*Postaus sisältää tuotelahjoja*
Viimeisimmässä kaaos-postauksesssa saattoi saada vahvasti vaikutelman, että tyylini/tyylimme matkustaa on samaa tasoa kuin Britti-turisteilla Mallorcalla taikka Suomi-turisteilla ruotsin laivalla konsanaan. Öykkäröimme, örvellämme, tuhoamme ympäristöämme, häiritsemme naapureitamme, vastustamme meille annettuja sääntöjä ja olemme epäkunnioittavia ja ennen kaikkea hyvin epäsivistyneitä. Suorastaan luokattomia.
Vaikka edellä mainitut kohdat pitävätkin osittain jopa paikkansa, toisinaan jopa peilikuvaa katsoessaan pelottavankin paljon, ei matkamme ollut missään nimessä pelkkää syöksykierrettä. Olimme samalla tavalla lomatunnelmissa kuin muutkin ikätoverimme ystävineen ulkomailla kesälomalla. Tosin ikätovereihimme verrattuna kohteemme oli ehkä astetta epätavallisempi.
Yksi syy miksi lomamme oli osittain jopa kaaottisuuteen taipuvaa, löytyi yksinkertaisesta osittaisesta tekemisen puutteesta sekä oman vapaan liikkuvuuden rajallisuudesta. Aikansa kun elää suljettujen porttien sisällä, aseistettujen vartioiden ympäröimänä, autonkuljettajan kyydissä noudattaen tarkempaakin tarkempia turvallisuusrajoituksia ilman täyttä vapautta, ennen kaikkea ilman vapaata liikkuvuutta alkaa turhauttamaan ja silloin tapahtuu. Näin ollen päätimmekin lievästi välillä kapinoida ja kapinoimisen kautta saimmekin parhaimmat kokemukset irti.
Me emme siis ole saaneet kuninkaallista statusta, emmekä ole kantaneet veritimantteja ihon alla vaan olimme ihan vaan tuiki tavallisessa Mombasassa, missä aseet, vaarat sekä suljetut portit ovat jokapäiväistä elämää. Vaikka tiesin, että Mombasassa ei pyssyjä pelätä ja porttien korkeus hipoo taivasrajaa tuli se siltikin yllätyksenä. Alussa mä nautin suuresti siitä, että pääsin viimein uppoutumaan puitteiden puolesta kuninkaalliseen fantasiaelämääni. Jossain kohtaa se alkoi jo vähän turhauttamaan ja kun liikaa rajoitetaan niin ajallakin on uhka alkaa käymään pitkäksi. Noh, parin viikon Mombasan loman jälkeen mä ymmärrän erittäin hyvin muutamien katastrofaalisten kohublondien käytöstä.
Kaikessa kaoottisuudessaan Mombasa oli silti mieletön kohde ja ehdottomasti kokemisen arvoinen sellainen. Etenkin kauneutensa puolesta. Lomamme oli vähintäänkin sanottuna unohtumaton. Mombasa on suorastaan elokuvallinen kohde missä menneen ajan hohto ja glamour sekä nykypäivän inflaatio kohtaavat. Ihan pelkästään jo Mombasan sijainti vain muutaman sadan kilometrin päässä maailman vaarallisimmasta maasta – Somaliasta antoi oman mausteensa unelmalomailulle. Ihmisten vilpitön ystävällisyys sekä jatkuva vaara ja uhka olivat Mombasassa törmäyskurssilla yhtenään. Kohde minne harva Skandinaavi jostain ihmeen syystä enää nykypäivänä uskaltaa matkustaa on jännittävä valinta näin kesälomakohteeksi, mutta tavanomaisuus ei ole koskaan ollutkaan juttuni. Eksoottisuus ja erilaisuus on enemmän omaani.
Koin saavani Mombasasta näin nuoren matkalaisen näkökulmasta hyvinkin realistisen kuvan, siksi päätinkin luoda pienen yhteenvedon tästä eksoottisen unohdetusta Intian valtameren takavuosien luksuslomakohteesta, minkä olisi jo aika päästä nousemaan takaisin jaloilleen!
PAKKAA
Aurinkorasvaa, aurinkorasvaa, aurinkorasvaa. Ykkösenä tulee aurinkorasva ja kakkosena aftersun. Suoraan päiväntasajalla porottavalta auringolta ei voimaa taikka säteitä puutu ja se jos joku näyttää voimansa skandinaavisella iholla. Auringossa oleminen on muutenkin Mombasassa tekeminen numero ykkönen joten auringossa olemisen mukavuuteen tulee panostaa.
Lumenen tuotteet eivät tuottaneet tälläkään kertaa pettymystä!
Vaatepolitiikasta sen verta, että keveys sekä helppous ovat valttia. Porottavan kuumuuden johdosta mukavampi on parempi ja etenkin t-paitojen määrän kannattaa kertoa lomalla vietettävien päivien mukaan. Hien määrä oli niin syövyttävää, että yksikään t-paita ei päivää pidempään kestänyt ja asiaa ei helpottanut yhtään se, että pesuvaihtoehtoja ei juurikaan ollut.
Parhaat mahdolliset lomakengät olivat puolestaan kiistatta jo aiemmin kehumieni OTZshoesien lempparimallini – Espardillet. Sen lisäks, että mahtuu pieneen tilaan ja näyttää aina hyvälle, toimii ne myös yllättävissä tilanteissa kuten vedessä, hiekalla, viidakossa sekä baarissa.
MAJOITU
Panosta majoitukseen taloudellisesti huolella. Vältä halvimpia vaihtoehtoja etenkin mikäli niistä ei ole arvosteluita. Airbnb toimii Mombasassa täydellisesti, mitä tulee yksityisiin majoitusvaihtoehtoihin. Rantaviiva puolestaan kuhisee toinen toistaan hulppeampia luksuslomaresorteja.
Me kokeilimme itse Mombasassa kolmea kokonaista erilaista majoitusratkaisua ja sen perusteella suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sekä oman villan vuokraamista sekä juurikin lomahotellissa yöpymistä.
Mombasa on pääsääntöisesti hotellilomakohde ja mikäli haluaa, että kaikki toimii helposti on hotelli siihen paras vaihtoehto. Päätimme kokeilla vaihteluksi all-inclusive lomailua lomamme viimeisinä päivinä Bamburi Beachin rantaviivalla Kenya Bay-hotellissa. Huoneen hintaan kuului kaikki päivittäiset ateriat eikä altaalla tarvinnut allastuoleista tapella sillä koko turismi loisti Mombasassa kesäkuussa täydellisellä poissaolollaan. Hotellissa taisi olla lisäksemme muita hotellivieraita yhteensä n. kuuden seurueen verran.
VÄLIKOMMENTTI: Etelän-lomieni katastrofaaliset kauneushoidot ovat muuten matkoillani enemmän sääntö kuin poikkeus. Myös tälläkin kertaa. Pahaa aavistamattomana menin hotellimme parturiin. Saksilla sohaistu uusi tukkalaitteeni tosin vaati sen, että piti ajaa itse hotellihuoneessa koko keesi pois. Siinä “lomasiilini” synnyintarina.
Rantaviivalla vaikuttavien hotellien sijainnit olivat kultaa. Altaalta avautui suora näkyvyys Intian aavalle valtamerelle. Kookospalmuissa hyppivät apinat ja puutarhurit tiputtelivat tuoreita kookoksia puista turisteille. Aurinko porotti koko päivän ja rusketuksesta EI ollut loppulomasta pulaa. Jos Mombasassa ei rentoudu niin ei missään.
Mikäli kaipaat lomaltasi jatkuvaa toimintaa, kulttuuria sekä aktiviteettejä kannattaa hyödyntää tässä tapauksessa muuta Keniaa. Mombasa on nimenomaan suunnattu hotellikeskeiseen kellottomaan kellistelyyn auringossa.
RUOKA
Olimme ensimmäisen reilun viikon aikana tulleet siihen tulokseen, että paikallinen ruoka EI ole meitä varten. Ennen muinoin söin matkoillani vaikka väkisin paikallista ruokaa sillä yritin olla niin inessä scenessä paikallisessa kulttuurissa mukana. Suurena kulinaristina kokeilen tietenkin aina paikallista keittiötä, mutta jos se ei iske niin sitten se ei iske ja mä en sitä väkisin syö. Jos mieleni tekee omalla lomallani hampurilaista ja pizzaa niin mähän syön omalla lomallani hampurilaista ja pizzaa.
Monesti paikallista ruokaa oli vaikeasti tarjolla ja silloin kun sitä oli niin se ei monestikaan päässyt oikeuksiinsa. Etenkään vuohta en suosittele tilaamaan monissakaan olosuhteissa. Uppopaistettu kana puolestaan oli semi varma vaihtoehto aina. Poikkeuksena Kenya Bay hotellin buffet missä ruuassa oltiin haettu vaikutteita Kenian lisäksi ympäri maailmaa ja tässä tapauskessa sapuska oli mielettömän hyvää. Hyvä nyrkkisääntö on, että halvalla ei saa hyvää. Keniassa ruokaan pitää panostaa!
Etenkin Airbnb:n kautta vuokrattavissa villoissa on mahdollisuus tilata n. 10 euron päiväpalkalla kokki kokkaamaan mukavuudenhaluisille turisteille. Ruoka on Keniassa kaupoissakin kallista, mutta mikäli yövyt samassa kohteessa yli viikon on kokin tilaaminen sekä kukkaron, laadun, että makupolitiikan kannalta kannattavin vaihtoehto.
VIETÄ ILTAA
Parasta vaihtelua altaalla makoilun ja hotellien stabiilien rantaravintoloiden rinnalle oli ilta-aikaan karata paikallisten hökkelibaareihin hengailemaan. Paikallisten hökkelibaareissa tunnelma oli autenttisimmillaan. Paikallisten baareissa bisseindeksi oli aina kohdillaan ja ihmiset ystävällisimmillään. Meininki oli kaikessa rauhallisuudessaan ja letkeydessään juuri sitä, mitä Mombasalaiselta paikallisten baarilta voi vaan odottaa. Khati maiskui ja jointti kiersi. Kukaan ei ollut kenellekään uhka ja ihmiset toivottivat läheisenkin turistihotellin porttien sisäpuolelta tulleet turistit enemmän kuin tervetulleeksi.
Löysimme bamburi-beachilta ”Pirates”-nimisen oman suosikkikuppilamme paikallisten suosimalta rannalta. Piratesin terassilla parasta viihdykettä oli paikallisen Tusker-oluen kittaaminen sekä paikallisten kurvi-jumalien ja jumalattarien tuijottaminen. Piratesin terassilla meininki oli kiteytettynä Afrikkalaista. Naurua, ilmeitä, kurveja, lihaksia, bootya sekä ylenpalttisen iloisen vapautunutta meininkiä. Ainoina valkoisina ihmisinä paikallisten rannalla oli ehdottomasti kokemuksena verratonta.
LIIKU
Emme myöskään jaksaneet pitemmän päälle käyttää meille suositeltujen taksien taikka autonkuljettajien palveluita. Hotellin porttien sisällä elämä oli tarpeeksi seesteistä ja sitä me ei kaivattu enää ulos poistuttessa. Halvin ja hauskin tapa matkustaa löytyi tuk-tukien lisäksi paikallisten busseista – matatuista.
Matatut ovat Toyota Hiace pakuihin tehtyjä bussiviritelmiä. Matatut ollaan koristeltu juhlavasti eri brändien kuoseja hyväksikäyttäen. Bassot paukkui täysillä ja valkoiset turistit olivat kyytiin myöskin enemmän kuin tervetulleita. Ai pelottavaa? Helsingissä pelottaa metrossa enemmän.
AKTIVITEETIT
Aktiviteetit ovat itsessään Mombasan kaupungin läheisyydessä vähäisiä. Safarit ovat ykkösiä, mutta kun ne ollaan kuitattu niin kysymys ”what’s next?” tulee väkisinkin esiin. Itse Mombasan kaupunkiin on esim. Bamburi beachilta tuk tukilla taikka matatulla ruuhkasta riippuen n. puolen tunnin matka. Mombasan kaupungissa suurin nähtävyys on itse kaupunki koko kaoottisuudessaan sekä kulttuurien, uskontojen ja rotujen kirjossaan.
Mombasan kaupungin ytimessä fiilis ei ollut enää ihan niin lämpimän tervetulevaa kuin rannalla mutta ehdottomasti kokemisen arvoista. Mombasan kaupungissa päänähtävyyksiä ovat historiallinen sotilaallinen linnoitus sekä vanhakaupunki. Muuten pelkkä harhailu pitkin katuja ja kujia on parasta puuhaa. Polttavassa helteessä ja saasteissa liikkuminen on meriveden raikkauteen tottuneille raskasta, mutta esim. paikallisten markkinahallit eivät jätä koskaan kylmäksi. Etenkään kalaisien tuoksujensa puolesta.
Muita suosittuja aktiviteettejä on mm. snorklaaminen Marine parkissa (mikä tosin meillä päättyi vähintäänkin huono-onnisesti), laitesukeltaminen, kaikenlainen vesiurheilu sekä eläintarha minkä funktiota en Kenian kaltaisessa maassa vaan voi ymmärtää. Mombasa on siltikin kohde missä ei vaan ole pakko aktivisoitua, täällä ei ole kiire minnekkään, ei turisteilla ja vielä vähemmän paikallisilla.
“Pole pole” eli hitaasti hitaasti, tämä lentävä lause kertoo kaiken Mombasan kulttuurista. Älä siis koe huonoa omatuntoa jos et tee Mombasassa oikeastaan yhtään mitään. Tänne tulleen nollaamaan!
PS. Instagramissa pääset myös seuraamaan arkipäiväistä elämää reaaliajassa. Sieltä meitsin löytää niinkin yllättävällä nimimerkillä kuin @otto.lilja.
PPS. Kiitos: www.otzshoes.fi & www.lumene.com
– OTTO –
Share this story