Kuuba matkakohteena on tällä hetkellä todellinen hotspot. Hiljalleen avautuva kommunistinen paratiisisaari on näyttänyt vihreää valoa turismille ja kohtuuhintaiset lennot vievät eri-ikäisiä matkalaisia Atlantin yli nykyisin jo tiheään. About ikuisesti elänyt Fidel Castro elää kuubalaisten sydämissä yhä ja vaikka länsimaisessa puskaradiossa puhistaan jo “sen oikean Kuuban” viimeisistä hetkistä, voin tuttujen Kuuba-asiantuntijoiden syvän tietämyksen perusteella kertoa, että ei pelkoa. Kuuba ei tule muuttumaan vielä pitkään aikaan. Järjestelmä on juurtunut syvälle ja asiat tapahtuvat tuttuun tapaan hitaasti.

Kuuba on yksi maailman omalaatuisimmista matkakohteista ja näin ollen tänne matkustettaessa tulee varautua erilaisiin kommervenkkeihin. Kuuba on matkakohteena ihmeellinen persoona ja täällä asiat toimivat vähän omalla painollaan. Ennen Kuubaan matkustamista ja matkan varrella on tärkeä ymmärtää seuraavia asioita, sillä Kuubassa kaikki on vähän toisin.

1. ANNA JUOMARAHAA TAI JUOMALAHJA

Kuuba on köyhä maa ja kommunistisesta järjestelmästä huolimatta rahaa vaativat tarpeet ne ovat paikallisillakin. Pihit suomalaiset pistetään Kuubassa suorinta reittiä mukavuusalueen ulkopuolelle, sillä Kuubassa on tärkeää muistaa antaa juomarahaa. Ja sitä ei myös pelätä pyytää. Absoluuttinen tippisysteemi toki ei ole, sillä huonosta palvelusta ei tietenkään tarvitse maksaa. Jos palvelu on jees, on tippaamatta jättäminen junttimaista. Lisäksi mikäli otat kuvia paikallisista tai bändi soittaa hyvää musiikkia ravintolassa, on tippaaminen kohteliasta. Kuubassa ihmiset saattavat pyytää pätäkkää aika estottomasti ja siinä missä muualla lompakon nyörit pysyvät tiukasti kiinni, kannattaa täällä niitä jopa vähän avata. wc:n hoitajalle tulee toisinaan myös jättää kolikko tai toinen. Etenkin, mikäli sinulla ei ole omaa wc-paperia mukana. Oppaalle sekä bussikuskille on kohteliasta antaa lopussa tippiä sekä hotellihuoneen siivoojalle voi jättää lantin tai kaksi. Mikäli ei halua antaa rahaa, on kosmetiikka, vaatteet, karkki tai kynät myös mainioita lahjavaihtoehtoja. Taskussa on hyvä pitää aina muutamaa makeinen, niin pervolta kuin se kuullostaakin, sillä Kuubassa karkki on todella harvinaista herkkua.

 • WC maksu: 0,10-0,25 CUC. 
 • Ravintolassa tippi tarjoilijalle/muusikolle: 0,50 CUC
 • Oppaat/kuskit/hotellin siivojalle: 1,00 CUC per päivä

2. KUUBA ON OSITTAIN KAUPPASAARROSSA

Kuvassa tyypillinen kuubalainen kioski.

Kuuba on ollut kauppasaarrossa vuodessa 1962. Eli tavara ei liiku ja meininki on näin ollen paikoin suoraan kuin 1960-luvulta. Kansainväliset brändit loistavat poissaolollaan, mainostauluja ei Santiago De Cuban kävelykadun muutamaa valioyksilöä lukuunottamatta näy alkuunkaan ja ruokakaupat ovat suoraan kuin Neuvostoliitosta. Kuubasta ei siis toisinsanoen löydy juuri mitään tuttua ostettavaa ja tuotevalikoima sekä ravintoloissa, kaupoissa, että baareissa on hyvin yksinkertaista. Mainstream elintarvikkeista löytyy omat paikalliset versiot. Kauppasaarto on myös syy, minkä takia saksalaiset kaarat ollaan korvattu pitkälti vintage amerikanraudoilla ja Ladoilla. Onneksi rommia, sikareita ja olutta on aina saatavilla ja edulliseen hintaan vielä.

Kuubaaan kannattaa varata etenkin vaatteita ja kosmetiikkaa mukaan enemmän kuin riittävästi, sillä maasta voi olla hankala saada näitä lisää. Sen sijaan saippuoita ja WC-paperia kyllä löytyi lähes jokaisesta 3-5 tähden hotellihuoneesta.

3. RUOKA ON PÄÄSÄÄNTÖISESTI HYVIN YKSINKERTAISTA

Paitsi tällä aterialla, jonka söimme eräällä paratiisirannalla…

Koska Kuuba on suljettu maa, ei ruokakulttuuri ole saanut samalla tavalla kansainvälisiä vaikutteita kuin länsimaalaiset ystävät. Valehtelematta ruokatarjonta on hyvin pelkistettyä ja safka koostuu pitkälti kalasta, kanasta ja possusta. Toisinaan oli myös pihviä saatavilla. Varaderossa tosin hotellimme buffetin tarjonta oli hyvin runsas. Riisi, pavut, kaaliraaste, kurkut ja tomaatti kuuluivat niin ikään lähes jokaiseen ateriaan. Ensimmäiset kolme päivää ruoka maistui hyvälle, mutta sitten alkoi keho huutaa maustetta. Suurin osa ravintoloista ja hotelleista on valtion omistamia, siksi kannattaa kokeilla välillä myös uniikkeja perheravintoloita vaihtelun vuoksi. Söin myös yllättävää kyllä Kuubassa erittäin hyvänmakuista pizzaa. 

Omasta mausta riippuen ei kulinaristista lomaa kannata omasta mielestäni Kuubasta hakea, sen sijaan taivaalta tippuvat hedelmät ovat kaikessa freshiydessään sekä mehukkuudessaan something to die for.

4. KUUBA ON HIDAS MAA. SEKÄ HYVÄSSÄ, ETTÄ PAHASSA

Kuubalaiset ottavat rennosti ja täällä kenelläkään ei ole kiire minnekään. Minne nyt muka olisi? Kuuba on yhtä mañana ja tämän letkeän elämänastenteen näkee jo heti Havannan lentokentällä. Havannan kansainvälisellä lentokentällä ei lähtöportteja ole turhan montaa. Sen sijaan koneita saapuu suosiotaan nostattaneen turismin johdosta useita samaan aikaan ja näin ollen jo heti lentokentällä pääsi treenaamaan Lontoossa surkastuneita kärsivällisyyshermoja.

Verkkainen meininki näkyy kaikkialla ja toisinaan kadulla huomasi olevansa se ainoa joka jostain selittämättömästä syystä ryntäsi paikasta toiseen. Hotellin respassa asiat toimivat myös omalla painollaan. Yksi asia kerrallaan on tyypillinen kuubalainen palvelumentaliteetti. Varaa siis paljon kärsivällisyyttä matkaan.

5. ASIAT EI TOIMI NIIN KUIN SUOMESSA

Suomessa me elämme etuoikeutetussa pumpulissa. Suomessa elämän nk. perusasiat toimivat moitteettomasti ja asiat ovat meille itsestäänselvyyksiä. Kuubassa, jossa infrastruktuuri on mitä on, toimivat asiat vähän sinnepäin. WC-paperia ei kannattaa pönttöön heittää ja suihkun hanasta tulevan veden lämpötila on arpapeliä. Hygieniatilat eivät välttämättä ole myöskään joka tunti siivottuina. Yleisesti meininki on sympaattisella tavalla rempallaan. Yllätyksiä tulee ja niille ei aina vaan voi mitään. Tiet ovat paikoin huonossa kunnossa tai täysin kesken niiltä ajoilta jolloin Neuvostoliitto romahti ja työt jäi siihen. Liikkuminen on paikoin hidasta ja erinäiset kulutustuotteet ja elintarvikkeet saattavat tiettyihin kellonaikoihin olla hotelleista ja kaupoista loppu. Rommi on taas kerran se paras rauhoittava.

6. NETTIIN PÄÄSY ON RAJOITETTU

Netti toimii Kuubassa, mutta lähinnä vain hotellien auloissa sekä puistoissa. Ilta-aikaan puistot täyttyvät kansalaisista, joiden naamari on näytössä kiinni about pahemmin kuin meikäläisellä. Jep. En tiedä miksi, mutta puistot ovat paikkoja joista löytyy yleensä WiFi-hotspot. WiFi-kortit maksavat normaalisti 1,5-5€ per tunti ja niitä voi ostaa hotellin respoista. Kannattaa myös udella paikallisilta erinäisistä kioskeista, sillä niistä saattaa saada kortteja edukkaammin paremmilla diileillä. Netti toimi OK:sti. Videoita en voinut katsoa, mutta perusselaaminen järjestyi. Kaikki juoksevat asiat kannattaa hoitaa suosiolla ennen matkaa ja keskittyä Kuubassa vain siihen aitoon kokemiseen. Ympäristö on niin stimuloivaa, että jopa minä en jaksanut viettää WiFi:ssä kiinni paria tuntia kauempaa päivän aikana.  

7. KUUBASSA ON KAKSI VALUUTTAA

Kuubassa on kaksi valuuttaa. Paikallisille oma (CUP) ja turisteille oma (CUC). CUC:n kurssi on euron kanssa about sama. Rahoja ei saa vaidettua ulkomailla joten rahanvaihdot sisään ja ulos tulee hoitaa maan sisällä. Muista, että älä vaan anna paikallisia pesoja tippeinä, kuten meille ensimmäisenä päivänä vahingossa melkein kävi. Siinä kohtaa meinasi tulla pahoja katseita, sillä CUP:n arvo on olematon. Paikallisten pesoja saimme vaihtorahana ostettuamme kahvia paikallisten suosimasta kahvikioskista. Ole tarkkana!

8. ÄLÄ SYLJE LASIIN

Cuba Libre, Mojitot, Piña Coladat, Daiquirit ja oluet. Kuubassa kurkku ei pysy kauaa kuivana ja se jos jokin on hilpeää. Täällä tiedetään cocktailien voima ja kaadot ovat myös vertaansa vailla. Elämäni parhaimmat Piña Coladat olen juonut suoraan ananaksesta täällä!

9. AUTOMAATISTA SAA NOSTAA RAHAA

Trinidad

Monessa paikassa netissä manataan, että Kuubassa ei kannata nostaa käteistä automaatista ulos. Tai, että automaatteja ei muka ole. Toki riski on aina olemassa, että automaatti imaisee kortin, mutta itselle näin ei useasta nostokerrasta huolimatta käynyt. Ja tietenkin aina on hyvä pitää varakortteja ja kopiota verkkopankkitunnuksista matkassa mukana.

Automaatteja löytyy. Ei pilvin pimein, mutta about yhtä paljon kuin Suomessa, jossa ATM:t ovat myös katoava luonnonvara. Ainakin mun silmissä. 😀 Nostin rahaa varmaan 4 x ulos ja kertaakaan ei mitään ongelmaa. Kurssi oli ihan pikkuriikkisen vain alempi, mikä Havannan lentokentän rahanvaihtopisteellä, joka yleensä on se suositeltava paikka vaihtaa rahaa. Päälle pamahtavista tuntuvista nostokuluista on myös puhetta netissä. Itsellä nostokulut ja olivat yhteensä n. 3-4€ per nostokerta.

Turvallinen vaihtoehto on myös varata käteistä mukaan riittävästi ja vaihtaa rahaa hotellin respassa. Lähtökohtaisesti Havannan lentokentällä kurssi on silti yksi parhaista.

10. KUSTANNUKSET

Varaderosta löytyy kuulemma Karibian/Atlantin turkoosein vesi. Ehdottomasti kaunein ranta, jolla olen koskaan käynyt. Kuvassa meidän hotelli.

Me olimme Kuubassa perhelomalla ryhmämatkalla. Matkanjohtaja hoiti kaikki järjestelyt joten itse ei tarvinnut tehdä muuta kuin istua valmiiksi katettuun pöytään. Easy as fuck. 😀

Koko 2 viikon paketti sisälsi lähestulkoon kaiken: lennot, majoitukset (täyshoito tai puolihoito), kuljetukset, ohjelman, ateriat, retket, järjestelymaksut ja viisumit. Koko paketti kustansi itseltä n. 2600-2700 €.  Tämän lisäksi vaihdoin lentokentällä alussa 160€ paikalliseksi rahaksi ja puolessa välissä matkaa piti alkaa nostaa massia automaatista lisää. Yhteensä mulla meni valmiiksi maksetun paketin lisäksi matkan aikana 360€ käyttörahaa. Lähinnä nettikortteihin, tippeihin, veteen, olueen, sikareihin ja muihin tuliaisiin sekä ylimääräisiin elämyksiin, kuten autoajeluun amerikanraudalla. Sanotaan siis näin karkeasti, että 2 viikon loma Kuubassa maksoi kokonaisuudessaan itselleni karkeasti sanottuna 3000€. Tähän summaan ei ole tosin laskettu lentokenttä-, adapteri-, ja vaatekuluja, sillä päivitin koko vaatekaapin ennen matkaa.  

Kuuba on varmasti yksi kalleimmista matkoista, joita olen koskaan tehnyt. Mutta se oli täysin sen arvoista, sillä kyseessä oli faijan synttärimatka ja omien vanhempien kanssa matkustaessa suosin prioriteetti numero ykkösenä helppoutta ja mukavuutta.

Vähän briiffiä vielä paikallisista hinnoista. Olut maksoi n. 1-2€ paikasta riippuen. Vesi n. 1€ 0,5 litraa. Ravintoloissa oli myös hyvä tarkistaa hinnat etukäteen, sillä Havannan vanhassa kaupungissa turistiravintolassa ateria saattoi maksaa helposti 16-20€, kun taas seuraavassa paikassa aterian sai 3-6 eurolla. Sikarit ja rommi olivat suhteessa edullisia. 1 litran Havana Club pullosta maksoin n. 6-7€. Tässä tapauksessa valmismatka oli lompakon kannalta varma vaihtoehto, sillä näin ei tarvinnut lähteä itse zumbailemaan ruuan, retkien ja hotellien kanssa. Maksoimme summan X ja sillä selvä. 

Ps. Kuubassa tuli todistettua se, että ryhmämatkat eivät aina ole helvetistä. 🙂

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Hyvä kooste. Sisiliassa oli muuten tuo sama ettei tiennyt tuliko suihkusta kylmää vai kuumaa vettä ja usein lämmin vesi loppui noin 5-20 minuutissa, boilerin koosta riippuen. Kuuban rakennuksista mieleeni tulee Sisilia ja Espanja

  1. Hahah! Taloissa on kyllä kanssa yhtäläisyyksiä. Kuubassa näkyy aika selkeesti tuo takavuosien glamour. Voi vaan kuvitella, että miltä paikat näyttäisi jos asiat olisi menneet eritavalla. Toisaalta, sitten myöskään kohde ei olis samanlainen. Rappioromantiikka on vahvasti osa Kuuban identiteettiä!

 2. Hahahaaa 😀 Minulla oli kassillinen tikkareita Kuubassa mukana. Ehkei se ole naiselta niin pervoa 😀 Jätin myös matkavaatteeni paikallisille sitä mukaa, mitä ne likaantuivat. Kelpasi aina ensimmäiselle, kenelle tarjosin 🙂

  Ja nimenomaan Kuubassa minulla kopioitiin pankkikortti automaattinoston yhteydessä (tiedän siitä, että kaverillani kopioitiin myös ja se oli ainoa paikka, missä kaksi matkaseurueestamme käytimme molemmat kortteja). Mutta eipä siinä, niin se on kopioitu myös parissa muussakin maassa. Mitäs matkustan 😉

  1. Sama juttu. Välillä mulla oli fiilis, että kehtaanko jotain mun kämästä riepua sinne jättää, mutta sinne meni ja hyvin kelpas. 😀 Oh no! Aika paska mäihä. :/ Toivotaan, että omat katevaraukset ei ala nyt laulamaan. 😀

 3. Allekirjoitan nuo faktat. Sinulla kuvassa samat äijät kuin meillä. Onko kuva Trinidadista? Me käytiin vuosi sitten….

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.