*Matka toteutettu yhteistyössä Vietnam Airlinesin kanssa

Vaan niin se päivä vaan koitti, jolloin sain viimein kuulla pääseväni takaisin Vietnamiin, ensimmäistä kertaa sitten syksyn 2019. Ja vieläpä ilman testauksia, karanteeneja ja muita esteitä. Näiden kuluneen kolmen vuoden aikana paluu Kaakkois-Aasian kaukaiseen tropiikkiin tuntui toisinaan jopa lopullisen saavuttamattomalta, joten voitte vaan kuvitella sitä ilon loputonta määrää. Ei muuta kun juna Lontoosta Pariisiin ja sieltä Vietnam Airlinesin suora reitti kohti Hanoita!

Kutina kertoo, että vuodesta 2023 on tulossa matkailun osalta Aasian vuosi ja mikäli mietit yhtä Aasian kohdetta mihin reissu kannattaa suunnata, vastaus on Vietnam!

Vietnamissa on sitä jotain, mikä saa meikäläiset palaamaan Kaakkois-Aasian sykkivään, charmanttiin ja suorastaan silmiä hivelevän nopeasti kehittyvään voimapesäkkeeseen kerta toisensa jälkeen.

Olen käynyt Vietnamissa vuodesta 2014 alkaen jo peräti neljä (4!) kertaa, eli karkeasti joka toinen vuosi. Näiden vuosien aikana olen nähnyt maassa tapahtuvan uskomattoman muutoksen, joka näkyy yli 90 miljoonan asukkaan pitkän kapealla kaistaleella erityisesti kaupungeissa ja suosituimmissa rantakohteissa. Palveluita löytyy jatkuvasti kasvavissa määrin, kuten myös äärettömän tasokkaita ravintola- & majoitusvaihtoehtoja. Omaleimainen tunnelma on silti tukevasti tallella ja kun siihen yhdistää mystisen maan kiehtovan ja eksoottinen energian, kokonaisvaltaisen toimivuuden, sekä leikkisän kujeilevat ja terävät paikalliset, kokonaisuudessa on jotain positiivisen koukuttavaa.

Vietnamissa viehättää tietysti myös Kaakkois-Aasian herkullisin katuruoka. Sääntö numero yksi onkin, että mitä pienempi ja värikkäämpi muovituoli, sitä parempi safka.

Vietnam on kokonaisvaltainen elämyskohde, mistä löytyy kaikkea Kaakkois-Aasian dynaamisimmista kaupunkikulttuurista kiehtovan traagiseen lähihistoriaan, viehättävään siirtomaa-ajan estetiikkaan, letkeisiin paratiisirantoihin, autenttiseen maalaiselämään, ultimaattiseen luksukseen sekä maapallon lumoavimpiin luonnonihmeisiin. Vietnam on satumainen maa, josta löytyy kaikkea ja vielä vähän enemmän. Mikään näky Vietnamissa ei ole mahdoton ja se tekee jokaisesta siellä koetusta reissusta uniikin.

Ja mikä parasta, Vietnamissa saa rahoillensa vastinetta suorastaan häkellyttävällä tavalla!

Lennot Vietnamiin

Suoria lentoja ei Suomesta Vietnamiin vielä kulje, mutta tee niin kuin minä ja yhdistä lomaasi parin päivän visiitti Pariisissa (tai Lontoossa). Pariisista ja Lontoosta lähtee viikoittain useampi Vietnam Airlinesin suora lento kohti Hanoita tai Ho Chi Minh Cityä. Palkitun laatulentoyhtiön siivillä kelpaa muuten lennellä. Itse taitoin menolennon viimeisimmällä visiitillä premium ekonomissa sekä paluulennon bisneksessä. Ainoa miinus oli se, etten tiedä miten pystyn enää sopeutumaan normi ekonomiluokkaan. Seitsemän tähteä! 

Vietnam on oiva kohde elämänmittaisia elämyksiä kerryttävään kiertomatkailuun, oli matkakaverina reppu tai Rimowa. Kohteiden välillä pääsee kätevästi kulkemaan Vietnam Airlinesin siipien lisäksi myös junalla tai yöbussilla, mistä jälkimmäistä muuten löytyy mukavat makuupenkit. Seikkailu kannattaa Vietnamissa aloittaa pohjoisesta Hanoista ja päättää etelään Ho Chi Minh Cityyn, eli takavuosien Saigoniin, mistä käsin taittuu vielä seikkailu, jos toinenkin aina Phu Quocin paratiisirannoista Mekong Deltan salaperäisiin suistoihin. 

Minkälainen maa Vietnam on matkakohteena?

Vietnamin charmi löytyy nuorekkaassa elämisen meiningissä ja huikean nopeatempoisessa urbaanielämässä, josta vilinää ja vilskettä ei puutu. Vietnam on teknisesti vieläkin kommunistinen valtio, jossa nyt Prada ja Valentino vaan sattuvat olemaan sulassa sovussa neuvostolippujen rinnalla.

Turvallisuutta ajatellen suurin uhka turistille on tien ylittäminen läpi päätähuimaavan skootterimeren. Ensisilmäyksellä saattaa sekasortoa lähentelevän skootterimeren ylitys aiheuttaa hikikarpalon jos toisenkin otsalle, mutta tähänkin tottuu minuutissa, kunhan muistat edetä päämäärätietoisesti, mutta hitaasti. Ei juoksua, eikä pysähdyksiä! Skootterit ovatkin maan omanlaisensa symboli. Yhden skootterin päällä kulkeekin kätevästi koko perhe. Tai vaikka maatilan eläin.

Vietnam on länsimaalaisen kukkarolle myös äärettömän edullinen reissukohde ja viiden tähden luksukseen pääsee käsiksi jo alle satasella. Oli budjettisi mikä tahansa, on Vietnam mainio matkakohde syystä, että se tarjoaa kirjaimellisesti jokaiselle jotakin, vieläpä tajuttoman siistissä, tasokkaassa ja ystävällisessä paketissa. Ja vaikka liikenne saattaakin kadulle astuttua ensi silmäyksellä hirvittää, on Vietnamissa jopa suositeltavaa etenkin pienemmissä kohteissa vuokrata skootteri alle ja lähteä rohkeasti erityisesti maaseudulle scouttailemaan. Mikäli vietnamilaiset vaikuttavat kaupungeissa mukavilta, on maaseudulla vastaanotto suorastaan sydäntä lämmittävää.

Olen listannut alle parhaat matkakohdetärpit Vietnamin kokonaisvaltaiselle kiertomatkalle. Eli koe ainakin nämä.

Ninh Binh & Tam Coc

Scrollaa upotetun julkaisun nuolta nähdäksesi lisää kuvia Ninh Binhistä!

Noin parin tunnin ajomatkan päässä Hanoista sijaitseva Unescon maailmanperintökohde Ninh Binh on Vietnamin vähemmän tunnettu luontokohde. Ninh Binh tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä “Halong Bay on Land” ja syystä. Alueen ehkä upein kohde on souturetki Tam Cocin luontomaisemissa perinteisellä sampan-veneellä. Tam Cocissa avautuu lumoava hiljaisuus ja loputtomat jokireitit läpi pelloista nousevien kalkkikivivuorien. Souturetki on elämyksenä maaginen. Alue kuuluu osaksi Trang Anin luonnonkaunista maisemakompleksia. Alueelta löytyy myös huikeiden maisemien lisäksi lukematon määrä toinen toistaan upeampia pagodia sekä muinaisia kaupunkeja. 

Sopiva aika Ninh Binhissä on noin 1–2 päivää. Passeli hotellisuositukseni alueelle on puolestaan tunnelmallinen Le Clos du Fil Boutique Hotel & Spa kotoisassa mutta sopivan vilkkaassa Văn Lânin historiallisessa kylässä.

Halong Bayn risteily

Halong Bay on Vietnamin tunnetuin luonnonihme ja ehdoton ykkösnähtävyys. Smaraginvihreästä vedestä nousevat monenkirjavat kalkkikivivuoret ovat henkeäsalpaava näky. Sekä auringonnousu, että lasku kuuluvat maailmankaikkeuden ihmeellisimpiin. Pääasiallinen aktiviteetti Halong Baylla on nautiskelu risteilyalusten antimista, joten valitse aluksesi tarkoin. Tasoa ja hintaluokkaa on monenmoista aina budjettivaihtoehdoista pettämättömään luksukseen.

Paras tapa suunnata Halong Baylle on 2–3 päivän pakettimatka, johon kuuluu majoituksen lisäksi ateriat ja aktiviteetit. Risteilijöiltä käsin järkätään monipuolisia aktiviteettejä aina luolakierroksista melomiseen, kevätrullien kokkailuun ja souturetkiin. Omasta mielestä Halong Bayn paras anti on silti maalauksellisen luontomaiseman ihastelu mukavasti huvijahdin kannelta käsin, mielellään jääkylmä Ha Long olut handussa. Maisema on kaikessa upeudessaan poikkeuksellinen!

Matkustit Halong Baylla sitten soolona tai porukassa, on risteilyillä äärettömän helppo tutustua muihin kanssamatkustajiin. Jakamalla Halong Bayn kaltaisen elämän mittaisen elämyksen yhdessä, on bondi kanssareissulaisten kanssa taattu. Fun fact, pidän vieläkin yhteyttä vuonna 2014 tapaamieni risteilytovereideni kanssa ihka ensimmäiseltä Halong Bayn risteilyltäni.

Risteilimme tällä erää ​​La Regina La Grand Cruise nimisellä aluksella, joka pomppasi upeudessaan majoitushistoriani kärkikahinoille. La Regina on kaikessa menneen maailman estetiikkaa ja eksotiikkaa edustavassa ylellisyydessään Halongin lahden kiistaton kuningatar, jonka elegantti miljöö on kuin aikamatka 1930-luvun Vietnamiin. Modernin twistin tuo kannella sijaitsevat poreammeet. Tai-ji tunti auringonnousussa aluksen kannella tai poreilu Halong Bayn auringonlaskussa on elämys, joka resonoi jok’ikista nautiskelijasoluani.

Kun aurinko laskee lahdella, löytyy laivalta lukuisia aktiviteettejä aina kokkikoulua grillaukseen ja kalastuksesta ja vapaaseen nautiskeluun. Vahva suositus La Reginalle!

Hanoi

Siinä missä Ho Chi Minh city eli Saigon on energialtaan nuori, nopea ja amerikkalais- vaikutteisempi, on Vietnamin pääkaupunki Hanoi puolestaan perinteisempi ja paikallisempi. Historiallisen ja romanttisen, Aasian Pariisinakin tunnetun Hanoin katukuvaa dominoi siirtomaa-ajan estetiikka ja klassinen pohjoisvietnamilainen elämänmeno, josta löytyy enemmän kiinalaisvaikutteita.

Ota perinteinen pyörätaksi (cyclo) alle ja lähde ihmettelemään Hanoin keskustakortteleiden monenkirjavia katuja sekä Hoan Kiem järven vehreän viehättävää ympäristöä ja temppeleitä. Hoan Kiem järvi tunnetaankin Hanoin sydämenä, jossa elämä alkaa jo kukonnousun aikaan perinteisen aamujumpan muodossa.

Hanoi on monellakin tavalla Ho Chi Minh Cityä huomattavasti klassisempi ja se näkyy myös kulttuuri- ja museotarjonnassa. Henkilökohtaisesti Hanoissa itseäni eniten kiehtoo värikäs ja viehättävällä sympaattisella tavalla romuluinen arkkitehtuuri, jonka julkisivuissa vilisee niin Ranskan kuin Kiinankin vaikutusaika. Sijaitsee Hanoissa myös kuuluisa Train Street, asuinkatu, jonka läpi nimensä mukaisesti kulkee juna. Kulttuurin lisäksi Hanoi tunnetaan myös staileista cocktailbaareista sekä pettämättömästä katuruuasta.

Mainio ravintolasuositus Hanoihin on vietnamilaista kurkumalla ja tillillä höystettyä kalaa tarjoileva Cha Ca Thang Long niminen ravintola. Yhdet reissun parhaimmat BBQ-antimet löytyivät täältä.

Cam Ranh - Nha Trang

Nha Trang on Vietnamin Gold Coast ja tunnetaan se myös maan suurimpana rantakohteena, mutta sen sijaan, että jäisit keskustaan, on oma suositukseni ottaa suunnaksi Cam Ranh, joka sijaitsee noin 30 minuuttia kaupungista etelään. Syy tähän on selkeä. Cam Ranhissa nimittäin sijaitsee yksi koko Vietnamin parhaista viiden tähden resorteista – The Anam.

Omalla yksityisellä paratiisirannalla sijaitseva The Anam on huippuviimeisteltyä luksusta alusta loppuun saakka pitäen samalla ekologiset aspektit mielessä. Iso osa ruuasta tuotetaan hotellin omalla farmilla ja lähituotettu laatu maistuu poikkeuksellisella tavalla yhdellä parhaista hotelliaamiaisista mitä olen koskaan päässyt eläessni nauttimaan ja uskokaa, niitä on ollut monia! The Anamista löytyy peräti 77 omaa villaa 136 huoneen lisäksi. Osasta villoista löytyy myös oma uima-allas ja parhaimmassa tapauksessa myös merinäköala. The Anamissa aamulla alkaa mukavasti gurun ohjaamalla aamujoogalla rannalla, jonne kävelee noin minuutissa. Resortin tiluksilta löytyy muun muassa kolme erillistä uima-allasta, huippulaatuisia ravintoloita aina vietnamilaisesta keittiöstä kansainväliseen huipputasoon sekä runsaasti yksityisyyttä. Yks sana, jolla kuvailisin The Anamia on zen!

Cam Ranhista tai Nha Trangista suosittelen jälleen vuokraamaan skootterin ja lähtemään rohkeasti alueen maaseudulle tutustumaan paikalliseen elämänmenoon. Läheisyydestä löytyy kelluvia kalastajakyliä, pienempiä saaria sekä aivan mielettömiä paikallisia ravintoloita kuten Nha Trang Xua. Täällä jos jossain pääset sukeltamaan paikallisen makumaailman syvyyksiin poikkeuksellisen upeassa miljöössä.

Nha Trangista voit lukea lisää täältä!

Ho Chi Minh City 

My forever favourite! Ho Chi Minh City eli HCMC eli vanhalta nimeltään Saigon on kiistattomasti yksi Aasian dynaamisimmista ja kaikessa kaaoksessaan karismaattisimmista kaupungeista. Syntinen ja sähäkkä Saigon on Vietnamin suurin kaupunki ja samassa yksi koko Aasian nopeiten kehittyvimmistä voimapesäkkeistä. Kyseessä on demografialtaan silmäänpistävän nuori, energinen ja yötä kohden kiihtyvä metropoli, josta löytyy kaikkea mitä miljoonien megapolilta voi vaan toivoa. Uskomatonta katuruokaa, sykkiviä kattobaareja, luksushotelleja, loputon määrä skoottereita, shoppailua, sotahistoriaa ja verratonta tunnelmaa.

Aasian kehittyvät metropolit eivät aina edusta klassisella tavalla mielikuvaa kauniista kaupungeista ja tunnelma vaatii toisinaan toteuttelua, mutta se on juuri se syy mikä niissä itseäni vetää puoleensa. Muutaman päivän pysähdys Ho Chi Minh Cityssä on täydellinen tapa virittäytyä Kaakkois-Aasian omaleimaiseen tunnelmaan.

Parasta tekemistä Saigonissa on yöelämän ja katuruuan lisäksi piipahtaminen esim. War Remitance museossa, kiehtovassa Reunification Palacessa tai Cu Chi-tunneleissa. Hotelliksi kannattaa valita vaihtoehto, josta löytyy katolta uima-allas esteettömällä skyline-näkymällä. Yksi Ho Chi Minh Cityn parhaista anneista nimittäin on Bia Saigonin nauttiminen aurinkotuolissa megapolin kattojen yllä ihastellen sykkivän suurkaupungin trooppista hekumaa. Jos et muuten vielä tähän mennessä ole hoksannut, niin jokaisella kohteella on Vietnamissa oma nimikko-oluensa.

Ho Chi Minh city on myös täydellinen kohde armottomaan itsensä hemmotteluun. Miltäs kuulostaa mani-pedi aamulla, kokovartalohieronta iltapäivällä ja kasvot minttiin illalla? Edukas hinnasto takaa sen, että itseään pääse hemmottelemaan spa-hoitoihin useamman kerran päivässä.

Lisää vinkkejä Ho Chi Minh Cityyn löydät täältä!

Mekong Delta

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Ho Chi Minh Citystä sijaitseva Mekong Delta on valloittava kohde joko päiväretkelle tai parin päivän pysähdykselle ennen rantalomailua Phu Quocin saarella, josta jälkimmäisestä puolestaan löytyy yhdet Vietnamin kauneimmista paratiisirannoista. Paratiisirantoja on turha etsiä Mekong Deltalta, mutta kiehtovaa tunnelmaa ja elämänmenoa ainutlaatuisessa ekosysteemissä löytyy senkin edestä.

Mekong Deltan jokiverkosto sijaitsee Kambodzhan ja Vietnamin välissä. Maailman mahtavimpiin jokiin kuuluva Mekong alkaa peräti Himalajalta saakka virraten ensin läpi Kiinan, Myanmarin, Thaimaan ja Kambodzhan ennen kuin se se saavuttaa Vietnamin. Tämä selittää myös Mekong Deltan veden hämyisen värimaailman. Elämä Mekongilla pyörii kokonaisvaltaisesti veden ympärillä. Kelluvat markkinat, kalastus ja kanaalit kuuluvat olennaisena osana leppoisaan mekongilaiseen elämänmenoon.

Mainio tapa päästä tutustumaan paikalliseen ekosysteemiin on vierailu Thoi Sonin saarella, jossa voit ottaa veneajelun läpi kanaalien. Samalla saarella pääset nauttimaan myös paikallisesta musiikista mekongilaisten hedelmälautasten äärellä. Mikäli taas haluat päästä nauttimaan Mekongin makumaailmasta, ota suunnaksi sensaatiomainen Mekong Taste niminen ravintola.

Ps. Hoi An!

Keski-Vietnamissa sijaitseva Hoi An on Vietnamin kaupunkikohteiden kauneuskuningatar.

Hoi An on kuin sukellus keskelle tarunhohtoista historiaa vuosisatojen taakse. Eksoottisessa pikkukaupungissa tunnelma on vertaansa vailla ja edes kasvavat turistimäärät eivät ole onnistuneet poikkeuksellista miljöötä särkemään. Kuvankaunis vanhakaupunki valloittaa vierailijan, kun vierailijan ja pienillä kujilla sekä joenvarsilla vierähtää helposti tunti, jos toinenkin, sekä kännykän akku. Ikuistettavaa riittää nimittäin loputtomiin. Lukuisat pienet baarit, ravintolat ja kahvilat (vietnamilainen kahvi on parasta!) kutsuvat nautiskelijan nauttimaan leppoisasta meiningistä koko iltapäiväksi.

Hoi An sopii mainiosti myös rantalomailuun. Cua Dain paratiisirannoilla pina colada nautittuna palmujen alla pitää rantatuolissa tukevasti kiinni, vaikka koko iltapäivän. Hoi Anissa tunnet olevasi elossa. Lähellä Hoi Ania sijaitsee myös Da Nangin satamakaupunki, joka tunnetaan Keski-Vietnamin taloudellisena keskuksena.

Pääsisipä pian takaisin Vietnamiin!

...Mikäli perinteistä pidetään kiinni niin tuskin menee kauaa.

Siinä missä meillä täällä kotona on pandemia-aika eletty hyvinvointikuplassa, on kuluneet kolme vuotta olleet huomattavasti kovempia monille turismista riippuvaisille paikallisille ja muillekin. Nyt jos koskaan on täydellinen hetki suunnata Vietnamiin, tai miksei jopa pidemmälle Kaakkois-Aasian kierrokselle. Voin luvata, että koet itsesi välittömästi tervetulleeksi. Muista myös tipata paikallisia oppaita ja kuskeja, sillä saatat olla ensimmäinen asiakas jopa kolmeen vuoteen.

Ps. Olen tallentanut Vietnamin reissun kaikki tarinat ja postaukset Instagramin kohokohtiin (@otto.lilja). Käy sieltä nappaamassa lisää vinkkejä ja fiiliksiä reissuun. Viestien perusteella Vietnam taitaa löytyä jo aika monen reissusuunnitelmista tänä vuonna. Ja hyvä niin sillä Vietnamin kiertomatka tulee jokaisen kokea edes kerran! 

Otto x

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Marraskuun alussa pohdimme pitkään, lähdemmekö Vietnamiin vai Nepaliin. Päädyttiin Nepaliin ja Annapurnalle. Ei olisi kyllä Vietnamkaan ollut huono vaihtoehto ja varmasti sinnekin tulee vielä lähdettyä. Varmaan nämä kaikki olisivat omaankin matkaan sisältyneet, vaikka ajankohta ei välttämättä olisi ollut kaikkein paras.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.