Miami on tunteita ja mielikuvia herättävä kaupunki, joka vuodesta toiseen jaksaa jengiä viehättää. Miami on tuttu lukuisista elokuvista, tv-ohjelmista sekä tietenkin monenkirjavista uutisotsikoista aina hurrikaaneista julkkisten rantalomakuviin. Miami on aika pitkälti just niin miten Will Smith laulaa. Biisin melodia kuvastaa täydellisesti sitä tunnelmaa, joka Miamissa vallitsee. Kuunnelkaa alta ja eläytykää. 

Kaikki tuntevat Miamin ja lähes jokaisella on varmasti edes jonkinlainen mielikuva Yhdysvaltojen aurinkoisimman osavaltion kuuman kosteasta pääkaupungista – Jenkkien portista latinalaiseen Amerikkaan. Miten Miamissa kannattaa loma viettää? Tai paremminkin – miten me sen siellä vietimme? Alla yhteenveto meikäläisten matkasta. Jos koet samaistuvasti edes vähän mun intresseihin niin voihan alta myös ottaa vaikutusta omaansa.

Vuokraa jo lentokentältä auto – mielellään näyttävä avoauto. Ilman autoa on hankala kuvitella kokevansa Miamia kokonaisvaltaisesti

Tottakai tiesin, että Jenkit ovat autoyhteiskunta – mutta vasta perillä ymmärsi termin todellisen merkityksen.  Autolla tullaan ja autolla mennään – kaikkialle ja kokoajan. Ihmisiä ei etenkään Miamin Downtownissa näe juurikaan, sen sijaan isoja maastureita ja takalavoja senkin edestä. Jopa baarien parkkipaikat loistivat täyteläisyydellään. Auto käytännössä määrittelee sen, että miten paljon Miamin alueella näet. Ensimmäiset pari päivää rilluttelimme Uberin varassa, kunnes totesimme näkökenttämme varsin suppeaksi. Miami on teknisesti ottaen vain se puoli kaupunkia jolla sijaitsee ne kuuluisat pilvenpiirtäjät. Rantsut ja Ocean Drive puolestaan sijaitsevat letkeän lomaisalla Miami Beachilla joka on erillinen kaupunki. Vaikka kartalla välimatka Miami Downtownin ja Miami Beachin välissä näyttää lyhyeltä, on se totuudessa yllättävän pitkä (n. 15 minuuttia Uberilla). Uber toimii Miamissa hyvin ja edullisesti, mutta oma auto tuo täällä sitä oikeaa vapautta, mikä sopii juuri Jenkkeihin. Vaikka et autoilijatyyppiä muuten olisikaan, muuttuu minäsi varmasti täällä rattikeskeisemmäksi.

Kun kerta Floridan lämpöön on lennetty, tuntuu pihistely automallin suhteen samalta kun söisi paahtoleivän ilman voita. Sanotaan näin, että umpimallisen Kian kyydissä kokemus olisi voinut tuntua huomattavasti tukalammalta. Koska halusimme päästä amerikkalaisuuden ytimeen, päädyimme kliseilemään punaisen avomallisen Chevrolet Camaron kyytiin ja kokemus todellakin kiitti. Ilman avomallia kokemus olisi ollut ehkä 10/100. Avoautossa oli juuri sitä meininkiä, mitä Miamin lämmössä tarvitsimme. Vuokrasimme auton Dollarilta, joka osoittautui hyvinkin mutkattomaksi. Netissä tosin näppäilimme näyttöön Mustangin, mutta noudossa niitä ei ollut enää saatavilla. Camaro ajoi asiansa vaihtoehtoisesti paremmin kuin hyvin. Kahden vuorokauden vuokraukselle hintaa tuli veroineen ja vakuutuksineen 240$ + bensat. Mielestäni aika kutsuva hinta hinta tästä elämyksestä. Summaan tosin kannattaa lisätä myös parkkimaksut.

Siinä missä Suomessa hengaillaan korvapuustien kera kahviloissa, tai Lontoossa pubeissa – toimii Miamissa auto selvästi merkittävänä virallisena kohtaamispaikkana. Autolla ajaminen Floridan suoria teitä pitkin on helppoa kuin heinänteko – niin helppoa, että jopa minä pärjäisin liikenteessä. Automaattivaihteet ja suorat tiet – enpä kelaile enää alkuunkaan, että miksi Jenkeissä ajokortin saa jo 16-vuotiaana.

Vietä kuuma aamupäivää ylellisesti Four Seasons Hotellin uima-altaalla

Nautin rantojen läheisyydestä sekä olemassaolosta. Jos silti rehellisiä ollaan, lätkäisen lomabrunan minttiin mieluummin näyttävällä uima-altaalla. Yksi suuri ongelma länsimaisilla lomarannoilla on mielestäni kaupallisuuden puute. Mulla ei ole mitään tarvetta loikoilla rannalla rauhassa, päinvastoin kuulun siihen kastiin ihmisiä jotka nauttivat siitä, että rantatuolin ympärillä tyrkytetään milloin mitäkin Margaritaa tai ystävyysranneketta. Palvelut tuo sen lomaisan fiiliksen. Siksi varmasti viihdyn yleensä paremmin pooleilla.

Floridan korkeimmassa pilvenpiirtäjässä sijaitsevan Four Seasons Hotellin uima-allas on yksi kaupungin näyttävimmistä. Kyseinen pooli on julkinen myös hotellin ulkopuolisille asiakkaille, arkisin 40$ päivähintaan. Four Seasons Towerin tasanteilla loikoillessa voit kokea elävästi, että miltä se TV:n puhdas Miami-life tuntuu.

Jätä auto päiväksi parkkiin ja lähde litkimään elämäsi vahvimpia Mojitoja Guantanameran tahtiin Pikku Havannaan

Enää en ihmettele myöskään miksi Jenkki elokuvissa/realityssa jengille käy tepposet parin drinkeron jälkeen. Saman hauskan voi kokea myös Miamin Pikku Havannassa jonne suuntasimme viettämään hilpeää iltapäivää lomamme toisena päivänä. Oikean Havannan viime keväänä nähtyä Miamin versio ei ihan ylettynyt samaan kastiin, vaikka yli miljoona kuubalaista Miamissa asuukin. Värikkäiden talojen ja kuubalaisten rytmien saattelemana yleinen tunnelma oli silti mainio tuulahdus kliinisen Downtownin rinnalla, eikä varmasti vähiten sen takia, että en ole varmasti eläessäni onnistunut kahden Mojiton jälkeen tuntea näin paljon virtaa veressä. Ja kyllä, elämässäni olen muutaman Mojiton kyllä varmasti nauttinut. Etsimme tukikohdaksemme söpön kuubalaisen salsa-kuppilan jossa olisi mahdollista heilautella helmoja livemusiikin tahtiin.  Näiden kirjaimellisesti kahden (ehkä kolmen?) cocktailin sekä kuubalaisen Señoritan kanssa dänssättyjen despacitojen jälkeen me löysimmekin itsemme seuraavassa hetkessä bilettämästä South Beachilta. “Party in the city where the heat is on…” näin se menee. 

Sen verran muuten matkasta Miami Beachille muistan, että taksikuski kysyi meiltä “are you guys chinese”.

Me: “Pardon?”

Kuski: “Yeah, your language sounds like Chinese…I’ve never seen Chinese people before tho…”

Ja tähän ei varmasti tarvii lisätä mitään. 😀

Bongaile luksustaloja ja ihastele amerikkalaisen unelman kiiltäviä julkisivuja silmästä silmään Miamissa sekä Fort Lauderdalessa

Onko täällä muita jotka diggaa kauniiden kotien stalkkaamisesta? Mä voin myöntää. Toisinaan harrastan sitä Etuovi.com kun taas toisinaan saatan viettää useammankin tovin ihastellen Truliasta myytävinä olevia koteja Calabasasissa. Seuraan myös Lontoon asuntomarkkinoita aktiivisesti. Parhaita paikkoja kurkkia ja urkkia Miamin rikkaiden ja kuuluisien etupihoille on poiketa kaaran kanssa Downtownin ja Miami Beachin välisille saarilla. Ehkä paras spotti on silti tunnin ajomatkan päässä Miamista sijaitseva floridalaisen aurinkounelman tyyssija – Fort Lauderdale. Fortissa saatat onnistua kurkistamaan myös asukkaiden takapihoille.

Olen aina luullut, että elämä täydellisessä amerikkalaisessa luksuslähiössä olisi jotain, johon elämässä haluaisin tähdätä. Vaikka kämpät olivatkin _mieletöntä_ silmänruokaa – tuli mulla silti skidisti yllättävä vastareaktio. Kelaan vaan, että jos elämä näiden pyynättyjen julkisivujen takana on vähänkään kuin amerikkalaisissa TV-sarjoissa, mitä kokemusteni ja kuulemani perusteella uskon sen vahvasti olevan, on kilpailu varmasti aika super kovaa ja raakaa. Nauttisko siitä sitten? Perheellisenä toki tilanne voisi olla eri, mutta vielä toistaiseksi viihdyn paremmin rosoisen miljoonakaupungin anonyymissä sykkeessä.

Mättää hyvällä omatunnolla – ja kokeile ehkä jotain hauskan amerikkalaista? 

Me päätettiin lähteä Miamiin ihan sillä asenteella, että nyt ei rasvoissa säästellä. Olen muutenkin mätöskään hulluna ja täällä mielitekoja ei vaan voinut vastustella. Kaikki kävi testattua aina perinteisestä dinerista uinuvien rantakuppiloiden uppopaistettuihin hummerileipiin, Burger Kingin jättihamppareihin, Mäkkärin autokaistaan sekä Five Guysiin.

Pistäydyttiin me myös Miamin ulkopuolella Fort Lauderdalen rantakadulla Hootersissa, ihan vaan siitä syystä, että pitihän tämäkin konsepti nyt herranen aika testata. Suomessa ei varmasti vastaava pulju saisi tervetullutta vastaanottoa. Perustuuhan konsepti nimittäin naispuolisten tarjoilijoiden seksikkääseen pukeutumiseen. Oli silti mielenkiintoista huomata, että vaikka Jenkeissä seksin ja alastomuuden suhteen ollaan Suomea häveliäämpiä, ei näyttävä paljas pinta ole ainakaan Floridan osavaltiossa pahe, mikä oli itseasiassa aika virkistävää. Sen sijaan, että härskit vanhat käppänät olisivat kielipitkänä kuolanneet piukissa tamineissa toimineiden tarjoilittarien perään, koostui asiakaskunta hyvinkin värikkäästi aina aasialaisista nuorista pareista perus Pertteihin ja Merjoihin, monesti niin, että Pertti ja Merja istuivat vielä iloisena samassa pöydässä pariskuntana. Ihanan provosoiva konsepti täynnä veikeää pilkettä silmäkulmassa! 

Fort Lauderdale on muuten kaupunki jonne kannattaa satsata aikaa yhtä iltaa enemmän. Me tehtiin virhe ja tultiin vaan illaksi. Ens kerralla pitää varata edes kokonainen yö ja päivä. 

Vietä iltaa Ocean Drivella latinorytmien tahtiin

Se kuuluisin katu Miami Beachilla on tietenkin Miami Vicesta tuttu Ocean Drive, jota koristaa lukuisista eri tv-ohjelmista tutut Art Deco talot. Varsinaisesti jenkkiläisen tunnelman kanssa koko alueella ei ole oikeastaan mitään tekemistä, sen sijaan koko Miami sekä Miami Beach ovat kuin hyppy latinalaiseen Amerikkaan – valtaosa vastaantulijoista on latinoja ja espanjalla pärjää muutenkin melkein paremmin. Ocean Driven kiltteys muuten yllätti. Syntisen sijasta katu näyttäytyi meille aika hullunkurisena – jopa snadisti tackyna.

Katu on ilta-aikaan kallis kuin kultakauppa, mutta vastavuoroisesti rahalle saa myös paljon vastinetta isojen annoskokojen puolesta. Aamupäivisin puolestaan brekuja saa kadun terasseilta huomattavan hyvään hintaan.

Piipahda kokemassa kuumottavan kuhisevia hetkiä Pikku Haitissa auton kanssa – suuntaa silti mieluummin paremmalla ajalla päiväsaikaan

Monikulttuuriset lähiöt sekä eri kansanryhmien muodostamat sulatusuunit ovat kaupungissa kuin kaupungissa yleensä niitä kiehtovimpia ja opettavaisimpia alueita. Haitiin matkustamisen ollessa snadisti kinkkistä tällä hetkellä, voi haitilaista tunnelmaa kokea osittain myös ranskankielisten seinäkirjoitusten ja voodoo-liikkeiden värittämässä Pikku Haitissa. Päiväsaikaan emme Pikku Haitissa käyneet, sen sijaan ajauduimme tänne ilta-aikaan ja vaikka yleensä aika pelottomia olemmekin, tuli täällä vahva fiilis, että ehkä nyt on parempi ihmetellä aluetta auton sisäpuolelta käsin. Pikku Haiti ilta-aikaan antoi kyllä hyvää perspektiiviä muuten aika pyynätylle Miamille. Alue kertoi aika suoraa kieltä siitä, että amerikkalainen unelma ei välttämättä ylety ihan ihan joka kadulle.

Netissä moni puhuu, että Pikku Haitissa ei ole mitään nähtävää. Tämän kokemuksen perusteella I slightly disagree. Ens vierailulla aion kyllä ehdottomasti tulla tutkimaan paikkaa päiväsaikaan paremmalla ajalla.

Ota suunnaksi Key West

Ei reissua Floridan eteläpäähän ilman piipahdusta Key Westissä. Alkuperäinen suunnitelmalle oli viettää Key Westissä joulu, mutta “Christmas in New York” tuntui lopulta maukkaammalta mielikuvalta. Miamista Key Westiin matkaa on noin 3,5 tuntia – tosin menomatkalla aikaa kannata varata aikaan enemmän, sillä toisinaan jopa puuduttavan suora tie vaatii kulkijaa pysähtymään matkan varrella useammankin kerran. Meillä meni menomatkaan senkin puolesta astetta pidempää, sillä syvemmillä näppäimillä jäimme ihmettelemään hurrikaanin jälkiä – Irman ei toivottu vierailu oli nimittäin yllättävän vahvasti läsnä. Hurrikaanien tuhoista kuulemiselta ei voitu välttyä myöskään juteltaessa ihmisten kanssa. Osa oli menettänyt kotinsa, toinen elantonsa. Hurrikaanin tuhojen korjaustyöt ovat vaatineet huomattavan paljon aikaa sekä eforttia paikallisilta. Osa alueista näytti runnellulta. Voi vaan mielessä kuvitella, että mikä tilanne on sadan mailin päässä Kuuban rannikolla, jossa ei olla enää ensimmäisessä maailmassa.

Me vietimme Key Westissä vain päivän – mutta yksi yö olisi voinut olla ihan relevantti sillä 7-9h ajamista yhteen pähään on snadisti puuduttavaa. Key West on stereotyyppinen amerikkalainen lomakohde jossa kaikki näyttää just niin amerikkalaiselta unelmalta mitä vaan voi kuvitella. Näin jo mielessäni miten, nelihenkinen perhe asuu Fort Lauderdalessa. Viikonloppuisin perhe suuntaa puolestaan loma-asunnolle Key Westiin. Kulkuneuvona toimii joko suihkukone tai ystäväperheen kanssa vuokrattu yksityisjetti. Isä ehkä ajaa tätä konetta. Kun pojalla on ikää enemmän, siirtyy vuoro hänelle. Isä tietenkin opettaa. Chardonnay virtaa, isät paistavat BBQ:ta. Aktiviteetteihin kuuluu kalastusta ja pilatesta. Kuulostaa stereotypialta, mutta ihmisiä katsellessa en ihmettelisi yhtään vaikka tämä pitäisi täysin paikkaansa.

Mä en voi olla kertomatta teille mun omaa rehellistä mielipidettä. Heti kättelyssä olin suunnattoman kiitollinen päätöksestä viettää joulu Key Westin sijaan Nykissä. Mesta tuntui kaikessa söpöydessään ihan liian perheelliseltä ja tylsältä meidän makuun. Okei, näin nopean kokemuksen perusteella on vaikea lyödä tuomioita pöytään, mutta tunnen oman makuni aika hyvin sekä luotan intuitioon. Kahden päivän jälkeen olisin saletisti hyppinyt seinille. Kambodzassa on ihanaa viettää aikaa landella pidempäänkin – lännessä sitä samaa hohtoa en ole vielä löytänyt. Jollain alternative-retriitillä mielipiteeni olis kyllä aika varmasti muuttunut.

Hengaile rannalla ja nauti hitaasta elämästä – Miami, Miami Beach ja lähialueet yllättävät letkeydellään. Kaikki on vähän hitaampaa…

Kuvittelin alun perin Miamin sykkivänä, kiireisenä ja pinnallisena bileparatiisina. Ennakko-oletus ei olisi voinut mennä enempään metsään. Toki Miamissa samppissuihkua ja silikonia riittää, mutta ei mitenkään määrittelevän näkyvästi. Sen sijaan koin Miamin seudun kohteena jossa elämän tahti ei suinkaan esittäytynyt turhan ketteränä. Täällä sai ottaa astetta rennommin. Joka puolella asiakaspalvelu oli ensiluokkaisen aurinkoista ja välitöntä sekä ihmiset super hyväntuulisia. Vaikka Miami itsessään kohosi korkealla yläilmoihin, ei täällä edes näkynyt ihmisiä hirveästi. Johtuiko se sitten siitä, että tulimme suoraan Lontoosta vai mistä? Yhteenvetona koimme Miamin aika leikkisänä, hilpeänä ja jopa uneliaana lomakohteena täynnä veikeää latinosärmää. 

-OTTO-

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Mielenkiintoinen postaus! 🙂 Haluaisin kovasti matkustaa Miamiin sekä yleisestikin Floridaan, joten tästä postauksesta sai hyviä vinkkejä! Mä tykkään kans bongailla erilaisia taloja ja rakennuksia 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Miami on näitä maailmankaupunkeja jotka on vaan must koettava. Se paras anti tuosta alueesta löytyy silti suunnatessa Miamin ulkopuolelle!

 2. Ihana aurinkoinen Florida! <3 Oli taas mukavaa lukea siun mielenliikkeitä ja pohdintoja. Osaat kääntää ajatukset joka kerta jonnekin missä ne ei ollu vielä käyneet 😉 Amerikalla on niin monet kasvot että siitä riittäis puheenaiheita loputtomiin. Samastun muuten täysin tohon kotien tarkkailuun! Kattelin Austraiiassa taloja jatkuvasti sillä silmällä, että tollanen ois joskus hieno, tai ehkä sittenkin tuo, tai… ;D

  1. Ihana sinä <3<3 Ja Jenkit. Herättää niin paljon ajatuksia, että menis kyllä ikuisuus kun lähtis kaikkea purkamaan!

   Talojen tarkkailu ja sitä kautta haaveilu on ihan parasta - mitäs muutakaan sitä iltakävelylenkeillä tekisi...:D

 3. Tuohon autojuttuun on kyllä pakko kommentoida, että vaikka 10 vuotta sitten en ymmärtänyt autoista muuta kuin värin, nimenomaan Miamissa oppi arvostamaan kaikenmaailman tuunauksia! 😀 Eli todellakin mielipide autoista muuttuu Ocean Drivella iltaa vietellessä.

  Muutoin Miamista jäi mieleen ihana ilmasto ja shoppailumahdollisuudet. Kaveriporukalla huippu paikka, pariskuntalomalla en siellä ehkä muutamaa päivää pidempään viettäisi.

  1. Ja mikä hauskinta – autot mitkä muualla näyttäisi vähintäänkin tackylta, näyttää Miamissa super päheeltä 😀 Yhdyn myös loppuun – muutama päivä on parisuhdematkalla Miamissa enemmän kuin riittävästi!

 4. Ihana Miami pläjäys💗Asuimme eksäni kanssa Mimamissa 2014-17, vuorotellen Venezuelan,ja välillä New Yorkin kanssa(mun piti molemmista maista poistua muualle3kk välein).Vaikka minulla on Nykissä ihan juuriakin(Brooklynissä syntynyt isoisä,ja liuta sukulaisia)niin viihdyin paljon paremmin Miamissa.Meidän tukikohta oli Miamin Hollywood,ja jo kun aikaa myös Sunny Isles.

  1. Kiitos <3 Wow, mielenkiintoista aikaa varmasti. Meidän tavoitteena oli käydä Hollywoodin Hard Rock Cafe-hotellissa fiilistelemässä Anna Nicole Smithin muistoa, mutta jäi tällä kertaa valitettavasti välistä. Toivottavasti ens kerralla!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.