Kaikki tuntevat Lontoon, mutta miten paljon tunnet maata pääkaupungin ympärillä? Lontoo on tosiasiassa kupla, jolla on viime kädessä hyvin vähän tekemistä muun Englannin ja Iso-Britannian kanssa. Yllätyn jatkuvasti ympäri maata reissatessa siitä, että miten moni Britti ei edes ole Lontoossa eläessään käynyt. Se onkin mielestäni kuvaavaa siitä, miten etäällä Lontoo fyysisestä läheisyydestään huolimatta jotenkin on. Mutta tässä postauksessa en puhu Lontoosta, vaan nimenomaan Englannista Lontoon ulkopuolella. Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Wales puolestaan ansaitsevat kaikki aivan oman artikkelinsa, kuten myös ne lukuisat saaret ja saariryhmät, jotka niin ikään kuuluvat Iso-Britanniaan. Näistä lisää myöhemmin!
Englannista ja englantilaisista voi olla montaa mieltä ja jokaiselta yleensä jokin mielipide maasta ja sen asukkaista löytyykin. Ei ole suinkaan salaisuus, että monilla on muodostunut jopa jonkinlainen viharakkaussuhde Englantia ja englantilaisia kohtaan, erityisesti jos olet reissannut Magalufissa tai Ibizalla, seuraat jalkapalloa tai muuten vain Englannista kertovia Suomen uutisia (jotka ovat jostain syystä yleensä poikkeuksellisen negatiivisia?), mutta kaiken tämän takana paljastuu häkellyttävän monipuolinen ja kiehtovan visuaalinen matkakohde täynnä tunnelmaa, väriä ja särmää. Se Englanti mihin itse olen erityisesti kuluneen vajaa 1,5 vuoden aikana tutustunut on rikkonut kaikki ennakkokäsitykset monesti siitä harmaasta ja semisti synkästä jälkiteollisesta puol-apokalyptisestä mielikuvasta, jonka uutiset ja tv-ohjelmat kieliposkella saattavat maasta antaa. Sen voin kyllä sanoa, että Windsorin vähemmän kuninkaallisesta The Office-sarjasta tutusta naapurista Slough:sta ja halpalennoista halvimpana tunnetusta Lutonin lentokentän emokaupunki Lutonista en kovin montaa positiivista sanaa vieläkään keksi, mutta ehkä näidenkin charmi on juuri siinä?
Viime vuosi on lähes kokonaan omistettu kotimaa matkailulle, ja mitä olen viestejä Suomesta saanut niin selväksi, on käynyt se, että Englannin monipuolisuus matkailumaana ei ole suinkaan suurelle osalle tuttua. Eipä ole edes monelle täällä syntyneelle. Mutta trust me, pinnan alta löytyy verraton matkakohde, johon on vaikea olla ihastumatta, jos vaan antaa sille mahdollisuuden. Mutta mikä Englannista tekee niin mahtavan, että jokaisen suomalaisen tulisi harkita reissua tänne? Lupaan, että tämän artikkelin luettuasi mielipide Englannista ei ole enää sama!
Monipuolisuus - vuoria, järviä ja valkoisia hiekkarantoja. Eeppinen Luonto tekee Englannista Outdoor-matkailijan unelman.
Monissa matkaoppaissa puhutaan Lontoon lisäksi vain Oxfordista, Stonehengestä tai Brightonista, mutta jos multa kysytään niin ne mielenkiintoisimmat ja vaikuttavimmat kohteet löytyvät aivan muualta. Oletko kuullut esimerkiksi St Ivesin välimerellistä tunnelmaa huokuvasta turkoosivetisestä lomakeitaasta, joka sijaitsee Cornwallissa Englannin lounasosassa? Tai hulppeista vuorista ja järvistä tunnetusta Lake District-kansallispuistosta? Vai kiinnostaisiko esim. viininmaistelu alle tunnin päässä Lontoosta Denbies-viinitilalla? Kyllä, täältä saa myös kelpo viiniä, vaikka englantilainen viini ei ensi kuulemalla saa kovinkaan kummoista vettä kielelle. Dorsetin ja Itä-Devonin dramaattisella rannikolla, eli Jurassic Coastilla pääset taas aistimaan dinosaurusten ajan eksotiikkaa jyrkkiä kalkkikivipengermiä pitkin vaellellessa, kun taas Norfolkissa saat syväsukelluksen aristokraattisen Englannin syövereihin. Manchesteriin päin mentäessä vastaan tulee jalkapalloilijoita tai ainakin näiden hulppeita taloja, vaimoja ja autoja (wags), kun taas Somersetin kreivikunnassa Glastonburyssa pääset festarien ulkopuolella uppoamaan New Age-liikkeen alkulähteille ehkä yhdessä Englannin hipahtavimmista kylistä. Luontokohteista tarkemmin puhuttaessa Englanti on koti yli kymmenelle kansallispuistolle, lähempänä asutusta sijaitseville lukemattomille luonnonpuistoille kuten Seven Sisters Cliffs:lle tai useille AONB-alueelle (area of outstanding natural beauty) jotka on nimetty suojeltavaksi merkittävän maisema -arvon vuoksi. Luontokohteiden maisemat vaihtelevat aina jylhästä vuoristosta ja järvimaisemiin, aavoihin niittyihin, kumpulaisiin maalaismaisemiin, villihevosiin tai valtamerellisiin rannikkomaisemiin, joissa koet todellakin olevasi maailman laidalla. Osa tuo mieleen mystiset tarut, toiset taas täällä kuvatut elokuvat ja kolmannet aivan Australian, Uuden-Seelannin ja Etelä-Afrikan. Tiedä sitten onko yllättävän tutuilla maisemilla mitään tekemistä sen kanssa miksi britit aikoinaan näihin takavuosien alusmaihin ihastuivat? Vitsi vitsinä.
Poskettoman upeiden maisemien lisäksi ominaista Englannille on myös toinen toistaan visuaalisemmat merenrantakaupungit kalastaja- ja maalaiskylät pubeineen, markkinoineen sekä maalauksellisine katunäkymineen ja maalaismaisemineen. Matkailijan kannalta mainiota on se, että päädyit sitten, minne ikinä, löytyy sieltä yleensä edes jotkut markkinat tai vähintäänkin perinteinen brittipubi, minkä beer gardenissa istuskelu ja paikallisten kanssa minglailu on matkaajalle kuin matkaajalle vähintäänkin jo elämys.
Aina kun kuvittelen nähneeni jo kaiken, tulee vastaan jotain entistä yllättävämpää. Olit sitten kiinnostunut eeppisistä maisemista ja vaelluksesta, historiasta, turkooseista vesistä, popkulttuurista, urheilusta, gastronomiasta tai mistä ikinä - Englannista se löytyy varmasti oma vastine. Ei ihme, että lukemattomat kirjat, sadut, tarut elokuvat ja rock- ja popmusiikki on saanut inspiraationsa juuri täältä.
Ihmiset - ne kaiken suola
Vaikka maisemat ovat verrattomia, Englanti ei ole Englanti ilman englantilaisia. Vaikka jopa skoteilla, walesilaisilla ja pohjoisIrlantilaisilla on mielipide heistä, puhumattakaan Euroopan Unionilla, on jotenkin kuvaavaa se, ettei kyseenalainen maine näytä englantilaisia juurikaan hetkauttavan. Totuudessa englantilaiset ovat mainettaan huomattavasti lempeämpiä ja lupsakampia. Leikkimielellä kutsun Englantia hyväntahtoisten hölmöläisten maaksi ja mielestäni se osuu aika maaliin. Vaikken kaikkia poliittisia tempauksia allekirjoitakaan, on oma suhteeni englantilaisia kohtaan hyvin rakas ja läheinen. Omaleimaisen kansan takana paljastuu nimittäin poikkeuksellisen rento, mutkaton ja sydämellinen kansa, jonka kanssa, tai ainakin, jota katsellessa ei tule koskaan tylsää. Yksi Englannin parhaista nähtävyyksistä on nimenomaan ihmiset. TV-sarjojen hahmot eivät suinkaan tule tyhjästä, sen sijaan mun pitää jatkuvasti nipistellä itseäni siitä, että onko koko maa sittenkin vain yksi iso reality-ohjelma, jonka casting on mennyt todellakin nappiin? Sen verran hauskaa täällä monesti on. Yksi omista suosikkiaktiviteeteista onkin mennä pubiin ja tarkkailla ihan vaan viereisiä pöytiä.
Pieni maan koko, iso väkiluku ja valtava ego - ei siis ihme, että maahan mahtuu myös lukemattomia karaktäärejä ja stereotypioita ja suuri osa niistä ei suinkaan tule tyhjästä. Pohjois-Englannissa tapaat ehkä maan ystävällisimmät ihmiset, joiden kanssa kasuaaliin small talkkiin tulee varata vähintään se parikymmentä minuuttia, Cornwallissa eletään hyvää elämää, Essexissä taas kaikki on isompaa, kun taas Newcastlessa pumpatumpaa ja ruskettuneempaa (Geordie Shore). Cotswoldin kukkulat taas valloittavat luonnonkauniilla hipahtavuudella. Näitä riittää. Lontoolaisia pidetään Englannissa töykeimpinä, omasta näkökulmasta taas töykeä lontoolainen on aina mukavampi ilmestys kuin keskivertoa ystävällisempi suomalainen.
Rakastan myös paikallista hellittelynimi- sekä “How are you”-kulttuuria vaikkei se mitään sen syvempää tarkoitakaan. “Doll”, “Darling”, “Chicken”, "Parsnip", "Pet" ja " Angel" - kutsumanimien vastaanottaminen on aina yhtä ihanaa ja tekee arjesta huomattavasti smoothimpaa. Kulttuuri ja mielenmaisema on myös hyvin joustava. Jos “Computer says no”, se ei todellakaan tarkoita eioota. Luovat Britit löytävät aina porsaanreiän ja ratkaisun kaikkeen. Olen myös oppinut sen, että vaikka kieltoja ja sääntöjä löytyy, jos jonkinmoisia, ei niitä tarvitse aina ottaa suomalaisittain niin kovin kirjaimellisesti. Rentous, rempseys ja aitous on täällä parasta.
Ruoka - yllättävää kyllä!
Englantia ei tunneta ruokamaana ja monesti läppä onkin, että miten näin hyvistä raaka-aineista saa niin jäätävää ruokaa. Tiedä sitten johtuuko se siitä, että olen asunut maassa jo kuusi vuotta ja sinä aikana integroitunut tänne paikallista keittiötä myöten, mutta mä tahdon kyllä tätäkin ennakkoluuloa vähän ravistella. Omasta mielestä miljöö on täällä nimenomaan se mikä saa myös sen ei aina niin visuaalisesti kauniin annoksen maistumaan kullalta. Fish & Chipsiä pale alella alas huuhdeltuna kalajastakaupungissa rannikolla, Sunday Roastia vuoristovaelluksen jälkeen, Pie & Mashia syysillassa tai Ploughman's Platteria paikallisen ginin kera tapasten tilalla, puhumattakaan perinteistä brittiaamiaisesta maaseudulla. Isommista kaupungeista löytyy toki kaikki maailman keittiöt, mutta kaupunkien ulkopuolellakin ravintolakulttuuri on huomattavasti mainettaan parempaa. Tiesitkö muuten, että Chicken Tikka Masalaa pidetään laajalti maan kansallisruokana?
Lontoo ei ole ainoa must-visit kaupunkikohde
Manchester, Liverpool ja Birmingham saattavat olla suomalaisille jokseenkin tuttuja kohteita, mutta itselleni Lontoon jälkeen Bristol on ehdottomasti se suosikkikaupunki Englannissa. Jos olet katsonut Skins-tv sarjaa, on Bristol ihan juuri sitä itseään. Nuorekas, boheemi, “artsy” ja monipuolinen. Loistavaa ravintolatarjonta, vilkas yöelämä ja mukava satamallinen tunnelma. Bristol on passeli kohde, jonne pääsee helposti bussilla tai junalla muutamassa tunnissa Lontoosta. Bristolin lähellä sijaitsee puolestaan historiallinen kylpylöistä tunnettu Bath, joka on muuten myös maailmanperintökohde. Bath onkin kiistämättä yksi Englannin kauneimmista kaupungeista. Mikäli digaat arkkitehtuurista ja kulttuurista sekä mannermaisesta ravintolaelämästä, Bath on varma valinta, jossa kamera tulee räpsymään huolella. Rantakaupungeista moni suuntaa ensimmäisenä Brightoniin, mutta sen sijaan suosittelen harkitsemaan esim. Eastbournea about saman matkan päässä. Eastbournesta löytyy rannan lisäksi sensaatiomaiset Seven Sisters Cliffsit, joka on luontokohteista kiinnostuneille yksi must visit-kohteista. Mikäli suuntaat kallioille, ota ihmeessä lopulliseksi määränpääksi East Dean-niminen kylä - ihan parasta maalaismeininkiä ja pubikulttuuria nimittäin tiedossa. Brightonista länteen mentäessä hieman kauempana sijaitsee myös pitkien valkoisten hiekkarantojen Bournemouth, joka muistuttaa rantaviivaa pitkin kävellessä ja hulppeita asuntoja ihaillessa enemmänkin Malibua, kuin englantilaista merenrantakohdetta.
Turistiystävällisyys ja turismin edistyksellisyys
Jokamiehenoikeudet ovat Englannissa rajallisemmat mitä Suomessa, mutta erinomaiset opasteet ja julkiset kulkureitit tekevät retkeilystä ja kuljeskelusta mutkatonta ja miellyttävää kokemattomammallekin maisemabongarille varmistaen samalla sen, että pääset myös nauttimaan niistä maalauksellisimmista maisemista. Kuten mainittu, minne ikinä päädyt, löytyy sieltä yleensä aina jotain nähtävää, TV:stä tuttua tai vähintäänkin pubi, minkä yläkerrassa voit tarvittaessa majoittua ja terassilla kumota pimms-kannun tai pintsin jos toisenkin. Englannissa löytyy huikea valikoima mm. Glamping-vaihtoehtoja sekä söpöjä B&B-majoituksia ja Airbnb-on myös hyvin edistynyt täällä. Sen sijaan hotellien taso on englantilaisittain vaihtelevaa ja suosituimmissa kohteissa hinnat saattavat olla huipussaan. Sen sijaan että lähtee nysväämään nurkkia ja detaileja, kannattaa reissun päällä olla myös vähän isommalla pensselillä, jotta kokemus kiittää. Yleisesti Englanti on Suomea edullisempi matkailukohde ja vaihtoehtoja riittää ihan joka kukkarolle. Eeppisimpiä majoituksia varatessa kannattaa olla tosin hyvissä ajoin liikenteessä! Leuto talvi ja aikaisin alkava, sekä myöhään päättyvä kesä tekee suomalaisen näkökulmasta maasta lähes ympärivuotisesti miellyttävän matkakohteen. Tärkeimpänä vielä pitää muistaa antaa oodi yleisesti hyvälle palvelulle, joka erityisesti COVIDIN jälkeen on omasta mielestä jopa suosituimmissa turistikohteissa parantunut.
Bussi & Juna
Kummallakin pääsee pitkälle, erityisesti mikäli tarkoituksena on kokea kohteita alueellisemmin. Erityisesti luontokohteisiin suosittelen lähetämään omalla autolla, mutta kohteiden sisällä pääsee kulkemaan kätevästi myös taxilla tai hyvässä tapauksessa Uberilla tai Boltilla, jotka toimivat laajalti.
Auton vuokraaminen
Englanti on roadtrippaajan unelma ja erilaisia kulkuneuvoja löytyy ihan joka lähtöön aina campervanista budjettivaihtoehtoon ja siitä paikallisiin ökypeleihin. Mikäli haluat nähdä matkan aikana useita kohteita kerralla, on paras tapa päästä Englannissa liikkeelle omalla autolla. Oman kokemuksen mukaan Google Mapsin näyttämät matka-ajat pitää tosin kertoa aina joko 1.5 ellei jopa kahdella. Voi olla, että johtuu ihan vaan meistä tosin. Auton vuokraaminen on helppoa esim. Lontoosta käsin ja “vääränpuoleiseen” liikenteeseen tottuu myös nopeasti - erityisesti päästessäsi Lontoosta pois. Me käytämme autonvuokraamiseen yleensä Greenmotion nimistä vuokraamoa, ihan vaan koska hinta ja helppous!
Englannin parhaat matkakohteet vielä tästä talteen, eli koe ainakin nämä mun suosikit!
- St Ives
- Lake District
- Seven Sisters Cliffs
- Exmoor National Park (Erityisesti Lynmouth & Lynton aka "Little Switzerland" ja Valley of the Rocks)
- Atlantic Highway Roadtrip kokonaisuudessaan
- Devon
- Peak District
- Cotswolds
- Bath
- New Forest
- Extrana; Denbies Wine Estate
Eli ei kun reissuun! Ps. Just tämän hetkisistä matkustusmääräyksistä saat parhaat infot kätevästi ministeriön nettisivuilta!
x Otto
Ja hei lisää reissuvinkkejä Englantiin ja muuhun Iso-Britanniaan saat mun Instagramista!
Share this story