Kaupallinen yhteistyö Bank Norwegianin kanssa*

Rahankäyttäjänä olen periaatteessa tarkka, mutta en missään tapauksessa pihi. En laske senttejä sen enempää, mitä tulee ulkona syömiseen, matkusteluun tai ystävien kanssa laatuajan viettämiseen. Mä nautin tarjoamisesta ja jos meille tulee kotiin vieraita, on mulle arvo-, sekä kunniakysymys, että ollaan hyvä isäntiä. Me ei olla Alexin kanssa mitään ‘yks lasi proseccoa ja muovipurkista pari sipsiä’-ihmisiä. Runsaus on aina ollut meidän juttu ja se taitaa olla ihan veressä. Rahaa ei toki saa käyttää oman talouden kustannuksella ja kulissin pitäminen on lyhytnäköistä. Itselle sekä omalle lompakolle pitää olla rehellinen ja tehdä taloudelliset valinnat vilpittömästä omasta halusta.

Monessa asiassa olen rahan suhteen todella tarkka. Taksin sijasta valitsen aina uberin ja pienten säästöjen eteen teen välillä hälyttävän paljon vaivaa. Mulla ei ole ongelmaa matkustaa vaikka toiselle puolelle kaupunkia hakemaan jotain tiettyä tavaraa, jos tiedän että säästän sillä rahaa. Vaatteet ostan nykyisin lähes pelkästään Asokselta opiskelija-alennuksen kanssa ja lentoja stalkkaan Secretflying.comin kautta. Ruokaostokset teen Lidlissä, silloin harvoin kun ostan ruokaa. Enkä koskaan ota ensimmäistä oliiviöljyä joka osuu käteen. Sähkö-, netti-, vakuutus ja liittymäsopimukset kilpailutetaan aina perusteellisesti. Toisaalta huomasin hiljattain, että oon maksanut meidän vanhaa nettisopimusta pian 7kk yliaikaa. 😀 Kosmetiikkaan en käytä kuukaudessa rahaa juuri yhtään, mitä nyt lentokentiltä ostan tuoksuja tasaisin väliajoin. Tai yleensä me ostetaan yhteisiä tuoksuja A:n kanssa. Voidaan kimpassa jakaa tosi monia asioita, mikä on oikeasti ihan super käytännöllistä taloudellisesti. Koska Alex ostaa kosmetiikkaa yleensä enemmän kuin meitsi, voin lokkeilla tarvittaessa siltä. Parturissa pyrin käymään joka toinen viikko, mutta koska kerta kustantaa vain £6 puntaa, on se mahdollista. Mr. Leo Camdenissa <3. Muuten oonkin aika antimaterialisti. Mieluummin käytän rahaa elämyksiin.  Nuoruuden impulsiivisten hölmöilyjen jälkeen haluan pitää huolta, että mulla on aina rahaa ja luottokortit eivät ole tapissa. Meillä menee tällä hetkellä taloudellisesti todella kivasti A:n kanssa ja iso kiitos menee siitä hänelle, että senkään jälkeen kun opiskelen ja tienaan epäsäännöllisesti, pysymme yhdessä balanssissa. En voisi koskaan kuvitella eläväni parisuhteessa jossa eletään erinäisissä talouksissa, sillä meille yhdessä ja erikseen suhde on yhtä kuin, että tuetaan toisia KAIKISSA myötä ja vastoinkäymisissä. Meille melkein kaikki on yhteistä. Se on tärkeää myös siitä syystä, että tänä kesänä mulla tulee olemaan mahdollisuus alkaa toteuttaa henkilökohtaisia urahaaveita, ihan kunnolla. 

Oon ollut nyt Bank Norwegianin asiakas nyt vajaa vuoden verran. Bank Norwegianin uniikin Visa-kortin tullessa Pohjoismaiden markkinoille, hommasin kortin välittömästi. Tavallisista ostoksista kerryttämät 1% cashpoint pisteet sekä Norwegianin lentoja ostettaessa kertyvät jopa 20% CashPointsit sopii tähän kulutustalouteen paremmin kuin hyvin, sillä LONTOO-HELSINKI-LONTOO väliä aktiivisesti lennettäessä Norwegian on yleensä se paras vaihtoehto. Kuten Antti Holma tossa hiljattain sanoi, välillä mullakin on olo, että Lontoo on mulle vähän kuin Järvenpää tai Riihimäki, mistä vaan lennetään Stadiin töihin. Siksi näitä asioita on hyvä miettiä. Jos Norwegian alkaisi myymään kausilippuja, mä ostaisin sellaisen heti. Suomalaiset ovat kovaa kansaa säästämään, minä kausittain mukaanlukien. Itse en kuitenkaan suunnittele eläkepäiviä enkä haaveile omistamisesta. Asun miljoona kertaa mieluummin vuokralla. Kesämökki ei myöskään napostele eikä oma auto. Omistaminen ei vaan yksinkertaisesti näyttele omassa elämässä kovinkaan suurta roolia. Sen sijaan säästän rahaa aina seuraavaan ulkomaanmatkaan tai eri elämäntilanteisiin. Kuten tähän elämäntilanteeseen missä elän nyt. Mulla oli tässä hiljattain kaksi vaihtoehtoa, että mitä voin tehdä elämälläni kun mulla alkaa kesäloma koulusta. Joko hakea täysipäiväistä työtä tai täysipäiväistä työharjoittelupaikkaa, ja keskittää kaikki ajatukset ‘oravanpyörään’ sekä samalla lykätä ne oikeat unelmat taas hamaan tulevaisuuteen. Tai sitten ottaa pieni riski ja ryhtyä esim. yrittäjäksi, tai ehkä omassa tapauksessa pitäisi puhua ‘alkavaksi harkkari-yrittäjäksi’. Päätin jo hiljaa viime syksynä, että kesän 2017 aion pyhittää unelmille ja tavoitteille, sekä niiden suunnitelmalliselle saavuttamiselle. Mun numero yksi tavoite tällä hetkellä on toimia täysipäiväisenä SOME-yrittäjänä opiskeluiden ohella sekä niiden jälkeen. Tänä kesänä jos koskaan on sellainen tilanne, että voin keskittyä täysin bisneksen aloittamiseen, mikäli taloudellinen turva on takataskussa. Haluan myös antaa enemmän aikaa tälle rakkaalle blogille. Niin ne muuten taitaa sanoa, että jos asiat sanoo ääneen, ne tapahtuu. Let’s try!

SUMPLIMISTA & VÄHÄN SÄÄSTÖÄ

Mulle rahaakin tärkeämpi asia on vapaus. Vapaus matkustaa ja elää hetkessä. Koen, että yrittäminen ja säästäminen edesauttavat näitä goaleja.

Turvaa tuova säästäminen on ollut tämän elämäntilanteen mahdollistamisen kannalta avainasemassa siitä saakka kun tein päätöksen omassa päässäni, että haluan ottaa riskin ja yrittää. Viime syksystä saakka mulla on ollut eyes on the prize. Kuuban loma sekä viimejouluinen Vietnamin matka söivät toki varoja paljon, mutta kun jostain muusta on karsinut pois, on balanssissa pysytty. Olen yliopistolla työskentelyn  lisäksi toiminut aika freelance-pohjalta koko talven ja se on tuntunut vaan niin oikealta. Joka kuukausi toki tulot on vähän epävarmat, mutta suunnitelmallisuuden johdosta asiat ovat toimineet.

Ei mulla ole mitään valtavia säästöjä. Randomilla ja riskillä tässä pitkälti mennään. Sen verran kuitenkin on, että hyvä ne massit on pitää tilillä, joka tarjoaa korkeampaa talletuskorkoa, mitä normaalit pankit. Oman pankkini talletuskorko on n. 0,5% mutta Bank Norwegian tarjoaa 1,75 %:n talletuskoron 200 000 euroon asti, joka on muuten yksi suomen korkeimmista. Bank Norwegian on helppo vaihtoehto siitä, että tällä rennon fiiliksen maailmanmatkaajapankilla ei ole tilinavausmaksuja, minimitalletusmääriä tai nostorajoituksia ja asiakkaiden talletukset kuuluvat vielä kirsikkana kakun päällä Norjan talletussuojan piiriin. Bank Norwegianin Visa löi muut Visat mennen tullen ja tämä uusi talletustili tekee asiakkuudesta entistäkin toimivamman ja kokonaisvaltaisemman, sekä tietenkin myös tuottoisamman. Bank Norwegianin kanssa mulla on kiva ja välitön suhde. Vajaa vuoden asiakkuuden pohjalta en voi muuta kuin suositella liittymään ja aloittamaa itse astetta tuottavamman säästämisen sekä myös kuluttamisen. Uuden tilin sä voit luoda parissa minuutissa TÄÄLLÄ!

Nyt vaan step by step kohtia konkreettista. Yksi kirja, josta on ollut ihan mielettömästi apua on ollut Tim Ferrisin 4 hour work week.  En ota stressiä enkä aseta itselleni paineita, sillä mä luotan omiin valintoihini ja tähän uralliseen tutkimusmatkaan, jolle olen uskaltanut hypätä. Yliopiston tuki on ollut myös korvaamaton. Tärkeintä on silti se, että tä riski tuntuu niin oikealta! 🙂 

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Huikeaa! Mäkin olen pyöritellyt somen ympärille yrityksen perustamista jonkin aikaa ja miettinyt tapoja, joilla rakentaa jotain siistiä ja kannattavaa, joka tarjoaisi nimenomaan mahdollisuuden vapauteen ja siihen, että saisi tehdä asioita, joita rakastan. Onko nuo Bank Norwegianin kortit ilmaisia? Meillä on ollut pari vuotta käytössä Amex Platinumit, jotka tarjoavat samaan tyyliin “bonusta” jokaisesta käytetystä eurosta. Meidän korteilla on myös rajattomat ilmaiset loungekäynnit reissussa ja iso kasa muita etuja. Yrittäjänä Amexin pitämistä voi kyllä joutua alussa harkitsemaan, vaikka olenkin ollut 100% tyytyväinen tähän asti.

  1. Hei ihan mahtava kuulla! Eikun vaan tuumasta toimeen ja ajatuskartta kehiin. Mä alotin ihan alussa siitä, että tein vaan selkeän päätöksen ennen edes 100% tietoa siitä, että mitä tarkalleen ottaen olen tekemässä. 😀 Nyt on kokonaisuus aika selkeä ja valoisalta näyttää!

   Me ollaan kanssa Amex asiakkaita tuossa ohella ja tuo lounge-etu onkin yks suurimmista eduista, minkä takia ollaan myös pysytty tyytyväisinä. Amexin suhteen ei oo kyllä mitään valittamista mutta Bank Norwegianin etu on se, että kortit on nimenomaan ilmaisia. Ei siis vuosimaksuja. Itelle BN on myös relevantti siitä syystä, että lennän todella paljon Norwegianilla (LDN-HKI-LDN).

   Iso kiitos kommentista! 🙂

 2. Itsekin hiljattain liityin Bank Norwegianin jäseneksi ja aika kovat on odotukset sen suhteen, et ois toimiva systeemi 😀 mutta olipas tosi mielenkiintoinen ja inspiroiva postaus jälkeen kerran! Ja tuo Timo Ferrisin kirja on kyllä ehdottomasti yksi omia lemppareitani kanssa.

  1. Ihan mahtava kuulla! Iso kiitos. 🙂

   BN:n liittyen: Jos lentää paljon Norwegianilla, eikä anna viivästyskorkojen juosta – toimii tosi hyvin ja edukkaasti!

 3. Mä en tajua, että jos kerta Ferris on niin hyvä myymään, niin miksi ihmeessä se myy kaikille, eikä kohdenna? Suurin osa siitä kirjasta on suurimmalle osalle yrittäjille sellaista, että eipä vaan voida jättää hommia alihankkijoille ja lähdetä vetään mojitoja palmujen varjoon.

  1. Vaikea sanoa? Mä sain kirjasta hyviä käytännönvinkkejä nk. ‘indie yrittämiseen’ ja tulkitsin näin, että vinkit toimii eritoten yrittäjille, keiden paras työkaveri on läppäri ja joilla on lähtökohtaisesti mahdollisuus työskennellä tarvittaessa vain läppäriltä käsin. Sain kirjasta myös ihan sellaista tervettä inspiration boostia. Toisinaan piti toki vähän soveltaa vuoteen 2017.

 4. Tosta tulee niin hyvä juttu! 😉 ja täytyy sanoa myös, että on aivan mielettömän upeaa nähdä jonkun puhuvan kumppanistaan ja parisuhteestaan noin kauniisti ja kunnioittavasti ❤

  1. Yes! 😉 Hyvä parisuhde ei todella oo itsestäänselvyys. Sen on tullut todistettua etenkin Lontoon aikana! Mut joo, Alex on paras <3

 5. Tosta tulee niin hyvä juttu! 😉 ja täytyy sanoa myös, että on aivan mielettömän upeaa nähdä jonkun puhuvan kumppanistaan ja parisuhteestaan noin kauniisti ja kunnioittavasti ❤

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.