Kerroin viime postauksessa meikäläisen fiiliksistä hullunkurista Jordaniaa kohtaan. Oon tullut siihen tulokseen, että mitä köyhempi maa, sitä parempi fiilis ja sama koski myös Jordaniaa. Israelin reissun yhteydessä piipahdettiin Jordanian puolella 2 päivän verran ja piipahduksen pääpaino oli Petrassa. Mysteerien antiikkikaupungissa, joka tunnetaan myös yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä. 

YÖPYMINEN PETRASSA

jordania-jerash-amman-15

petra-maailman-upein-paikka

Petra on kohde, jonne meneminen on kaikkea muuta kuin mutkatonta. Lähistöllä ei ole lentokentistä tietoakaan ja junista on tuskin kuultukkaan. Näin ollen hyvällä tuurilla autossa joutuu istumaan vähintäänkin tunteja, ennen kuin ollaan edes lähellä tätä roosanpunaista kallioon hakattua mysteerikaupunkia. Saavuttiin autiomaahan jo edellisenä iltana ja majoituspaikkana toimi Beduiinileiri illuusio. Autenttisen Beduiinileirin kanssa tällä majapaikalla tuskin oli tekemistä juurikaan, mutta ei se nautintoa pilannut – päinvastoin.

Erämaa näytti avaruudelta ja jos joku epäilee, että missä vuoden ‘69 kuulento on kuvattu, löytyy yksi potentiaalinen kuvauskohde vaihtoehto täältä. Beduiinileiriä ympäröi kalliot, joiden kielekkeet oli koristeltu kynttilöillä.  Ilta-aikaan maisema suorastaan sykähdytti. Wifi toimi erämaassa odotetusti heikosti, joten SoMe:n selaamisen sijasta leiri pakotti meikäläiset todellakin pysähtymään. Eipä siinä muuta kun pistettiin kunnon Arabi hengausvaihde päälle. Ilta taittui yöhän chillisti spaddun ja teen voimalla. Yö tosin osoittautui odotettua haastavammaksi, sillä koko ryhmämatka-seurueemme sairastui ruokamyrkytykseen. Aavikko koirien ulvonta jäi  näin ollen turistien skeidan lennosta aiheutuneiden äänitehosteiden jalkoihin.

ENNEN PETRAAN MENOA

israel_post7-14

Aamulla ei ollut ruokamyrkytyksistä enää tietoakaan sillä Petraan oli suunta heti herättyä. Oltiin reissussa siis Abraham Toursin  sponssaamana ja osa retkistä tehtiin isomman ryhmän kanssa. Petra oli yksi niistä. Ryhmämatkat ovat sen puolesta kivoja, että itse ei tartte käyttää omaa aivokapasiteettia alkuunkaan. Negatiiviset puolet tulevat esille siinä kohtaa jos retken niche ei taas asetu omiin matkailuraameihin. Jos huomaan, että nyt ei homma pelitä, on parempi ottaa ohjat omiin käsiin. Toisinsanoen ennen kuin opastettu kierros ehti edes alkaa, oltiin jo feidattu meidän muu ryhmä ja lähdettiin kokemaan Petraa omatoimisesti sopien muun ryhmän kanssa, että nähdään parkkipaikalla iltapäivällä klo X. 40 asteen ulkoilmasaunassa opastettu kierros läpi jokaisen kiven ja kaiverruksen tuntui rakentavan matkustamisen sijasta helvetiltä. Pikkutarkan historiikin ja nippelitiedon sijasta suurpiirteistä Otto Lilja kiinnostaa enemmän  itsenäisten johtopäätösten tekeminen ja kokeminen.

Petran vaikeasti tavoitettava sijainti sekä yllättävän korkea sisäänpääsymaksu (n. 65€) takaa sen, että räkisturret ja suurimmat massat ovat vasta kuulemassa kaupungin olemassaolosta. Tilastojen mukaan täällä käy jengiä tiheään ja massat ovat melkoiset, mutta ainakin itse vältyimme suurimmilta massoilta. Petran ulkopuolella olevissa rafloissa ei ole hinnoissa myöskään säästelty, joten tyhjätaskuna ei tänne kannata lähteä.  Petraan on parasta lähteä niin aikaisin kuin suinkaan vaan mahdollista. Näin ollen voi välttyä suurimmilta turistimassoilta ja kuumuus ei myös ei heti siltä seisomalta pistä vinttiä kiinni. Oltiin Petrassa jo n. klo 7-8 aamulla ja tällöin “City of Mystery” loisti suorastaan tyhjyydellään.

petra-maailman-upein-paikka-5

petra-maailman-upein-paikka-3

petra-maailman-upein-paikka-2

petra-maailman-upein-paikka-4

Lippupisteellä Petra ei todellakaan ala vielä heti. Porteilta kävelymatkaa kertyy kapeaa Siq-solaa pitkin vielä noin kilometri ennen ensimmäistä ihmisen luomaa ihmettä. Porteilla lukuisat myyntimiehet tarjosivat myös vaihtoehtoisia kulkumuotoja solan taittamiseen esim. kamelien, aasien ja hevosten muodossa.

Pakko se on myöntää. Lukuisten koettujen ja nähtyjen ihmeiden jälkeen Petra on upein paikka, missä oon eläessäni käynyt. WOW! Ensimmäinen rakennelma, joka tuli vastan oli Indiana Jonesista tutttu Al-Khazneh, joka on suurimmalle osalle The Petran kasvot. Al-Khazneh tarjoaa nk. ‘Hollywood-arvoa’ samalla tavalla kuin Eiffel torni tai Taj Mahal. Se hienoin Petra alkaa tosin vasta Al-Khaznhesin jälkeen.

MAAILMAN UPEIN MATKAKOHDE SILMIEN EDESSÄ

petra-maailman-upein-paikka-9

petra-maailman-upein-paikka-12

petra-maailman-upein-paikka-16

petra-maailman-upein-paikka-10

Petra on jotain Grand Canyonin, Marsin ja jonkin todella scifin satukirjan kuvituksen välimaastosta. Petran kallion seinämiä koristaa lukuisat kiviin hakatut rakennelmat, jotka herättävät väkisinkin vaan yhden kysymyksen: Miten H********Ä tä on mahdollista?!? Jos ufot ovat käyneet jossain, niin se jokin on Petra. Petra on paikka, minkä olemassaolo ei ole minkään järjen mukaista. Petra on siis rakennettu tuhansia vuosia sitten, jolloin koneista ei osattu edes utopistisimmissakaan unissa edes haaveilla. Kaupunki itsessään oli sykkivä metropoli aikana jolloin meidän ajanlaskumme oli vasta alkamassa. Sen jälkeen Petra vaipui unohduksiin pitkiksi ajoiksi ennen kuin mesta pistettiin kaupalliseksi. Mikä hulluinta, Petrasta ollaan tutkittu vasta muutama prosentti.

Varusteista sen verran, että stiletit jalassa ei kannata kallioiden sisään lähteä. Petraan kannattaa varata messiin loistavat eräkengät, pään peittävä huivi, aurinkolasit, aurinkorasvaa ja loputtomasti vettä. Petran voi kokea joko ‘kevyesti’ tsekaten päänähtävyydet läpi tai päinvastaisesti astetta erähenkisemmin ja lähteä näin harhailemaan kohti erämaata omatoimisemmin tai oppaan kanssa jos maksuhalua riittää.

petra-maailman-upein-paikka-18

petra-maailman-upein-paikka-17

Tosta tytöstä tulee vielä Stara!

Petran sisällä ‘keskustassa’ löytyy wifiillä varustettuja kahviloita, krääsäkauppoja ja erinäisiä palveluntarjoajia. Petra on kohde, joka vaatii kävijältä fyysistä voimaa sekä tahtoa. Näin ollen kannattaa pitää huolta, että ennen kuin tänne saapuu, on ihmisyytesi täysissä sielun ja ruumiin voimissa, muuten voi Petra-kierros jäädä lyhyeen. Petra on ‘once in a lifetime’-kokemus, josta kannattaa ottaa kerralla kaikki irti. Mahdollisuuksien mukaan voi kokemuksen jakaa myös muutamalle päivälle. Oli kuinka kunnianhimoinen tahansa, on järkevänä pysymyninen enemmäin kuin suotavaa. Omia kykyjä ei kannata yliarvioida.

petra-maailman-upein-paikka-15

petra-maailman-upein-paikka-6

petra-maailman-upein-paikka-13

petra-maailman-upein-paikka-11

petra-maailman-upein-paikka-7

Kallioilla maisemat muuttuu kaiverruksista enemmän avaruudeksi. Hyvällä tuurilla kallioilla voi bongata myös aitoja Beduiinejä vaeltelemassa.

Henkisten sekä ruumiillisten voimien lisäksi Petraan kannattaa varata aikaa. Nähtävää riittää nimittäin niin paljon kun jaksaa vaan nähdä, joten kellon kanssa on turha lähteä kilpailemaan. Sen lisäksi Petraan on myös mahdollista mennä yöllä, jolloin Unescon maailmanperintökohde on myös valaistu. Mikäli oltaisiin jääty Petraan pidemmäksi aikaa, vaikutti yökierros omaan korvaan todella mielenkiintoiselta.

Oon kuullut paljon huikeita tarinoita Petrasta. Osa tuttavista on päätynyt vaelluksen lomassa testaamaan Beduiininen hasista kallioiden päällä. Osa taas on viettänyt Petrassa ja mieletöntä luksus-lomaa. Petra on upein luontokohde, jonka oon koskaan nähnyt ja jos pitäisi tähän astisista kohteista valita yksi, jonka kokemisen tulisi olla ihmisoikeus – menisi pysti Petralle.

Ps. © Kaikki huikeet photot on Alexin käsialaa! <3 Muistakaa tsekata Alexin oma IG: @alexaaltophotos

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Abraham Toursin, Abraham Hostelsin & Ukraine International Airlinesin kanssa. Mielipiteet, kokemukset & näkemykset ovat silti kaikki täysin omiani.*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Tällä viikolla on oikein tuntunut olevan Petra -viikko, kun niin moni on postannut juttua samasta paikasta. Mahtava tuo teidän yöpyminen, ensi kerralla minäkin haluan yöpyä siellä! Ja ihan kuin mulla olisi kuva noista samoista aaseista samasta paikasta :O kuinkahan monta vuotta ne raukat on siinä seisseet.. ha ha. Tässä oma postaukseni
    http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/muistojen-maanantai-upea-petra-ja-jumissa-jordanian-rajalla

    1. Kiitos Paula kommentista. Viimeiset viikot UNI:saa ennen koulua, joten vastaaminen ihan jäi kun painettu esseetä menemään. 🙂 Otsikko lupailee hyvää tossa sun linkissä. Voi olla, että jaetaan ehkä sama kokemus. Oltiin nimittäin kanssa tosi jumissa paluumatkalla. 😉 Suosittelen todella tota majoitusta. Tosin kandee varata vielä enemmän aikaa, niin pääsee nauttimaan lisää!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.