Lifestyle Matkustus

Maailman vessat – Erikoislaatuisia WC-konsepteja eri puolilla maapalloa + ARVONTA!

*Kaupallinen yhteistyö / Serla*

Tänään puhutaan eri maailmankolkkien käymälöistä. Kuulitte oikein. Serla haastoi mut pohtimaan, että minkälaisia WC-tiloja ja tapoja olen kohdannut matkoillani. Mitkä ovat omalaatuisimpia kokemuksia ja tapoja suomalaisen matkailijan näkökulmasta? Näitähän kokemuksia riittää asteikon jokaiselta viivalta. Onko maailmassa muuten mitään epäsovinnaisempaa aihetta, joka silti koskettaa meitä jokaista? WC on aihe jonka ympärillä pyörii stigmaa ja kitkaa, mutta vessojen merkitys on syvemmin tarkasteltuna itse toimitusta suurempi. Omasta mielestäni WC on edustajansa epävirallinen käyntikortti. Vessojen yleinen taso kertoo etenkin maasta paljon. Suomessa saniteettifasiliteetit ovat pelkistetyn laadukkaita ja toimivia, sen siian kun lennetään toiseen tai kolmanteen maailmaan voi totuus yllättää ja pahimmassa tapauksessa jopa järkyttää. Pyrin suhtautumaan WC:eihin tarpeen tullen huumorilla enkä jaksa turhaan kranttuilla. Oikeastaan ainoa WC-tyyli jota en koe omakseni ovat suomalaiset kesämökkien huussit, ennemmin toimitan tarpeeni pusikossa kun astun kesäkuumalla huussiin. Mielestäni aivan järkyttävä konspeti. Tämä on tosin ehkä ristiriitainen kommentti minulta, sillä sen lisäksi, että olen kyykkinyt Intiassa, olen päässyt myös testamaan off to road-huoltoasemien ämpäripönttöjä Afrikassa, mutta jotenkin siinä ympäristössä kaiken seikkailun suhteen on avoimempi. 

 Sen lisäksi, että WC kertoo kohteesta paljon, on sen arkinen merkitys muutenkin isompi kuin pelkkä tarpeen toimittaminen, wc:eehen voi paeta ahdistavia tilanteita, vuodatetaan ystävän kanssa tunteita tai sitten mennä ottamaan vaikka kesken työpäivän tirsat – you name it.  Voi vessat. 

Seuraavaksi kerron teille mieleenpainuvimmista vessakonsepteista eri puolilla maapalloa…postauksen lopussa arvonta!

LONTOON VESSAPOJAT

iPhone WC:n seinässä on aika handy veto…

Lontoon vessat ovat aivan oma käsitteensä. Etenkin pubeissa ja tietyissä baareissa on välillä tehty hyvin hankalaksi uskoa, että todella ollaan ensimmäisessä maailmassa. Hanojen funktionaalisuutta en ole vieläkään täysin ymmärtänyt ja lukot saattavat olla toisinaan vieras käsite. WC-paperin olemassaolo ei ole myöskään itsestäänselvyys tai, että käsienkuivaaja toimisi. Sitten on se toinen ääripää, jossa ei jää mitään epäselvää, että eletään kovaa ja korkealla. Yksi hienoimmista vessoista joita olen eläessäni todistanut on Euroopan korkeimman rakennuksen The Shardin yläkerroksissa sijaitsevan Oblixin miesten vessa, jonka pisuaarista avautuu (onko tälle olemassa mitään vähemmän kiusallista sanaa, you know what I mean?) Lontoon valot. Toiseen hienoon lontoolaiseen vessaan eksyin, tai olin itseasiassa vähällä olla eksymättä käydessämme samppanja-sushilla Crazy Bear nimisessä ravintolassa viime lauantaina. Täällä WC sijaitsee seinään näkymättömästi adaptoituneen salaoven takana ja sisällä odottaa mustista peileistä koostuva tilakokonaisuus. Mainitsemisen arvoinen myös ehdottomasti Nobu Hotellin käymälä. Nobun WC:t ovat vähän samantyylisiä kuin British Airwaysin loungeissa. Jokainen WC-koppi on kuin oma kylpyhuone omine saippuoineen, kosteusvoiteineen sekä tuoksuineen sekä vaatepuineen eli tilaa riittää myös spontaaniin vaatteiden vaihtoon. Kokemus Nobussa tuntuu kuin olisi omassa kylppärissä klassisen wc-kopin sijaan. Mainitakseni vielä King’s Crossilla sijaitsevan Omega Place Studion Talent-toiletin pehmustetut tikkiseinät sekä elektroninen lämmittävä WC-pönttö on joka hedonistin unelma. 

Mielenkiintoinen ilmiö useiden lontoolaisten baarien ja yökerhojen vessoissa ovat vessapojat joiden pääasiallinen tehtävä on tarjota asiakkaille käsienkuivausapua, myydä hajuvettä sekä techno-plehoja tai muuta krääsää mitä bilettämisen lomassa saattaa tarvita. Vessapoikien epävirallinen tehtävä on myös valvoa, ettei vessoissa tapahdu luvattomuuksia. Pari kertaa olen todistanut Lontoon miestenvessoissa myös automaattia, joissa myydään sinisiä miehille suunnattuja pillereitä. Näppärää! 

KAAKKOIS-AASIASSA TUNNET OLEVASI SUPERTÄHTI

Aasialaisten luksushotellien vessojen sensuelli tunnelma edustaa omaa makumaailmaani lähes täydellisesti. Tuoksut, kukat, viileä ilmastointi ja käsipyyhkeet – onko mitään ihanampaa? Aistikkaimpia kokemuksia ovat olleet Bangkokin Lebua hotellin Sirocco kattobaarin saniteettipuoli sekä Eastin Grand Sathornin toiletit. Yksi hulppeimmista on myös Singaporen Manadrin Orientalin WC:t karppialtaineen. 

Vietnamin taloudellisen keskuksen – Ho Chi Minh Cityn eli Saigonin luksusyökerhoissa voit tuntea olevasi puolestaan supertähti. Tilatessa pullon pöytään, voit kokea, että miltää tuntuu olla Beyonce. Noustessasi pöydästä ylös, voit luikerrella vessaan oman vartija käsikynkässä. Vartija odottaa ulkopuolella samalla kun pääset hoitamaan asioitasi. Itse saniteettitiloissa alkaakin ihan uusi show. Kymmenpäinen henkilökunta pitää huolen siitä ettei yksikään vesipisara jää loikoilemaan kämmenpohjalle – parhaassa tapauksessa saat myös käsihieronnan. Tilanne vaatii toki tippaamista sillä näin pitkälle vietyä ensiluokkaista palvelua ei ole kuten arvaten saattaa – mahdollista saada ilmaiseksi. Vietnamissa tosin kannattaa olla tarkkana, ettei nollat mene seteleissä sekaisin. Tästäkin löytyy kokemuksia sekä minulta, että Alexilta ja voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että mikäli palvelu on jo vakiona ensiluokkaista, on useamman nollan setelin tippaaminen tie majesteetillisuuteen. 

…JA SE TOINEN PUOLI

Aasiassa on myös vahvasti se toinen puoli, jonka tunnen vielä paremmin. Se toinen yleisempi maailma jossa käsipyyhkeistä ei olla kuultukaan. Kansainvälisten luksushotellien ja huippuravintoloiden uloskäyntien ulkopuolella avautuu se todellinen Kaakkois-Aasia, jossa paperin pistämistä pönttöön ei tule kuulonkaan ja juokseva vesi saattaa olla vain kaukainen haave. Jokaisen länkkärin olis hyödyllistä testata tätä toista puolta saniteettimailmasta edes kerran elämässään, sillä yllä olevan pytyn päällä hengatessa huomaa, että kuinka etuoikeutettuja me ensimmäisessä maailmassa ollaan vetävien pönttöjen, juomakelpoisen hanaveden, lämmitettyjen kaakelien ja lattiakaivojen kanssa. Pistää kyllä arvot, ymmärryksen sekä perspektiivit uuteen uskoon. 

EI SITTENKÄÄN NIIN MODERNI JAPANI

Japanissa myös yleiset kylpytilatkin voivat yllättää poikkeavuudellaan…

Japanissa reppureissaajan silmät kokivat karvaan pettymyksen. Olin odottanut huipputeknogialla varustettuja wc-elämyksiä kuin kuuta nousevaa. Totuudessa standardi edusti vahvasti aikaa ennen lamaa. Teknologia elementtejä oli toki saatavilla, mutta voimakkaasti kasaripainoitteisella twistillä varustettuna. Jos tosin asiaa miettii siltä kantilta, että miltä vessat ovat näyttäneet takavuosina – on Japani valovuosia muuta maailmaa edellä. Se ylellisempi puoli Japanista jäi vuonna 2014 Nagoyassa ja Tokiossa kokematta, mutta tasokkaampien hotellien palvelut poikkeavat aivan varmasti tavallisesta…kiinnostaisin ensi kerralla testata sitä Japanin ultimaattista high-tech puolta. 

ENTÄ MILTÄ NÄYTTÄÄ OMA WC:NI LONTOOSSA?

Meillä on kotona kaksi kylpyhuonetta joista toiseen on sisäänkäynti omasta huoneesta. Briteissä ei ole yhtään tavatonta, että jopa suihkullisen wc:n lattia on päällystetty kokolattiamatolla. Kerran tätä ääneen ihmettelin brittiläisen ystäväni luona, mutta hän ei nähnyt asiassa mitään polemiikkia. Sen sijaan hän ihmetteli sitä, että miksi ihmettelen koko asiaa? Eikö tämä ole muka normaalia?

Meillä ei sentään kokolattiamattoa WC:stä löydy löydy, saarivaltion omaleimasta twistiä silti syvemmällä tarkastelulla kyllä löytyy. Esimerkiksi hirveän hyödyllinen lattiakaivo loistaa poissaolollaan. Ei sillä, meillä on kyllä suihkukaappi, mutta koska putkien toimivuus on Britanniassa paremmissakin kämpissä aina vähän niin ja näin, voisi reiälle lattiassa olla selkeää kysyntää.

Nyt on areena teidän – Mikä on SUN erikoislaatuisin vessakokemus maailmalla ? Jaa kokemuksesi alle ja voita. Kaikkien kommentoineiden kesken arvon Lonely Planet Toilets kirjan + 3 pakkausta Serlan Hellää himaan.  Postitus Euroopan sisällä. Muista lisätä toimiva sähköpostiosoite kommentin yhteyteen! 


Kuvat / Alex

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Sanna
  maaliskuu 24, 2018 at 6:00 pm

  Oon ite traumatisoitunut Intian vessoista XD Etenkin naiselle voi olla tosi kauheita ja vaikeita!

 • Reply
  Suvi
  maaliskuu 24, 2018 at 9:17 pm

  Eipä ole hirveämmin ulkomailla käytyä ja aina on kunnon vessa löytynyt. 🙂

 • Reply
  Henna
  maaliskuu 25, 2018 at 5:11 am

  Minulla on vasta reikä lattialla kokemuksia Kreetalta, olen niin vähän matkustellut itse.

 • Reply
  Salli
  maaliskuu 25, 2018 at 5:16 am

  Turkin vessat oli aikanaan kun kävin erikoinen kokemus.

 • Reply
  manna
  maaliskuu 25, 2018 at 6:40 am

  Onhan sitä tullut hygienialtaan haastavia vessoja nähtyä, mutta pahin oli silti mummolan pihahuussi. Kun reiän kannen nosti niin saattoi nähdä pulskia rottia juoksentelemassa alapuolella!

 • Reply
  Mummo ja koira
  maaliskuu 25, 2018 at 7:09 am

  Venäjän vessat. Reikä lattiassa.

 • Reply
  Minna
  maaliskuu 25, 2018 at 9:20 am

  lentokentillä on tullut nähtyä monenlaisia!

 • Reply
  mtakaaja
  maaliskuu 25, 2018 at 11:17 am

  Taipeissa oli Michelin tähditetyssä ravintolan toiletissa ihanan harmooninen tunnelma, kaunis musiikki ja niin siistiä ettei meillä ole koskaan kotona. Lattialta olisi voinut syödä. Mutta-itse wc-istuin oli niin high tec etten osannut käyttää namiskoita, eli vetäsemättä tai painamatta jäi. Pyllyn kyllä sain puhalluksella kuivaksi:)

 • Reply
  Tuisku
  maaliskuu 25, 2018 at 12:39 pm

  Ihan kunnon vessoja ovat olleet, missä olen käynyt. Joskus tosin siisteydessä olisi ollut petraamista.

 • Reply
  MarjaKoo
  maaliskuu 25, 2018 at 1:35 pm

  Leningradin reissu aikoinaan, hotellissa varmaan olikin ihan ok, mutta joku kokemus rajalta on jäänyt silti mieleen. Kreikassa on aina opettelua sen kanssa, että papereita ei saa laittaa pönttöön.

 • Reply
  Hannnnnna
  maaliskuu 25, 2018 at 2:30 pm

  Minä olen reissannut vain Euroopassa, joten erikoislaatuisia kokemuksia on aiheuttanut lähinnä vain wc:n puute. 🙂

 • Reply
  Eeva
  maaliskuu 25, 2018 at 2:31 pm

  Japanilaiset vessat, joita oli laidasta laitaan, kyykkyvessasta aina high tech-malleihin.

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  maaliskuu 25, 2018 at 6:26 pm

  Taidan kuulua onnekkaisiin, kun en kummallisuuksia ole nähnyt, jos yhtä Sapan yöbussin ylilainehtivaa pönttöä ei lasketa. Ei paperia pönttöön, vettä huuhteluun mininaalisesti, likaisia vessoja, pajamajoja jne löytyy varmasti jokaisen reissaajan matkojen varrelta. Ehkä kuitenkin mieleenpainuvimpia kokemuksia on ollut ihan Suomessa ulkohuussit? 🙂

 • Reply
  Tanja Karppinen
  maaliskuu 26, 2018 at 9:14 am

  Moi! Matkustan paljon ja on vuosien aikana tullut vastaan vessa jos toinenkin. Yksi surkeimmista oli ehkä Armeniassa maaseudulla. Se oli hutera huussi, jossa oli järjettömän sottainen pieni reikä lattiassa. Olin varma, että laitos romahtaa, tai en ainakaan osu reikään, joten kävin tarpeillani puskassa. Kirgisian maaseudulla maantien varrella sen sijaan ei ollut vessoja, saatika edes puskia 😀 Dominikaanisessa tasavallassa saatiin kahden ensimmäisen majoituksen vessa tukkoon yhdessä yössä, vaikkei laitettua edes paperia pönttöön. Ilosaaren bajamajat on kuumalla säällä mielenkiintoisen hajuisia… Japanin vessoista riittää juttua vaikka kuinka, siitä on oma postauksensa Matkamittarissani: http://tanjan-matkamittari.blogspot.fi/2015/11/ponttoilya-japanissa.html

 • Reply
  Heijn
  maaliskuu 26, 2018 at 6:59 pm

  Reissatessa tuntuu jokainen vessa olevan erilainen, myös Englannin erilaisia hanoja on tullut myös kummastelua 😀

  Mutta tosiaan.. ei ehkä yököttävin mutta omituinen moderni hirviö vessa tuli vastaan Ranskassa. Hostellissa oli itsestään peseytyvä suihku ja vessa 😀 Eräällä kerralla sammu valot vessasta, säikähdin tottakai ihan suunnattomasti ja tulin kauheella kiireellä ulos etten vain saisi suihkua niskaani.

 • Reply
  Jaan
  maaliskuu 26, 2018 at 7:13 pm

  Täältä lentää kanssa ääni Intialle!

 • Reply
  Lisay
  maaliskuu 26, 2018 at 7:33 pm

  Siinailla oli mieleenpainuva vessa,silla wc oli ihan normaali istuttava ja vedettava,mutta siina ei ollut ollenkaan kattoa.
  Kivahan siella oli istua ja ihailla tahtitaivasta!

 • Reply
  M-L
  maaliskuu 26, 2018 at 9:30 pm

  Monissa ja monenlaisissa huusseissa on tullut asioitua. Erikoisimmat, jotka nyt tulevat mieleen, ovat malesialaisen ja skotlantilaisen kodin vessat. Malesialainen oli hyvin askeettinen reikä lattiassa ja Edinburghissa juuri se kokolattiamatto ja ammeessa oleva suihku, jonka sai päälle kääntämällä vipua seinällä olleesta laatikkoaparaatista.

 • Reply
  anna s.
  maaliskuu 27, 2018 at 2:35 am

  Turkissa kun olimme basaarilla, niin vessahätä pääsi yllättämään. Vessahan oli pelkkä reikä lattiassa, se pääsi hieman yllättämään 😀

 • Reply
  Venla
  maaliskuu 27, 2018 at 8:04 am

  Vi-haan ulkohuusseja. Hyihyihyi ja yök. Pahinta niissä on hämähäkit. Puolison mökillä joudun joskus käymään metsän keskellä huussissa ja se karmii joka kerta.

 • Reply
  anna
  maaliskuu 27, 2018 at 11:58 am

  ehkä erikoisimpia ovat olleet reiät lattiassa, kun ei ihan ole asento ja tyyli hallussa 😉

 • Reply
  SaraR
  maaliskuu 27, 2018 at 2:04 pm

  Venäjällä reikä lattiassa oli melkoinen…

 • Reply
  Miraorvokki/Pöndekengissä
  maaliskuu 28, 2018 at 6:32 pm

  Pakko tulla kommentoimaan oma! Israelin ja Jordanian rajalla vessassa – kuumotti muuten ihan pirusti. Perus upeat reikävessat Jordanian puolella olis vielä ollut OK, mutta siellä tuli rajavartija mukaan oven taakse rynnäkkökivääri olalla odottelemaan oven taakse, että tullaan ulos vessasta ja jatketaan matkaaz Ai kauhee, olin jo ”poistanut” tämän mielestäni. Nyt kyllä vähän huvittaa, silloin vähän jännitti, että mikäs meininki. :—-D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.