Jokunen aika sitten tein elämässäni suuren muutoksen. Yksi aikakausi tuli päätökseensä ja toinen pitkään pinnan alla muhinut sellainen sai alkunsa. Päätin peräti neljä eri sukupolvea kestäneen intensiivisen rakkaustarinani esteettisen, mutta yksinkertaisen exäni iPhonen kanssa ja siirryin uuteen yllätyksellisempään maailmaan. Siirryin maailmaan missä tummuus sekä tulisuus pitää valtaansa. Maailmaan missä yksityisyydellä sekä salaisuuksilla ei ole rajoja. Maailmaan, missä yksikään tuttavapiiristäni ei ole vielä käynyt. Maailmaan, minne pääsystä olen haaveillut lapsesta saakka. BlackBerry maailmaan.

Joillekin tämä saattaa vaikuttaa yhdentekevältä, mutta mulle kännykkä on koko elämäni ja annan sille kaikkeni. Kännykkä ei ole mulle pelkästään puhelin. Se on mulle sekä asuste, munuaiset, sielu, että maksa, sydän, aivot ja vielä henkilökohtainen assistentti. Kännykkä on itselleni kuin kello ranteessa, sen on vaan oltava siinä ja vieläpä kunnossa. Ilman sitä tunnen itseni alastomaksi. Kännykkä on puolet itsetunnostani. Ilman hyvää kännykkää tunnen itseni suorastaan riittämättömäksi. Kännykkä on uskottuni, ketä hoitaa arkeni täysivaltaisen pyörittämisen sekä toimii vielä tuhmimpien salaisuuksieni suojassa pitäjänä. Kännykkä on mulle siis todella tärkeä ja sen menettäminen olisi täydellinen katastrofi. Ihan siis oman mielenterveyteni, maineeni, sekä muidenkin mielenterveyden ja maineen puolesta.

Joka tapauksessa tein siis rohkean vedon. Omena ei parantanut elämänlaatuani enää toivottuun malliin ja näin ollen siirryinkin kokeilemaan pitkän harkinnan jälkeen vanhaa kunnon karhunvatukkaa.

MIKSI LUOVUIN iPHONESTA?

Olin pitkään kärsinyt iPhone taantumasta. iPhone kävi käyttölaitteena liian tylsäksi eikä se osannut enää yllättää. Olen vähän nörtti. Tykkään haasteista arjessa ja niitä iPhone ei tarjonnut mulle enää nimeksikään. Olen käyttänyt iPhonea neljän eri mallin kanssa ja uudistukset ovat olleet omaan silmääni haukotuttavia sekä turhamaisia. Moni hienouksista ei toimi tai niillä ei ole oikeasti mitään kilpailukykyistä käyttöä. Paras uudistus, mikä iPhonessa on tapahtunut kuluneiden vuosien aikana on sekin lähinnä kosmeettinen. iPhone on kaunis kuin kukka, siitä ei pääse mihinkään. Sen lisäksi se on kauneuden lisäksi aivan ällistyttävän helppokäyttöinen ja kätevä. Se ei vaan enää riittänyt. Koin pakottavaa tarvetta haastaa itseäni. Kun vanha iipponen lähti kävelemään, tuli hetkeni tehdä täyskäännös.

Olen tullut näköjään siihen ikään, että olen alkanut ottaa vaikutteita nuorisosta (yläaste ja ala-aste). Vaikutteiden ottamisen myötä olen alkanut havaita sukupolven muutosta myös matkapuhelinmarkkinoilla. On alkanut näyttää omaan silmääni siltä, että iPhone alkaa olemaan pikkuhiljaa ehkä kuoleva trendi. Jengiä on alkanut puskaradion ja kuulopuheiden perusteella kyllästyttää. Ennen se oli arkipäivän erikoinen “semiluksustuote”, nyt se on konkreettisesti kaikilla. Olit sitten yritysjohtaja taikka elämänkoulusta valmistunut pitkäaikaistyötön, niin kaikilla on iPhone ja se on tylsää. Sen sijaan, että iPhonella enää erottuisi massasta, auttaa se paremminkin sulautumaan siihen. Meitsi haluaa puolestaan olla outolintu. Mielestäni on myös hyvä katsoa aina teinejä sekä heidän käyttötottumuksiaan, sillä heillä on iso määräysvalta tulevista trendeistä etenkin mitä tulee teknologiaan. Kuuntelemani puskaradion perusteella Android onkin käyttöjärjestelmänä hot verus iOS. Ylipäätään halusin tehokäyttää puhelinta enemmän ja ottaa siitä kaiken ilon irti elämän jokaisella osa-alueella. Laajamittaisen punnitsemisen ja pohtimisen jälkeen ostoskoristani löytyi viimein BlackBerry PRIV powered by: Android.

MIKSI BLACKBERRY? 

BlackBerry-3

Alkujaan BlackBerry on itselleni tuttu lähinnä Keeping Up With The Kardashianista, Barack Obamaa koskevista uutisista sekä Paris Hiltonista. Amerikkalaisten TV-ohjelmien sekä elokuvien vierellä kasvaneena olenkin BlackBerrystä hiljaa haaveillut ihan lapsesta saakka. Suomessa BlackBerryä ei myydä kuin käsittääkseni yhden taikka kahden verkkokaupan toimesta joten “loogiskäytännöllisistä” syistä sen ostaminen on ollut tähän päivään saakka kiven alla. Lontoossa tekosyyt eivät enää auttaneet. BlackBerryä markkinoidaan lyömättömänä Wall Street puhelimena sekä ilmiömäisen tietoturvan edelläkävijänä. Rehellisesti sanottuna itseäni ei BlackBerryn tietoturvaominaisuudet kiinnostaneet alkujaan pätkääkään, kiinnostukseni puhelimeen on perustunut tähän saakka pitkälti sen ympärille muodostuneeseen status imagoon sekä sen seksikkään katu-uskottavaan ulkonäköön. Aiemmin BlackBerry on käyttänyt omaa BlackBerry käyttistään, mutta uusimmassa PRIV mallissa on käytössä puolestaan Android. Androidin monipuolisuudesta ja yllätyksellisyydestä olen tylsän iOS:n jälkeen puolestaan ollut kiinnostunut jo pitkään ja kaikki nämä syyt yhdistettynä yhteen päädyin toteuttamaan viimein pitkäaikaisen haaveeni sekä ennen kaikkea ruokkimaan uteliaisuuttani.

Puhelimen nimi PRIV tulee muuten sanoista ”privilege” ja ”privacy”, eli etuoikeus ja yksityisyys. Houkuttelevaa brändäystä pakko myöntää.

En tunne ketään kenellä olisi BlackBerry ja se vain edesauttoi ostopäätökseni tekemistä. Haluan nimittäin erottua massasta. Sulautuminen kun olisi pahin painajaiseni ja jos ei mikään muu enää auta niin pakko yrittää saada huomiota irti edes puhelimella. Suurin syy miksi PRIV on niin spesiaali on ehdottomasti Design. Rakastan yleisesti BlackBerryn old school designia ja punnitsinkin pitkään Passportin ja PRIV:n välillä. En nää järkeä ostaa vanhaa mallia ja saadessani PRIV:n ensimmäisen kerran käteeni, olin kliimaksissa. Old school is The New School ja tämä on muuten ihan helvetin seksikäs old school. BlackBerry on brändinä ollut syöksykierteessä pitkään ja uusin PRIV malli on ilmeisesti BlackBerryn nk. “viimeinen yritys”. Ennen kuin firmalle käy Maybachit niin päätin osoittaa heille viimeisen tukeni.

KOKEMUS

BlackBerry-2

Ensihuuman aikana kaikki on ihanaa ja ne negatiivisetkin asiat uppoaa pinnan alle jos vaan haluaa ajatella hyvää. Puhelin joutui heti ensikättelyssä suoranaiseen koettelemusten syöksykierteeseen sen matkustaessa kanssani Suomen pakkasiin. Se oli liikaa ja päivän päätteeksi Nuuksiossa puhelin kuolla kupsahtikin. Ei latautumisen merkkejä tunteihin ja meikäläinen sai taas olla raivoa täynnä. Ei auttanut laturit, lämmittimet taikka rukoukset tunteihin kunnes yhtäkkiä huomasin, että puhelin heräsi viimein eloon sen ollessa latautuneena koomassa n. 12 tuntia.

iPhoneen tottuneelle Android käyttis saattaa vaikuttaa todella raskaalta. Ainakin omasta mielestäni. Siinä missä iOS on todella yksinkertainen sekä helppokäyttöinen, aiheuttaa Android ainakin itselleni vielä ainakin alkuun pulmakulmia yhtenään koska tässä puhelimessa vaan tapahtuu kokoajan niin käsittämättömän paljon enemmän. BlackBerry on sisällölliseltä hektisyydeltä samaa tasoa kuin New Yorkin pörssi ja siksi ymmärränkin, miksi etenkin liikemiehet suosivat tätä. Tämä on todellinen älypuhelin. Taitaa olla välillä jopa niin fiksu, että väkisinkin kompastuu omaan älykkyyteensä. Siinä missä iPhone ei muistanut ilmoittaa itselleni juuri koskaan, että missä mennään niin nykyinen puhelimeni pitääkin meikäläisen jopa vähän liiankin hyvin ajan tasalla. Toisinaan se saattaa olla jopa stressaavaa. Puhelimen hyödykkääseen työkäyttöön BlackBerry onkin verraton kiitos BlackBerry HUB, mikä kokoaa mailit, somen, tekstarit ja käytännössä kaiken muunkin saman sovelluksen alle. Puhelimen sujuva tehokäyttö ja looginen toimivuus onkin todella näppärää kun taas iPhonessa tuli monessa kohtaan seinä vastaan. Esimerkiksi kuvien jakaminen Somessa sekä lähettäminen sähköpostilla on iPhonessa todella hankalaa.

PRIV:n satunnainen lagaaminen on puolestaan riidellyt mielenterveyteni kanssa. Välillä tämä saattaa kuolla kupsahtaa tai muuten vaan alkaa angstaamaan siihen tahtiin, että en tiedä olenko teini-ikäisen lapsen kanssa vaiko älykkääksi kutsutun puhelimen seurassa. Jossain kohtaa aloin jo päässäni kelaamaan, että tämä BlackBerry syrjähyppy on vaan jotain epätoivoista itselleni todistelua. Aloin jo kuvittelemaan, että vihaan koko masiinaa ja vanha suola alkoi väkisinkin janottaa. Koska tähän leikkiin ryhdyin ja haasteita lähdin hakemaan niin päätinkin selvitä tästä teknologisesta kamppailusta kunnialla kuin mies. Kamera oli yksi asia, mikä itseäni huolestutti eniten. Alussa kamera tuntui paskalle, pitkälti sen takia, että se on hitaampi kuin iPhonessa sekä kuvan laatu on iipposeen tottuneelle erilaisempi. Nyt vajaa parin kuukauden käytön jälkeen voin sanoa hyvällä mielellä, että PRIV:n kamera on ILMIÖMÄINEN versus iPhone. iPhonen kuvat kestävät heikommin muokkausta kun taas tämän masiinan kuvia saa raiskata Lightroomissa siihen tahtiin, että sattuu. Etukamera on heikko, mutta takakamera korvaa!

Video By BlackBerry

Se mikä itseäni ärsyttää tässä eniten on ehdottomasti sekavuus. Välillä en vaan hiffaa alkuunkaan, että missä mennään. Se menee varmasti osittain tottumattomuuden piikkiin ja siksi en heitäkään hanskoja tiskiin vaan otan aina tarvittaessa aikalisän ja jatkan yrittämistä. PRIV on myös kova tekemään taskupuheluita taskussani sekä reaktiokyky on välillä ärsyttävän hidas. Ongelmia tuli myös vastaan latauksen kanssa. Jätin kerran laturin duuniin ja kävin ostamassa random laturin lähi kännykkäkaupasta. Vaikka pää oli oikea ja laturi toimiva, ei oma puhelimeni hyväksynyt tätä ja kännykkä kuoli taas. Seuraavana päivänä marssin Lontoon ainoaan BlackBerry liikkeeseen Selfridge tavaratalon alakertaan. Duunin alkuun oli vielä muutama tunti aikaa ja enkä halunnut ottaa riskiä, että laturi olisi kadonnut joten halusin ostaa uuden. Ei onnistunut. BlackBerryn liike ei nimittäin myynyt latureita liikkeessä vaan ne pitää tilata vain netistä (MITÄ VITTUA?!?!?)

Olen valmis kestämään kaikki miinukset silti koska positiivisia on toistaiseksi vielä enemmän. Tämä on puhelimena vaan niin paljon enemmän ja tähän tottuminen kestää. Kestämisessä auttaa etenkin se yksi asia. BlackBerry PRIVN Design on omaan makuuni coolein koskaan. Koko komeudessaan tämä on suurempi kuin iPhone 6s plus ja se on mielestäni ihanaa sillä puhelimen pitää olla iso. Vedettävä QWERTY näppäimistö sekä mustan timanttinen ulkokuori on varma huomion herättäjä kaupungilla. Puhelimessa haisee serious business. Nautin siitä aivan mielettömästi, että olin sitten missä tahansa ja oli siellä ketä tahansa, on tilanne se, että ottaessani BB:n esille, herättää se aina varmoja katseita muissa kanssaeläjissä. Välillä räplään tätä ihan vaan sen takia, että on hauska nähdä miten ihmiset tuijottaa vieressä, että mikäs perkule tuo pommin laukaisija on. Metrossa vedän leikin monesti ihan överiksi. Samaa tahtia kun näyttö liukuu ylhäältä alas kääntyy vierustoverin jos toisenkin pärstä samaan tahtiin kieroon. Hauska peli, voin luvata. Tässä puhelimessa on tyyliä ja siitä mä tykkään.

MITES SE KUULUISTA TIETOTURVA? 

Video By BlackBerry

Se mitä tulee hifimpään tietoturvaan ei itselläni ole siitä sen enempää mielipidettä, mutta mitä tulee ihan arkiseen tietoturvaan, eli siihen kun joku ottaa kännykkäsi ja näkee otteet esim. Messenger,- WhatsApp sekä email viestin vaihdosta, on BlackBerry siinä ehdottoman kova, sillä ulkopuolinen ei ilman kirjautumista nää lukitusnäytöllä mitään. Myöskin suojakoodit ovat BlackBerryssä uudella levellillä sillä suojakoodiksi saat luotua esim. 10 merkkisen sanan. Näin ollen varkaustilanteissa tuhmat kuvani sekä härskit viestini jäävät vain minun sekä kännykkäni salaisuudeksi. Helpottavaa.

YHTEENVETO

PLUSSAT

 • Design, design & Design. Aivan mieletön design. Katseiden kiinnittäjä
 • Yllätyksellisyys, erikoisuus ja järjetön monipuolisuus -> ei tule aika tylsäksi, koko ajan löytyy ja oppii jotain uutta
 • Turvallisuus
 • Työkäyttöön mieletön, BlackBerry HUB:n ansiosta pitää varmasti ajantasalla. Helppo selailla sähköposteja, someja, tekstareita sekä muita juttuja kaikkia samaan aikaan sekä vielä surffailla eri välilehtien ja sovellusten välillä -> Todella hyvä tietokoneen korvike
 • Super hyvä takakamera
 • Täydellinen musiikin kuunteluun -> Vahva kaiutin
 • Kumin tapaisen takakuoren ansiosta lähes mahdoton tippua kädestä 
 • Iso koko, yleisesti super kiva datailla ja hyvä somettaa

MIINUKSET

 • Sekavuus ja hektisyys, puhelimessa tapahtuu kokoajan välillä liikaa ja välillä en vaan hiffaa, että mitä
 • Herkkä sateelle ja nesteelle ja kaikelle muullekin kosketukselle -> Soittelee taskupuheluita 
 • Toisinaan lagailee ja sammuilee
 • Varaosia vaikea saada -> Ei parane hävittää laturia!
 • iPhoneen verrattuna snadisti stressaava, vaatii käyttäjältä hermoja, nörtteyttä sekä kiinnostusta teknologiaa kohtaan -> Perus somettajalle ehkä liikaa? 
 • Heikko etukamera

Sellainen laite se. En ole ammattilainen kuten varmaan  huomaatte joten suhtautukaa varauksella. Tästä on silti tullut mulle hyvin rakas masiina ja odotan innolla, mitä yhteinen tiemme tuo tullessaan. Suosittelenko? Kyllä & En. Riippuu täysin ketä kysyy ja minkälainen käyttäjä on kyseessä. BlackBerry PRIV vaatii käyttäjältään tietyn tyyppistä käyttäjä asennetta. Jos iPhone on koko kansan puhelin, on tämä hyvin erilainen. 🙂

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -