejä & gourmeta jylhissä järvimaisemissa

Kun iltapäivä alkaa taittua alkuiltaan, on aika ottaa lepimmin. Yksi alueen valideista majoitusvaihtoehdoista on seesteisen tunnelmallinen Sahanlahti Resort Puumalassa. Sahanlahti Resort sijaitsee näppärästi tunnin ajomatkan päässä niin Mikkelistä, Savonlinnasta kuin myös Imatraltakin. Maisemareitti Saimaan rantoja pitkin kohti Sahanlahtea on elämys jo itsessään. Parasta paikan päällä Sahanlahti resortissa on jylhien järvimaiseman lisäksi freesin bränikät, tilavat ja valoisat mökit jossa meillä oli myös oma sauna. Tämän lisäksi vihreät kombucha-cocktailit, sekä yhtään liiottelematta fantastinen kolmen ruokalajin illallinen Sahanlahden a’la carte raflassa. Ravintolassa meillä oli mahis nauttia illanmittainen elämys lähituotetuista raaka-aineista seesteisessä järvimaisemissa, vieläpä auringonlaskussa. Simply fab!!

Sahanlahti Resort tarjoaaa myös loistavia aktiviteettejä nautittujen kalorien polttamiseen. Sekä oivia mittareita parisuhteen vahvuuden testaamiselle. Yksi niistä on melonta, jolla päästiin aloittamaan Sahanlahdessa aamumme. Ihana ajatus, mutta kun samaan kajakkiin pistetään kaksi MEGA kilpailuhenkistä persoonaa (parisuhteessa olevia vielä) joiden melontaidot lähinnä järkyttää, oli lopputulos lähes katastrofaalinen. No ei, kanssamatkaajat sai naurettavaa ja me päästiin taas testaamaan, että kuinka vankalla pohjalla parisuhde onkaan. Eroa ei tullut, mutta kummatkin tais saada muutaman vesisuihkut melan kautta, eikä ollut karilleajo kaukana sekään. Sinäänsä tässä ei ollut mitään uutta, käytiin joskus suhteen alkuaikoina treffeillä minigolfradalla ja ennen kuin yhtään palloa oli  edes putattu reikään, oltiin me jo tukkanuotaisilla. Yhdessä ollaan silti vielä <3 All in all, mahtava elämys ja video matsku tapahtuneesta on kultaa! 

Hotelli Punkaharju - Suomen kauneimpia maisemia & Michelin-tason ruokaelämyksiä

Ja mikäs onkaan parempi paikka kruunata kulinaristin unelmaretki kun Hotelli Punkaharju. Tunnettu aiemmin valtionhotellina, Hotelli Punkajarju on matkailupiirien todellinen legenda.  Suomen ehkä kauneimmissa harjumaisemissa kohoava vaaleanpunainen huvila oli paikka jonne pääsystä olin haaveillut jo pitkään. Livenä miljöö yllättää positiivisesti, sillä paikka sekä hotelli itse tilavine puitteineen on omasta mielestä paljon vaikuttavampi mitä olin mediassa nähtyjen kuvien perusteella osannut ajatella. Ympäristö ja tiet jotka vievät tänne ovat muutenkin sykähdyttäviä. Hotelli Punkaharjun tunnelmassa on nostalgian taikaa ja sitä on mahdotonta taltioida kuviin tai mihinkään lauseisiin. Se pitää kokea itse.

Täällä meitä perillä odotti hotellin nykyinen emäntä, ihanan inspiroiva Saimi Hoyer, jonka opastamana päästiin tutustumaan Punkaharjun vehreään sienimetsään mm. bongailemaan korvasieniä, ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Hotelli Punkaharjun fiiliksessä yhdistyy kivasti helsinkiläinen twisti, yhdistelmä modernia ja vanhan-ajan eleganssia ja luontoa Savon sydämessä. Mielettömän miljöön ja viihtyisän interioorin lisäksi pääsimme nauttimaan Saimin emännöimänä makumaailmaltaan ehkä yhden parhaista usean ruokalajin late-luncheista mitä oon Suomessa päässyt kokemaan. Ravintola Punkaharju veti vahvasti vertoja Ololle, joka on taas yksi suosikkiravintoloista Helsingissä. Hotelli Punkaharjun yleinen fiilis oli jotain, mikä jäi mieleeni pitkäksi aikaa. Ens kerralla haluan ehdottomasti viettää yön täällä, jos toisenkin. Ehkä eniten myös kokea miltä illallinen super-exclussa Tornissa tuntuu.

Erityisesti Saimaan sesonkikalenterin mukainen lähituotettu gastronominen tarjonta, seesteinen tunnelma sekä ympäröivä luonto järvimaisemineen edustaa kaikkea mitä mun ulkomaiset tuttuni rakastaisivat. Eettisyyden, puhtauden ja laadun lisäksi kivaa twistiä antaa myös se, että liiketoiminta on vahvasti perhe- ja yksityisvetoista. Intohimo, joka näkyy lopputuloksessa tulee siinä kohtaa vielä vahvemmin esiin, kun näkee että jengi tekee duunia aidolla palolla, itselle, omien unelmien eteen vahvojen visioiden siivittämänä.

Makumatkat Saimaalla markkinoille, please!

Kustomoidut makumatkat ovat muutenkin aktiviteettina jotain, mitä tulisi markkinoida enemmän, sillä sisältö edusti kaikkea mitä laatutietoinen kulinaristi vapaa-ajaltaan kaipaa. Vastaavat makumatkat ovat täydellinen viikonloppuaktiviteetti myös kaupunkilaiselle, elämästä nauttivalle pariskunnalle kuten me ollaan. Potentiaali Saimaan alueella on valtava ja tämän elämyksen perusteella meitsi peräänkuuluttaa Saimaan pääsemistä maailmankartalle kaikkine herkkuineen. 

Täällä yhdistyy oikeastaan lähes kaikki mitä itse haluaisin näyttää ulkomaalaiselle Suomessa ja mistä siellä itse myös nautin.

xx Otto

__________

KUVAT BY MATKASEURA ALEX AALTO & MEITSI

BTW! Seuraa muuten elämää Aasiassa livenä IG:ssä @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Älyttömän hyvä idea Otto tuo makumatkat, pitäiskö heti laittaa omalle nettisivulle myyntiin? 🙂 Tosi hyviä kohteita ja vinkkejä, olen todellakin samaa mieltä. Mutta yksi ongelma. Kiinalaisturisteja en voi viedä näihin paikkoihin, koska heillä on kummallinen tapa matkustaa – eivät ole kiinnostuneita niinkään paikallisesta kulttuurista tai ruuasta. No, aion silti pakkosyöttää niitä vähän! Tuo Mikkelin kartano on muuten ihmeellinen paikka, en tiennyt siitä mitään, ennen kuin tänä kesänä minut vietiin sinne. Ja haluan palata!

    1. Moikka Katja ja kiitos paljon kommentista! 🙂 Laitat todellakin, haha!!

      Niin hyvä pointti. Mitä juteltiin tuolla yrittäjien kanssa, niin aktiviteetteja ei ole myöskään riittävästi ‘kiinalaiseen makuun’. 😀 Noh, kullekin kohteelle löytyy omat kohdeyleisönsä.

      Ja siis Tertti, ihan super ihmeellinen ja ajankohtainen (lähiruoka yms)! Ihan mieletöntä, että Suomesta löytyy vastaavaa!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.