BBC julistaa kevään siirtyneen. ‘Beast from the east’ eli vapaasti suomennettuna idän raakalainen on vyörynyt Britanniaan. Saarivaltion kansalaiset ovat lukittautuneet koteihinsa, keltainen lehdistö käy kuumana koko viikon, liikenne on sekaisin, lentoja on peruttu, maailman Alfa++ maailmankaupunki Lontoo hiljenee…jopa kotialueen ortodoksijuutalaisten Purim juhla loisti lähestulkoon poissaolollaan, muutamaa bilerekkaa lukuun ottamatta. Tämän julistuksen myötä voisi kuvitella, että sota on syttynyt Iso-Britanniassa. Tosiasiassa kyseessä on lumisade ja pakkasta. Suomessa tätä kutsuttaisiin normipäiväksi, Briteissä kuningaskunnan hiljentämäksi poikkeustilaksi.

Hiutaleita tippuu taivaalta ja kansalaiset hytisevät. Pientä lumikinosta on myös havaittavissa. Kuluneen kahden päivän aikana olen päässyt todistamaan, että mitä äärimmäiset sääolot voivat pahimmillaan (lue. osittain myös parhaimmillaan) uudessa kotimaassani aiheuttaa. Eilen kesken koulupäivän kaikki opiskelijat ja henkilökunta saivat sähköpostia koulun varakanslerilta, että kaikki kampukset suljetaan klo. 13:00 alkaen aina maanantaihin saakka. Vierasluennoitsijat olivat tätä ennen lähetelleen peruutusmaileja yksi kerrallaan vedoten säähän. Eilen aamulla kotimme concierge alkoi paukuttamaan postia puolestaan sähköpostiin, että mitkään hissit eivät ole toiminnassa. Helvetin kiva, sillä kerroksia tässä pytingissä riittää yläilmoihin saakka. Aulassa henkilökunta hytisi ja meininki oli kuin oltaisiin valmistautumassa suurempaankin evakuointiin.

Osasin jo eilen aamulla varautua, että mitä tuleman pitää, joten sen sijaan, että olisin kiirehtinyt kouluun taistelemalla suljettuja metroasemia ja kaoottista bussiliikennettä vastaan, päätinkin pistää uuden pannun kahvia tulille ja munat kattilaan. Tein jotain mitä en yleensä koskaan arkisin tee, eli istuin rauhassa keittiönpöydän ääreen ja söin aamiaisen hissukseen himbessä tuijotellen ikkunan takana pauhaavaa talvimyrskyä. Hyvä niin, sillä vaikka menin tunnin myöhässä, oli paikalla itseni lisäksi vasta kaksi muuta.

Miltä sää vaikuttaa näin suomalaisesta näkökulmasta?

 

Ennen ja jälkeen kuvia yllä…

Olen ollut aina sitä mieltä, että Suomessa eletään talvisin äärimmäisissä sääolosuhteissa, siksi en tuomitse yhtään paikallisten asukkaiden järkytystilaa. Säätä voisi periaatteessa kuvailla aika normi Suomen tammi-maaliskuuksi. Pakkasta on muutamia miinusasteita ja lunta esiintyy myös. Se mikä tekee isomman eron on helvetillinen tuuli, joka pistelee aivan p*******sti. Asumme aika korkealla ja ikkunat ovat koko seinän koossa. Näin ylhäältä käsin tuntuu siltä, että tornitalo kaatuu hetkenä minä hyvänsä ja parvekkeelle ei voi edes mennä. Viiman aiheuttama mekkala on melkoinen ja parvekekalusteet hiihtävät edestakas liikettä. Katutasossa on puolestaan rauhallisempaa – kirjaimellisesti, sillä ihmisiä ei täällä zone kakkosella Pohjois-Lontoossa näy enää missään. Jengi on linnoittautunut koteihinsa.

Tätä kaaosta on ollut osittain myös hauska todistaa, mikäli jotain huumoria tästä kevään dramaattisesta siirtymisestä pitää löytää. Tässähän on täydellinen syy pitää kansalaisten hyvällä omatunnolla etäpäivää töistä sekä olla liikkumatta kodista mihinkään. Lähestulkoon kaikki koulutkin ovat myös suljettu, joten laatuaikaa luvassa perheille samalla. Kyseessä näyttää olevan Britannian omat ‘hurrikaanibileet’. Respatyöntekijä tuolla alhaalla totesikin aamulla, että parasta on munkin mennä vaan sänkyyn suoraa reittiä lämmittelemään loppupäiväksi. Melkein otin Suomi-kortin esiin, mutta päätin sen sijaan elää ihan messissä. Omat työt multa ei poistu vaikka olisi mitkä sääolot, mutta yliopiston sulkeutuminen on ihan tervetullut juttu näin perjantaille.

Vaikka suhtautuminen säähän täällä skidisti huvittavaa onkin, on fakta silti se, että lumi ei vaan yksinkertaisesti sovi tänne. Lontoo on hevoskärryille rakennettu kylänraitti joka on levinnyt vuosien saatossa massiiviseksi miljoonakaupungiksi. Asuntojen seinät ovat pahvia ja talvivarusteet osalle paikallisista yhtä kaukainen asia kuin small talk suomalaisille. Eristeistä ei paikoin ole tietoakaan. Iso osa asukkaista ei ole välttämättä edes koskaan nähnyt lunta. Parempi siis eläytyä täysillä ja nauttia tästä kansallisesta epävirallisesta vapaapäivästä.

Tällaista täällä tänään. Taidan seuraavaksi ottaa kyllä silti skidisti respan neuvoista vaaria ja pistää lämppärit kattoon ja suunnata suorinta reittiä sänkyyn lukemaan sähköposteja peiton alle <3

-Otto-

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Me tultiin eilen Lontooseen viikonlopuksi. Jännä katsoa mitä täällä voi tehdä kun koko kaupunki on sekaisin. Hotellissa onneksi tarkenee.😊 Ulosmenoa odotellessa.😊😊

    1. Olin kanssa tuolloin ite ulkona ja baarin lattia oli näkemisen arvoinen. Toivottavasti oli ihana reissu <3

  2. Talvi osaa olla kyllä ärhäkkä aina joskus… Ja aika hurjaa, että lumi voi pysäyttää Lontoon kokoisen kaupungin, vieläkin. Luonto näyttää voimansa taas.. ;D Jostain syystä toi “idän raakalainen” sai miut pohtimaan mytologiaa ja kaikenlaisia taikaolentoja. Pitäisiköhän joskus kirjottaa fantasiasarja, jonka maailman toimintaa hallitsee säännölliset rajut lumimyrskyt joiden takana puolestaan on jonkinlainen voimakas taikuus… Hmm. Tässä pohdittavaa sitten kun joskus saan tän ensimmäisen valmiiks xD Sarjassa “jos annat kirjailijalle kaksi sanaa, viidessä minuutissa niistä on syntynyt 200”

    1. Dramaattisuus on vahvasti osa Lontoon identiteettiä. Kun on mahdollisuus pistää vähän pökköä pesään niin täällähän pistetään XD Go kirjailija <3

  3. Laittelin eilen duunimaileja Englantiin ja useammasta kaupungista tuli vastaus tyyliin: ”Our office is now closed due to snow” ja muutama kirjoitti, että järkyttävä keli kun kylmintä mitä ikinä: -5 astetta. Tuntuu hieman hupaisalta Suomen tämän viikon pakkasten jälkeen, mutta Suomessa koviin pakkasiin ollaan sentään varauduttu, siellä päin ei vissiin niinkään. Nauti ylimääräisistä yliopistovapaista. 😊

  4. Palasin eilen illalla tänne Roomaan Lontoosta ja voin sanoa, että se tänne palannut normimaaliskuu 15 asteen lämpötiloineen tuntuu aika kivalta! Aikamoinen viikko takana: ensin lumikaaos maanantaina täällä Roomassa, sitten siellä Lontoossa. Lontoo selvisi huomattavasti paremmin 🙂 Suunnitelmat ajanvietosta siellä meni jokseenkin uusiksi, mutta niissä voi joustaa. Pääseehän sinne aina uudestaan!

    1. Mä luinkin sun blogista. Aikamoinen ajankohta sulla reissuille! 😀 Lontoo on onneks taas vahvasti kiinni keväässä <3

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.