Nha Trangiin saapuessa “kärsimme” ensimmäiset kolme päivää pahemman luokan jetlagista sekä jonkinasteisen ensimmäisen maailman burnoutin purkautumisesta. Matkustaessa isosta kaupungista toiseen isoon kaupunkiin ja sieltä vielä kolmanteen, alkoi pilvenpiirtäjät sekä yleinen city härdelli vaan uuvuttamaan silleen aika pahemman kerran. Vastaus löytyi skootterivuokraamosta sekä Nha Trangin ympärillä avautuvasta maaseudusta. Vaikka itse Nha Trangin keskusta on äärimmäisen turistisoitunut – sanan monessa merkityksessä, löytyy sekä etelä-, länsi-, että pohjois-puolelta huomattavasti koskemattomampaa meininkiä. Ja paras tapa kokea Nha Trangin ympäristöä on ehdottomasti juuri skootteri. 

HUOM! Lue ensimmäinen postaus ja pohjustus Nha Trangista TÄSTÄ!

Ajaminen Kaakkois-Aasiassa, etenkin Vietnamissa saattaa tuntua monen korvaan kuulostaa kuumottavalta, mutta trust me; Liikenne näyttää kävelijän silmissä oikeasti miljoonasti kuumottavammalta, mitä se todellisuudessa on. Ratissa meininki on paljon rationaalisempaa joten sekaan siis. Heti Nha Trangin keskustasta päästyään liikenne on suorastaan jopa rauhallista. Kannattaa pitää vaan huolta, että kulkupeli varmasti toimii. Meidän skootterin vajaavaisuus tuli ilmi siinä kohtaa kun olimme lähdössä illalla takaisin landelta kaupunkiin. Skootteri saatiin viimein käyntiin lahjonnan sekä ulkopuolisen avun ansiosta. 20-30 kilometrin ajomatkan aikana tosin pysähtyminen ei tullut kuuloonkaan. Eteen tulevat esteet selätettiin videopeli meiningillä ja lopulta pääsimme kun pääsemmekin takaisin Nha Trangiin. Tosin kaupungin ensimmäisissä liikennevaloissa peli sanoi sopimuksensa lopullisesti irti. #Awkward.  

MITÄ KANNATTAA NHA TRANGIN YMPÄRISTÖSSÄ KOKEA?

Määränpäänä Nha Trangin ulkopuolella oli Thap Ba mutaspa, sekä sen ympäristössä vaikuttavat kylät ja kaupunginosat. Totuus oli yllättävää siinä suhteessa, että ei tosiaan tarvinnut lähteä kuin muutama kilometri keskustasta ulospäin ja meidän roolimme oli muuttunut massaan sulautuvasta tusina-turresta kovan luokan nähtävyydeksi. En tiedä onko kyseessä joku piilevä Paris Hilton-syndrooma vai mikä, mutta musta on ihan mielettömän hauskaa toimia sinä itse nähtävyytenä ja kerätä paikallisten huomiota. Olo on kuin korkeankin profiilin henkilöllä käpystellessä katuja paikallisilta tulevien huutojen sekä tervehdysten ristitulessa. Eräässäkin katuruokaravintolassa koko suku liittyi seuraamme. Äiti yritti solmia kanssamme naimakauppoja, mutta tyydyimme toteamaan, että meillä vaimot odottaa jo kotona. Oikean tilanteen selvittäminen olisi saattanut olla hankalampaa vaikka vietnamilaiset liberaalia ja vastaanottavaista kansaa ovatkin.  

Nha Trangin pohjoispuolella virtaavan joen ympäristö on muutenkin todellista hot spottia. Trooppisen luonnon helmassa virtaavan kaakkoisaasialaisen joen varrella on mahdollisuus nauttia Saigon olutta paikallisten ylläpitämissä “viidakkopubeissa” kuten itse nämä pubit nimesin. Viidakkopubit ovat paikallisten pubeja parhaimmillaan joissa grillit kärisee ja Saigon olut virtaa. Jotta viidakkopubien antimista olisi mahdollisuus nauttia täysin siemauksin, suosittelen vuokraamaan skootterin sijasta vaihtoehtoisesti esim. veneen sekä kuljettajan. Näin ollen pääset hyppelehtimään pubista myös toiseen ja liikenneturvallisuus säilyy.

Katuruokaa Nha Trangin ulkopuolella. Meikäläinen ei pelkää vatsapöpöjä! 

Nha Trangin pohjoispuolella avautuu toinen lomaranta, joka on ikään kuin pienoisversio Nha Trangin eteläpuolesta. Ajaessa Pohjoiseen, alkaa kauempana nousta puolestaan hulppeita resortteja. Siis sellaisia viiden tähden super eksklusiivisia The Resortteja. Resorttien privarannat on rakennettu tyyliin malediivilaisesta hiekasta ja sitä rataa. Suosittelen lämpimästi pistäytymään esim. cocktaileilla tai jätskillä. Nha Trang on vasta kehittyvä lomakohde ja sen kehityksen pystyy aistimaan etenkin kaupungin laitamilla sekä rannikolla. Rantaviiva nimittäin kehittyy kovaa. Kun taas suuntaat suoraa reittiä Pohjoiseen, muuttuu maisemat aivan täysin. Nha Trangin ympärillä vaikuttaa vuoristo ja pohjoisesta löytyy vastaus, että mistä nämä vuoret kohoaa. Fiilis ja maisemat ovat pohjoisessa vähän kuin Norjan vuonojen jyrkänteellä. Parasta on vielä se, että pohjoiseen menevä tie on lähestulkoon koskematon. 

Vaikka Nha Trangin ympäristöstä ei maailman seitsemättä ihmettä löytyisi, on yleisesti ne autenttiset maisemat, paikallisten asuttamat kylät sekä paikallisen arkielämän sivustaseuraaminen jotain, mihin ei vaan voi kyllästyä. Vietnam on timanttinen kolmannen maailman valtio, ja elämä kolmannen maailman maaseudulla on jotain, mihin jokaisen länkkärin olisi hyvä tutustua edes kerran elämässä. Kotona nimittäin ei näe mereneläviä kuivumassa moottoritien varrella valmiina lautaselle, paikallisia hökkeli asutuksia, riisihattuisia naisia pellolla painamassa duunia tai vadelman mallisia “kalastusaluksia” lillumassa aallokossa. Joenvartta pitkin ajellessa fiilis on puolestaan kuin Mekongin suistossa konsanaan. 

Vaikka Nha Trangin keskusta on turistisoitunut, ei tosiaan tarvitse lähteä montaa kilometriä keskustasta pois kun meininki on jo hyvin paljon vietnamilaisempaa. Itse ainakin sain ympärillä olevasta pöndestä ihan mielettömiä kicksejä. Mikä parasta, maaseudun jälkeen myös kaupunki maistui miljoona kertaa mielenkiintoisemmalta. Vaihtelu on nimittäin se joka tekee loman. Isona vinkkinä siis kaikille: Jos Nha Trang alkaa ahdistaa, löytyy urgent vastaus AINA skootterivuokraamosta sekä maaseudulta. Se vapauden tunne, joka skootterin päällä etenkin Kaakkois-Aasiassa näiden peltojen ja vuorten juurella avautuu, on yksi niistä syistä jonka takia tänne päin maailmaa tulee aina palattua – kerta toisensa jälkeen. 

Ps. Tässä postauksessa ei todellakaan ollut vielä kaikki Nha Trangin ympäristöstä. 😀 Seuraavassa postauksessa kerron teille maailman oudoimmasta “teemapuisto”-kokemuksesta, jonka koimme ihan täysin vahingossa tämän samaisen päivän yhteydessä…

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.