Kelaa päässäsi skenaario, että laitat tehosekoittimeen Miamin, Singaporen Sentosa-islandin sekä mausteena vielä ripauksen Venäläistä helmisimpukkaa – Sotšia. No kyllä. Se sekamelska mikä siitä pirtelöstä syntyy on aika lähellä, sitä todellisuutta miltä Nha Trang omissa silmissäni näyttäytyi. Ainakin ensimmäisen kolmen päivän aikana.

Nha Trang on Vietnamin virallinen bilelomakohde sekä maan suosituin rantalomakohde, ainakin vielä toistaiseksi – Phu Quoc on nimittäin nousemassa etelässä ja kovaa. Nha Trangin rantaviiva koostuu valtavista ylöspäin kohoavista lomahotelli-pilvenpiirtäjistä, laaserin täyteisistä skybaareista sekä lukuisista yökerhokomplekseista. Nha Trangin suurin vetonaula on yöelämän rinnalla Vinpearl huvipuistosaari, jossa on taas erehdyttävän paljon samaa itse Singaporen Sentosa-Island lomakeskuksen kanssa – tietenkin persoonallisen sympaattisella indokiinalais-venäläisellä twistillä varustettuna. Kannattaa myös varautua siihen, että turistialueiden ravintoloissa päädyt tuijottamaan Vladimir Putinin kasvokuvaa silmästä silmään. Ei ole myöskään yhtään tavatonta tilata keskustan ravintoloissa Pho keiton sijasta borssikeittoa. Palvelu järjestyy monissa paikoissa myös Venäjäksi. Tästä Idän twististä taas muodostuu se mielikuva, että Nha Trang on ikään kuin kaakkoisaasialainen versio tästä Mustanmeren helmisimpukka Sotšista.

Nha Trang poikkeaa Vietnamin muista rantalomakohteista kuin yö ja päivä. Nha Trang on tehty turisteille, jotka eivät häiriinny menosta tai melskeestä. Nha Trang on myös ehdottomasti kohde turistille, joka viihtyy museoiden sijasta paremmin pedikyyrissä. Kokonaisuudessaan Nha Trangin rantaviiva on pilvenpiirtäjien rinnalla, sisällä, että katolla yhtä kuin strobovaloja, neljä vuotta vanhoja Ibiza-hittejä, sekä äärimmäisen pinkeitä mies speedoja, astetta mahakkaampien Idän karhujen yllä. Nha Trangin lähellä on toki niitä rauhallisempiakin rantoja, mutta keskusta kannattaa välttää kaukaa, mikäli stereotyyppiset lomakohteet eivät kiinnosta.

Tämän briiffin jälkeen Nha Trang kuulostaa monen korvaan varmasti riskikohteelta, mutta uskokaa tai älkää; Kaiken sen kyrillisen aakkosen alta löytyy oikeasti aika karismaattinen lomakohde – jossa on mahdollista kohdata hyvinkin paljon myös sitä autenttista Vietnamia, mitä suuri osa turisteista tulee Vietnamista hakemaan. Maisemaltaan Nha Trangin vaikuttavuutta ei voi niin ikään kiistää. Kyseessä on nimittäin rantakohde aivan mielettömän kauniilla luonnontieteellisellä sijainnilla. Nha Trang kukkuloiden äärelle rakennettu lomakeidas, jonka laidoilta sekä pilvenpiirtäjien katoilta avautuva view tuo jotenkin etäisesti mieleen esim. Rio De Janeiron ja Hong Kongin. Nha Trang on myös kaupunkina yllättävän iso, joten koko totuus ei suinkaan selviä vielä rantaviivaa pitkin kävellessä.

MIKSI NHA TRANG?

Meillä oli siis alkujaan pakkomielle päästä joulua pakoon jonnekin. Tietenkin matkan järjestelyt alkoi vasta n. kuukausi ennen H-hetkeä, joten hintojen nousun sekä yli bookkausten luomat rajoitteet antoivat matkajärjestelyihin omat haasteensa. Vietnam on matkailumaana meidän kummankin suosikki ja meillä oli vahva intuitio, että tänne on nyt päästävä. Alex on käynyt Phu Quocilla muutamaa joulua takaperin, ja me yhdessä taas Hoi Anissa pari vuotta sitten. Halusimme nimenomaan rantalomalle kohteeseen jossa kumpikaan ei ole vielä ollut. Vaihtoehdoiksi jäi Da Nang ja Nha Trang. Nha Trangin venäläis-indokiinalainen maine oli myös tiedossamme, joten tavallaan halusimme myös kokea, että miltä lempi maamme näyttää tässä valossa. Ho Chi Minh Citystä on äärimmäisen helppo päästä tänne n. 8h kestävällä junamatkalla, vieläpä nukkumavaunussa. Liput kustansivat hotellin kautta tilattuna reilu 20€ zibale. Lentäminenkään ei tarvittaessa paljoa maksa ja matkaa kertyy ilmateitse vaivaiset 45 min.

Saavuimme Nha Trangiin jouluaattona. Lähdimme Vietnamiin rehellisesti sanottuna joulua pakoon, joten sen suurempia joulusuunnitelmia meillä ei ollut. Ajatuksena oli osallistua jollekin lukuisten hotellien järjestämistä perinteisistä gaala-illallisista, mutta ‘yllättäen’ jokainen gaala-illallinen oli “fully booked”, tai olimme muuten vaan liian myöhään liikenteessä. Jouluaattona meillä oli muutenkin astetta tummemmat pilvet sekä parisuhteen, että koko Nha Trangin yllä (myrsky + yleinen suhde-vitutus-riita-angsti-mökötys. You know :D!). Näin ollen jouluaatto meni meillä snadisti penkilleen. Kun sopivaa joulupöytää ei sitten sateessa samoilun jälkeen löytynyt ja trooppiset pisarat hakkasivat selkää astetta rankemmalla kädellä, päädyimme safkaamaan ainoina asiakkaina semi nuhjuiseen rantaravintolaan Hot Potia. Sellainen aatto se.

Joulupäiväkin meni vielä aika flegmaattisissa meiningeissä. Mutta tilanteeseen koimme välittömän parannuksen hiffatessamme, että vika johtui niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin jetlagista ja uupumuksesta. Loma Vietnamissa oli ensimmäinen kunnon loma pitkiin aikoihin ja nyt kun meillä tosiaan oli 2,5 viikkoa pistää itsemme löysäksi, keho tosiaan otti tästä täyden vaarin ja ensimmäiset päivät menivät täysin spagettina. Uupumukseen vaikutti myös vaikutti se, että Ho Chi Minh Cityn yöelämä oli repinyt ne loputkin mehut meistä irti. Saapuessamme paratiisiin, olimme burn outin partaalla. Ja uuden kaupungin kokeminen tuntui tässä kohtaa raskaalta.

SIINÄ NE MEIDÄN EKAT PÄIVÄT TÄÄLLÄ. PALATAAN SILTI VIELÄ VÄHÄN NHA TRANGIIN ITSE LOMAKOHTEENA.

Vaikka Nha Trang on äärimmäisen suosittu turistikohde, veikkaan, että stereotyyppinen suomalainen turisti tuskin kuuluu ykkösprioriteettina Nha Trangin kohderyhmään. Opimme täällä sen, että kaupunki on silti kaikkea muuta kuin toivoton, edes vaativan suomalaisturistin näkökulmasta, mikäli osaa mennä turistikeskittymistä syvemmälle ja katsoa tilannetta läpinäkyvästi. Ensinnäkin Nha Trang on kommunistisen valtion kehittyvä lomakohde, jonka identiteetti on vasta muotoutumassa omakseen. Nha Trangista on kasvamassa Vietnamin versio Phuketille. Kaupunkiin on rakenteilla lukuisia luksushotelleja sekä ylenpalttisia resorteja kauemmaksi keskustasta. Koko kaupunki on tavallaan vielä työn alla. Nha Trangin ranta on upea ja aallot rannalla valtavia. Luontomaisemat ympärillä lisäksi pysäyttäviä. Se sympaattinen paikallisuus löytyy myös rantakadun ulkopuolelta mennessä muutaman korttelin syvemmäksi rannalta kohti kaupunkia. Nha Trangin uhka suomalaisesta näkökulmasta vakavasti otettavana lomakohteena saattaa olla se, että etenkin monet Länsi-Eurooppalaiset turistit eivät välttämättä koe oloaan järin mukavaksi lomaillessaan Putinin muotokuvien ja kyrillisten aakkosten keskellä. Nha Trang on silti paljon enemmän kuin tämä kuuluisa rantabulevardi ja siitä lähtevät korttelit.

Toivuttuamme ensimmäisinä päivinä purkautuneista burn outeista sekä alkuhämmennyksestä, pääsimme vauhtiin ja kunnolla pääsimmekin. Lähdimme tutkimaan Nha Trangia turistialueiden ulkopuolelta ja totuus mikä tuli meitä vastaan oli suorastaan kaakkoisaasialaista unelmaa, sellaista jona minä myös Kaakkois-Aasian parin vuoden takaa muistan. Salaisia viidakkopubeja, kyliä jossa me olimme se suurin turistinähtävyys, hämmentävän vaikuttavia luontospotteja, tyrmäävän upeita lomaresortteja, kalastajakyliä sekä mielettömän hyviä katuruokaravintoloita, missä olen syönyt tähänastisen elämäni parhaat osterit koskaan, ilman vatsapöpöä.

Nha Trangissa opin myös sen, että TripAdvisoria EI kannata lukea. Sen sijaan kannattaa vuokrata skootteri kauniisti perseensä alle ja lähteä seikkailemaan aluetta läpi omatoimisesti. Sen jälkeen nimittäin Nha Trang näyttäytyi meille hyvin eri valossa. Mitä Nha Trangissa siis kannattaa ja kuuluu tehdä, kerron sen teille seuraavassa postauksessa!

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Heh! Tulee mieleen Pattayan se puoli, jossa suomalaisia ei juuri näy. Siellä sattuu olemaan Hard Rock Hotel ja siten päädyimme sinne asumaan. Venäläisiä, intialaisia, hollantilaisia ja brittejä. Oli omituisella tavalla riemukas kokemus kokonaisuudessaan. Pitänee kirjoittaa tuostakin reissusta joku päivä, vihdoin kun nyt starttasin blogin!

  2. Voihan Nha Trang 😀 ihana kuulla jonkun muunkin ajatukset tosta paikasta.. Mulle nimittäin jäi vähän semmonen puoliks raaputettu arpa olo kokemuksesta siellä 😀 tosin siellä kävin vuonna 2012 ja paikka oli hyvin venäläis painoitteinen jo silloin. Tavallaan viikko vierähti aika mukavasti rannalla ja temppeleillä, mutta en oo paikkaa ikinä kellekkään suositellut. Päädyttiin sinne lähinnä siks että oli helppo mennä yö dösällä 😀

    1. Mä en kanssa tiedä, että kenelle voisin tota itse Nha Trangia suositella. Ketä on se oikea kohderyhmä! Mutta skootterin vuokraamisen jälkeen alko mesta vähän avautumaan. Ja niistä kokemuksista tuli aika ikimuistoisia. Outo paikka! 😀

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.