Pohjois-Israelissa sijaitseva Nasaret on Raamatun riimeistä meille kaikille uskonnon opetukseen peruskoulussa käyneille tuttu mesta. Se mikä oli itselleni myös yllätys oli, että Nasaret on ihan oikea kehittynyt kaupunki, jossa elää yli 80 000 asukasta. Jos paikka on tuttu Raamatusta, on se jotenkin tosi hankala kuvitella nykyaikaiseksi paikaksi. Totuus saattaa yllättää. 

Nasaretin kuuluisin ex-asukas on historiamme toistaiseksi ainakin kohutuin ja puhutuin superjulkkis – Jeesus. Tarujen mukaan Jeesus vietti lapsuutensa täällä vaikka lähdeperät ja wikipediat väittelevätkin asiasta tasaisesti ristiin. Jeesuksen värikkäistä vuosista on anyway aikaa jo se 2000 vuotta joten keskitytään nykyaikaan, sillä raamatullisen kaupungin nykyhetki on ainakin asia, joka itseäni kiinnosti suuresti.  Itselleni Nasaret on viime vuosilta lähinnä tuttu satunnaisesti silmiini eksyneistä uutisotsikoista koskien eri uskontokuntien välillä villiintyneistä jännitteistä. Nasaret kuului osana meidän Israelin & Jordanian kiertomatkaa ja virallisista kohteista tämä oli the kolmas. Ennen tätä kävimme Tel Avivissa & Israelin köyhimmässä arabikylässä Jisr az-Zarqassa. Koska Israel on pieni maa ja välimatkat taittaa nopeasti, oli kurssin vaihtaminen kohti maan pohjoisosaa helppoa kuin heinänteko. Kuljettajanamme toimi Abraham Toursin turistibussi ja seuranamme oli Kanadalainen Rebecca ja Australialainen Zac.

ILMAPIIRI

israel_5-8

israel_5-3

israel_5-6

israel_5-7

israel_5-5

israel_5-4

Saapuminen Nasaretiin oli oikeastaan aika vaikuttava. Arkkitehtuuriltaan kaupunki on kuin Egyptin Prinssin alkukohtauksessa sijaitseva vanhakapunki, josta Mooseksen mutsi pakeni lapsivainoja karkuun kohti Niilin rantaa ja krokotiilien kitaa. Kukkuloille pystyyn pykäisty Nasaret on värimaailmaltaan pelkkää hiekkaa ja ulkoilma tuoksuu vähintäänkin kymmentuhatvuotiselta. Kuskimme totesi heti alkuun, että yleinen turvallisuustilanne Nasaretissa on hyvä. Toisinaan jännitteet saattaa tosin uskontokuntien välillä kiristyä ja silloin saattaa kaduilla tapahtua. Tämä on vaan joskus. Turistille täällä yleisesti ei ole hätää.

Jännitteiden syntymistä en ihmettele kyllä alkuunkaan ja syy löytyy tasantarkkaan kummastakin dominoivasta uskontopiiristä. Kirkkojen ja moskeijoiden molemminpuolinen provosointi toisiaan kohtaan oli jopa silmäänpistävän räikeää. Siinä missä minareetti alkoi laulamaan vakiosointujaan, alkoi kirkon kellot kilisemään päälle kuin pahimmankin luokan vittuilija konsanaan. Koraanin lauseet ja kirkolliset elementit menivät muutenkin täysin ristiin rastiin ja meininki oli näin ei-uskonnollisen nk. “tolkun ihmisen” näkökulmasta kuin 15 vuotiaiden tyttöjen AsksFM faiteista kerrassaan. Länsimainen propaganda osaa laittaa syyn yleensä muslimien hännille, mutta tämän perusteella kristittyjen “osataan lopettaa ajoissa”-taktiikka ei ollut ihan niin kehittyneellä tasolla, mitä normaalisti osaisi ajatella. Ainakaan siis täällä tämän kaksipäiväisen kokemuksen perusteella. Tiedä sitten asiasta lisää.

israel_5-18

israel_5-13

israel_5-14

israel_5

Majoitumme 200-vuotta vanhassa Arabi kartanossa – The Fauzi Azar Inn‘ssä joka oli muuten yksi lumoavimmista majataloista jossa olen aikoihin yöpynyt. The Fauzi Azar Inn sijaitsee Nasaretin vanhassa kaupungissa ja on muuten valittu myös Lonely Planetin listauksissa #7 parhaimmaksi hostelliksi maailmassa. Maine oli ihan miljöön puolesta ansaittu täysin. Kerron näistä majoitusvaihtoehdoista tarkemmin tulevissa postauksissa. 

– –

Muuten tunnelma oli äärimmäisen rauhallinen. Kadut olivat silmäänpistävän siistejä ja visuaalisesti kaupunki oli tosi kaunis. Jokin silti puuttui. Verrattuna muuhun Israeliin oli palvelu täällä monissa paikoissa kireämpää muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Sen lisäksi Nasaretin aktiviteettitarjonta ei vastannut meikäläisten kiinnostuksenkohteita sen suuremmin. Myönnän: Museot, kirkot ja monumentit ei sytytä sen suuremmin. Päivänvaloa välttelevät museot on tosin ihan eri juttu.

Vaikka yleistunnelma Nasaretissa oli muuta Israelia omaan silmääni konservatiivisempi, oli keskustassa pubeja ja baareja suhteessa yllättävän paljon ja bisse taittui kurkkuun jos toiseenkin Jeesuksen koristamista olut-tuopeista. Päätimme sen lisäksi tehdä täällä ostoksia. Israelissa vesipiippu tuntui maailman ehkä tyylikkäimmältä ostokselta omaan kotiin koskaan, mutta nyt kun ollaan täällä moderniin taittuvassa Lontoo-unelmassa, näyttää se rehellisesti sanottuna vähän tackyltä. No mutta muistoja.

israel_5-17

israel_5-15

israel_5-16

Jos on kiinnostunut historiasta ja raamatusta, on Nasaret varmasti ideaali. Itse olen kiinnostunut enemmän lähihistoriasta ja nykyajan tilanteista johon taas muut Israelin kohteet soveltuvat huomattavasti paremmin. Nasaretin sijainti on silti todella näppärä – vain  30 kilometrin päästä Genesaretinjärvestä eli tutummin Sea of Galieelta. Koska emme löytäneet hyvän asiakaspalvelun aakkosia omaavaa kylpylää täältä, päätimme ottaa n. 220 Israelin shillinkiä kustantaneet taksin tapaamiemme uusien tuttavuuksien kanssa ja suunnata todelliseen lomakeitaaseen. Tiberiakseen joka on siis todella mystisen humuisen Genesaretinjärvellä sijaitseva paratiisi poliittisesti äärimmäisen mielenkiintoisessa sijainnissa: Käytännössä Israelin, Jordanian ja Syyrian välissä, mainittakaamme myös että nämä maat eivät saa astua jalallakaan toistensa rajojen sisäpuolelle. Yhdessä näistä on meneillään vielä sisällissodasta muodostunut maailmansota, kuten paikalliset meille asian kertoivat.

KYLPYLÄROMANTIIKKAA TIBERIAKSESSA

citybreakgermany_wolfenbuttel-3

citybreakgermany_wolfenbuttel-2

citybreakgermany_wolfenbuttel-7

citybreakgermany_wolfenbuttel

citybreakgermany_wolfenbuttel-4

citybreakgermany_wolfenbuttel-6

citybreakgermany_wolfenbuttel-5

Vastarannalla eletään ihan eri elämää

– –

Löydettiin Tiberiaksesta hauska snadisti ysäriin taittunut kylpylä, jonka mineraalivedessä lilluessa ilta taittui mukavasti yöhön. Tunnelma altaalla oli taianomaisen surrealistinen ottaen huomioon sen, että altaalla polskivilla paikallisilla ei ole minkään maailman asiaa vierellä vaikuttavan Genesaretin järven vastarannalle.§

EDIT: Tarkkasilmäinen lukija huomautti Facebookissa, että Genesaretinjärven järven voi tosiaankin kävellä ympäri pysyen silti Israelin rajojen sisäpuolella. Toisaalta kun karttaa kattoo niin Israelin raja on yhtä sekava kuin Lähi-Idän tilanne muutenkin. Vaikka järven pystyykin lukijan mukaan kiertämään läpi pysyen silti Israelin rajojen sisällä, ainakin kuljettajamme mukaan pystyt toisella puolen järveä näkemään naapurivaltiot. Rehellisesti sanottuna tämän alueen katkoviiva karttaa lukiessa itseni on hyvin vaikea ymmärtää, että missä maassa ollaan vai ollaanko kenenkään maassa. 

Tilanteen teki vielä spoogimmaksi se, että kolmannella puolella näkyvällä maa-alueella. taas käydään paraikaa maailman tämän hetken verisintä ja surullisinta kansantuhoa ja tässä me vaan pulikointiin kaikessa rauhassa vailla huoltakaan huomisesta.

israel_5-12

israel_5-9

israel_5-10

israel_5-11

Lähi-Idän herkut on pelkkää rakkautta ja niistä sai Nasaretissa muuten nauttia <3 

– –

Vaikka Nasaret oli historiallinen ja kaunis, ei se Israelin kohteista sijoittunut omaan suosikkikärkeen. Ajatus silti, että olen käynyt Nasaretissa on jotenkin todella mieltä ylentävä ja siksi olenkin iloinen, että myös täällä kävimme. Hyvä puoli meidän kannaltamme oli se, että täältä on hyvä tehdä retkiä muualle maahan ja siitä me otimmekin kaiken ilon irti. Tiberiaksen lisäksi kävimme Nasaretista käsin mm. Syyrian rajalla Golanin kukkuloilla urkkimassa sotaa lähestulkoon silmästä silmään. Tämän lisäksi kävimme Libanonin Ja Israelin rajamaastossa huikealla putouksella ja viinitilalla sekä lisäksi myös raamatullisissa perintökohteissa, minne päädyimme puoli vahingossa. Näistä lisää enemmän seuraavaksi.

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Abraham Toursin, Abraham Hostelsin & Ukraine International Airlinesin kanssa. Mielipiteet, kokemukset & näkemykset ovat silti kaikki täysin omiani.*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Hei!
    Matkakertomuksesi ovat tosi kivaa luettavaa Otto.
    Olen itse ehtinyt asua kolmella eri alueella Israelissa oloni aikana. Yksi näistä oli Tiberias. Asuimme (mieheni sekä kakasi lasta, joista toinen syntyi Tiberiaan sairaalassa) Tel Kazir- nimisessä kibbutsissa. Se sijaitsee pienellä kummulla Tiberiaan vastarannalla. Samalla alueella, siis järven sillä puolen on myös muita kibbutseja ja ylhäällä Golanilla samoin; kibbutseja ja moshaveja.
    Vuosittain järjestetään Gennetsaretin maratonjuoksu ja pyörällä tapahtuva ympäriajokilpailu. Tapahtumat vetävät paljon paljon ihmisiä.
    Kun katsoo Golanin suuntaan kylpylästä, jossa vierailit, näkee todella vastarannalle, mutta ennen Syyrian rajaa ehtii kokea ja nähdä paljon muuta.Israelin puolella.
    Muuten ostin pari vuotta sitten Nasaretista nykyisen autoni, Golfin.:) Oli aika vaikea ajella sieltä takaisin kotiin iltapäiväruuhkassa! Kokemus sekin!!!

  2. Genesaretinjarvi on kokonaan Israelin puolella.Toisella puolella on Golanin kukkulat ja pitkasti viela Israelin aluetta aina Hermonin laskettelukeskukseen saakka.
    Mielenkiintoisia postauksia Israelista.Mm.Nasaretissa en ole kaynyt sitten tanne tuloni jalkeen eli 30 vuotta sitten,joten minullekin uutta tietoa.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.