Nyt jos koskaan on aika matkustaa Lontooseen. Brexitin takia punta on alhaalla ja tämä kalliinakin tunnettu suurkaupunki on eurokansalle halvempi kuin aikoihin. Kokosin näin tiistain ratoksi yhteen viisi mainiota vinkkiä Lontooseen saapuvalle turistille, joiden avulla saa ensinnäkin kaupungista enemmän irti, helpottaa omaa lomaansa, sekä säästää vielä selvää rahaa.

1. SYÖ EHDOTTOMASTI ULKONA, MUTTA ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ TURISTIALUEILLA

Lontoossa on oikeasti hyvinkin edullista syödä ulkona – mikäli vain pysyy poissa turrekeskittymiltä. Fakta on myös se, että turistiraflojen laatu jää monesti tunnelmallisten pikkuravintoloiden varjoon. Sen sijaan, että safkaat lounaat ja dinnerit kuuluisimpien nähtävyyksien alakerrassa, on yksi kaupungin parhaista ravintolakaduista esim. vilkas Upper Street Angelin & Highbury Islingtonin välissä, aivan keskustan tuntumassa. Täältä löytyy safkaa ja kuppilaa jos jonkinlaista ja etenkin kesäiltaisin on tunnelma juuri niin ihanan romantisoidun eurooppalaista, jota ainakin itse sielujeni silmissä näen ravintolaillallisten olevan. Omat suosikkiravintolat täällä ovat raikas Fig & Olive, aistikas bistro nimeltä Le Petite Auberge ja viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä ylellinen Galley, joka on muuten yksi meikäläisen suosikki cocktail-baareista koko kaupungissa.  

Toinen kiva alue on Stoke Newingtonin Church Street. Stoke on ehdoton sunnuntaipaikka. Kadut ovat täytetty vintagella, kirpputoreilla, söpöillä leipomoilla sekä persoonallisilla ravintoloilla. Omat suosikit tällä alueella ovat ravintola nimeltä Blue Legume (super hyvä ja edukas lounas) sekä Stoke Newington Tea House & Wine bar (Tasokas pubi!).

2. BOTTOMLESS BRUNCH LAUANTAINA TAI SUNNUNTAINA

Sunday the Funday. Sunnuntai on Lontoossa juhlapäivä. Siksi ei todellakaan kannata käyttää tätä pyhäpäivää sisälle jumittautuen. Ikonisten markkinoiden lisäksi yksi aktiviteetti ylitse muiden on ‘bottomless brunch’. Hyvin tyyypillisellä lontoolaisella brunssilla ruoka näyttelee vain sivuroolia, sen sijaan normaalisti noin 2 tuntia kestävä pohjaton alkoholitarjoilu on viikonloppujen kiistaton supertähti. Rehellisesti en keksi ainakaan sunnuntaisin ehkä mitään hauskempaa kuin mennä fancyyn mestaan juomaan Mimosoja frendien kanssa. Oma suosikki brunssipaikka on ranskalainen Bon Vivant aivan King’s Crossin hoodeilla. Pohjaton brenkkubrunssi kustantaa täällä vain £18. 

3. OYSTERIN SIJASTA LÄHIMAKSU – ÄLÄKÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA OSTA SINGLE-LIPPUA. SUOSI MYÖS UBERIA

Moni päätyy ostamaan jo lentokentältä legendaarisen sinisen Oyster-kortin. Sen sijaan kannattaa suosia lähimaksua, mikäli pankkikortissa vain suinkaan on tämä ominaisuus olemassa. Lähimaksu maksaa täysin saman hinnan kuin Oyster ja samalla säästää sekä vaivaa, että mahdollisesti myös rahaa. Oysterille jää nimittäin aina käyttämätöntä saldoa roikkumaan ja ainakaan itse en ole koskaan muistanut lunastaa kortista luvattua panttia takaisin.

Yksi asia mitä ei niin ikään kannata koskaan ostaa tubessa on överikallis single-lippu. Jos taas taksia käytät, niin ainakin itse valitsen aina black cabin sijasta Uberin. Lontoossa se on laillinen ja harvinaisen edukas. Mikäli matkustat yksin tai kaksin, on paras valinta Uber pool. Auto pitää tässä tapauksessa mahdollisesti jakaa toisen kanssa, mutta hinta ei todellakaan päätä huimaa. Nopein tapa Lontoossa kulkea paikasta toiseen on tube. Kiireessä ei kannata taksia tilata, eikä etenkään bussia. Toisaalta bussi on paras, mikäli haluat harrastaa halpaa kiertoajelua ja saada kaupungin maisemista kaiken irti.

4. KOE LONTOON SKYLINE

Ensisilmäyksellä Lontoo saattaa vaikuttaa matalalta kaupungilta, mutta yläilmoissa Lontoosta kehkeytyy suoranainen Euroopan New York. Yläilmoista käsin Lontoo näyttää henkeäsalpaavalta ja mitä korkeammalle menet, sitä paremmin pääsee kaupungin dynaamisuus oikeuksiinsa. Erinomaisia spotteja kokea Lontoon ilmiömäinen skyline on mm. Tate Modernin ylätasanne Thamesin rannassa sekä Sky Garden Bankissa. Oma suosikki on silti The Shard, joka on Lontoon korkein rakennus.

Yksi Lontoon lukuisista eduista on se, että hintataso ei hyppää liian korkealla edes silloin kuin harrastetaan ultimaattista luksusta. The Shardin suosittu brittiläinen ravintola nimeltä Aqua Shard on mainio paikka käydä hakemassa nostetta elämäänsä. Cocktail maksaa täällä noin £12-15 kappale ja sen verran voin luvata, että maisema saa kropan vähintäänkin pakahtumaan. Yksi asia, joka on hyvä pitää mielessä on pukeutumiskoodi. Täällä sitä oikeasti saatetaan noudattaa monessakin paikassa ja etenkin kengät on kundeilla asia, johon pitää kiinnittää huomiota.

5. MUSIKAALISEN SIJASTA VAIHTOEHTOTEATTERIA

Musikaalit ovat ehkä se suosituin kulttuuriaktiviteetti Lontoossa, eikä siinä ole mitään pahaa, sillä musikaaleissa on ehdottomasti meininkiä. Henkilökohtaisesti koen silti musikaalit snadisti ehkä kaupallisena kokemuksena ja suosin itse sen sijasta uniikkeja pienten produktioiden vaihtoehtoteattereita. Näissä ei tarvitse näytöksestä maksaa monestikaan kymppiä enempää, mutta elämys on kaikessa aistikkuudessa sitäkin arvokkaampi. Oma suosikki on artsy Greenwich Theatre. Kävin täällä kerran äidin kanssa katsomassa erästä hyvin eriskummallista näytelmää. En ymmärtänyt vuorosanoista about sanaakaan, mutta nauroin vääränä koko esityksen ajan. Se kertonee jotain laadusta. Hyvä lista valita itselleen sopivin teatteri löytyy tästä.

Mahtavaa viikkoa kaikille! 🙂

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa nimimerkillä otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Hyviä paikkoja, pitääpä kirjoittaa muistiin seuraavaa Lontoon reissua varten. Toi Oyster-vinkki onkin ihan kullan arvoinen, thanx!

    1. Yeah. Suosittelen pistämään testaukseen. Helpottaa kyllä elämää ihan sikana, että voi käyttää lähimaksua. Monesti ‘surettaa’ turistien puolesta etenkin kun näkee noita single-lippuja.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.