FInland Lifestyle Yhteistyö Yleinen

Kotimaista Taigaa Lontoossa – Testissä Kala- & Porosuklaa

                  Kaupallinen yhteistyö: Taiga-chocolate & Suklaaparatiisi

Mitä enemmän olen syvästä intohimostani sapuskaan ja herkutteluun täällä blogissa puhunut, sitä useammin olen löytänyt itseni tilanteesta jossa olen päässyt testaamaan kotimaisia uutuusherkkuja. Kertakaikkiaan mun unelma tilanne, sillä siellä missä suuhun pantavaa, siellä aina iloinen Otto. Tai siellä missä viedään suomibrändiä maailmalle – siellä palo.

Tällä kertaa jopa jossain määrin paljon nähnyt maailmanmatkaaja pistettiin haukkomaan henkeään kohdatessaan uuden kotimaisen herkku-innovaation. Sain nimittäin Lontooseen kokeiltavaksi sen verta kokeellisen herkkusarjan Äitini kotikaupungista Vaasasta, että jos tätä ei pian näy lentokentillä niin ihmetys on kova. Kyseessä on siis Taiga-suklaa. Jos olette koskaan pohtineet, että miltä kala-suklaa tai poro-suklaa maistuu niin, nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus saada tähän kysymykseen vastaus. Ei mikään ihan perus setti tosiaan. Pakkohan oli myös kutsua muutama ulkosuomalais- ja Brittiystävä kylään jakamaan arvioita ja todistamaan näitä erikoisuuksia.

Ennen ensimmäistäkään syötyä palaa olin jo ihastunut Taiga-suklaiden visuaalisiin pakkauksiin ja etenkin älykkääseen pakkausmuotoiluun – pakkaukset ovat nimittäin jo itsessään kuin lahjapaketteja. Avatessa sisältä löytyy myös tarina kaikkiaan seitsemällä eri kielellä, mukaan lukien Kiina ja Japani. Suklaat ovat käsintehtyjä ja marjat on poimittu valmistajan lähimetsästä. Eli jos näin kolmella sanalla pitäisi kiteyttää niin puhtaus, persoonallisuus ja laatu ovat kotimaisuuden lisäksi vahvasti Taigan brändissä läsnä.

Näin ulkosuomalaisena kun Suomi näyttäytyy mulle vuosi vuodelta eksoottisempana kohteena, pidän siitä miten Taiga-suklaasarjan eri maut kertovat juurikin rakkaasta kotimaasta ja sen monenkirjavasta luonnosta. Suomalainen luonto metsineen, puroineen, saaristoineen ja tuntureineen tulee esille paitsi pakkauksista, myös suklaiden erilaisista mauista. Puhtaus, herkkyys ja kauneus yhdistyvät tuotteissa – kuten ne yhdistyvät myös Suomen arktisissa olosuhteissa. Entistä moniulotteisemman tuotteista tekevät tuoksut. Kalalta tuoksuva suklaa ei välttämättä kuulosta sovinnaisimmalta konseptilta, mutta kerta näin erikoinen tuote on kehitetty, niin pakko siinä jotain jujua on olla? Testataan.

Ensimmäisenä vuorossa ‘Kala’ – Yllättäjä suoraan Lapin joista

“Lapin joista villinä vaeltanut, suklaan sekaan itsensä asettanut. Heittää haasteen seikkailijalle, voittaa vedon villeimmälle. Kasvattaa kokemusten kirjoa.”

Avaat suklaalevypaketin ja vastassa on suklaaseen upotettu oikea Kuore eli Norssi. Ensifiilis tuotteesta oli, että “mitä ihmettä?!”. Suklaa ja fisu kimpassa tuntuu jotenkin väärältä, mutta samaan aikaan aika super coolilta. Onhan toi kuvassakin näkyvä ulkomuoto nyt aika päheen näköinen ja varmasti herättää myös Suomessa vierailevien turistien mielenkiinnon jos kerta suomalainenkin lyödään näin ällikällä. No mutta minkälaisia tunteita kala-suklaa herätti sekä itseni, että ystävieni keskuudessa?

Alussa suklaalevyn ainutlaatuinen ulkomuoto herätti voimakkaitakin ennakkoluuloja vieraideni keskuudessa. Ymmärrän toki sillä ihka oikea fisu upotettuna suklaalevyyn riitelee suurinpiirtein kaikkia herkutteluun liittyviä normeja vastaan. Osaa vieraista jouduin jopa painostamaan haukkaamaan sillä ensisilmäyksellä kala-suklaa saattaa näyttää lievästi pelottavalta.

No mutta kuinkas sitten kävikään. Kaikkia ennakkoluuloja vastaan tuli todistettua, että yhdistelmä toimi yllättävän hyvin. Jälkimaku oli pitkä, mutta sen sijaan, että kala olisi loistanut suklaan alta, maistui yhdistelmä enemmänkin suolaisen ja makean sulavalta mixiltä. Viiden ulkosuomalaisen voimin tulimme kaikki samaan lopputulemaan, että tuoksun lisäksi suklaa maistuu ihan suomalaiselta kesämökiltä, Lapilta ja ties miltä kotimaiselta. Jopa Britti lämpesi ja totesi jopa haluavansa matkustaa pikimmiten Suomeen jos kerta näin hullujen ihmisten (tarkoitti meitä) lisäksi kotimaassamme valmistetaan näin hullunkurisia herkkuja.

Jatketaan maistelua…

Seuraavana vuorossa hehkeä hurmaaja suoraan saaristosta – ‘Tyrni’

“Suomen saaristossa kasvava hehkeä hurmaaja. Muodokas marja joka tyrmää terveellisyydellään. Tottunut säälimättömään syysmyrskyyn, pärjää myös helteisessä auringossa. Poimijalleen piikikäs, syöjälleen aromikkaan arvokas.”

Aitoja itsepoimittuja tyrnimarjoja sisältävä maku oli ehdottomasti tämän suklaaseurakunnan Miss Suomi, vieläpä aika sähäkkä sellainen. Pelkästään kauneutensa puolesta veti tämä levy pisteet himaan raadin keskuudessa. Tyrni itse marjana on jo niin kaunis, että antaa valmiiksi näpsäkän näköiselle suklaalle kunnon faceliftin. Jopa niin kaunis, että tämän pitäisi mieluummin jälkiruokakattauksessa koskemattomana asusteherkkuna. Maku itsessään maistui sen verran raikkaalta ja terveelliseltä, että helposti olisi mennyt huomaamatta levy jos kolmaskin.

Suomalaisten metsien suosikkimarja – ‘Mustikka’

“Metsän tummansininen yllätys, sammalien seurassa viihtyvä. Lasten suuhun sopiva, miellyttävältä maistuva. Kasvaa sadepisaroista ja imee voimansa puhtaasta maasta. Suomalaisten metsien villinä kasvanut suosikkimarja.”

Tummasuklaa-Mustikka sopii puhtoiseen makuun.  Valkosuklaa-mustikka taas pehmeäsuu himoherkuttelijoille. Valkosuklaa etenkin vakuutti vierasraadin edustajat totaalisesti. Jälleen kerran myös pisteet himaan suussasulavasta ulkomuodosta. Suomalaisesta metsästä poimituista puolukoista löytyy vaan sitä jotain. Mitä superfoodia!

Lapin tuntureilta suklaan sydämeen – ‘Poro’

“Sarvekas kaveri Lapin tuntureilta. Pääruokana paikkansa pitävä, sai nyt seurakseen suklaan. Kummallinen kumppanuus, kuitenkin kiinnostava.”

Luova toteutus. Erittäin luova. Kalan rinnalla Porosuklaa kuuluu siihen ‘mitä ihmettä’-sarjaan. Jotenkin se poronrouhe oli onnistuttu adaptoitua suklaan syövereihin niin onnistuneesti, että mikäli en olis ollut valveutunut poron läsnäolosta, niin olis kyllä arvaukset koostumuksesta ja mausta jääneet kauas tuntureille. Poronrouhe antoi kivan suolaista twistiä – pääpaino pysyi silti suklaassa. Suklaan visuaalisessa ulkomuodossa on muuten jotain tosi kaunista herkkyyttä!

Lopuksi suomalaisesta metsästä kuusen juurelta poimittu makean suklaan viekas vastakohta – ‘Puolukka’

“Kipakka marja havahduttaa maistajan hapokkuudellaan. Poimittu suomalaisesta metsästä kuusen juurelta, on valmis puraistavaksi sellaisenaan. Raikkaan kesäsateen alla kasvanut ja pohjoisen auringon alla poskensa punoittanut. Makean suklaan viekas vastakohta.”

Tummasuklaa-Puolukka on pirtsakka ja raikas. Maistuu mummolalta ja tuo nostalgisesti mieleen lapsuuden puolukkametsät ja poimintaretket. Jos Suomi olis jälkiruoka niin tämä herkku menee aika lähelle. Etenkin kun pistää suuhun samalla vielä erillisesti kuivattuja Lady Taigan poimimia kuivattuja puolukoita, soittelee makujen sinfonia aika hyvillä sävelillä. Näin lähelle suomalaista luontoa en ole päässyt kyllä hetkeen.

Kysytään vielä vierasraadilta heidän suosikkinsa?

Rebekka: “Maitosuklaa-Mustikka – freesi ja pehmeä maku + visuaalinen ilme on houkutteleva!”

Julia: “Tummasuklaa-Tyrni – Kipakka ja tooosi ihana pitkä jälkimaku. Namsk!”

Eero: “Ehdottomasti Maitosuklaa-Mustikka – Ihan vaan nam. Tosi suussasulava!”

Will: “Maitosuklaa ja Tyrni oli kyllä mieleenpainuvimmat. Iso plussa visuaalisuudesta!”

Alex: “Ehdottomasti Kala – yllättävä, mutta toimii tosi hyvin suklaan kanssa yhdessä. En olis koskaan uskonut. Ihan ehdoton lemppari”

Ja minä: Uskokaa tai älkää mutta kala maistui ehdottomasti myös mun mielestä ehdottomasti maukkaimmalta, vaikka kaikki suussa hyvin sulivatkin. Kalassa oli vaan se mieleenpainuva maku, mitä vastaavaa en ole varmasti koskaan aiemmin vielä kokenut. Yllättävää sanoa, mutta mixi toimii ja persoonallisuus kiittää. Tyrni kilpailee kanssa ihan tasoissa!

Musta näissä Taigan tuotteissa on vaan jotain tosi mageeta ja maagista. Itse näen Taigan suklaat ehdottomasti myynnissä lentokentillä, laivoilla sekä esimerkiksi matkamuistomyymälöissä – kaikkialla missä on turisteja, sillä turistien kannalta Taiga-suklaat ovat todella ideaaleja viemisiä kotiin. Suomessa luonto on kaikki kaikessa ja tuotteet joissa aito kotimainen luonto tulee näin persoonallisella tavalla esiin on aika siistiä. Käsityö aina lähimetsästä poimituista marjoista suklaan valmistukseen saakka antaa kokonaisuuteen arvokkuutta – juuri sellaista, mitä Suomi myös edustaa. Siinä missä näen Taiga-suklaat turistien kannalta todella potentiaalisena, on tässä myös tuote joka on verraton vieminen sekä ulkosuomalaiselle tuttavalle, että myös ulkomaalaisille frendille. Taiga-suklaa kertoo mieleenpainuvalla, laadukkaalla ja kauniilla tavalla siitä, että mitä Suomi ja sen luonto parhaimmillaan edustaa ja miten sitä voikaan kekseliäästi hyödyntää. 

Huom! Taigan verkkokauppa ei ole vielä auki, joten kaikki suklaaseen liittyvät kyselyt ja mahdolliset tilaukset voi lähettää osoitteeseen tanja.davidov@taigachocolate.com 🙂

-Otto

KUVAT: Alex Aalto

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Katja/jumalainenseikkailu
  helmikuu 7, 2018 at 12:01 pm

  Tyrniä ja puolukkaa on pakko saada! Nyt heti etsimään…Ja kiitos, hyvä vinkki, kun olemme menossa kesällä puolalaisiin häihin, tätä suklaata täytyy ujuttaa häälahjan kylkeen.

  • Reply
   Otto Lilja
   helmikuu 8, 2018 at 8:04 am

   Aika todella mainio ajatus. Tä on kyllä niin passeli lahjaidea Suomesta ku vaan voi olla!

 • Reply
  Elina | Vaihda vapaalle
  maaliskuu 12, 2018 at 8:06 am

  On kyllä villejä makuyhdistelmiä! En ehkä pystyisi pakottamaan itseäni maistamaan kalasuklaata. :O

  • Reply
   Otto Lilja
   maaliskuu 12, 2018 at 12:29 pm

   Mä voin luvata, että kalasuklaa saattaa yllättää. 😀

 • Reply
  Ingeborg Sundell
  marraskuu 30, 2018 at 7:59 am

  Upea lahjaidea! Olen maistanut kala-, poro-, mustikka-ja puolukkasuklaata. Hyviä makuja tuoda maailmalle. Onnea Vaasan yrilykselle Taiga!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.