Suomen Talvi. Olen aina aika heikosti ymmärtänyt ihmisiä ketkä hehkuttaa Suomen talvea. Talvinen Finlandia on ollut mulle aina se helvetin liekeistä se seuraava kauhu skenaario minne voi elämässään pahimmassa tapauksessa päätyä. Siis siinä olosuhteiden painajaismaisuudessaan, ei kuumuudessaan.

Varhais teini-iän uhmakkaimpina vuosina päätin, että tuonne “pakkaspainajaiseen” en enää vapaaehtoisesti astu ja heti kun koulut on loppu niin muutan pois. Sen jälkeen ei sukset ole omissa jaloissani viihtyneet ja asenteellisuus on muutenkin pitänyt yliotetta päässäni. Olen vihannut talvea. Niinhän siinä myös kävi, että heti kun tilanne sen suinkaan tuossa parisen vuotta takaperin salli, niin muutin maanpakoon – osaksi juuri Suomen äärimmäisiä sääolosuhteita. Annoin uuden mahdollisuuden ja paluumuutin takaisin – en pitänyt talvesta vieläkään ja muutin pois jo toistamiseen. Tammikuussa tulin ensimmäistä kertaa sitten viimeisimmän pakoni jälkeen vierailulle ja talvinen järkytys iski taas päin kasvoja.

Kuinkas sitten kävikään, tapahtui jotain todella kummaa ja arvaamatonta. Ei tarvittu kuin yksi bileiden jälkeinen lievä krapula, Nordic Bloggers’ Experience-kampanja viikko, aurinkoinen pakkaspäivä päivä Nuuksiossa sekä lauma turisteja seuranani ja kappas kummaa, koin jopa hengästyttävän avartavan elämyksen. Meitsi taisi vähän niin kuin ihastua talveen.

Suomen talvihan on eksoottinen

IMG_1531

Jos Nuuksio vei sydämeni niin vei myös kyllä Etelä-Korealainen matkabloggaaja kolleega Hyesun Sung  

IMG_1451

IMG_1484

IMG_1456

En olisi tätä lausetta kuvitellut päästäväni suustani koskaan ulos, mutta.

Siinä kohtaa kun vietin perjantaipäivää pakkasessa, Nuuksion kansallispuiston jylhissä maisemissa, kansainvälisten matkabloggaajien kanssa – ymmärsin, että tässä suomalaisessa talvessahan on oikeasti jotain spesiaalia. Sen sijaan, että vieraamme olisivat halunneet viettää aikaansa niinkään lämpimän turvallisissa sisätiloissa, oli juurikin lumikenkäily kinoksissa, grillaaminen kodassa sekä muuten vaan ajanvietto kirpsakassa ulkoilmassa vieraillemme sitä käänteistä palmun alla makaamista.

Tiedustellessani ulkomaisilta matkabloggaajilta reissun kohokohtia, olivat ne poikkeuksetta ajanviettoa pakkasessa tai jotain talvisen Suomen ulkoilmaan liittyvää. Nyt kun asun Lontoossa ja täällä lumi sekä miinusasteet ovat yhtä kuin arktiset ääriolot, olen itsekin alkanut näkemään sen eksotiikan. Okei, tämä kuulostaa ehkä naurettavalta koska olen ollut täällä vasta 6 kuukautta, mutta voin kertoa, että kontrasti Camdenin skutsisilta kaduilta Nuuksion sieluahivelevään rauhaan on pysäyttävä.

Suomen talvi on varusteurheilua

IMG_1508

 AamukahvillaHenriikkahan se siellä kurkistelee ihan itse, pus 

Siinä kohtaa kun tallustan tuulista Lönnrotinkatua Topmanilta ostetussa villakangastakissa sekä Airmaxeissa, on ilmeistä, että pakkassäästä ei vaan voi nauttia. Asianmukainen varustautuminen on viimeiset 2 vuotta ollut itselleni jostain syystä vaikeaa ja en ole halunnut itselleni sitä myöntää, että ehkä vika onkin itsessäni. Mentäessä viettämään talvipäivää Nuuksioon olivat mittarit kriittisesti niin miinuksella, että päätin vetää ennemmin varusteöverit kuin vastaavat vajarit. Varustauduinkin about seuraavasti: neljillä college-housuilla päälekkäin, viisillä villapaidoilla sekä kymmenkertaisilla sukilla. Olo oli kuin Eskimolla konsanaan.

IMG_1503

Itselleni ainakin kylmyyttä kestävä jokapäiväinen arkipukeutuminen on kaupungilla liikkuessa jollain tapaa hankalaa, mutta varta vasten ulkoilmaan mentäessä tajusin, että oikeilla kamppeilla voi kaltaiseni anti-talvi-ihminen ja kylmyyden suunnaton vihaaja myös siitä nauttia ja kunnolla.

Suomen talvihan on valokuvauksellinen ja kaunis – jopa etelässä

IMG_1470

IMG_1541

Münchenistä kotoisin oleva, mutta Saltzburgissa tukikohtaa pitävä Blog BohemeMichael oli lisäksi NBE-viikon ajan meitsin kämppis Forenom kämpässä Albertinkadulla

IMG_1473

Omassa päässäni kävi omanlainen heureka-ilmiö. Olen aina kuvitellut, että sitä kuuluisaa Instagramissa tavattua winter wonderland fiilistä pitää lähetä Lapista saakka hakemaan. Mutta siis, että vastaavaa kuvauksellisuutta, kauneutta sekä yleistä silmäniloa löytää ihan Etelästä – vieläpä Helsingin edustalta Espoolaisesta luonnonpuistosta. Viimeisin talveni 2015 Suomessa olisi voinut olla paljonkin antoisampi jos olisin tajunnut lähteä vaan Töölönlahtea pidemmälle luontoon.

Suomen talvi on voimaannuttaa sekä luminen metsä tappaa kankkusen

IMG_1536

Rakas bloggaaja-ystäväni Veera Bianca kenen uusi blogi on muuten ihan superrrrr

Jotain siinä ulkoilmassa on. Fiilis Nuuksio-päivän päätteeksi oli kaikkinensa voimaantunut vaikka lähtökohdat olivat kaikkea muuta. Edellisenä iltana juhlittiin NBE:n virallisia bileitä Plazassa. Seuraavan päivän olot n. kolmen tunnin nukkumisen sekä liian monen ilmaisen drinkin jälkeen eivät olleet sieltä freeseimmästä päästä. Meille oltiin järjestetty Nuuksiossa erinäistä ohjelmaa ja saimme etukäteen päättää, että minkälaiseen ohjelmaan haluammekaan osallistua. Olin ollut selkeästi kaukaa viisas ja valitsin talvisen meditaatiohetken metsässä.

Aurinkoinen ulkoilma + pakkanen + meditaatio metsässä oli varma lääke siihen, että kankkunen katosi kankkulan kaivoon ja sutjakkaan. Tämä oli se hetki kun minä löysin mind fullnessin. Vielä odotan vaan sitä hetkeä kun saan vaan suinkaan aikaiseksi viedä tämän harrastuksen virallisempaan suuntaan ja varata ensimmäisen ajan esimerkiksi kurssille. Voi kun olisin vaan ymmärtänyt Suomessakin säästyä monilta masennuksen hetkiltä jos olisin vaan sunnuntaisin tajunnut mennä metsään!

No mutta nyt sai sekä metsä, että meditaatio itseeni sellaista positiivisuuden virtaa, että olinkin ihan pelkkää hymyä sekä selfieitä koko kundi täynnä.

Suomalainen ruoka on parasta – ulkoilmassa ja etenkin sen jälkeen

IMG_1487

IMG_1477

IMG_1493

IMG_1463

IMG_1491

Se on jo tuttua kauraa, että ulkoilman jälkeen safka maittaa hyvin. Sitä en tosin muistanut, että miten hyvältä esim. käristynyt kabanossi sekä Turkulainen sinaappi maistuu miinus kahdessakympissä. Siis nam. Olen valmis ajamaan hanketta, että käristynyt grillimakkara sekä Suomalainen sinappi saisivat viimein oman Michelinin tähtensä. Jos kansainväliset arvostelijat pääsisivät nauttimaan tämän aliarvostetun makunautinnon näissä maisemissa niin maailmaan tulisi rauha. Niin hyvää tämä on!

IMG_1552

IMG_1558

Voin myös sanoa, että melkein yhtä hyvää on kun Camdenin roskaruokaa 6 kuukautta syöneenä pääsee päivän pakkasessa ulkoilun jälkeen nauttimaan kolmen ruokalajin illallisen suomalaisia fuusio-makuja ravintola Haltiassa. Australiassa ensi kertaa sen ymmärsin, että Suomalainen ruoka on omasta mielestäni maailman parasta. Skandinaavisesta keittiöstä on tullut vuosien varrella oman mahalaukkuni peili. Ja paras suola suomalaiselle ruualle on muutama tunti paukkupakkasissa ennen ruokailua!

Suomalaisesta luonnosta ollaan osattu tehdä mediaseksikästä

_MG_8609

Jos joku muuten osaa Espanjaa, niin kurkatkaa ihmeessä Evan blogiin. Tein sinne hiljattain vieras artikkelin vuoden 2016 hoteimmista LGBT+ matkakohteista

Digitaalisen vallankumouksen myötä olen oppinut näkemään viimeisen vuoden aikana Suomen luontoa edes vähän entistä mediaseksikkäämpänä, ainakin sosiaalisen median kautta.

Mikä mut teki äärettömän ylpeäksi oli se, että tämä mediaseksikkyys on levinnyt myös digitaalisten ruutujen toisellekin puolelle. Erinäiset luontokeskukset, missä olen aiemmin vieraillut ovat enemmän tai vähemmän jättäneet maamme luonnolliset antimet epäoikeuksiina. Päivämme päättyi Haltian luontokeskukseen, mikä toimii Nuuksion kansallispuiston yhteydessä. Haltia veti mut vaikuttavuudellaan  jopa puolisanattomaksi. Haltian luontokeskus on koonnut Suomen luonnon yhden katon alle ja lopputulos oli koko visuaalisuudessaan valloittavaa. Nyt oli päässyt maamme upeus todellakin oikeuksiinsa tavalla, mikä toimii sekä paikallisen, turistin, että maasta paenneen ulkosuomalaisenkin silmissä.

Nuuksiossa tajusin sen, että Suomen luonnostahan nauttiminen on kuin ilmaista terapiaa ja ylipäätään sen, että Suomen luonto on nautittavaa. Ehkä se vaan on niin, että pitää ensin muuttaa maasta pois ennen kuin löytää sen makeuden. Ehkä se pitää kuulla myös ulkopuolisilta, että omahan kotimaa näyttää mielettömältä? Oli miten oli niin päivä Nuuksiossa muutti ainakin oman käsitykseni etenkin Etelä-Suomesta aivan päälaelleen.

Ps. Ensimmäinen ja viiminen kuva muuten By Denise Inhetvliegtuig Blogista Hollannista.

-OTTO-


Päivä Nuuksiossa toteutettiin osana Nordic Bloggers’ Experience bloggaaja kampanjaa, enkä vastannut kustannuksista itse.

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Ex-räntäpakolainen täällä moi! Piti lähteä aika moneksi talveksi pois, jotta alkoi tätä valkoista mönjää ja pakkasta kaipaamaan. Mutta en olisi pari vuotta sitten uskonut ikinä, että tulen _vapaaehtoisesti_ pois Thaimaasta, keskelle Suomen talvea. Ja että mä vielä nautin tästä?! Ja tunnistan itseni tuosta pukeutumisdilemmasta. Palelin aina ja sukat lotisi loskasta. Päätin satsata ja ostin aivan järkyttävän lämpimän takin ja Sorelit. Enää ei vituta kylmyys, kun sitä ei tunne 😀 Sä et myöskään näytä kovin onnettomalta näissä kuvissa, että ehkä siinä luonnon eksotiikassa on jotain taikaa!

  1. Elämä on niiiin ihmeellistä. Kaikkeen taitaa paantua? vai? Jossain kohtaa Suomi vaan tuntuu niin toimivalta rakaisulta? 😀 Siis jos koen jo lievää kontrastia Lontoon sekä Stadin välillä niin voin vaan kuvitella mikä ero on tulla Thaikuista pois. Ja siis tohon ilmastoon!

   Jotain nautittavaa tossa ulkoilmassa on pakko olla. Musta tuntuu, että pääkoppa pelittää jotenkin pakkasessa? Tai ainakin hetkittäin. Vuosi sitten talvella se lakkasi toimimasta toisaalta kokonaan niin oli pakko muuttaa pois korjaamaan se. Mutta siis kaikki se vaan vituttaa mikä häiritsee! 😀 Käristynyt makkara, lämmin karvapeite takin muodossa kehon päällä sekä hyvä seura teki ihmeitä!

 2. Luonnosta nauttiminen on parasta terapiaa missä tahansa, mutta se on itsellenikin suht tuore oivallus, että Suomen luonto on nautittavaa 🙂 Ulkomailla asumisen tuomia oivalluksia. Tai ehkä olisin sen Suomessakin oivaltanut kun ikää tuli lisää. Tai sitten en.

  1. Suomi osaa olla kyllä tosi eksoottinen kun on ollut sieltä hetken pois. Etenkin Lontoon jatkuvan hektisyyden jälkeen se rauha ja hiljaisuus oli suorastaan shokeeraavaa. 😀

 3. Tässä on taas yksi esimerkki siitä, miksi tutusta ympäristöstä kannattaa joskus lähteä pois. Kun sitten katsoo tuttua ympäristöä uudestaan vähän kauempaa, käy parhaimmillaan juuri näin: saa kokonaan uuden näkökulman koko paikkaan! Hyvä teksti siitä, miten ihmisen kasvaa ja kehittyy koko ajan 😉

  1. Sitäpä juuri. Saa nähdä, ehkä mustakin tulee vielä joku päivä se ihminen ketä hamstraa itelleen mökin, järvitontin sekä siirtolapuutarhan Suomesta? 😀

   1. Sitä ei tosiaan tiiä, mitä kaikkea alkaa kaivata tulevaisuudessa 😀 Monesti luulee tuntevansa itsensä läpikotaisin ja sit jossain vaiheessa huomaa olleensa väärässä tai jonkin asian muuttuneen täysin.

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.