Viime syksynä päädyimme viettämään parisuhde-viikonloppua Pohjois-Afrikkaan. Kohteeksi valikoitui aavikon laidalla ja Atlasvuorten läheisyydessä kohoava mystinen Marrakech, josta on viime vuosien aikana tullut muuten yksi matkailumarkkinoiden puoleensavetävimmistä matkailukohteista. Lontoo on niin paras, sillä täältä pääsee jopa toiseen maanosaan vaivaisella muutamalla kympillä. Kahden hlön menopaluulennot kustansivat tuolloin meiltä vain reilu 170€. Vaatimattomuus ei kuulunut meikäläisten matkasuunnitelmiin Marrakechissa. Ostin matkan Alexille synttärilahjaksi ja tämän kunniaksi vietimme laatulomaa paikan päällä koko A:n 24 vuotisen elämän edestä.

Marrakech tunnetaan muunumuassa käärmeenlumoojista, vaalenpunaisesta rakennusarkkitehtuurista, itämaisesta mystiikasta sekä erinomaisesta ruokakulttuurista. Marrakech on kautta aikojen ollut haluttu matkakohde, mutta vasta 2000-luvulla kaupungista on kehittynyt nuoren kuninkaan ansiosta supersuosittu trendikohde, joka vetää mitä erilaisimpia matkailijoita puoleensa aina seksuaalivähemmistöistä Arabisheikkeihin ja kulttuurinnälkäisiin eläkeläisiin. Aiemmin dodgynä tunnettu Marrakech tunnetaan nykyisin yhtenä Afrikan mantereen turvallisimmista ja helpoimmista kaupunkikohteista turistille. Helppoudesta huolimatta on salaperäisen sensuelli tuhannen ja yhden yön tunnelma vielä silti voimakkaasti läsnä.

Marrakechin on kerrottu olevan mm. sekava ja hektinen. Paikalliset ihmiset etenkään vanhassakaupungissa eivät ole turisteilta juurikaan kehuja keränneet, ainakaan sen perusteella, että mitä kohteesta luin ennen reissua. Muiden kokemuksia luettuani, olin varautunut Marrakechin olevan jotakuinkin ahdistava kohde, jossa handut pitää asettaa tiukasti lompakon päälle sekä suun on oltava jatkuvasti valmiina verbaaliseen välienselvittelyyn paikallisten myyntimiesten kanssa. Jostain syystä oma kokemukseni Marrakechista oli täysin päinvastainen.

YLENPALTTISTA LUKSUSTA & KOLONIALISTISTA ROMANTIIKKAA PÖYRISTYTTÄVÄN EDUKKAASTI

Suosituin majoittumistapa Marrakechissa on yöpyminen paikallisessa majatalossa – Riadissa. Suosituin sijainti on vanhakaupunki Medina. Me taas päätettiin pistää hemmottelukanavat kunnolla herkäksi ja yöpyä täyden palvelun lomahotellissa. Hotelliksi valikoitu lopulta nuorekkaan raikas viiden tähden putiikkihotelli nimeltä 2ciels Luxury boutique Hotel & Spa. Hotelli sijaitsi Marrakechin modernissa Hivernagen kaupunginosassa. Hivernagen kaupunginosa on reilu 5 minuutin taksimatkan ja 1-2 euron päässä Medinasta. Hivernage alueena on suhteellisen nousukkaan puoleista verrattuna vanhaankaupunkiin. Katukuvasta löytyy nimittäin casinoja, kansainvälisiä hotelleja, Range Rovereja, hulppeita yökerhoja & Louis Vuittoneita. Arkkitehtuuri on silti tuttuun tapaan Marrakechmaisen vaaleanpunaista. Etenkin ilta-aikaan Hivernage pääsee kunnolla oikeuksiinsa ja Arabian yön lumolta ei vaan voi olla välttymättä. Tässä kaupunginosassa meininki ei äitynyt edes lauantai-iltana sen villimmäksi, muuta kuin yökerhojen sisäpuolella. Dallailu omatoimisesti ulkona tuntui siis enemmän kuin luonnolliselta.

2ciels-hotelli oli avattu vasta hiljattain. Ulkoapäin semi vaatimattoman näköinen hotelli oli sisältä päin kaikkea muuta kuin vaatimaton. Ensinnäkin palvelu oli alusta alkaen aika ylenpalttista. Ei kumminkaan liian tunkeilevaa. Asiakkaita ei myöskään ollut liikaa, vaikkakin olisin ehkä itse laittanut itse omistajana K16-kyltin oveen, hotellin aikuismaisen tyylin huomioon ottaen. Yhtään lapsiperheitä väheksymättä me suosimme yleensä lomalla mielellään lapsivapaita hotelleita, sillä pyrimme rehellisesti riskittömään chillaamiseen ihan näin aikuisten kesken. Huoneluokka oli deluxe ja tilaa todellakin riitti, parveke mukaan lukien. Vessa oli kuin Hamam-kylpylä ja sisustuksessa jokainen pieninkin yksityiskohta oli pistetty huomiolle. Hotelissa oli 2 uima-allasta. Toinen sisäpihalla ja toinen katolla. Katolta avautui puolestaan kivat maisemat kuninkaallisen tennis clubin ylle. Kattobaari oli vielä vaiheessa, mutta alakerran allasravintolan aistikkaan elegantti tunnelma oli niin puoleensavetävä, että viihdyttiin täällä oikeastaan ihan jokainen ilta. Marokossa puhutaan ranskaa ja ranskalainen aistikkuus onkin jatkuvasti läsnä. Etenkin näissä kolonialismia henkivissä design-hotelleissa.

Kuvailisin koko Marrakech oikeastaan Arabi-Pariisiksi ja hotellimme ravintola oli yksi parhaista löytämistämme spoteista todistamaan tätä tunnelmaa. Hotellin ravintolassa soi jokainen ilta elokuvamaista piano-musiikkia taustalla. Tarpeeksi kovalla, että salaisuudet ei kuuluneet vieraisiin pöytiin, mutta tarpeeksi hiljaisessa, että mukava puheensorina erottui kivasti. Jokainen yksityiskohta myös 2cielsin ravintolassa oli mietitty loppuun asti. Lasi ei päässyt koskaan kulumaan tyhjäksi ja jokaikisen tarjoilijan kädet sekä muut maneerit oli juuri niin aseteltua kun voi vaan olla. Parasta aktiviteettia meillä olikin tutkia ravintolahenkilökunnan välistä ryhmädynamiikka lievässä Gin-kaasussa. Hotellin ravintolassa oli lisäksi iltaisin aina ilmainen snabber-pöytä, josta pääsi vapaasti nauttimaan Keski-Eurooppalaisia cocktailpaloja mielensä mukaan ilmaiseksi. Asiakaskunta koostui muutamien turistipariskuntien lisäksi ilmeisesti paikallisesta yläluokasta. Aika tyypillinen pariskunta oli n. 25v. hemaiseva Marokkotar, mahdollisesti ystävättärensä kanssa ja seurana muutaman(kymmenen)vuoden varttuneempi Arabi-alfa, jonka vyönsolkea koristi tyypillisesti esim. Hermes, LV, Gucci tai joku myy yhtä obvious logo-elementti. 😀

Hotellissa oli myös mieletön Hamam-tyylinen Spa, jossa toimitimme koko helahoidon. Hotellin spa oli toki hintavampi kuin vastaavat Medinassa, mutta puitteet olivat enemmän kuin kohdallaan. Useiden monen ruokalajin illallisten, lukuisten Gin&Tonicien sekä punaviinilasillisten ja muiden club sandwichien, yöllä huoneeseen tilattujen jäätelöannosten sekä kauneushoitojen jälkeen huonelaskumme oli n. 250€ kahdelta hengeltä ja kolmelta päivältä. Hinnastoa pidän siis hyvin kohtuullisena. 

SOPIIKO HOMOPARISKUNNALLE?

Arabikulttuuri, Islam ja homous eivät istu juurikaan yleiskielessä samaan lauseeseen. Matkustaminen Islaminuskoisissa valtioissa saattaakin avoimena homopariskuntana kuulostaa jonkun korvaan vaaralliselta. Siirtomaa-ajan tunnelmaa henkivä eurooppalainen eleganssi yhdistettynä mystisen aistilliseen Pohjois-Afrikkalaiseen arabitunnelmaan, tekee Marrakechista halutun homokohteen, vaikka muutama mutka tiellä onkin. Vaikka homous on Marokossa lain mukaan rangaistavaa, tunnetaan Marrakech nykyisin alan piireissä uudenajan vaaleanpunaisena hitti-kohteena. Kun plussaa yhtä yhteen, on selvää, että homot kyllä viihtyy täällä, oli laki puolella tai ei. Laki on muutenkin monissa maissa aika subjektiivinen asia.

Kautta aikojen on Marrakechin kauneus tuonut etenkin miespuolista sateenkaarikansaa vaaleanpunaisten muurien sisälle. Onhan Marokon yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä myös Jardin Majorelle a.k.a sininen palatsi, joka tunnetaan paremmin muoti moguli Yves Saint Laurentin ja tämän kumppanin entisenä kotina. YSL oli avoimesti gay ja sinisen palatsin salaisista juhlista pyörii sen maalaisia huhuja, että Marrakechissa on kyllä osattu ottaa ilo irti jo pitkään. Jos kaduilla osaa pitää näppinsä kurissa, saa hotellien ja baarien sisällä olla aika chillisti ja avoimesti, kunnioittaen paikallisia lakeja silti terveellä maalaisjärjellä. Eli toisin sanoen käyttäytyy vähän samalla tavalla kuin vanhemman sukulaisen luona, ketä nyt varsinaisesti ei ole homovastainen, mutta homous on ehkä vähän mutkikas asia vielä ymmärtää. Turhaan ei kannata provosoida tai voi joutua vaikeuksiin. Samassa sängyssä nukkuminen hotellissa ei ole silti ongelma. Varsinaisia homobaareja Marrakechissa ei ole, mutta homoystävällisiä baareja ja hotelleja on senkin edestä.

Baareja mainitakseni löytyy mm. VIP-Club, in Le Pacha, Le Comptoir Darna. Ja kuten nimistä voi päätellä niin jep, homot viihtyy hienossa. 😛 Homoystävällisiä Riadeja löytyy niin ikään myös lukuisia. Mainitakseni mm. Riad Nomades, Riad La Terrasse des Oliviers, Riad Chorfa & Riad El Fenn. Kansainväliset hotellit ja tasokkaat putiikki-hotellit ovat lähestulkoon poikkeuksetta toivottamassa kaikki vieraat tervetulleiksi.

Olen matkustanut nyt jonkin verran Lähi-Idän, Etelä-Aasian ja myös Afrikan maissa ja törmännyt siihen ilmiöön aika toistuvasti, että käsite ‘homous’ on vähän erilainen näissä nk. konservatiivisemmissa maissa, mitä se on meille. Vaikka homous on täällä puolella maailmaa voimakkaasti tabu, homoseksuaalisia kohtaamisia miehiltä kyllä löytyy. Miehet tosin itse määrittelevät homouden vähän eri tavalla, kuin miten me sen määrittelemme. Se mikä ehkä meille herättää miehen käytöksessä suoraviivaisemmin homoeroottisia viboja, saattaa esim. Arabimiehelle olla pelkkää nautinnon tyydytystä. Ottavan ja antavan osapuolen merkitys siinä suhteessa, että lasketaanko täällä päin homoksi vai ei, on aika merkityksellinen. Yleensä se sana ‘homo’ on juuri se joka eniten sattuu korvaan. Itse teot riitelevätkin sitten toisinaan vähän tämän sanan kanssa. Todellisuudessa suljettujen ovien sisällä tapahtuu enemmän kuin uskallamme kuvitellakaan. Osassa hamameista saattaa törmätä suljettujen seinien sisällä miesten kesken hyvinkin kiihkeään toimintaa, vaikka statukseltaan miehet olisivatkin perinteistä perhe-idylliä edustavaa keskiluokkaa.

Koska Marrakechissa on paljon eri-ikäisiä ja erilaisia homo-matkailijoita, löytyy täältä myös paljon potentiaalista maksullista seuraa sekä myös muita halukkaita pedin jakajia. Maksullisen seuran, kuten myös kaiken muunkin seuran suhteen kannattaa olla silti tarkkana, sillä jossain tapauksissa on törmätty kiristykseen. Näin ollen kannattaa pyrkiä ensin varmistamaan seuralaisen tarkoitusperät ennen sopimusta, jottei joudu korruptoituneiden poliisien kanssa ikävyyksiin. Moni mies on silti löytänyt Marrakechista ihan aidon paikallisen mies-rakkauden ja tämä rakkaus saa osan turisteista palaamaan takaisin aina kerta toisensa jälkeen. 

KOE AINAKIN NÄMÄ MARRAKECHISSA

MEDINA AURINGONLASKUN AIKAAN

Medinan muurien sisäpuoli on se mesta, jossa  almost all the magic happens. Medina on täynnä basaareja, rooftop-ravintoloita sekä pieniä katuja ja kujia jonne on helppo eksyä. Hyvä puoli on se, että mikäli eksyy, on oikealle tielle myös helppo löytää takaisin. Omasta mielestä Medina on aika chilli – kunhan pitää tietyt asiat mielessä. Vältä käärmeenlumoojat sekä apina-poseeraukset niin kaukaa kuin mahdollista. Kyseessä ei ole mitään muuta kuin rahastusta. Jos vahingossakin erehdyt ottamaan kuvan, voit joutua pulittamaan tästä kuvasta paljon tai joutua ikävään verbaaliseen konfliktiin lumoojan kanssa, mikäli kieltäytyy siis maksamasta pyydettyä summaa.

Parhaimmillaan Medina on juuri ennen auringonlaskua jolloin kojut ja markkinat heräilevät hiljalleen iltaiseen eloon. Kojuista saattaa löytyä jos jonkinmoista tavaraa aina Woodoo-seteistä mausteisiin ja tekstiileihin. Itämaisen tavaran shoppailuun Medina onkin mitä mainioin mesta pistää käteiset sileäksi. Itse auringonlasku Medinassa on rukoushuutojen raikuessa aika sensaatiomainen kokemus, joka on pakko kokea edes kerran elämässä. Paras paikka auringonlaskun seuraamiseen on jokin Djemaa Al Fena-aukion monista kattoterasseista. Terästeenä auringonlaskun seuraamiseen toimii arabityyliin tietenkin paikallinen tee. Pimeän tullen kannattaa sukeltaa testaamaan vaikka paikallista katuruokaa.

HAMAM

Arabimaat on tehty ultimaattista nautiskelua ja puhdistautumista varten joten sen takia Marrakechissa pitää myös ehdottomasti testata hamamia. Medinan alue on täynnä perinteisiä kylpylöitä. Samoin on myös useat hotellit. Esim. meidän hotellimme kylpylää en voi muuta kuin suositella, vaikkei se ehkä perinteisin versio hamamista olekaan. Marrakech on paikka missä pistetään pärstä raikkaaksi, joten hamam kylpylä kuuluu enemmän kuin asiaan!

KATTOTERASSIT

Ei ole Marrakechia ilman mainintaa kattoterasseista. Pitää ottaa silti huomioon se, että etenkään Medinassa ei monillakaan kattoterasseilla alkoholia ole saatavilla. Janoiset turistit ovat silti turvassa, sillä yksi kattoterassi on ylitse muiden. Nimittäin: Le Salama. Täältä löytyy maankuulu happyhour, hulppea sisustus sekä mielettömät maisemat ja palvelu. Jos siis cocktail-hammasta kolottaa, on kohde tämä.

Medinan ulkopuolella, Marrakechin uusissa osissa on meininki niin ikään kirjaimellisesti katossa. Yksi parhaista spoteista tyylikkääseen illanviettoon on Restaurant & Sky Bar Namazake. Täältä saa nimensä mukaisesti ihan mielettömän makuista sushia. “Live like the local”-matkailuun tämä ei välttämättä sovi, mutta Sushi oli ihan pirun hyvää ja uima-allas esteettisenä elementtinä kruunasi kaiken. Marrakechista löytyy lukuisia kattoterasseja ja sky baareja, joten näiden kokemiseen kannattaa varata aikaa.  

YÖELÄMÄ

Marrakechissa yöelämä merkitsee omasta mielestäni vähän erilaista yöelämää kuin normaalisti. Marrakechista toki löytyy meneviä yökerhoja, VIP-alueita ja sitä rataa, mutta mielestäni parasta on mennä Sky Bar-cocktailien jälkeen tasokkaaseen ravintolaan nauttimaan joko perinteistä marokkolaista illallista tai eurooppalaista viiden ruokalajin spektaakelia. Asiaan kuuluu tietenkin intensiivinen keskustelu ja tyylikäs viinin makuinen hiprakka. Ilta jatkuu monesti myöhään ja jatkaa saa miten tahtoo. Fiinikin illallistaminen on suositeltavaa sillä se on a.) todella edullista hupia täällä ja b.) täällä siinä on todellista tyyliä. Jos haluaa pistää öky-vaihteen kunnolla päälle, kannattaa kokeilla myös esim. Casinoa. Näin hintelänä Skandi-poikana oli aika hauska fiilis mennä pelittämään Arabimiesten keskelle pelimerkkejä pöytään ihan tosissaan. Edes casinoilla cocktailin hinta ei yllä yli Lontoon tai Helsingin keskiarvon. Hyvällä tuurilla voittaa jopa cocktail rahat takaisin, kuten meille kävi. Etenkin Casino De Marrakechissa on perällä vielä todella vaarallista tunnelmaa edustava black-room, jossa cocktailin nauttiminen on erittäin suositeltava kokemus. Ehkä tunnelmaltaan Le Grand Casino de la Mamounia oli silti astetta chillimpi kokemus kuin Casio De Marrakech.

JARDIN MAJORELLE

Visuaalisen ja kulttuurillisen annin johdosta Yves Saint Laurentin ja tämän kumppanin Marrakechin koti:  Jardin Majorelle  on enemmän kuin näkemisen arvoinen kokemus. Jardin Majorellen pihamailla on erikoista energiaa. Täällä pystyy toden totta aistimaan muotimaailman eliitin takavuosien läsnäolon. Jardin Majorelle näyttää nimenomaan muotisuunnittelijan kodilta. Henkilökohtaisesti harmitti silti se, että sisälle taloon ei päässyt. Liput toisaalta eivät myöskään maksaneet paljon.

YHTEENVETO

Meidän Marrakech on elegantti, aistikas, monipuolinen, hedonistinen, kaunis, kotoisa, turvallinen ja helppo. Kaikinpuolin miellyttävä kohde täynnä kulttuuria sekä erilaisten aikakausien yhdistymistä. Eli siis aika täydellinen viikonloppukohde hedonistiselle pariskunnalle. Marrakechissa on myös tarvittaessa saatavilla sopivasti särmää, mikäli särmää kaipaa. Onhan Marrakech sentään Pohjois-Afrikassa. Ihmiset eivät olleet mielestäni tunkeilevia tai töykeitä. Päinvastoin. Oikeastaan ainoa asia, jota meille tultiin ruokalistan lisäksi edes tarjoamaan oli lähinnä Marokkolainen hasis. Ja sitä muuten tarjottiin paljon. Ihan jokaiselta eri taholta. Jatkuvasti ja kokoajan. Meille osoitettujen tarjousten perusteella ei jäänyt todellakaan mitään epäselvää, että miksi Hasis on niin merkittävä osa Markon valtiontaloutta. Lähtisin koska tahansa uudelleen!

Ps. Kuvat on Alexin käsialaa. Näe lisää photoja Instagramissa nimimerkillä @alexaaltophotos. <3

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

LÄHTEET //  Travelguide Marrakech

Share this story