Oon varmasti maailman autorakkain ex-ajokortillinen ihminen. Haaveilen aina hienoista kaaroista ja asetan ne elämän “saavutettavat tavoitteet”-listalla korkealle. Kuskina oon tosin maailman epäpätevin. Auto-mentaliteetilta määrittelen itseni nk. kolmannen maailman kuskiksi, jolle liikennesäännöt, nopeusrajoitukset ja oikeastaan koko auton anatomia on lähinnä jotain sinnepäin suuntaan seilaavaa heipan heilutusta. Ihan siis hyvä, että oon ex-kuski ja kiitos Uber-taxin ja Lontoossa asumisen – sen pitäminen exänä on myös mahdollista. Aina silti kun käyn kodin alakerran parkkihallissa fiilistelemässä naapureiden luksus-kärryjä, fantasioin siitä, että voin hypätä itsekin valkosen rangen kyytiin ja luukuttaa marketin pihalle Starbucks muki kädessä ja polttaa spaddua ikkunasta kunnon Hollywood tyyliin liikennevaloissa. Lesoilla bensiksellä ja vetää vaan rallia pitkin keskustaa ja paukuttaa bassoa. Traagista tässä haaveessa on silti se, että ajokorttia mulla ei ole ollut enää pariin vuoteen…

Jollain ihmeen kaupalla sain ajokortin ajettua itselleni joskus 18-vuotiaana mutta se pahan karman omaava farssi lässähti lyttyyn kun lehmän häntä alle vuodessa. Kaarailin puoli (onnettomalla)menestyksellä noin vuoden kunnes lähdin Australiaan. Kortti jäi myös sille matkalle sillä yrityksistä huolimatta en saanut kakkosvaihetta lykättyä eteenpäin ja Suomeen tultuani mielessäni oli pikkaisen muut asiat kun lähteä inssikeskukseen kuumottamaan. Lähetin poliisille vielä lukuisia selvityksiä, että miksi kakkosvaihetta pitäisi lykätä mutta ei. Näin jälkeenpäin uskon, että sillä oli selkeästi tarkoitus. Ja rehellisesti sanottuna ei kiinnosta pätkääkään. No nyt Lontoossa ollessa vain herra tuntematon tietää, että milloin pääsen kakkosvaiheen suorittamaan. Siihen saakka harrastan haaveilua ja elätän toivetta, että saan palkattua esim. autonkuljettajan tai, että uuden kortin voisi ostaa tulevaisuudessa vaikka verkkokaupasta.  

autostadt

autostadt-6

autostadt-3

autostadt-4

Saksa on kovan luokan automaa ja täällä ajokortittomuus on ilmeisesti jonkin asteinen tabu. Matkanjärjestäjät eivät taannoisella #CitybreakGermany-blogimatkalla ilmeisesti osanneet aavistaakaan, että kummallaan meistä osallistuvista pohjoismaalaisista matkabloggaajaajista ei tätä liikenteen pyhää vaaleanpunaista korttia lompakosta löydy. Meillä oli nimittäin vierailu Saksalaisen autoteollisuuden todellisessa ylpeyspesäkkeessä – Autostadtissa. Fiilis oli siis vähän samaa rataa kun toipuvalla alkoholistilla alkossa – kiusas  kova, mutta pitää tyytyä katsomiseen. Täällä nimittäin ajaminen on myös mahdollista.

Autostadt on autoihin keskittynyt teemapuisto Volkswagenin tehtaiden yhteydessä Wolfsburgissa Saksassa. Autoihin meneviä turreja vierailee vuosittain täällä noin 1,2 miljoonaa, eli mistään tusina autotallista ei ole kyse.

autostadt-5

autostadt-8

autostadt-14

autostadt-9

autostadt-10

autostadt-13

Autostadt on jaettu eri merkki-paviljonkeihin, joissa kävijä pääsee kuolaamaan esim. Bugattien, Porchejen tai Lamborghinien perään. Täältä löytyy myös autonäyttelyitä, tulevaisuutta, kurkistusta auton peltien sisäpuolelle, ravintoloita, Ritz-Carlton hotelli jossa ostajat ja turistit pääsevät yöpymään, Michelin tähden ravintola, spa, kauppa, lasten autokoulu, vehreää puistoa ja sitä rataa. Oikeastaan Autostadt on koko perheen huvittelukeskus, jossa auton ostaminen ja autoteollisuudesta fiilistely on viety astetta mahtipontisemmalle tasolle. Sen verran alkoi meikäläinenkin kuolaamaan saksalaisten autonamujen perään, että aloin jopa harkitsemaan Suomeen lentämistä ja itseni uhraamista kuumottavalle kakkosvaiheelle. Nojoo, not gonna happen.

Ehdottomasti hauskinta oli päästä Volkswagen Touragen kyytiin esteradalle, jolla pääsi testaamaan kyseisen automallin ilmeisen rajattomia rajoja. WT-hummerit ovat ilmeisesti historiaa, sillä maanläheisempään makuun soveltuva Touragen fyysinen kyvykkyys oli tämän kokemuksen perusteella about samaa tasoa kuin Putinin miehisyys propaganda-julisteissa.

autostadt-17

autostadt-18

autostadt-16

autostadt-15

Autostadtissa on myös luovutuskeskus jossa uuden auton ostaneet asiakkaat pääsevät noutamaan tuliterän autonsa suoraan tehtaalta. Erikoisuutena Autostadtissa on lisäksi 60 metriä korkeat lasipäällysteiset autojen varastointiin liittyvät tornit, joiden alla johtaa 700 metriä pitkä tunneli autotehtaalle.

Oma sisäinen macho-minä pääsi Autostadtissa valloilleen enemmän kuin vuosiin. Macho-vaihe koki tosin välittömän romahduksen havahtuessani porttien ulkopuolella täysin toiseen todellisuuteen –  nimittäin outlet-todellisuuteen. Jep. Ulkopuolelle oli rakennettu outlet-maailma. Se oma rehellinen minä oli loppuviimein paljon paremmin kotonaan Calvin Kleinin Outlet-liikkeen bokseriosastolla penkomassa outlet-hintaisia boksereita. Wolfsburgin Outlet-taivaasta löytyi oikeastaan kaikki valtavirran liikkeet aina Lacostesta Nikeen ja Nikestä Michael Korsiin, joten jos ei kärryt kiinnosta niin täältä löytyy ostettavaa varmasti kaikille.

autostadt-19

Onko mitään nerokkaampaa kuin perustaa outlet-taivas koko perheen auto-teemapuiston viereen? Siinä kohtaa kun perhe panostaa 30 kiloa uuteen kärryyn ei ostamisen huumassa pikku-Lindaan uppoava muutama satanen MK:n laukusta tunnu varmasti enää missään…

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Saksan turismitoimiston kanssa, osana suurempaa NordicTB-blogikollektiivin #CitybreakGermany -kampanjaa. Kaikki mielipiteet ovat täysin omiani ja päätän lisäksi itse, että mistä kirjoitan ja miten kirjoitan.*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Omasta mielestäni nerokkain idea tuossa outletin ja automestan yhdistämisessä on se, että vaimo saa lähteä shoppailemaan ja minä voin tutkia autoja :D. Paitsi ongelma on meillä se, että Tiiakin rakastaa autoja ja minäkin olen alkanut tykätä shoppailusta pitkästä aikaa xD.

    Tuo on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen paikka tämän perusteella :O! En ollut kuullutkaan koko paikasta aiemmin ja nyt kun vielä mainitsit, että alueelta löytyy myös Ritz, voisin hyvinkin kuvitella reissua tuonne ensi vuonna. Kiitos siis tästä postauksesta!

    1. Eka toiseen ja sen jälkeen toiseen. 😀 Tuolla on kulutusjuhlan tuntua! Aika random mesta mutta vois tosiaan toimia teille yhdeks yöks? Ja lähellä kun on vielä kaikkia muitakin makeita mestoja! Auto messiin tuolta samalla?

      1. Todellakin :P! Jos (ja kun) hotelli on varmaankin upea, niin kyllähän siellä parikin yötä voisi viettää, vaikka se olisi keskellä ei mitään, eli kyllä varmasti ajan saa kulumaan, kun on kaikki tuokin lähellä :). En tiedä, myydäänkö tuolla Audi R8:a, mutta sellaisen voisin kyllä napata mukaan :D.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.