*Kaupallinen yhteistyö Magnetic Latvia

Tänään luvassa matkainspiraatiota ja tärkeitä vinkkejä tulevaisuuteen, aikaan kun matkailu taas onnistuu mutkattomasti. Eli toivon mukaan pääsette näitä vinkkejä hyödyntämään viimeistään ensi kesänä, kun esimerkiksi Tallink jatkaa operointia meriteitse Helsingistä Riikaan ja sitä rataa. Viimeisimmästä reissusta Riikaan on luonnollisesti jo hetki aikaa, mutta vinkit ovat ajankohtaisia vieläkin!

Vaikka kotimaanmatkailu onkin ihanaa (omassa tapauksessa Briteissä matkustelu), on sisälläni pörräävä reissukärpänen, sekä yleinen palo nähdä maailmaa tällä hetkellä aivan tajuton. Aiemmin en ole ollut mikään älytön matkailuohjelmien himokuluttaja, mutta nyt löydän itseni harvase ilta ahmimasta Simon Reeven kiertomatkoja tai Sue Perkinsin hulvattomuuksia, milloin missäkin päin maailmaa. Kiitos BBC! Siitä on pian vuosi, kun tulin takaisin saarivaltioon ja sen jälkeen en ole saarelta poistunut, paitsi kerran pikaisesti Suomessa. Toisaalta Englantia onkin tullut exploorattua senkin edestä, mutta niin paljon Cornwallia, Etelä-Rannikon-Cliffejä ja keskimaiden Love Island-asukkaita rakastankin, haluan nähdä maailmaa ja elää myös omien maanrajojen ulkopuolella. En ole myöskään koskaan aiemmin sen suuremmin suunnitellut reissuja tai edes säästänyt niitä varten – yleensä olen vain lähtenyt. Niilin risteily ja viikonloppu Kairossa, Stan-matka, Trans-Siberia, Balkanin kiertomatka, sekä ihan vaan “cheeky four days in Europe” kuten Britanniassa sanotaan. Ruokamatka Itä-Euroopassa tai jopa all-inclusive loma Benidormissa houkuttelee tällä hetkellä aivan huolella.

Aloitin tammikuun ensimmäinen päivä ketoruokavalion, eli jätin hiilarit ja sokerit pois sekä vähensin viinit ja oluet minimiin. Tescot vaihtuivat Wholefoodsiin, jauhot juustoihin ja Netlix-mässäilyt pätkäpaastoon. Tämän vuoden yksi teemoista on oman hyvinvoinnin maksimoiminen ja pian kuukauden kokeilun jälkeen, en usko, että olen ainakaan kovin äkkiä palaamassa täysin aiempaan, sillä omat energiatasot ja mielialat eivät koskaan ole olleet näin huipussaan ja se jos jokin toimii suurimpaanpa motivaattorina pitämään hiilarit ja sokerit lautaselta pois jatkossakin (edes 5pv 2pv ratiolla). Omaan ketoiluuni kuuluu myös vahvasti ruokahifistely ja se, että haluan tietää niin hyvin kuin mahdollista, että mitä suuhuni pistän. Aasinsiltana tähän uuteen ruokavalioon, Magnetic Latvia kutsui mut sopivasti samaan saumaan jakamaan omat suosikkiravintolat ja parhaat ravintolavinkit Riikaan sekä kertomaan kaupungin parhaista gastronomiahelmistä ja viiniravintoloista. Innostuin tästä kovasti, sillä olen käynyt Riiassa useasti, ja ensimmäinen asia mikä tulee itselle Baltian Pariisista mieleen, on luomu- ja villiruoka, luonnonviinit ja yleisesti vastuullinen ja kestävä suhde ruokaan. Puhuttaessa ruuasta ja luonnonviineistä ollaan vahvasti omalla territoriolla ja uusi ruokavalio vain tukee tätä. Konsultoin vielä paikallista ystävääni, jonka ruokafilosofia on hyvin samankaltainen mitä itselläni (kiitos Anete) ja nämä vinkit yhdistettynä omiin kokemuksiini – pääsin kokoamaan tiiviin paketin kaikille foodeille, jotka arvostavat puhtautta, alkuperää sekä nautiskelua täydellä sydämellä.

ELI TÄSSÄ TULEE OMAT RAVINTOLAVINKIT RIIKAAN

MODERNI LATVIALAINEN BRUNSSI ANNAS DĀRZSISSA

Nappaa taxi keskustan ulkopuolelle ja tule nauttimaan modernia latvialaista brunssia Annas Darzsiin. Mazā Daugavan kyljessä sijaitseva sympaattinen brunssipaikka on vegaaniystävällinen, mutta sopii erinomaisesti ihan kaikille ruokavaliosta riippumatta. Annas Darzs on suosittu kohtaamispaikka myös paikallisten keskuudessa. Varoitus! Täällä ruokahimoja on vaikeita hallita sillä kaikki näyttää vähän liian hyvältä. Moderni latvialainen brunssikattaus on kaikessa runsaudessaan monipuolinen. Mitä et täältä löydä, sitä et edes halua. Brunssi Annas Darzsissa vastaa aika pitkälti sitä mikä omissa mielenmaisemmissani on täydellinen brunssi.

LUONNONVIINEJÄ WINESTUDIOSSA

Olen käynyt Riiassa useasti ja yksi reissuista oli pietarilaisen ystäväni Victorian kanssa, ketä voin kiittää tutustuttamisesta luonnonviineihin, erityisesti oransseihin luonnonviineihin (Victoriaa voin kiittää myös osasta artikkelin kuvista <3). Legenda kertoo, että luonnonviinejä voi juoda vapaasti saamatta seuraavana päivän päänsärkyä. Niin tai näin, olo on seuraavana aamuna litroista huolimatta valovuosia kevyempi mitä kulmakiskan kyykkyviinien jälkeen. Victoriaa voin kiittää myös Latvian parhaimpien viiniravintoloiden esittelyiden lisäksi myös siitä, että hänen kauttaan olen tutustunut myös Lontoon parhaimpiin vastaaviin. Winestudiossa on erinomainen valikoima, tyylikäs artesaanimiljöö sekä juuri oikea stimuloiva tunnelma erityisesti ilta-aikaan syvän aromikkaan lasillisen äärelle.  

POSTIKORTTI-ILLALLINEN KOLONADESSA

Dinner with the view! Kolonade on tyylikäs ravintola keskellä Riian postikorttimaisemia - kaupungin sydämessä. Kolonade sijaitsee myös yhden kaupungin kauneimman puiston varrella, eli tunnelman lisäksi puistomaisemat ovat taattu. Kolonade sijaitsee sopivasti myös vapauden muistomerkin, oopperan ja Laima-kellon läheisyydessä. Laatu on sana, joka kuvastaa Kololonaden kausiluonteisesta gourmet-menua, unohtamatta erinomaista viinivalikoimaa. Sisutus kertoo latvialaista tarinaa modernilla otteella kunnioittaen silti perinteitä. Ja mikä parasta, tunnelma ja maisema on mintissä vuodenajasta riippumatta. 

VILLIRUOKAA JA FINE DININGIA RESTAURANT 3:sa  

Tässä tulee oma ehdoton suosikki. Villiruokaa tarjoava ravintolaelämys vailla vertaa. Rafla, jossa biodiversiteetin kunnioitus on kärkisijoilla. Restaurant 3 on valittu mm. Latvian parhaaksi ravintolaksi, sekä listattu ties missä. Restaurant 3:n tuotteet ovat valittu huolellisesti niin, että alkuperä on mahdollisimman hyvin selvillä, vastuullisuus ja kestävyys edellä. Paikallisten ystävieni kautta olen oppinut, että nämä arvot ovat Latviassa muutenkin todella tärkeitä, mitä tulee ruokafilosofiaan. Kokkauksessa ainesosat käytetään niin ikään kokonaisvaltaisesti jätteen minimoimiseksi. 

Itse nautin täällä viime kerralla täyden setin maistelumenun viineineen, joka oli luonnollisten makujen sinfoniaa parhaimmillaan. Täällä pääset kokemaan lähiruoka fine-dining ruokaelämyksen, joka palvelee makunystyröiden lisäksi visuaalista silmää.

MENNEEN MAAILMAN MEININKIÄ RIIAN KESKUSTORILLA

Olen oppinut, että on olemassa kaksi koulukuntaa: ne ketkä nauttivat markkinahumusta ja tuoreen kalan tuoksusta, ja ne ketkä eivät siitä niinkään välitä. Itse kuulun vahvasti ensimmäiseen koulukuntaan. Saatan jopa mennä markkinoille ihan vaan tuoreen kalantuoksun takia. Vaikkei kalantuoksu fundamentaalisesti ole välttämättä se aromi mitä haluan haistella päivät pitkät kotonani tai kumppanin kaulukselta, assosioi se jotenkin aina itselle ulkomaita, seikkailua ja merellistä tunnelmaa. I love it. Tämän selostuksen jälkeen ei tarvitse pelätä, Riian keskustori on kaikkea muutakin kuin kalaa – kyseessä on jokaisen gastrofanin unelma ripauksella vanhan Neuvostoliiton tunnelmaa. Baltian ja Itä-Euroopan markkinoissa on sitä jotain! Aivan must nähtävyys matkamuistomakkaroiden ja muiden herkkujen ostoon. 

AAMIAINEN LE CHEVALIER RELAISISSA

Vanhan kaupungin ytimessä, Riian piparkakkumaisten rakennusten yllä sijaitsee ranskalaishenkinen Le Chevalier Relais-putiikkihotelli, jossa itseasiassa olen myös yöpynyt. Täällä ehdotonta parhautta on kuudennen kerroksen aamiainen, joka jo itsessään on täydellinen syy majoituksen buukkaamiselle. Erityisesti banaani crêpet ovat kokemisen arvoinen herkutteluelämys.

MIKÄ TEKEE RIIAN RAVINTOLAKULTTUURISTA ERITYISEN?

Luomun, laadun ja lähituotannon lisäksi Riian gastronomiakulttuurin ehdottomasti paras puoli on se, että Suomeen, ja jopa Tallinnaan verrattuna hinnat ovat vielä todella huokeita - mutta silti laatu on ensiluokkaista, puhumattakaan ravintoloiden ja viinibaarien tunnelmasta. Ei ole salaisuus, että vanhan Neuvostoliiton alueet ovat suosikkiosani Eurooppaa. Se vielä jäljellä oleva charmi, kaikki ne tarinat mitä arkkitehtuurilla on kerrottavana, ihmiset ja kulttuuri kiehtoo aivan täysillä.

Lähes jokainen, ketä tätä blogipostausta lukee, haaveilee varmasti jo seuraavasta ulkomaanmatkasta, ja Riika on ehdottomasti aika varteenotettava kohde, sillä erinomaisen ravintolatarjonnan, luomu- ja villiruokakulttuurin sekä huokeiden hintojen lisäksi yksi Riian eduista on myös se, että Helsingistä pääsee Riikaan suoraan laivalla kesälomasesongin aikana. Perillä kaupungissa sinulla on noin viisi tuntia aikaa nähdä ja kokea, eli siinä ajassa ehtii hyvin nauttia lasillisen luonnonviiniä, jos toisenkin, puhumattakaan brunssista, keskustorivisiitistä ja modernista latvialaisesta villiruokamaistelumenusta. Lähimatkailu on myös uusi trendi ja Riika sopii tähän kategoriaan hyvinkin näppärästi.

JA LOPPUUN VIELÄ LIUTA MUITA RAVINTOLA-, KAHVILA-, & BAARIVINKKEJÄ RIIKAAN

Kysyin vielä paikalliselta ystävältä lisävinkkejä kahviloihin, ravintoloihin ja baareihin ja listaa tulikin ihan huolella. Eli mitä näistä vinkeistä et löydä, sitä et tarvitse. 

KAHVILAT & BRUNSSIT

 • Mikla bakery
 • Kalve coffee
 • Rocket bean, 
 • This place doesn't need a name
 • Cafe Mio
 • Miit Coffee

KATURUOKAA

 • Street pizza
 • Streat Riga
 • Manana (nimi kertoo jo kaiken: täältä saa timanttisia tacoja & tequilaa)

BAARIT

 • Zefirs Riga
 • Herbarijs (älytön miljöö, älytön tunnelma, älytön maisema. Aivan must-mesta kesällä)
 • Skyline Bar
 • Snatch (moderni italialainen!)

RAVINTOLAT

 • Vakars uz ezera (Koe tunnelmallinen illallinen järvellä)
 • Burzujs (OSTERIT!)
 • Zivju lete (Seafoodia!)
 • Unagi Inu - (Japanilainen bistro, jos vaan tekee mieli japanilaista!)

Tuleeko mieleen vielä muita suosituksia? Jaa vinkit kommentteihin!

x Otto

Ps. Erityiskiitos vielä matkaseuralleni Victorialle osasta kuvista. Victoriaa voit seurata Instagramissa nimimerkillä @frautori. Erityisesti jos olet kiinnostunut luonnonviineistä, kaikesta gastronomiaan liittyvästä, sekä Pietarista ja Tbilisistä, kannattaa ottaa Victorian tilit seurantaan! <3

#TravelmemoriesLatvia #MagneticLatvia

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Ihan loistava postaus, johon tulee varmasti palattua, kun olen taas menossa Riikaan. Tykkään myös siitä, että kaupungista löytää paljon myös venäläisen keittiön herkkuja. Myös Vilna teki hyvän vaikutuksen, siellä oli vielä edullisempaa kuin Riiassa.

  1. Venäläinen keittiö best <3 Ja täsmäisku Vilnaan voisikin olla muuten seuraavana agendalistalla? Rakastan sitä miten paljon rahalle saa Baltiassa vastinetta.

 2. Mulla on Riika vielä kokematta! Viime vuonna se oli hyvin lähellä, mutta peruuntui sitten tietty koronasta johtuen… Mutta toivottavasti Riika tulee olemaan Tallinnan rinnalla kohteita, minne matkailu (risteilyt) avautuu ensimmäisten joukossa ja pääsen viimeinkin herkuttelumatkalle tuonne. En tiennyt Riian vahvasta luomu- ja lähituotanto boomista, mutta toistaalta kun miettii lemppariani Tallinnaa, niin eihän se lopulta yllätä ja sopii enemmän kuin hyvin mulle! Kiitos näistä vinkeistä – toivon, että pääsen pian paikan päälle testaamaan niitä! <3

  1. TÄTÄ TOIVOTAAN, kuten myös että pääset ottamaan vinkit käyttöön! <3 Kiinnostavaa olisi muuten tutkia lisää että miten Baltiaan on iskenyt näin vahva luomubuumi? Kaikki paikalliset tuttuni ovat vannoutuneita lähituotannon suhteen, mikä on aivan mieletöntä!

 3. Kiitos vinkeistä! Meillä on Riika vielä kokonaan käymättä, mutta hyvän ruuan ystävinä nämä tärpit otetaan ehdottomasti mukaan. Toivotaan vielä, että matkaan päästään ennemmin kuin myöhemmin!

  (Ai niin, erityisesti tuo japanilainen bistro jäi kiinnostamaan. Mahtaa olla herkkua tarjolla!)

 4. Onpa kattava listaus! Näistä on huimasti hyötyä seuraavaa reissua varten. Riiassa olen käynyt minilomalla kerran, mutta sinne olisi kiva päästä vielä uudestaan. Ihana kaupunki, joka on hieman Tallinnamainen, mutta ei sitten kuitenkaan. Hintataso Suomeen verrattuna yksi parhaita asioista 😀

 5. Oijoi miten herkullinen postaus! Vaikka Riika on kaupunkina melkoisen tuttu, tässä tuli esiin ihan uusia puolia siitä. Itselle tutumpaa Riikaa on sen erinomaiset pienpanimoravintolat, mutta ehkäpä seuraavalla reissulla sinne täytyy ottaa haltuun myös vähän “finimpi dinining”, villiruoka ja luomuviinit!

  1. Mahtava kuulla, että tästä löytyi uusia puolia (saamme osittain kiittää paikallista ystävääni joka on hyvinkin inessä paikallisessa ravintolaskenessä). “Brittiläistyneenä” olutharrastajana pienpanimot ovat ehdottomasti myös omalla listalla – tiedän siis kenen puoleen kääntyä ensi kerralla ollessani vinkkejä vailla! 😉

 6. Riika onkin kohdelistalla seuraavana Unkarin lisäksi – siis sitten kun pystyy taas matkistamaan. Riian matka oli jo suunnitteilla, mutta jäi nyt sitten tämän pandemian myötä hamaan tulevaisuuteen. Täytyykin ottaa tästä muistiin parhaat ravintolavinkit tulevan varalle. Myös tuo keskustori on ehdottomasti käyntilistalla, täällä toinen joka nauttii markkinahumusta aina reissussa!

  1. Mahtava homma! Unkari on listalla myös itsellä – ollut jo pian vuoden päivä, kääk! Ja kun Riikaan päädyt niin keskustorille todellakin mars. Siellä jos jossain aistii tiettyä vanhan neuvostoajan romantiikkaa!

 7. Voi hyvinkin olla, että Baltia on niitä ensimmäisiä paikkoja, jonne Suomesta pystyy hyvillä mielen matkustamaan. Jos tämä vuosi olisi yhtään samanlainen kuin viime vuosi, kesää kohden koronatilanne paranee huomattavasti, vaikka ihmisiä ei vielä olisikaan ehditty rokottaa. Siinä mielessä olikin kiva lukea (ravintola)vinkkejä Riikaan, koska se voisi meilläkin se voisi olla seuraava ulkomaankohde.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.