Pääsiäinen oli mulle jonkinlainen herätys. Olen koko kuluneen talven tunkenut sekä rahani sekä kapasiteettini täysin muihin asioihin kuin harrastuksista siihen rakkaimpaan – matkusteluun.

En sano, etteikö toisaalta olisi syyt olleet hyviä, mutta silti. Siinä kohtaa kun tajuaa kaksi päivää ennen edessä häämöttäviä valtakunnallisia vapaapäiviä, että nyt olisi ollut täydellinen mahdollisuus lähteä lentoon niin enkös ole unohtanut koko pääsiäisen ja siihen kuuluvat lomat aivan täysin. Millainen ihminen unohtaa, että sillä on loma?!? 😀

Tässä kohtaa ei paljoa lohduta, että prioriteettilistalla on ollut kuluneet kuukaudet sellaisia asioita mitkä ihan oman arjen sekä tulevaisuuden kannalta ovat niin tärkeitä asioita, että matkusteluun ei yksinkertaisesti ole ollut nyt aikaa, eikä oikeastaan mihinkään muuhunkaan ylimääräiseen. Vaikka aika onkin ollut kuluneet kuukaudet se suurin este, alkoi todella ärsyttää kun tutkin vähän omia kulutustottumuksiani. Siinä missä olen viihtynyt vähän liiankin mukavasti sorvin äärellä kuluneet kuukaudet käymättä kahteen kuukauteen missään UK:n rajojen ulkopuolella, on puolestaan kortti käynyt yön pikkutunneilla viikonloppuisin vähän liiankin hyvin kääntymässä Lontoolaisten yökerhojen maksupäätteissä sekä täyttämässä mahaa mukavasti ravintoloissa. Matkailemattomuus-ahdistuksen lisäksi päälle vielä kulutusahdistus. Ei ole helppoa elämää ensimmäisessä maailmassa.

brighton_post-22

Päätinkin, että nyt keskityn kesään saakka elämän perusasioihin; töihin, kuntoiluun, kotona ruuanlaittoon sekä omiin pikku sivuprokkiksiin. Vähemmän biletystä, enemmän gymiä ja matkustelua. Onneksi toukokuussa pääsen ainakin kaksi kertaa reissun päälle ja kesällekin on lyöty lukkoon se The Päämatka. Näistä lisää myöhemmin.

Pääsiäiseksi en siis päässyt nopealla aikataululla taikka sopuhinnalla reissun päälle, mutta koska jonnekin oli pakko päästä tuulettumaan niin lähdimme päiväksi UK:n ykkös rantalomakohteeseen & LGBT-pääkaupunkiin – Brightoniin.

Brighton sijaitsee vain n. 1,5 tunnin junamatkan päässä Lontoosta ja ulos junasta astuttaessa avautuukin tästä pikku rantakaupungista Lontooseen verrattuna aivan uusi maailma. 150 000 asukkaan Brighton on Britannian riviera. Massiivista aaltoja uhkuvaa rantaviivaa koristavat kalkin valkoiset ja magnolian keltaiset rakennukset tuovat mieleeni silleen kivalla nostalgisella tavalla menneiden aikojen lomakohteen ja 50-luvun jenkkifilmit. Jos olette nähneet Marilyn Monroen tähdittämän elokuvan “Piukat Paikat” niin näen jotenkin sielujeni silmin, että kyseinen leffa olisi kuvattu täällä.

brighton_post-3

brighton_post-2

brighton_post-4

Olen itseasiassa käynyt Brightonissa vuonna 2009 9-luokan luokkaretkellä. Sanotaan näin, että alaikäisenä kouluryhmän kanssa en saanut Brightonista ehkä sitä suurinta sykettä silloin irti, mutta muistot jäi elämään ja muistankin Brightonin etenkin kahdesta (ei-niin-mukavasta) asiasta:

 1. Sain korkean paikan kammon laiturilla huojuvasta hilavitkuttimesta sillä olin varma, että puomit pettää ja päädyn pää edellä merenpohjaan.
 2. Sain lisäksi ruokamyrkytyksen loman loppuvaiheessa Aasialaisesta buffet-kompleksista. Ei siinä, safka oli hyvää, mutta Turkulaista bussikuskia mahtoi hajottaa seuraavana arkipäivänä sillä purjosin varmaan koko takapenkin täyteen sekä vanan vielä perässäni ryömiessäni pysäkiltä kotiovelle.

Tällä kertaa tivolit ja ruokamyrkytykset eivät kuuluneet päiväohjelmaamme. Halusimme nauttia meri-ilmasta, lokkien laulusta, merenelävistä, oluesta, arkkitehtuurista, valokuvaamisesta sekä eksymisen ja ihmettelyn ihmeellisestä ilosta.

brighton_post-13

brighton_post-14

brighton_post-17

brighton_post-15

brighton_post-16

Kaupungin kuuluisin nähtävyys on UK:n oma Taj Mahal, itämaista henkeä eksoottisesti henkivä Royal Pavilion, mikä on entinen kuninkaallinen palatsi. Siinä missä monet palatsit saattavat olla monesti aika pitkälti ensisilmäyksellä koettuja, on tässä Pavilionissa tunnelmaa aivan toisenlaista. Ainakin ulkopuolelta katsottuna. Itämainen arkkitehtuuri, trooppisuutta vehreydeltään lähentelevä puisto-ympäristö sekä katusoittajien soittimista suuntautuva eksoottinen melodia tuo ympäristöön taikaa.

Siinä missä Royal Pavilionin ympäristö muistuttaa Intialaisen Maharadzan kotipihaa konsanaan, on keskustan kapeat kadut siinä tapauksessa pelkkää Goaa. Hipahtavia putiikkeja, värikkäitä rakennuksia, vapaamielistä meininkiä sekä toinen toistaan viehättävämpiä kahviloita ja ravintoloita. Brighton on kaupunki missä tuntee olevansa vapaasti vapaa ja vieläpä vapaalla. Siksi tämä onkin mitä mainioin hengähdyspaikka mentaalisen Lontoon rinnalla.

brighton_post-12

brighton_post-5

brighton_post-10

brighton_post

brighton_post-8

brighton_post-9

brighton_post-11

brighton_post-7

brighton_post-18

Muumitkin olivat eksyneet Ranskan Rivieralta Brittien Rivieralle.

Brightonissa on kokonaisuudessaan tosi menneiden aikojen kiva fiftari-meininki. Rantaviivan ykkös hotspot on ehdottomasti Brighton Pier, eli alkuperäisnimeltään Brightonin meripalatsi ja laituri, mihin kuuluu niin huvipuisto, ravintoloita sekä pelihalleja. Vanhan ajan laituritivoleissa on vaan sitä jotain ja se jokin on hauskalla tavalla jotenkin tosi jenkkiä!

Mitä harvemmin sitä nykyään on vapaapäiviä taikka pääsee ylipäätään poistumaan Lontoosta. Sitä enemmän tykkää vapaapäivät käyttää puhtaaseen fiilistelyyn. Rehellisesti sanottuna joku patsas ei palvelee omaa uteliaisuuden taikka nautinnon nälkääni juurikaan millään tavalla. Sen sijaan erilaisten ihmisten tuijottaminen, ruoka, ympäristön aistiminen sekä läpikahlaus jalkaisin, huurteisen oluen nauttiminen sekä näiden hetkien ikuistaminen kameralle antaa mulle nykyisin paljon enemmän. Ympäristön yksinkertainen ja kelloa katsomaton kokeminen ja tunteminen ilman aikataulutettua museoiden läpi kahlaamista tuntuu kiireisen arjen rinnalla suorastaan terapeuttiselta. Voin istua ravintolassa, kahvilassa taikka pubissa vaikka tunteja tuijotellen pelkästään ikkunasta ulos sekä sivukorvalla salakuunnella, tarkkailla ja tehdä omia johtopäätöksiä sivupöytien seurueista ja ohi kulkevista ihmisistä. Pidemmillä reissuilla vastaava ohjelma tappaisi mut tylsyyteen mutta näinä vapaapäivinä se tuntuu herkullisimmalta herkulta koskaan.

brighton_post-20

brighton_post-19

Eka näytti päivä synkältä, mutta johan alkoi päivän mittaan kirkastumaan…

brighton_post-23

brighton_post-25

brighton_post-21

brighton_post-26

Suunnitelmissa oli etsiä joku kiva ja valoisa, suurilla ikkunoilla ja eloisalla tunnelmalla varustettu Bratisserie, missä voisimme nauttia pitkän, runsaan, pöytiä notkuvan ja herkullisen makuaisteja hemmottelevan parin tunnin kaikilla herkuilla varustetun lounaan ilman kelloa katsomatta. Löysimmekin rantabulevardilta hurmaavan The Ragencyn. Jos ravintola on täynnä, on se yleensä hyvä merkki ja tässä raflassa merkit pitivät myös paikkaansa. Kalaisa ruokalista, sunnuntai, eloisa meininki ja raikas keväinen meri-ilma. Täydellistä! 

brighton_post-37

brighton_post-38

Brighton on tunnetusti myös UK:n liberaalein ja gay-orientoitunein kaupunki. Rantabulevardi sekä siinä sivussa kujat kuhisevatkin sateenkaaren lippuja toisensa perään. Brightonissa ihmiset eivät suhtaudu elämään selvästi myöskään turhan tiukoilla ranteilla.

Suomessa jos perhe täteineen, setineen, lastenrattaineen, koirineen sekä kolmen muun alle kouluikäisen lapsen kanssa tulisi sunnuntaina gay-bingoon ja pöydässä tarjoiltaisiin vielä shotteja, olisi edessä varma pikainen huostaanotto, täällä se näytti olevan kaikille ihan all right. Vieroksun pilvilinnoja sekä vaaleanpunaisia satumaakuplia. Uskon liberaaleihin ja vapaisiin arvoihin, mutta en voi sietää vanhempia ketkä eivät pidä lapsilleen kuria ja olettavat, että muksut saavat käyttäytyä ja pitää meteliä ihan miten lystää, missä tahansa. Sinäänsä se, että vanhemmat dokaavat samassa pöydässä kuin muksut hengaavat on itselleni ihan täysin fine, mutta se ei ole fine, että muksut juoksevat ja pitävät jäätävää meteliä BAARISSA, missä muu asiakaskunta on nuoria ja aikuisia. Tässä kohtaa se ei ole missään tapauksessa lasten vika vaan vain ja ainoastaan vanhempien. Eihän muuallakaan saa riehua, miksi sitten baarissa, mikä nyt ei oman järjen ja logiikan mukaan ole edes suunnattu perheille? Sunnuntai-Bingo Bar Patternissa jäi tällä erää 0-voittoon sekä yhteen kierrokseen ja lähdettiinkin tutustumaan muualle.

brighton_post-32

brighton_post-24

brighton_post-31

brighton_post-27

brighton_post-28

brighton_post-30

brighton_post-35

brighton_post-33

Bar Revenge suoraan Brighton Pierin vastapäätä oli puolestaan enemmänkin kun suositeltava! Halvat hinnat, kivat näkymät sekä kokonaisuudessaan sika mukava mesta niin chillailuun kuin myös yöhön ja aamuun taittuvaan clubittamiseen (ilman lapsia!) oli sen sijaan omaan mieleeni! 

Jos haluaa vielä vierailla paikassa missä haluat kokea vielä autenttisen “MITÄ V****A?!?” kokemuksen, niin Eriskummallinen Ivy Poison on suorastaan täydellinen siihen. Ivy Poisonin nieche on vähän epäselvä, mutta asiakaskunta selvästi nautti olostaan. Tässä eriskummallisessa karaoke-baarissa on ilmeisesti teema-iltoja ja Pääsiäissunnuntaina se teema oli ilmeisesti sisustuksesta päätellen “joulu överiksi”. Tämä baari ei sovellu henkilöille kenellä on herkät korvat taikka taipuvuutta migreeniin tai epileptisiin kohtauksiin. Särisevä kännykkä-laatuinen äänentoisto, missä volkat tosin oli samalla tasolla kuin esim. Ministry of Soundissa piti huolen siitä, että en kuullut tulevaan kolmeen päivään mitään. Ivy Poisonissa oli lisäksi palkattu DJ, mutta DJ:n työnkuva jäi epäselväksi sillä musiikki tuli Youtubesta ja asiakaskunta päätti ilmeisesti, että mitä soitetaan. No mutta soundhoundia ei tarvittu, sillä TV:n näytöltä näki selkeästi, että mikä bändi pelaa milläkin hetkellä. Biisien välissä olevat tauot antoivat myös joka kolmas minuutti kerta toisensa sen hauskan pilkun jälkeisen fiiliksen. Kokemuksena ja mieltä avartavana kokemuksena suosittelen tätä mestaa todella! 

brighton_post-39

Sen lisäksi Brightonissa on lukuisia gay-hotelleja, rantoja, runsaasti järjestötoimintaa, palveluita ja tietenkin myös koko UK:n isoimmat Gay-pridet, mitkä järjestetään tänä vuonna elokuun alussa.

UK:lainen sähäkkä ja sopivasti säädytön mauste antaa tälle LGBT-kohteelle siis aivan hulvatonta vivahdetta! Brighton on mesta minne on kesällä PAKKO palata, sillä se on sanomattakin selvää, että meininki täällä tulee kelien lämmetessä olemaan hillitöntä. Kaikessaan Brightonissa vierailu on aina virkistävä ja tuulettava kokemus sekä ehdottomasti Lontoon jälkeen ehkä yksi koko UK:n näkemisen ja kokemisen arvoisimmista paikoista.

Harvassa mestassa vaan yleinen fiilis on näin hyvä ja vapaa!

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Olin itse kielikurssilla joku nelisen vuotta sitten Hastingsissa (suosittelen lämpimästi käymään myös siellä, viehättävä pieni merenrantakaupunki East Sussexissa) ja vietin silloin yhden päivän Brightonissa myös 🙂 Aivan ihana kaupunki, rakastuin ihan täysillä <3

  1. Hei olen kuullut Hastingista ja haluisin todella käydä! Brighton on ihan paras, ellen olisi näin in love Lontooseen niin voisin ehkä jopa harkita muuttavani sinne!! Kiitos todella paljon kommentista ja vinkistä ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! 🙂

  1. Oi kiitos Annika! Siis mä voin vaan kuvitella! Kesä on täällä kova juttu Ja kun Britit pääsee vauhtiin niin meininki on siinä kohtaa MENTAL! Haha, superia!

 2. Tästä tekstistä ja kuvista sai paljon irti, kiitos! 🙂 Ihanan värikkään näköinen kaupunki, ehdottomasti pitää joskus käydä Brightonissa. Siihen asti tyydyn katselemaan sitä brittitubettajien vlogien kautta..

 3. Mahtava stoori, kiitos. Minä en ole käynyt Brightonissa vaihdossa enkä luokkaretkellä, mutta kesäkuussa olen menossa sinne äitini ja hänen englanninryhmänsä (= kuusikymppisiä tätejä) kanssa. Meillä näyttää aina olevan reissussa jokin LGBT-vivahde, sillä vuosi sitten olimme Dublinissa juuri kun siellä äänestettiin tasa-arvoisesta avioliittolaista. 🙂

  1. Hei huippua! LGBT-vivahde on aina hyvä! Se takaa lähes aina varmaa rentoutta, avoimuutta, värikkyyttä ja elämästä nauttimisen ilotulitusta. Enjoy, teille tulee varmaan super reissu. Oon varma, että tädit tykkää! 😉

 4. Hyviä kuvia! Sait munkin kämpän kuvaan. 🙂

  Se on “Poison Ivy” , ja on transsubaari, alakerrassa on nurkan takana “nahkaluola” Subline. Kabareeta ja hieman tasokkaampaa löytyy George Streetiin Queens Armsista tai jopa Zonesta St Jamesta vähän ylös Bulldogin vieressä, joka on Brightonin “most notorious” homobaari.

  Ja tää on ihan heteromiehen luonnehdinta tarjonnasta. Kannattaa tsekata “Marine Tavern” myös ja jos on koto-ikävä niin menee toiselle puolen Steineä East Streetille Northern Lightsiin, siellä saa salmaria ja lonkeroa 😉

  1. Hei kiitos! Korjaan heti! =)

   Huippuja vinkkejä! Tossahan on hyvää syytä lähteä Brightoniin jo uudelleen. Kiitos!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.