Hostellit ovat toisinaan loistava sosiaalinen piristysruiske reissun päällä. En voi kiistää sitä, ettenkö viihtyisi paremmin nykyisin viiden tähden putiikki-hotelleissa hostellien sijasta. Jos taas reissun teemana on seikkailu, voi majoituskin olla astetta seikkailullisempi.

Israelissa hostellissa yöpyminen istui matkan ‘adventurous’-teemaan hyvin. Israel on lisäksi myös about Suomen hintainen (snadisti halvempi) maa, joten budjettimajoitus ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto, mikäli tykkää keskittää latinsa esim. välimerellisissä ravintoloissa herkutteluun, majoituksen sijasta. Yövyimme lopulta Israelissa yhteensä kolmessa eri yhteistyökumppanimme omistuksessa olevassa Abraham Hostel-majatalossa ja kokemuksista muodostui, miten sen nyt muotoilisi; värikkäitä. 

Hostellissa yöpymisen pointti on yleensä ne muut ihmiset. Täällä tapaamamme vieraat olivat kaikki enemmän tai vähemmän samoilla tarkoitusperillä Israelissa liikenteessä kuin me, tai sitten heillä oli jotain mitä me halusimme kuulla. Muut vieraat koostuivat pääsääntöisesti joko Lähi-Idän politiikasta kiinnostuneista hintatietoisista aikuisista turisteista tai identiteettiään etsivistä Amerikanjuutalaisista, keille oli myönnetty 6 kuukauden ylläpito Israelissa. Juutalaisilla kun on tämänkaltainen ässä hihassa, mikäli muutto Israeliin kiinnostaa. 

ABRAHAM HOSTEL – TEL AVIV

Ensimmäinen majapaikkamme Israelissa oli Abraham Hostel Tel Avivissa. Huone itsessään oli aika pelkistetty, mutta yleisissä tiloissa näkyi särmää enemmän. Hostellin fasiliteetteihin sisältyi mm. Oma baari,  josta sai edukkaasti tilattua pizzaa sekä viskiä, vieläpä aika hyvällä kaadolla. Henkilökunta koostui paikallisten lisäksi kansainvälisestä joukosta muista juutalaisista nuorista, jotka olivat päätyneet tänne samoista syistä kuten aiemmin jo mainitsin. Eli Juutalais-statuksella kuuden kuukauden ylläpito. Vähän sama meininki siis kuin monien eurooppalaisten nuorten Working Holiday Australiassa, ilman sitä ylläpitoa.

Hostellissa tapasi myös paljon paikallisia nuoria aikuisia normaalisti asiakkaina. Jutellessani heidän kanssaan, heräsi toisinaan mieleeni fiilis, että jengi oli joko a.) valtion palkkasotilaita tai b.) muuten aivopestyjä. Sisältö mitä suusta nimittäin lähti oli välillä hyvinkin patrioottista ja jokainen vastaus tuli kysymyksiini suoraan kuin apteekin hyllyltä. Oli totuus mikä hyvänsä, nämä paikalliset ihmiset ja heidän kertomansa tarinat mm. Monivuotisesta armeijasta olivat vähintäänkin pysäyttäviä. Harvoin sitä nimittäin tapaa oman ikäisiään nuoria, jotka ovat lentäneet sotakoneita sekä viettäneet vuosia vuoristossa. Armeija on mulle muutenkin aika punainen vaate, enkä koe, että pakollinen laitostuminen on kovinkaan positiivinen asia kenenkään itsenäisen nuoren kohdalla. Sen nimittäin näkee ihmisestä. Koen niin, että sellaisilla organisaatioilla pidetään holhousvaltiot hengissä. Suomi on mielestäni jo erittäin hyvä esimerkki siitä, että mitä tapahtuu kun jengi joutuu heti aikuiseksi tultuaan kurinpitolaitokseen. Ja siis nämä nuoret Israelissa ovat käyneet jopa kolmen vuoden pakkoarmeijan. Toisaalta Israel järjestelmänä ei olisi varmasti pystyssä muuten… 

Anyway. Arvostin kyllä suuresti sitä, että paikalliset eivät epäröineet olla vastaamatta tiukkoihinkaan kysymyksiin koskien tämän valtiojärjestelmän tilannetta ja Palestiina-kysymystä.

EDIT: Kohta poistettu, jossa mainittu tänne tulleiden ylläpidon sisältävistä asioista.

Mielenkiintoisia ihmisiä tapasi täällä myös Israelin ulkopuolelta. Yksi heistä oli Melanie. Las Vegasista kotoisin oleva vajaa nelikymppinen elämää nähnyt komedienne ja ex-strippari, jonka kuolemattomat letkautukset olivat suoraan kuin saippuaoopperasta. Syy siihen, että miksi Melody oli päätynyt Israeliin oli hyvin yksinkertainen: “Because I’m a Jewish”. Muita Melodyn legendaarisia letkautuksia olivat mm. “Life is a game, in Las Vegas everything is about the game”, “I’m so far away from home that it doesn’t even matter anymore”, “Your cheekbones would  cost a fortune in States” ja “You are so fucking lucky, I wish I can be like you when I grow up” . Tämä viimeinen heitto oli osoitettu toiselle, reilu parikybäselle USA:laiselle daamille, joka oli puolestaan kotoisin Atlantasta. Melody ja Atlanta eivät siis tulleet alkuunkaan toimeen ja tätä kiivasta välienselvittelyä pääsemmekin seuraamaan aitiopaikalta, sillä jenkit myös rakastavat draamaa. Ainakin mikäli on kotoisin Las Vegasista.

Toinen hostellissa tapaavamme jännittävä persoona oli Nick. Kyseessä oli Aboriginaali poika Ausseista, joka oli kääntynyt muslimiksi ihan tosissaan. Uskonto tosin ei kieltänyt alkoholia tai ekstaasia, jotka kummatkin näyttelivät merkittävää osaa Nickin elämässä. Nick oli sen lisäksi myös homo. Nick toivoi kaiken kukkuraksi Englannin kuningasperheen laittamista giljotiiniin, mutta samassa lauseessa hän halusi muuttaa Ruotsiin, vaikka vihasi monarkiaa. Että sellainen jäbä. 

Välimerellinen aamiainen kuului myös hintaan! 

Kolmas mainitsemisen arvoinen tapaus oli Devon Adelaidesta (Australian Texas). Amerikkalaistunut Aussi työskenteli laivastossa ja jotta me kaikki varmasti tunnistimme hänet, luki hänen hupparissaan tietenkin “Devon”.

Me tietenkin ajauduimme näiden suurimpien persoonien kanssa samaan seurueeseen, mutta muuten jengi oli hyvin tasaisen kirjavaa sekä tasapainoista. Oli vanhempia aikuisten lastensa kanssa sekä ylipäätään paljon nuoria aikuisia. Kuten varmasti selostuksesta oli helppo päätellä, oli sosiaalinen anti se arvokkain anti tässä majatalossa. Tämä hostelli sopii oikeastaan kenelle tahansa vapaamieliselle aikuiselle ja voisin hyvin vaikka vanhempani tänne myös laittaa. Kyseinen hostelli on aika helppo vaihtoehto matkalaiselle, sillä samassa lafkassa toimivan Abraham Toursin kautta pystyy myös bookkaamaan retket ympäri Israelia. 

 • Dormi 20€ alk.
 • Yksityinen Huone 74€ alk.
 • Sviitti 124€ alk.  

Lue meikäläisen 7 syytä matkustaa Tel Aviviin TÄSTÄ!

FAUZZI AZZAR INN – NASARET

Kaikki mitä kerroin äsken Tel Avivin Abraham Hostellista, kannattaa deletoida välittömästi mielestä, sillä maailman seitsemänneksi parhaimmaksi hostelliksi Lonely Planetin mukaan valittu Fauzi Azar Inn on ihan kaikkea muuta. Perinteisen hostelli-meiningin sijasta tyrmäävä 200 vuotta vanha Arabi-kartano antoi meille todellisen ‘yö raamatussa’-kokemuksen. Täällä myös meidän huone oli harvinaisen kilpailukykyinen ja itse yleiset tilat Nasaretin vanhan kaupungin kapeiden kujien välissä olivat suoranainen elämys. Fauzi Azar Inn oli yksi kauneimmista majataloista, jossa olen koskaan yöpynyt. Täällä asiakaskunta oli myös aikuisempaa mitä Tel Avivissa, varmasti myös sen takia, että Nasaret kaupunkina on aika kypsä. Aamiainen kuului myös niin ikään hintaan. Ei mikään railakas kokemus, mutta puitteiden puolesta lähtee iso suositus! 

 • Dormi 18€ alk.
 • Yksityinen Huone 59€ alk.
 • Perhehuone  111€ alk.  

Lue postaus Nasaretista TÄSTÄ!

ABRAHAM HOSTEL – JERUSALEM


Viimeinen majatalomme Israelin puolella sijaitsi kuumottavan kiehtovan Jerusalemin länsipuolella. Siinä missä huoneet olivat täällä snadisti suppeammat mitä muualla, kruunasi rempseä kattoterassi ja Hostellin menevä baari koko hoidon. Jerusalemissa ympyrä ikään kuin sulkeutui ja jostain käsittämättömästä syystä törmäsimme täällä myös Tel Aviv-kohdassa näihin aiemmin mainitsemiini ihmisiin uudelleen. Kiinnostavat ajat Jerusalemissa olivat siis taattu. Osallistuimme täällä myös Abraham Hostellin järjestämälle perinteiselle Sabbath-illalliselle, jolle pääsi osallistumaan pientä lisämaksua vastaan. Sabbath-illallinen oli meidän osalta ainakin seuran puolesta aika timanttinen, sillä päädyimme  tietenkin jo aiemmin mainitsemani Melanien kanssa samaan pöytään. 

 • Dormi 20€ alk.
 • Yksityinen Huone 67€ alk.
 • Perhehuone  111€ alk.  

Sukella kuumottavaan Jerusalemiin TÄSTÄ!

Kenelle suosittelen Abraham Hostellia? Kaikille maanläheisille hintatietoisille matkailijoille, jotka tarvittaessa tykkäävät olla myös olla sosiaalisia. Israel on nimittäin paikka jossa muiden kanssa spekulointi ja analysointi antavat ihan hirveästi rikastuttavaa pääomaa. Kyseessä kun ei ole mikään ihan tavallinen matkakohde ja tätä todellisuutta saattaa toisinaan olla jopa hankalaa käsitellä pelkästään oman pään sisällä. Muiden näkökulmien urkkiminen oli oikeastaan yksi koko reissun timanttisimmista helmistä ja hostellissa majoittuminen antoi mainion ponnahduslaudan erinomaisille keskusteluille sekä tietenkin näille uusille tuttavuuksille, jotka vähintäänkin avarsivat mielenmaisemaa jo entisestään. Näin kiistelty valtiojärjestelmä herättää nimittäin runsaasti keskustelua ja tänne ei ihan tavalliset turret välttämättä päädy. Meidän reissumme olisi ollut varmasti hyvin erilainen, mikäli en olisi päässyt käymään niitä lukuisia ajatustenvaihtoja sekä henkilökunnan, että myös tapaamiemme Amerikanjuutalaisten kanssa. Ehdoton plussa lähtee toki vielä ilmaisesta aamiaisesta. 

Ps. © Kuvat By Alex. Ja muistakaa muuten tsekata lisää matkakuvia A:n omasta IG:stä @alexaaltophotos

– OTTO –


*Matka toteutettiin yhteistyössä Abraham Toursin, Abraham Hostelsin & Ukraine International Airlinesin kanssa. Mielipiteet, kokemukset & näkemykset ovat silti kaikki täysin omiani.*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Oho pitkä kommentti hävisi Eli siis ongelmallisista maista kuten Etiopia ja vaikka Jemen tulleet henkilöt saavat tukea alussa, en muista kuinka pitkään, Ja on tahoja jotka maksavat lentoliputkin täällä,mutta se ei ole valtio. Tänne jos muuttaa voi saada avustusta vuokrassa,opiskelussa ,tullimaksuisssa ym,mutta täysin maksettu ylläpito ,lähinnä makuusija,on mahdollista ns. Absorbrion Centereissä,jossa elämä alkaa täällä. Niissä voi myös saada opetusta hepreassa,ja sitä kautta on helpompi aloittaa uusi elämä. Mutta jos esim, haluaa vuokrata kalliista Tel Avivista asunnon niin ei takuulla saa kuin tietyn osan siitä vuokra-avustusta. Ja sellaisenkin hakeminen on aina niin hankalaa…. Olen tavannut täällä tietyn aikaa olevia amerikkalaisia nuoria,vapaaehtoispaikkani kautta,ja heillä oli ylläpito ym,mutta sitä vastaan saivat sitten tehdä työtäkin järjestöissä. Eli jos haluaa tulla tänne vain bilettämään puoleksi vuodeksi ja kuvittelee saavansa yllläpidon,niin sellaisen joutuu kyllä sitten maksamaan takaisinkin jos lähtee pois….

  1. Niin ymmärsinkin, että ei toimi ihan noin, että tullaan ja mennään ja moro! ‘Working Holiday’ oli näin ollen ehkä vähän harhaanjohtava vertaus. Mutta joo. Kuullostaa loogiselta ja kiitos selvennyksestä. Pitää selvittää, että oliko kyseessä siis joku muu taho ketä oli tukemassa Israeliin tuloa. 🙂

  2. Ai niin vielä,en minäkään haluaisi että olisi armeijaa,ja vielä noin pitkä aikainen palvelu kuin täällä ,mutta kun ympärillä on maita jotka haluaisi nähdä Israelin häviävän maailmankartalta niin ei ole muuta vaihtoehtoa.Muuten ,tuosta 3 vuodesta on vähennetty pari kuukautta,eli se on nyt vähän alle 3 vuotta.

 2. Otto,siis jos tänne muuttaa niin saa alussa vuokra-avustusta,helpotusta tullimaksuista,avustusta opiskelulua varten(joka on kallista täällä) mutta että saisi kaiken ilmaiseksi 6 kk ajan,en ole ikinä kuullut sellaisesta enkä itse tai muut tänne tulleet tuttavani kyllä saaneet oikein mitään. Eli tuossa ovat olleet toiset maksavat tahot mukana mutta ei missään nimessä valtio täällä,joka tulee tänne muuttoa,se on totta,mutta ei todellakaan maksa jollekin joka tulee tänne vaikka puoleksi vuodeksi ja lähtee pois. Eikä niitä avustuksiakaan saa niin helposti, niiden hakeminenkin on tehty hankalaksi,esim. vuokra-avustusten. Mutta jos on tullut sellaisista maista kuin Jemen tai Etiopia,niin heitä on avustettu enemmän.lennot,sekään ei tule valtiolta vaan muulta taholta. Olen vapaaehtoispaikassani tavannut amerikkalaisia nuoria joilla on ollut ilmainen asunto ym. mutta sitä vastaan ovat joutuneet tekemään työtä järjestöissä.Ja jos joku vain haluaa bilettää eikä muuta tehdä niin ei sellainen ilmainen elämä kyllä onnistu. Eli pitää myös antaa takaisin.Täällähän on sellaisia absorbsion center,joissa voi olla muistaakseni puoli vuotta, niissä voi saada huoneen ja ylläpidon,mutta jos haluaa myös elää niin kyllä työtäkin pitää tehdä,Nuo keskukset ovat sitä varten että muutos olisi helpompi,niissä opetellaan kieltä ym,

 3. P.S. vielä,en minäkään haluaisi että olisi armeijaa ja etenkin noin pitkää palvelua kuin täällä,mutta kun ympärillä on maita jotka haluaisivat nähdä maan häviävän maailmankartalta niin se ei jätä paljon vaihtoehtoja….

 4. Nyt on kyllä niin että tuo 6 kk ilmainen ylläpito in täyttä hölynpölyä,ensunnäkin täällä ei sellasia varoja ole errä valtio voisi kustantaa kaiken maailman juutalaisille ilmaisen ylläpidon,eli varat on ktllä jostaun ulkopuolelta,jos sellaista löytyy.Tel Avivin Abraham hotelli tuli tutuksi kun perustaja Maoz näytti minulle talon,ihan kivan näköistä

  1. Todellako? Sillä en kuullut tätä vain yhdeltä, vaan monelta tänne tulleelta. Eräänkin henkilön mukana oli tämän äiti antamasaa tarvittavia todistuksia. Onkohan tässä mahdollisesti jokin syvempi juttu taustalla? Tai totuus mahdollisesti monimutkaisempi? Haluan kyllä kuulla asiasta lisää. O.o

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.