Riika on nykyisin todellinen hotspot suomalaisille. Jopa meitsi on käynyt Riiassa jo kahdesti tänä vuonna, enkä edes asu Suomessa. Mutta kuinka moni tuntee Jurmalan? Jurmala on Latvian Malibu, rikkaiden latvialaisten ja venäläisten lomakotien tukikohta 26 kilometrin pituisen valkohiekkaisen rantaviivan laidalla. Jurmala, joka muuten sijaitsee vaan 25 kilometrin päässä Riiasta, ja vain 10 kilometrin päässä Riian kansainväliseltä lentokentältä on tunnettu massiivisen rantaviivan lisäksi myös lukuisista terveyskylpylöistä, mineraaleista ja kesäfestareista. Neuvostoaikaan Jurmala oli koko liiton yksi suosituimmista rantalomakohteista ja Jurmalan resorteissa ja terveyslietteissä on viihtynyt myös Neuvostoliiton pääjehu – Nikita Hruštšov.

Mutta onko ketään koskaan kelannut, että tässä itämerellisessä rantsukohteessa on mahdollista käydä myös talvella? Ei käynyt ainakaan meitsillä mielessä. Syy miten tänne Helmikuussa päädyin oli NordicTB matkabloggaaja-kollektiivin #NordicTBsummit, joka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Konferenssi alkoi ensin Tukholmasta, josta siirryimme kolleegoiden kanssa Tallink Siljan M/S Romantikalle ja sieltä Itämeren aaltoja pitkin Riikaan. Latvian päässä porukka lopulta jakautui eri retkille ja itse valitsin vaihtoehdoista Jurmalan, sillä en ole täällä koskaan aiemmin käynyt ja viimein ajautui mahdollisuus. 


Laivalla pääsin majoittumaan Deluxe-huoneessa, josta avautui jossei nyt ihan niin ainakin menettelvästi samanveroinen maisema, mitä kapteenin kannelta. 

Palataan silti vielä hetkeksi laivaan. Keskiviikko-iltana ei Tallink Siljalla juurikaan kanssamatkustajia näkynyt, joka teki tunnelmasta aika eksklusiivisen. Tusinamäärä drinkkilippuja takataskussa piti hiljaisuudesta huolimatta huolen siitä, että asian ytimessä pysytään silti. Viimeksi olen tainnut yöpyä teinivuosina autokannen alla C-hytissä, joten Deluxe-huone ikkunoineen oli mukava yllätys. Paljastin viime viikolla, että ruotsinlaivat ovat mun salainen fiksaatio. Laivalla tulee silti sattuneesta syystä käytyä ihan liian harvoin. Silloin kun mahdollisuus urkenee, otan sen haltioissani vastaan. Siinä tunnelmassa on vaan jotain tosi nostalgista ja eksoottista. On Kokolattiamatot, pelejä, bingoa, esityksiä, puuhkia, pelikoneita, höyheniä, uusia sekä vanhoja hittejä, lomaisia drinkkejä, livemusiikkia ja kaikki tämä Itämeren lainehtelevien aaltojen päällä. Ruotsinlaivat ovat ihanan rehellisiä.


Ensimmäinen ilta konfassa meni samppanjan, työpajojen, toisiimme tutustumisen ja kouluttautumisen parissa. Päästiin maistelemaan latvialaisia suklaita ja muita makuja, valmistamaan kruunuja sekä nauttimaan kolmen ruokalajin sekä usean viinilasin illallisesta. Aamulla saavuimme hyiseen Riikaan jossa opas meitä jo satamassa odotteli valmiina kohti Jurmalaa. 

Jurmalan suhteen mulla ei ollut kerta kaikkiaan mitään odotuksia. Juuri siksi halusin tänne myös päästä. Mitä Jurmalassa voi talviseen vuodenaikaan oikein puuhailla? Sen paljastan teille seuraavaksi.

DZINTARIN METSÄPUISTO

Päivä Jurmalassa alkoi ulkoilulla. Ensimmäisenä vuorossa oli talvikelistä nauttimista Dzintarin metsäpuistossa, joka on vähintäänkin houkutteleva mesta aktiivisille turisteille. Dzintarin metsäpuistossa pääsee liukumaan pitkin köysiratoja sekä keinumaan puiden keskellä. Jos haluaa nähdä, että miltä Jurmala näyttää yläilmoista käsin, on parasta kiivetä Dzintarin 33,5 metriä korkeaan näköalatorniin, joka portaiden perusteella tuntui huomattavasti korkeammalta. Jos sulla on korkeanpaikankammo, kannattaa varautua kuumotukseen. Toisaalta mäkin selvisin, niin mikset säkin. Yläilmoista näkee myös merelle, josta Jurmala eniten tunnetaan.

Nippelitietoa muuten tähän väliin: ‘Jurmala’ tarkoittaa Englanniksi ‘seaside’. Now you know. Woop Woop!

HOTEL JURMALA SPA

Onko mitään parempaa kuin päästä hyisen ulkoilun jälkeen hierontaan? Yksi parhaista aktiviteeteista mitä mulle voi suinkaan keksiä kulinarististen nautintojen lisäksi on pistää kundi kylpylään. Ai että. Hotel Jurmala Spa on moderni ja siisti kylpylähotelli, jossa olisin mielellään viihtynyt pidempäänkin. Pääsin kokeilemaan tunnin kokovartalohierontaa, joka teki kyllä harvinaisen terää meikäläisen jokapäiväisen loputtoman epäergonomisen läppärillä hengailun jälkeen. Hotel Jurmala Span katolta löytyy myös tyylikäs näköalabaari josta niin ikään avautuu hulppeat maisemat kylpyläkaupungin ylle. Tännehän ois mallikasta lentää hemmottelubreikille Helsingistä ympäri vuoden, etenkin kun lentokenttä sijaitsee vielä näin kompaktin ajomatkan päässä kylpylän ulko-ovelta. 

ARKKITEHTUURIN FIILISTELY


Keksimäni ‘Latvian Malibu’ ei suinkaan ole tuulesta temmattu. Päinvastoin, Jurmalasta jos jostain voi bongata latvialaisen asuntoarkkitehtuurin luksuskukkasia itää henkivistä pikkupalatseista aina paikallisiin lomacondoihin sekä kokeellisempiin rakennelmiin. Jurmala on tunnettu myös näistä kuvissa näkyvistä söpöistä ja värikkäistä puuhuviloista. Tsekkasin netistä muuten jo asuntojen hintoja ja ei nä kämpät kyllä ihan halvalla lähde. Jurmalassa sijaitsee myös Latvian ensimmäisen miljardöörin entinen lukaali.

LATVIALAISEN KEITTIÖN PERINTEISIMPIÄ HERKKUJA LIGHTHOUSE GRILLISSÄ


Ruoka on itsessään jo täydellinen syy suunnata Latviaan. Riika on lunastanut pystinsä Euroopan yhtenä gastronomiahelmenä ja vaikutus on levinnyt myös Jurmalaan. Talvisäässä hengailun ja hieronnan jälkeen perinteinen latvialainen kolmen ruokalajin lounas oli joka superlatiivin arvoinen kokemus päättämään konferenssipäivän Jurmalassa. Lounaspaikkana oli moderni Lighthouse Grill, jonka monipuolinen maistelumenu osui ja upposi.

Kaikin puolin Jurmala oli viehettävä kaupunki tähänkin aikaan vuodesta. Opas kertoi, että kesäaikaan Jurmalan pääkadulla elämä on yhtä kulutusjuhlaa rikkaiden venäläisturistien ja näiden aktiivisten kulutustottumuksien johdosta. Haluan niin nähdä ja todistaa, että mitä elämä täällä on kesällä!

JA TAKAS LAIVAAN…

Lounaan jälkeen oli aika jättää Jurmala taakse ja suunnata takaisin Riian kautta Romantikalle, jossa ilta kului kokoustamisen lisäksi venäläisessä ravintolassa (Ah<3), poreammeessa sekä laivan baarissa katsoen live-esityksiä. Aamulla heräsin Tukholmasta jossa olin _näin_ lähellä missata lennon, sillä Skavstan lentokentälle ei lähtenyt dösiä enää kolmen jälkeen. Nice surprise. Lopulta pääsin junan ja taksin avulla kentälle 30 minuuttia ennen koneen lähtöä. Vauhdikas, hauska ja myös rentouttava konferenssimatka ihan alusta loppuun. 

-Otto-


*Postaus on osa #NordicTBSummit konferenssimatkaa. Matka toteutettiin yhteistyössä NordicTB:n, Tallink Siljan, Magnetic Latvian & Live Rigan kanssa*

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Mä olin just reissussa Riiassa ja tykkäsin kyllä! 🙂 Ehkä enemmin kesällä voisi mennä sinne uudelleen sekä Jurmalaan. Kiva postaus kaiken kaikkiaan!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.