*Hotellimajoittuminen saatu

Sain hiljattain lähes konkreettisen vankilatuomion. Nimittäin entinen Helsingin lääninvankila, eli nykyinen Hotel Katajanokka kutsui testaamaan, josko legendaaristen suomalaisten häkkilintujen, kuten Hella Wuolijoen, Kerttu Nuortevan, Volvo Markkasen sekä Jan Jalutsin (muutama vaan mainitakseni) entisestä asuinpaikasta olisi itselleni uudeksi lempihotelliksi Helsingissä. Itseäni ei olla (toistaiseksi ainakaan) epäilty vielä mistään rikoksesta, ja muutenkin olen onnistunut välttämään kyseisen polun ihan kiitettävästi. Sen sijaan elämä sellien sisällä, hierarkiat, kaikki aiheeseen liittyvät dokumentit, uutiset ja tarinat mysteereineen ja salaliittoteorioineen kiinnostavat isosti. 

Tuttavani tuntevat itseni nuuhkijana. Murha.info-palstalla vietän helposti tunteja ja suomalaisista rikosmysteereistä tiedän aivan kaiken. Siinä kohtaa, kun joku kysyy, että ketä kolkkasi kenet, niin hyvin suurella todennäköisyydellä pystyn kertomaan sekä uhrin, että tekijän koko elämisen historian aina syntymästä saakka sisältäen perheet ja lemmikit. Rikosaiheisessa tietovisassa tulisin varmasti menestymään ja sisältöjä kuluttaessa rikosaiheiset podcastit kuuluvat myös kuuntelulistalleni. Aasinsiltana aiheeseen: löytyi multa siis ainakin syvää informaatiotaustaa marssiessani hiljattain ”Nokan” punaisten tiiliporttien sisäpuolelle nauttimaan kahden päivän kakkua. 

Presidenttejä ja Vankilapakoja Helsingin Keskustassa 

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 2
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 2
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 5

Hotel Katajanokka sijaitsee nimensä mukaisesti Katajanokalla. Tänne saapuessani ensimmäinen ahaa-elämykseni, oli että en ole koskaan tainnut viettää aikaa Katajanokalla ja nämä kadut olivatkin tähän saakka itselleni täysin vieraat. Hotellin sijainti on silti kirjaimellisesti kivenheiton päässä kaupungin vetonauloista ja matka ytimeen taittuu näppärästi joko kävellen tai sporalla. 

Marriott Internationalin Tribute Portfolio-brändiin liittyminen, World Luxury Hotel Awards™-palkinto ja Tripadvisorin Traveller’s Choice-äänestyksen voittaminen. Tähän on tultu pitkä matka siitä ajanjaksosta, kun sisälle pääsy tähän rakennukseen tarkoitti ihan toisenlaisen palkinnon voittamista. Hotel Katajanokan pahamaineinen historia on nähnyt pohjantähdet, sisällissodat, Venäjän vallankumouksen ja Suomen Suurruhtinaskunnan irtautumisen Venäjästä ja sen itsenäistymisen, pommikoneet, talvisodat, Peter Fryckmanin ja kaiken siltä väliltä. Murto osa talon historiasta on varmasti päätynyt meidän tavallisten kansalaisten korviin. Siinä missä jengiä on tänne vuosisatojen saatossa käsiraudoissa kannettu, on Katajanokan Vankilan porttien läpi myös paettu. Pakokuninkaaksi tituleerattu Jan Jalutsi Tietää tästä kaiken ja Jalutsin pitämistä kierroksista on myös mahdollista päästä hotellissa nauttimaan. Varmasti ihan supermielenkiintoista. Vankilaenergiasta voi nauttia myös saunan lauteilla sekä ympärivuorokautisesti auki olevalla kuntosalilla. 

Ehkä vankilahotellin historian vaikutusvaltaisin vieras on ollut Presidentti Risto Ryti, jonka vanhassa sellissä - nyt Katajanokan Hotellin sviitiksi konvertoidussa tyrmässä mekin pääsimme kakkumme lusimaan. Ei siis mitään sen enempää tai vähempää! 

Katajanokan Vankilahotellin Tyyli ja Puitteet

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 7
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 6

Tunnelmallinen, silmäänpistävän persoonallinen, mukavan moderni, turvallinen ja tyylikäs. Tässä muutama adjektiivi kuvailemaan fiiliksiäni kovan onnen vankilasta ainutlaatuiseksi putiikkohotelliksi muuntautuneesta Hotel Katajanokasta. Risto Rytin sviitissä unohtaa tosin hetkeksi olevansa edes vankilassa, mutta ulos kalterien läpi kurkistaessa sitä taas muistaa, että häkkilintuna sitä tässä ollaan. Risto Rytin sviitti on tosin puitteiltaan sellainen, että pahan päivän koittaessa, ei täällä arestissa ollessa ihan välitön kiire olisi lähteä kyllä ainakaan akuuttiin maanpakoon. Etenkin leveydeltään kaksimetrinen sänky imaisi meikäläisen pehmeyksiin tuosta noin. Unenlaatua toki edesauttoi myös vankilan paksut seinät, jotka eristivät pääkaupungin äänet lähes absoluuttisesti. 

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 10
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 13
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 14

Hotel Katajanokan kuvauksellisinta antia on museoviraston suojelema keskikäytävä, joka muistuttaa vankilahotellin kohtalokkaasta historiasta ja pahamaineisista asukeistaan. Alakerran lounge oli myös tunnelmallisesti sisustettu. Täällä kelpasi nauttia, jos ei nyt ihan perinteistä vanhaa kunnon Prunoa, niin esim. käsiraudoista poispäässyttä Aura-olutta ennen siirtymistä koko vierailumme odotetuimpaan elämykseen, eli viiden ruokalajin maisteluillalliselle Hotelli Katajanokan ravintola Linnankellariin

Illalliselämys Helsingin Ytimessä – Viiden tähden ravintolavinkki nautiskelijoille

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 8
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 16
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 18

Suomalais-skandinaavista lähi- ja luomuruokaa sesongin parhaista raaka-aineista.”

- Ravintola Linnankellari

Voitte varmasti arvata, että miten paljon tätä odotin, kun takana oli lähes puolivuotta “laatuaikaa” kantonilaisten luu-nahka-puurojen, curry-sekoitusten ja muiden itä- ja kaakkoisaasialaisten nuudeli-innovaatioiden seurassa. Linnankellarin maistelumenu oli suorastaan tajunnanräjäyttävä paluu pohjoismaalaisten patojen äärelle. Vanhan vankilan kellarissa sijaitsevassa rennon tunnelmallisessa Linnankellarissa oli maustepurkki, Sommalier sekä raaka-aine sommittelut lähes täydellisyyttä hipovassa sinfoniassa keskenään - puhumattakaan palvelusta. Linnankellarin maistelumenu viinipareineen, höystettynä innostuneella, intohimoisella ja omistautuneella palvelulla oli juuri sitä mitä odotan, kun illallisen hintalappu ei ole sieltä ihan halvimmasta päästä. Tosin, 65 euroa maistelumenusta per henkilö ei ole mielestäni yhtään hullumpi, etenkään kun listan sisältö oli seuraava: 

  • Keittiöntervehdys: Vankilan näkkäri ja versosalaatti tartar
  • Sokerisuolattua lohta, piimätillikastikkeella ja perunasalaatilla
  • Poron sisäpaistia suoraan Suomen Lapista, höystettynä koskenlaskijalla maustetulla tattaririsotolla sekä Madeiran kastikkeella
  • Välijuustona brietä luomunäkkärillä 
  • Jälkiruuaksi vielä mantelikakkua tyrnihillokkeella ja leimunkukalla.

Annoskuvat alla!

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 18
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 23
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 24

Kaikki luomua. Vastuullisesti vielä lähituotettuna. Aamen! Tähän toki päälle vielä lisämaksusta viiniparit sekä linnan oma lageri alkumaljaksi. Kumpaakaan ei parane missata! 

Kaiken kaikkiaan makuhermoja stimuloiva ravintolaelämys alusta loppuun. Dinnerin jälkeen käytiin vielä tutkimassa kellarin vankisellien seiniä ja bongailemassa, josko löytäisimme tunnettujen vankien piiloviestejä. 

Hotel Katajanokan aamiainen: Uusi tulokas Helsingin suosikki hotelliaamiaisteni joukkoon

Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 25
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 9
Otto Lilja, hotelli katajanokka, hotellit helsinki 26

Täräyttävän illalliselämyksen jälkeen odotukset aamiaista kohtaan oli odotetusti korkealla. Eikä turhaan, sillä brekupöytä piti sisällään kaiken mitä tarvitaan uuden päivän starttaamiselle. Aamiainen oli monipuolinen, vahvasti kotimainen ja laatu oli maistettavissa kaikessa. Ainoa miinus oli, että meiltä lähti lähtöpäivänä aamulaiva Tallinnaan, emmekä ehtineet jäädä aamiaiselle pidempään. Leipien, leikkeleiden ja tyrnisekoitusten äärellä olisi viihtynyt vielä myöhään aamupäivään saakka. Voisin hyvin kuvitella, että sopisin työaamiaisen tänne tai Helsingissä asuessa tulisin kellarin rauhaan ihan muuten vaan nauttimaan. Mikään ei nimittäin omasta mielestä voita aidosti suomalaista hotelliaamiaista! 

Hotel Katajanokan väki haastoi meikäläisen testaamaan, josko nokasta olisi uudeksi suosikkihotellikseni. Nykyään meikäläisen on ihan mahdotonta enää arvottaa hotelleita tai muitakaan palveluita järjestykseen, mutta sen voin sanoa, että kokonaisuus oli vallan mainio ja miljöö kaikin puolin elämyksellinen ja mieleenpainuva. Jos vankilassa olisi aina näin kivaa, niin otan elinkautisen mielelläni vastaan. Etenkin ”sotahistoriafriikkinä”, oma mielikuvitukseni sai valtavaa tyydytystä täällä.  Oli myös superkiehtovaa ajatella, että vielä 2000-luvulla nämä seinät ovat pitäneet sisällään koko kansalle tuttuja nimiä, kuten jo aiemmin mainitsemani liikemies Peter Fryckmanin, tosin vaan yhden yön verran. Erityisesti Ravintola Linnankellari on elävä kellarinhelmi, joka ansaitsee tulla testatuksi, majoitut sitten hotellissa tai liikut muuten vaan PK-seudulla ja etsinnässä on takuuvarma gastronominen elämys. 

Loppuun voi todeta, että vain Suomessa voi saada vankilassa näin hyvää ruokaa, unta ja palvelua!

x Otto

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.