Niille, joille olen kertonut viettäväni vähän pidemmän ajanjakson nyt Gdanskissa, on noin kahdeksankymmenen prosentin reaktio ollut vähintäänkin ihmettelevä. Selväksi on käynyt ainakin se, että siinä missä Gdansk on äärettömän suosittu viikonloppukohde suomalaisten keskuudessa, ei se uudelleensijoittumiskohteena ole ainakaan vielä se listausten kärkikymmenikköjen kirkkain tähti.

Tehdään nyt jo heti selväksi se, että en ole siis virallisesti muuttanut asumaan tänne. Kyseessä on hyvin väliaikainen ratkaisu. Hongkongin protestit ja lopulta koronavirus teki asumisesta Aasian meille relevanteissa metropoleissa mahdotonta ja alkuperäinen suunnitelma, että olisimme lähteneet helmikuussa takaisin, meni uusiksi. Päätimme siis jäädä Eurooppaan määrittelemättömän pitkäksi ajaksi. Viime syksy oli yhtä lentokentällä juoksemista ja matkalaukkujen raahaamista ja tammikuu ei suinkaan alkanut yhtään sen rauhallisemmin. Lopulta järki, keho ja mieli sanoi, että nyt pitää pysähtyä, ottaa selkeä aikalisä ja lopettaa seuraavan kohteen ja lähdön miettiminen.

Otto Lilja Gdansk 4

Disclaimer: Kuvat otettu mun synttäripäivänä helmikuussa noin tunnin ajomatkan päässä Gdanskista, lähellä Krynica Morskaa. Yksi Gdanskin hyvistä puolista on nimittäin myös se, että ihan hetkessä pääsee käsiksi ihan aitoon neuvostotunnelmaan. That's what I love!

Tiedostan hyvin, että mahdollisuus elää liikkuvaista diginomadielämää on jokseenkin etuoikeutettua, mutta sitä elävää tosiasiaa se ei poista, etteikö se olisi myös paikoin äärettömän kuluttavaa, ainakaan pitkässä juoksussa. Näin ollen tämän kevään missioksi tulikin tylsistyminen ja elämän peruspalikoiden uudelleenkasaaminen. Halusin asettua hetkeksi helppoon ja keskeisellä paikalla sijaitsevaan kohteeseen, jossa voin kartoittaa elämäni rakenteita uudelleen, fokusoitua, keskittyä rauhassa työhöni, kirjoittamiseen, yritykseeni, unelmointiin, sekä pohtia ihan rauhassa, että mikä on se seuraava askel, jota kohti lähden työstämään. 

Olen 'big city boy' henkeen ja vereen ja en olisi ikinä voinut kuvitella viettäväni viikkoa pidempään viimeaikaisiin asuinpaikkoihini verrattuna todellisessa pikkukaupungissa, mutta nyt muutaman viikon totuttelun, pienen alkushokin- ja hämmennyksen jälkeen voin todeta, että kohde ei voisi olla sopivampi suorittaa yllämainittua missiota.

MUTTA MIKSI JUURI GDANSK?! 

Otto Lilja Gdansk 2

No mutta miksipä ei? Lontoo on ja pysyy nk. Euroopan tukikohtana, mutta ennen kuin mahdollisesti asettuu takaisin jossain vaiheessa sinne, halusin kokeilla jotain vähän uutta. Gdansk ei todellakaan tullut minkään pitkän pohdinnan tuloksena, puhumattakaan, että kyseessä olisi ollut edes mikään varsinainen päätös tai edes mikään 'first choice' tai pitkäaikainen unelma. Sen sijaan tänne asettuminen väliaikaisesti oli todella spontaani veto, kuten tapaamme kuuluu. Mutta kaikista Manner-Euroopan kohteista Gdansk tuntui tässä elämäntilanteessa kaikista sopivimmalta ratkaisulta. Alla muutama syy listattuna, että miksi näin.

  • Näppärä Sijainti Manner-Euroopassa: Tämä on ensimmäinen kerta, kun vietän pidemmän ajanjakson Manner-Euroopassa ja se fiilis, että on ikään kuin ‘yhdistynyt’, tuntuu mielettömältä. Junalla tai bussilla pääsee kätevästi tarvittaessa paikasta toiseen ja koskaan ei ole oikeastaan jumissa. Vaikka Gdansk ei varsinaisesti ole mikään Manner-Euroopan keskeisin hotspot, ei täällä olo tunnu myöskään yhtään eristäytyneeltä. Päinvastoin. Musta on myös hauska testata 'asumista' juurikin Itäisessä Manner-Euroopassa. 
  • Täydelliset kulkuyhteydet Suomeen ja Lontooseen: Asiakastapaamisten sovittaminen Suomessa tai perheen ja ystävien näkeminen ei vuosiin ole ollut itselleni yhtä helppoa ja vaivatonta mitä nyt. Kotikaupunkiin Turkuun lentää täältä reilussa tunnissa, ja Lontooseen puolestaan noin kahdessa. Tarvittaessa voin ottaa junan Euroopan toiseen kaupunkiin ja treffata sitten siellä. Kotoani menee taksilla lentokentälle vartissa ja lentokentällä prosessit hoituvat toisessa mokomassa. Musta tuntuu, että asun tällä hetkellä vähän kuin Etelä-Turussa tai hyvin Itäisessä Englannissa.
  • Hintataso: Se syy numero yksi. Olen tottunut asumaan maailman kalliimpien elinkustannusten valtioissa, joten Puolan erittäin huokea hintataso tuntuu, kun olisin voittanut lotossa. Ja jotenkin täällä tuntuu, että rahalla saa vielä enemmän vastinetta, mitä monissa muissa kohteissa, sillä Gdansk on tunnettu hyvin keskieurooppalaistyylisestä eleganssista ja ilmiömäisestä ravintolakulttuurista. Olen laskenut, että mulla menee kalliina päivänä ihan max 40 euroa, ja sillä rahalla olenkin syönyt jo kolme kertaa ravintolassa, viinilasien kera sekä käynyt vielä ostamassa aamiaistarpeet läheisestä Biedronkasta ja muutaman leivonnaisen ja satunnaisen uberin siihen päälle. Gdanskissa on todella edullista ja taloudellinen paine on olematon, etenkin kun tienaa palkkansa vieraalla valuutalla. 
  • Asumisen laatu: Tällä hetkellä maksamme n. 700 euroa kuukaudessa Gdanskin Vanhankaupungin ytimessä 60+ neliöisestä upouudesta täydellisesti sisustetusta asunnosta, jonka todennäköisesti ensimmäiset asukkaat me ylipäätään olemme. Tällä viikolla on muutto uuteen asuntoon, joka pyörii n. samassa hintatasossa, mutta neliöitä tulee vielä enemmän. Halvemmallakin ehkä saa, mutta koska tarkoituksena ei ole jäädä paria kuukautta pidempään, tämä käy vallan mainiosti. Tällä hetkellä tila, toimivuus, valoisuus ja viihtyvyys tulee ensimmäisenä.
  • Puolalaiset ihmiset: Rakastan puolalaisia ja musta tuntuu, että olemme vahvasti samalla aaltopituudella. Hymy ei välttämättä ole aina ihan herkässä (itselläni kyllä on), mutta kun se kerran tulee ulos, pulppuaa se todellakin mitä aidoimmin. Sen lisäksi ihmiset ovat valtavan avuliaita ja vieraanvaraisia ja saavat tuntemaan olon tervetulleeksi. 
  • Elämisen helppous: Viimein musta tuntuu siltä, että ajatukset on saatu kasaan, jetlagit ja univelat on kuitattu ja tiedän mihin suuntaan olen menossa. Tunnen itseni inspiroituneeksi ja uusia ideoita pulppuaa ulos jatkuvasti. Koska elämä Gdanskissa on pientä, helppoa ja suhteellisen hidasta sekä ennen kaikkea stressivapaata, on täällä mahdollisuus toteuttaa itseään ja omia ideoitaan vapaasti. Astetta luovempaan elämänvaiheeseen kohde on passeli. Gdansk tarjoaa hedelmälliset puitteet pysähtymiselle, ideoimiselle, sekä tulevaisuuden strategioiden pohtimiselle. Ajatus tulevaisuudesta tuntuukin tällä hetkellä yllättävän selkeältä. Gdanskista löytyy kaikki mitä helpon ja stressittömän elämäntilanteen ylläpitämiseen tarvitaan. Nautin myös siitä, että pääsen nopeasti luontoon, rannalle kävelemään, näkemään ystäviä ja perhettä, sekä osallistumaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin Suomessa, Lontoossa ja Manner-Euroopassa, mihin aiemmin ei ole ollut samalla tavalla mahdollisuutta. Tavallaan fiilis on vähän sama kuin kesämökkiläisellä Suomessa? Ja siis mikä parasta, täältä pääsee myös tarvittaessa helposti pois. 
Otto Lilja Gdansk 5

Pitkän tähtäimen oleskeluun Gdansk ei ole, sillä tiedostan erittäin hyvin, että kaupunki on itselleni aivan liian pieni. Mutta tämän hetkisenä väliaikaisena stressivapaana tukikohtana en juuri parempaa paikkaa voisi keksiä. Tai en edes halua keksiä, sillä haluan nimenomaan pysähtyä ja olla miettimättä liikaa, silti kumminkin niin että pääsen työmatkoille kätevästi. Nyt on kivaa olla hetki ihan vaan paikallaan, sekä tiedostaa, että mulla on olemassa kiva tukikohta mistä voi tarvittaessa lähteä, ja minne voi sen jälkeen hyvillä mielin palata. Käydä kävelyllä, kuntosalilla, sekä tehdä niinkin perusasioita, kun keittää kahvia kotona. Nomadielämä on parhaimmillaan silloin, kun voi tutustua kohteeseen kunnolla ja 2-3kk ajanjakso on siihen aika täydellinen. Jos haluatte siis seurata tarkemmin, että miltä diginomadiarki näyttää Gdanskissa niin kannattaa kääntää Instagramin puolelle, mikäli ette siis vielä seuraa. Sinne päivittelen meininkejä täältä päivittäin. Löydätte mut IG:stä omalla nimelläni @otto.lilja.

x Otto

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.