New York on maailmankaupunki jossa vierailusta olin haaveillut noin koko elämäni. Jouluna haave kävi puolivahingossa toteen tajutessamme, että Miamistahan lentää itärannikon pohjoispuolelle hyvinkin edullisesti. Kerran ollessa ensimmäinen, halusimme varmistaa, että saamme kaupungista irti  kaiken ja pikkasen vielä enemmän. Halusimme myös saada vastauksen kysymykseen, että löytyisikö New Yorkista asuinpaikka-potentiaalia Lontoon jälkeen. Vastausta kysymykseen spekuloin blogissa vuoden alussa. 

ENSIVAIKUTELMA

Se hetki kun lentokone lähestyy horisontissa kohoavaa Manhattania ja pilvenpiirtäjät suurenevat silmissä. Jo pelkästään Frontier-halpalentoyhtiön sähäkät lentoemännät tekivät rehellisen venyvällä amerikanaenglannilla kohteeseen saapumisesta suorastaan spektaakelimaisen elämyksen. Tilanne ei olisi voinut olla myöskään enemmän ‘deja vu’ saapuessa La Guardian punatiiliselle lentokentälle Queensiin – paukkupakkasella. Tilanne ja maisemat olivat niin TV:stä tuttuja.

Syy miksi suosin lentokenttäkuljetuksissa julkisten sijasta Uberia tai Taksia on helppouden lisäksi myös se, että rakastan sitä ensitunnetta kun saapuu uuteen kohteeseen ensimmäistä kertaa. Kaikki uus näyttäytyy vähän kuin happolasien läpi katsottuna. Meillä on myös lähes poikkeuksetta aina Lexin kanssa jotain kinaa tai kärhämää etenkin aamulentojen jälkeen, mutta näissä tilanteissa kun kummatkin saa näköön jotain uutta ja ihmeellistä, loppuu lennonjälkeiset parisuhdekänkkäränkät ketterään.

Meillä oli hotelli (Paramount) bookattuna aivan Time Squaren kulmilta, Midtown Westin ja Hell’s Kitchenin laitamilta. Paikallisten mukaan sijainti on varmasti ihan liian turisti, mutta näin ensikertalaisille ei olis lokaatio voinut mennä paremmin nappiin. Yllätyksiä oli myös matkassa mukana – nimittäin sää. En valehtele yhtään sanoessani, että sää New Yorkissa oli suorastaan saatanallisen kylmä. Tottakai tsekkasimme säätiedotukset etukäteen ja olin saanut vihiä, että talvi New Yorkissa voi jopa suomalaista yllättää. Se Atlantin hapattama Siperia-sää oli lopulta jotain mihin oli lontoolaistuneen sääpukeutumis-floppaajan lähes mahdotonta varautua. Joulupäivä meni aika kylmissä meiningeissä sillä kaikki kaupat olivat kiinni. Heti kun markkinat pelittivät taas normaalisti, säntäsin ensimmäisenä toppatakkiostoksille. Olen elänyt elämästäni 19 vuotta Suomessa joten tiedän jotenkin mitä kylmyys on. Vastaavaa pistävää kirpeyttä en ole silti kokenut ehkä koskaan. 

Taksin takapenkillä koettuna ensimmäiset hetket Manhattanilla olivat sykähdyttävä. Time Squaren mainostaulut, keltaiset taksit, miljoonapäinen ihmismassa, taivasrajaa hipovat pilvenpiirtäjät ja ne kuuluisat paloportaat asuntojen julkisivuissa. Saatuamme bägit hotellihuoneeseen, lähdimme välittömästi koluamaan Manhattania läpi kaupunginosa kaupunginosalta.  Itse en viihdy museoissa (tosin paheellisiin alakulttuureihin, seksiin, sotaan ja kuolemaan liittyvät museot ovat niitä poikkeuksia…), joten juuri nuo kiehtovat, uniikit ja monipuoliset kaupunginosat ovat itselle niitä suurimpia nähtävyyksiä kaupungissa kuin kaupungissa, ravitsemusliikkeiden lisäksi. Paras suositus on siis ostaa Subway-kortti taskuun ja lähteä seikkailemaan. Mistäs kannattaa New Yorkin koluaminen aloittaa?

MIDTOWN WEST & HELL’S KITCHEN

Kuten jo mainitsin, meillä oli hotla aivan Midtown Westin & Hell’s Kitchenin hoodeilla, noin 50 metrin päästä Time Squarelta. Todella keskeinen lokaatio Manhattanilla ja mikäli sää ei olis ollut niin kirpeällä tuulella, olis näillä vilkkailla kaduilla voinut dallailla päättömiin. Kaduilta löytyy loputtomasti pieniä rafloja, aamiaispaikkoja, urbaania katujen vilinää, kivoja kattoterdejä, cocktailbaareja ja mielikuvissa juuri Manhattanin näköistä Manhattan-meininkiä. Täällä myös todistettiin, että New York ei todellakaan nuku koskaan. Jopa joulupäivänä oli nimittäin mahdollista päästä syömään pitkän kaavan Dim Sum-dinneri keskiyön jälkeen.

HARLEM

En ole varmastikaan ainoa, jonka mielikuvissa Harlem on esiintyynyt 90-luvun alun MTV:nä. Sitä mä myös jotenkin odotin. Sanotaan silti näin, että kun on asunut 1,5 vuotta Hackneyssa ja sitä ennen vuoden Camdenissa, pitää paikan olla todella raju, että tuntisi olonsa millään tavalla epämukavaksi. Helsingin Rautatieasema iltaisin on itseasiassa yks niitä harvoja paikkoja maailmassa. 😀 Omissa silmissäni se kovamaineinen Harlem näytti nykyisin hyvinkin helposti lähestyttävältä. Harlem onkin vähän kuin Lontoon Brixton – Etninen, vauhdikas ja trendikäs. Kirkkoja, Nikea, Addua sekä James Brown:n tyylistä inspiroituneita vaatekauppoja. Harlem on tunnettu myös hämyisistä Jazz-baareista, joita kannattaakin pitää silmällä, sekä tietenkin punatiilisestä arkkitehtuurista. New Yorkissa asuva ystäväni kertoi, että pääosin Harlemissa on rauhallista ja turvallista, mutta toisinaan pitää silti vielä tsekata eteensä, jottei eksyisi väärälle kadulle. Pitääkö paikkaansa?

KOREATOWN

Korealainen BBQ kuuluu ehdottomasti omiin gastronomisiin suosikkielämyksiin, joten sitä oli pakko tulla myös tänne kokeilemaan. Koreatown on kuin hyppy Seoulin kaduille. Värikkäitä valoja, K-poppia, futuristista meininkiä sekä lukuisia korealaisia ravintoloita sekä paljon jengiä. Mikäli olet fancynä korealaiseen BBQ:n niin siitä kannattaa varautua pulittamaan täällä jokunen dollari – it’s still very worth it!

WEST VILLAGE

Carrie Bradshawn hoodit. Tultiin tänne vain ja ainoastaan Carrien portaiden perässä. Pettymykseksi 64 Perry Streetillä oltiin ilmeisesti kyllästytty Sinkkuelämää-pyhiinvaeltajiin ja sen sijaan, että oltaisiin onnistuttu nappaamaan korneja kuvia Carrien kuuluisilta portailta – piti tyytyä kuvailemaan ketjua. Shit. No mutta alueena West Village on aivan hurmaava ja katuja pitkin haahuillessa ei jäänyt mitään epäselvyyttä siitä, että miksi Carrie ja Standford viihtyivät juuri täällä.

CHINATOWN, SOHO & LITTLE ITALY

Kaikki kompaktisti vierekkäin, taktisen kävelymatkan päässä toisistaan. Suurissa kaupungeissa viehättävintä on se, miten eri kulttuurit ovat onnistuneet adaptoitumaan kaupunkikuvaan omien kaupunginosiensa kautta. Chinatown oli Sydnyessä lemppari kaupunginosani, sitä se on tällä hetkellä Lontoossa ja tänne tiemme vei myösNew Yorkissa. Siinä missä etenkin Manhattanilla on muuten aika tyyristä, löytää kirjaimellisesti syötävän hyvät hinnat tiensä Chinatowniin. Little Italyn hintavammat Pizzat sen sijaan ovat matkaoppaissa herättäneet keskustelua. Pelkästään jo tunnelman puolesta voin silti itse suositella edes yhtä lounasta. Miinuspakkasilla ulkoilun jälkeen paikallisen panimon stobe sekä mehevä pannupizza maistui nimittäin erittäin herkulliselta yhdistelmältä. Onhan pala Italiaa New Yorkissa myös visuaalisesti viehettävä kokemus.  

New Yorkin SoHo on käsite ja täällä vierailu on must, etenkin jos digaat fashionia. Mulle SoHo merkitsee Lontoon kokemuksella syntisyyttä ja sitä touchia olisin skidisti kaivannut täältä enemmän. Ehkä en vaan löytänyt oikealle kadulle? Kesällä uskon SoHon esiintyvän vielä vilkkaamassa valossa. Lukuisissa ravintoloissa ja baareissa riittää silti SoHo:ssa koettavaa!

BROOKLYN BRIDGE

Joka kaupungissa on ne tietyt jutut mitä ei vaan voi jättää näkemättä ja kokematta. New Yorkissa se on Brooklyn Bridge, ihan jo ilmiömäisten maisemien puolesta. Brooklyn Bridge kuuluu niihin nähtävyyksiin, jotka näyttävät livenä vielä tuplasti näyttävämmältä, sekä niihin jotka aiheuttavat täydellä varmuudella jopa kokeneemmalle matkailijalle perhosia mahanpohjaan. Paras tapa aloittaa sillan valloitus on ottaa Subway Brooklyniin ja vetää eka pienet rallit Dumbossa. Dumbosta avautuvat maisemat sekä trendikkäät kuppilat ovat jo itsessään nähtävyys ja kokemus!  

VAPAUDEN PATSAS ILMAN JONOTTAMISTA – ILMAISEKSI

Kikkakolmonen on tähänkin pulmaan keksitty. USA:n Eiffel-torni, Vapauden Patsas lukeutuu nimittäin niihin nähtävyyksiin jotka lähes jokaisen on nähtävä edes vilaukselta. Me päätimme yrittää erilaista lähestymistapaa nähdessämme vapaudenpatsaalle lähtevän lautan edessä olevan jonon, jonka pituus näytti siltä, että oltaisiin jonottamassa pääsylippua maailmanlopunaluekselle. Jonotus ei siis todellakaan ole pelkästään suomalaisten keskuudessa esiintyvä fiksaatio.  

Jonotus on silti turhaa. Mikäli ei ole välttämätömtä nähdä Vapauden Patsasta ihan vieri vierestä, on paljon mallikkaampi ja mielenterveyden kannalta suositeltavampi kikka ottaa ilmainen lautta Staten Islandille ja kokea patsas lautalta käsin. Välimatkaa on skidisati enemmän, mutta pointti tulee selville. Sitä paitsi Staten Islandilta löytyi Pubi jossa olut maksoi 3$. Pääsimme tässä Pubissa myös todistamaan periamerikkalaista, arviolta pariskunnan kummankin osapuolen noin neljännen tai viidennen avioliiton solmimista.

CENTRAL PARK

Kävelylenkki talvella Central Parkissa ja pretzelin mutustelu. Onko mitään enemmän Yksi Kotona-henkisempää? Näkymä Central Parkista kohti Manhattanin siluettia on muutenkin WAU. Vielä kun plussaa maisemaan kuuluisan luistelukentän, voit olla varma, että olet ajautunut keskelle elokuvan kuvauksia. Nyt haaveilen vaan siitä, että ens kerralla (toivottavasti kesäaikaan) saan Central Parkissa rullaluistimet jalkaan ja pääsen kiitämään pitkin puistoa kuin mikäkin Mr. Millenium konsanaan.

SHOPPAILUA SHOPPAILUA – KÄY AINAKIN KERRAN VETÄMÄSSÄ KIERROS 5TH AVENUELLA

Jos West Village tuo mieleen Carrien, on 5th Avenue niin Charlotte York. New York on täydellinen kohde shoppailuun, sillä vaatteet tuntuivat olevan täällä tuntuvasti edukkaampia, sen lisäksi täältä löysi ihan mielettömiä alennuksia. Etenkin amerikkalaisia brändejä kuten Tommy Hilfigeria sai ostettua Macy’s tavaratalon alennusmyynneistä todelliseen sopuhintaan. Manhattanin Kadut tulvivat tavarataloista, lippulaivaliikkeistä sekä putiikeista – valikoimaa todellakin riittää!

LUKSUSTA UPPER EAST SIDELLA

Upper East Side on yksi Yhdysvaltojen vauraimmista asuinalueista, aivan Central Parkin hollilla. Jos haluat tietää, että miltä isot dollarit tuoksuvat, suuntaa tänne. Upper East Sidella vastaantulijoita tarkastellessa tuli selväksi, että myöskään turkistarhaus ei näyttänyt olevan täällä tabu. Upper East Sidelta löytyy iso liuta maailmankuuluja museoita sekä alueella on myös kuvattu lukuisia suosittuja TV-sarjoja. Esim. Gossip Girlin ja New Yorkin täydellisten naisten tapahtumat sijoittuvat vahvasti tänne.

WTC-MONUMENTTI

Paikka joka vetää hiljaiseksi. Koko tragedian käsittämättömyys nousi vielä potenssiin sata nähdessäni silmästä silmään sen kohdan jonne kaksoistornit romahtivat keskelle kiireisintä Manhattania. Kelasin vaan, että miltä romahdus on voinut näyttää, ja miten koko tapahtumasarja on voinut tähän kaupunkiin ja ympäristöön vaikuttaa? Tähän ei voi paljoa lisätä.

TIME SQUARE

Ensimmäisellä kerralla Time Square räjäytti tajunnan – vielä toisella ja kolmannellakin. Vastaavaa valo-, sekä mainosmerta kun ei ole toista. Neljännellä kerralla Time Squarella aloin jo huomaamaan itsessäni hälyttäviä piirteitä, että olen kääntymässä uhkaavasti pohjoiskorealaisen länsipropagandan puolelle. Vaikka olenkin hyvin kulutus- ja nautiskelumyönteinen maailmankansalainen, tuntui pidemmällä pohdiskelulla Time Square jotenkin härskiltä. 😀 Olenko hippiytymässä?

TOP OF THE ROCK

Rockefeller Centerin katto on se the paikka saada Empire State Building taltioitua valokuviin. Suuri osa Instagramissa näkyvistä Skyline-kuvista on otettu täältä – ja siihen on syynsä. Kaupunki kuin kaupunki avautuu yleensä yläilmoista, ja siksi tänne kipuaminen on suositeltavaa. Nä on taas näitä paikkoja jossa turre vedetään sanattomaksi. Muista bookata liput etukäteen täältä!

Erikoisia huomioita New Yorkissa

 • Lasku tuli pyytämättä pöytään heti kun viiminen pala oli syöty. Thanks!
 • Nuorten kodittomien näkyvä määrä. 
 • Manhattanin valtava koko – paljon isompi mitä kartalla näyttää.
 • Bronx ja Queens olivat ihan kuin hyppy lontoolaiseen kaupunginosaan. 
 • Amerikkalaisuus ja amerikkalaisen aksentin vahva läsnäolo kaupunkikuvassa. 
 • Ruoka oli poikkeuksetta mumskis <3
 • Meidän aksenttia ei ymmärretty. Esim. kerran taksikuskilla meni ikuisuus ymmärtää että ollaan menossa Broadwaylle. “ooh, BROOOODwaay you mean!”…Kyllä. Samoin flat whiten tilaaminen tuotti toisinaan hankaluuksia. 
 • Ystävälliset ihmiset overall.
 • Cocktailit on se juttu. Gin & Toniciin en tosin tainnut törmätä yhdelläkään listalla?
 • Subway on ihanan accessible ja hiljanen. Mä en voi uskoa, että se on yks maailman liikennöidyimmistä??
 • Helppous. New York oli tosi helppo kaupunki. Manhattanilta pääs kätevästi liikkumaan myös muualle. Bronxissa ja Queensissa oli mm. pakko käydä.
 • Se tuli selväksi, että talvella en tule tänne enää toiste!

Jo pelkästään kävely Manhattanin kaduilla on itsessään elämys. Kuten kaikissa kaupunkikohteissa on myös New Yorkissa ruoka, juoma ja vastaantulijoiden analysointi antoisimpia anteja. New Yorkissa on edustettuna lähestulkoon kaikki maailman keittiöt ja valinnanvara on loputonta. Siksi kannattaa tarjonta hyödyntää täysillä. Tekemistä riittää kaikille ja vaikka et suurkaupungeista muuten pitäisikään, on NYC kaikessa ikonisuudessaan poikkeus. Kohde joka sopii laajalla skaalalla lähes jokaiselle. Yksi asia, joka tulee silti muistaa on, että New York on kallis kohde. Persaukisena ei siis kannatta tänne lähteä!

-Otto-

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. New york on kyllä niin ihana! <3 Mäkin olin siellä vuosi sitten ja monissa samoissa paikoissa tuli käytyä 🙂 Tuo kaupunki on niin monipuolinen ja siellä on liikaa kaikkea mielenkiintoista nähtävää. Talvi ei ehkä ollut parasta aikaa, mutta mua se ei sillee haitannut. Pääsin ainakin luistelemaan Central Parkissa 😀 Ensi kerralla kun menen New Yorkkiin niin kyllä keväällä tai kesällä 🙂

  1. Meiltä jäi luistelu kokematta (Alex ei oo koskaan luistellut, ja mä tuskin oon tarpeeks hyvä opettamaan :D), mutta olis ollut maagista! New York Love <3

 2. Me oltiin viimeksi pari vuotta sitten maaliskuussa ja voi härregyyd, että oli kylmä! Tuuli, räntää tuli vaakaan ja se hyinen ilma imeytyi luihin kaamealla tavalla. Oli pakko ostaa uudet takit (voi harmi), että kykeni hiippailemaan pitkin kaupunkia. Joka on kyllä ihana. Välttäkää myös heinä-elokuuta, pilvenpiirtäjien keskelle syntyy ihan helvetillinen pätsi. Suojatiet sulavat asfalttiin ja kuuma tuuli polttaa pohkeet. Koettiin tämä toinen ääripää häämatkallamme. Suuntasimme kylläkin autoillen sit itäistä rannikkoa pohjoiseen päin, koko honeymoon ei mennyt paistuessa 🙂

  1. Tell me about it. Sä siis ymmärrät. :DD Toi heinä-elokuu kuulostaa kanssa aika rajulta. Omg. NYC taitaa olla äärimmäisten sääolojen kohtaamispaikka! XD

 3. Ihana postaus ja upeat kuvat! Itsekin kerran NYCissä käynyt ja on niin mahtava paikka. Tällä hetkellä Las Vegasissa mutta kaipailen New Yorkiin… 😍

  1. Kiitos <3 Nauti Vegasista, joku pikku pokerikierros ja Britneyn keikka tekis tällä hetkellä todella terää. 😀

 4. Tosta aksentista. En tiiä vaikuttaako lontoossa asuminen, mutta muutenkin sanotaan että miehillä laajempi sanavarasto mut huonompi ääntämys 🙂 10w sitten nycissä yritettiin päästä Bronx Zoo:hon. Isäni yritti kysyä neuvoa ja mainitsi varmaan 3 kertaa, mutta nainen ei ymmärtänyt. Vasta kun siskoni tuli väliin, nainen ymmärsi mihin ollaan matkalla 😀

  1. Jos ei huonompi niin sanotaan, että ehkä voimakkaampi ja persoonallisempi. 😀 Hassua, olis joskus ihan super hauskaa ja mielenkiintoista päästä Englantia äidinkielenä puhuvan päähän!

 5. <3 No, nyt haaveilen New Yorkista vielä enemmän, jos mahdollista ;D Siellä oli muuten just tohon aikaan ja tammikuun alkupuolella poikkeuksellisen kovia pakkasia, asia pääsi ihan uutisiin asti. Et ei ihme jos tunne oli sen mukainen… WTC:n iskuista muistan yhä uutispätkiä, joissa tornit romahtaa. Pysäyttää joka kerta kun aihe tulee jossain vastaan.

  1. Paikallisia uutislähetyksiä oli kanssa aika huvittavaa seurata. 😀 Kirjaimellisesti jäätävää!

   Nyt kun kattoo videoita vielä tuolla käyneenä vähän uudella perspektiivillä, näyttää iskut vielä entistäkin absurdimmalta…huh huh!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.