Itä-Eurooppa kiehtoo ja kutkuttelee aina. Koska Itäinen ruoka, itäiset ihmiset, itäinen tunnelma ja itä ihan näin yleensäkin on niin mun juttu. Varsova ei tässä idän kaipuussa olisi voinut olla yhtään parempi valinta kesän viimeiseksi kaupunkilomakohteeksi. Tällä kertaa olimme reissussa ihan kaksin, eikä perillä odottanut ketään.

Koska suosin tavaralahjojen sijasta elämyslahjoja, ostin Alexille synttärilahjaksi lentoliput Varsovaan. Oli mulla toki myös oma lehmä ojassa, sillä en ole koskaan aiemmin käynyt Puolassa, ja kaiken kukkuraksi vielä rakastan puolalaista ruokaa (Makkarat <3). Lontoosta löytyy ihan mielettömän mallikkaita puolalaisia rafloja. Etenkin meidän lähistöllä Harringay’ssa sijaitseva Autograf Grill on yksi kestosuosikeista. Olen syönyt sen ravintelin makkarahampparin niin monta kertaa, että voin melkein jo mainita jokaisen ainesosan ulkoa.

Itä-Euroopassa tunnemme molemmat olevamme kuin kalat vedessä. Meikäläisiä kiehtoo se seikka, että sääntökirjaa voi tulkita täällä päin maailmaa astetta luovemmin. Nautin myös siitä, että tietyt asiat, jotka länsimaissa ovat itsestäänselvyytenä kiellettyjä, voivat idemmässä olla ihan ok. Kuten nyt vaikka Uberin takapenkillä tupakoiminen. Tai jos tupakkalinjalla pysytyään niin kansainvälisen luksushotelliketjun kokolattiamatolla päällystetyssä huoneessa käryttäminen – 36-kerroksessa – huoneessa jossa ikkunaa ei saa auki. No problema. Kiitos Marriott aromikkaasta elämyksestä. Yksi asia tosin yllätti, nimittäin se ettei omaan silmääni Varsovassa kukaan ylittänyt autotietä punaisella? Me taisimme olla ainoat ja samalla tuntui, että tein jotain hyvin väärää. Voi myös olla, että Lontoo on sokaissut mut muun maailman normeista ulos, sillä täällä kotona voi liikennesääntöjä tulkita hyvinkin harkinnanvaraisesti.

Ruuan ja itäisen tunnelman lisäksi Varsovassa houkutteli myös edullinen hintataso. Kesällä on tullut reissattua ja elettyä tyyriimmissä kohteissa, joten pienemmät numerot hintalapuissa tuntuivat hyvinkin eksoottiselta vaihtoehdolta. Halvalla ei silti päästy, sillä jostain kumman syystä kaksi hedonistia löysi silti itsensä juomassa samppanjaa ja lirkuttelemassa iltapukuihin sonnustautuneiden tarjoilijattarien kanssa Marriott-hotellin Panorama kattobaarissa. Sen sijaan, että olisimme myöskään etsineet budjettiravintoloita, maistui viiden ruokalajin illallinen rappioromanttisessa Pragan kaupunginosassa Bistro Z nimisessä modernissa fuusioravintolassa enemmän omien prefrenssien mukaiselta elämykseltä. Unohtamatta tietenkään useamman ruokalajin punaviini-illallista paikallisittain jopa kalliissa, erittäin tunnelmallisessa, mutta ei silti ihan niin säväyttävässä U Fukiera-ravintolassa.

Sen tosin opimme matkan aikana, että viini ei sovi parisuhdeillallisille. Onko joku muu huomannut, että etenkin punaviini tekee itsestä hyvin ‘snäp snäp snäpin’? No meistä kummastakin nousee toisinaan punkun voimalla esiin sellaisen helvetin raskas muka sassy bitch, jolla on sana sanottavana joka ikiseen asiaan. Tietenkin poikkipuolinen. Romanttinen ilta tunnelmallisessa kynttilänvalossa vanhankaupungin sydämessä oli vähällä päättyä räiskyvään riitaan kunnes me kummatkin heräsimme lopulta todellisuuteen ja repesimme nauruun. Epäilemme syyksi Piemontea. Max-baarin vihreillä puolalaisilla Long Island Ice-cocktaileilla, jotka jostain käsittämättömästä syystä päädyimme nauttimaan etko-drinksuina taisi olla myös olla oma osuutensa tässä sopassa. Aina ei ole helppoa olla tempperamenttinen ja impulsiivinen samaan aikaan. Etenkään mikäli rakastaa punaviiniä kynttilänvalossa. 

En ole käynyt varmasti yli vuoteen yökerhossa, mutta Varsovassa tuli tehtyä tähänkin asiaan poikkeus. Kävimme jopa kahdessa. Paikallisessa gay-yökerhossa, sekä laittoman oloisessa technoluollassa, jossa tutustuimme mm. elämäni ensimmäisiin tapaamini valkovenäläisiin. Minsk nousikin kertaheitolla bucketlistalla korkealle.

Illanviettojamme lukuunottamatta, elämä Lontoon jälkeen Varsovan kaduilla tuntui rauhalliselta. Keskusta oli helposti kolutava ja tuntui suorastaan luksukselta päästä liikkumaan jouhevasti paikasta toiseen. Jalkojen lisäksi käytimme kulkuneuvona Uberia, joka toimi koko Varsovassa ihan mielettömän kätevästi. Tilitietojen mukaan maksoimme välimatkoista n. 2-3 euroa zibale, joten hinnat eivät tosiaankaan päätä huimanneet. Suosituin nähtävyys Varsovassa on toisen maailmansodan jälkeen täysin jälleenrakennettu ‘vanhakaupunki’ joka tunnelmaltaan oli hyvin perinteinen vanhakaupunki – kaikilla vanhjoenkaupunkien elementeillä varustettuna. Silmään pistävää katukuvassa oli erinomainen ravintola- ja terassikulttuuri sekä myös etnisten vähemmistöjen puuttuminen. Massa oli jopa häkellyttävän homogeenistä, joka etenkin näin monikulttuurisen Lontoon jälkeen tuntui jopa hämmentävältä.

Varsova oli kerrassaan mainio kaupunkilomakohde muutamaksi päiväksi. Helppo, seesteinen ja sopivalla tavalla särmikäs. Myös erittäin edukas, etenkin mikäli EI harrasta meidän kulutustottumuksia. Mielestäni Varsova on verraton vaihtoehto Prahan ja Riikan rinnalle. Hyvällä tavalla random eikä suinkaan liialti turistien kansoittama. Me emme edes yrittäneet ottaa mitään stressiä siitä, että pitäisi saada kolmessa päivässä koko kaupunki koluttua. Ruoka- ja olut-teema istui tähän viikonloppuun paremmin. Halusimme myös nauttia verkkaisuudesta, sillä Lontoossa saa ihan tarpeeksi juosta paikasta toiseen. Suosittelen kyllä hidasta ruokajuoma-matkailua lämpimästi kaikille. Tosin meidän kaltaisille pariskunnille ilman sitä punaviiniä.

-OTTO-

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Suosittelen Gdanskia 🙂 Itse sielä 3,5 vuotta asuneena, matkapäiviin kannattaa laskea extra päivä tai pari jos haluaa katsastaa myös Sopotin ja Gdynian . Matka- ajaksi kevät ja loppusyksy, elokussa siellä lomailee myös paikalliset …

 2. Puola on ihana <3 Olin siellä itse tapaamassa vaihdossa olevaa kaveria viime lokakuussa ja ihastuin <3 Kävin Wroclawissa ja Gdanskissa ja molemmat oli tosi mahtavia kaupunkeja. Puolaan on kyllä pakko päästä pian uudestaan lomalle, tällä hetkellä Varsova ja Krakova kiinnostaa molemmat kyllä 🙂

 3. 😀 😀 😀 Sassy bitch! 😀
  Ei hitto, niin loistava. Toi 3xsnäp on ihan täydellinen kuvaus. (Arvaa mitä meillä tissutellaan viikonloppuiltoina kahden kesken! Osui ja upposi 😀 )

  Loistavaa että on paljon kuvia, kiva katsella!

 4. Varsova on kiva 🙂 Viimeksi tosin kävin hyvin pikaisella reissulla työkaverin kanssa katsomassa joulutoreja (joita ei oikein kunnolla ollut), niin jäi vähän plääh fiilis. Tosin oli sateista ja mälsää kelien puolesta, että sekin vaikutti. Mutta olen tähän syksylle miettinyt pientä viikonloppupyrähdystä vain itsekseni, tutustumaan kaupungin vegetarjontaan ja museoihin.

  Puolassa ei kokemukseni perusteella ylitetä tietä punaisilla. 😀 Se onkin täällä ihanan “suomalainen” piirre. Vaikka ei ole autoja näkyvissä, niin silti vaan seistä tönötetään nätisti odottamassa valojen vaihtumista. Todella harvoin näen kenenkään ylittävän tietä punaisia päin. 😀

  En ollut ennen tänne tuloa koskaan käyttänyt Uberia, mutta kun uskalsin viimein sitä ensimmäisen kerran kokeilla, niin enää en lähde vaihtamaan. Joskus pahimpina ruuhka-aikoina tavallinen taksi saattaa tosin olla edullisempi lyhyillä matkoilla (kun Uber heittää niitä villejä 2.8 kertoimen hintoja kysyntään perustuen..).

  1. Museot jäi meiltä täysin välistä. Mutta tuolta maamerkin sisältä näytti pikakatsauksella löytyvän vaikka ja mitä. Itseä olis kiinnostanut historia, mutta nyt oli matkassa vähän toisenlaiset intressit. 😀

   Tienylitys. Mikä siinä mahtaa olla? Kelattiin, että onko kyseessä poliisin pelko vai mikä, sillä siinä kohtaa kun joku harvoista pyyhälti yli, oli meininki hyvin herranpelkoisen näköistä…jännittävä yksityiskohta!

   Uber on paras <3 Tosin normaalitaksi ei kallis näyttänyt myöskään olevan. Erääseen pimeääntaksiin päädyttiin myös ja taidettiin maksaa siitä kyydistä jopa eniten.

   1. Kadun ylittämisestä punaisella saa niin suuren sakon, että harva on valmis riskiä ottamaan 😉 Jostain syystä punaisia päin kävely on kovempi rike kuin 40km/h ylinopeutta

    1. Okei tä selittää! Punaisella ylittävät harvat yksilöt olivat nimittäin niin syyllisen näköisiä, että aattelinkin jotain tällaista olevan taustalla. Onneks me säästyttiin. Ens kerralla pitänee olla kärsivällisempi myös itse. 😉

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.