*Kaupallinen yhteistyö Polish Tourism Organisation & NordicTB

Krakova on kiistatta yksi Euroopan ainutlaatuisimmista kaupunkilomakohteista. Sen lisäksi että historiallisen kuninkaallisen kaupungin seinät ovat nähneet ties mitä aina maailmansotien murhenäytelmistä kommunismiin, traagiseen lamaan ja sieltä aina nykyiseen kukoistukseen, tunnetaan Krakova nykyisin myös yhtenä Euroopan hulvattomimmista ja kompakteimmista iltaelämän ympärivuotisesti sykkivistä keskuksista. Siinä missä Krakova sopii täydellisesti perinteisemmän kulttuurin ystäville, viihtyy vanhan kaupungin kuvankauniilla mukulakivikaduilla myös polttariporukat, jokaisen ikäpolven nautiskelijat ja oikeastaan ihan kaikki uteliaat reissaajat, jotka haluavat sukeltaa kiehtovan historiallisen kaupungin saloihin ja tyydytettyä hedonistisia nautintoja siinä samassa (ruoka ja viini!). Ja mikä parasta, se tietty itäeurooppalainen rouheus, joka ainakin itseä kutkuttelee aivan huolella ei suinkaan ole suositun kaupunkikohteen kaduilta hävinnyt - päinvastoin!

Kiinnostaako luonto ja vaellus Krakovan läheisyydessä? Lue myös: Puolan Tatravuoret - Budjettiystävällinen talvi- & vaellusloma Itä-Euroopan vuoristossa

Särmikästä charmia juutalaisessa korttelissa

Ennen toista maailmansotaa Krakova oli Euroopan ykköskaupunki juutalaisten keskuudessa. Pidempään seuranneet tietävät, että mulla jos jollain on todella läheinen suhde juutalaiskortteleihin, olenhan elämästäni neljä vuotta asunut parissa aika merkittävässä sellaisessa. Aikamatka Eurooppaan ennen toista maailmansotaa tapahtuu Kazmierin juutalaiskorttelissa, joka nykyisin on karaktääriä uhkuvien julkisivujen takana yksi Krakovan trendikkäimmistä kaupunginosista täynnä toinen toistaan kutsuvampia ravintoloita, terasseja, baareja ja putiikkeja. Nykyisin juutalaisyhteisö on alueella suhteellisen pieni vaikkakin kosher-ravintoloita ja muita viboja löytyy, jotka saavat mielen hetkeksi karkaamaan Tel Avivin tai Jerusalemin kaduille. Kazmierin juutalaiskortteli on ehdottomasti oma suosikkikaupunkiosani Krakovassa!

Älyttömän herkullisia fine dining elämyksiä - Tässä tulee Krakovan parhaat ravintolat

No siis puolalainen keittiö! Toisinaan jopa hieman aliarvostettu, mutta ehdottomasti Euroopan parhaimmistoa. Pierogit, riista, rehellinen kotiruoka, keitot, leivonnaiset...mitä näitä nyt. Mutta löytyipä puolalaisen keittiön aarrekammioista myös erinomaista fuusiopriimaa luksuskulmalla. Krakova on nautiskelijan paratiisi. Sen lisäksi, että Krakovassa pääset nauttimaan mitä parhaista ainesosista ja innovatiivisimmista foodie-maailman taidonnäytteistä, on ravintoloiden sisustus myös useimmiten just eikä melkein taaten tunnelmallisuuden oli tilanne mikä hyvänsä. Tässä tulee kolme omaa ravintolasuositusta Krakovaan:

1.)  Tunnelmallinen ja huipputasokas Szara Ges (17 Rynek Glowny)

Szara Gesissa parasta on tunnelmallinen sisustus sekä paikallisen keittiön aarteet tyylikkäässä muodossa. Szara Ges sijaitsee aivan Krakovan vanhakaupungin ytimessä ja valloittaa heti sisälle tultuasi. Täältä löydät laajan viinivalikoiman ja moitteettoman palvelun lisäksi paikallisen jälkiruokaerikoisuuden, joka todellakin, miten sen nyt sanoisi, vaikuttaa. Mitäs kuulostaa yhdistelmä suklaata, karamellia, massiivisen hattaran ympäröimänä? Tämä pitää nähdä itse! Jo pelkästään jälkiruoka on hyvää syy suunnata Szara Gesiin.

2.)  Lounasvinkki: Bazaar Bistro (6 pl. Nowy), tyylikäs industriaalinen kulmabistro juutalaiskorttelin sydämessä

Bazaar Bistro on leipomon, viinibaarin ja delin yhdistelmä ja sopii mainiosti ei paitsi päheiden Kazmierin kaupunginosan ohikulkijoiden observointiin, mutta myös mitä maistuvampien ruokien, viinien ja paikallisten oluiden nautiskeluun. Edestä löytyy mukava terassi, joka viihdyttää asiakkaita aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn! Sisätilat pitävät nautiskelijasta huolen ympärivuotisesti.

3.)  Fine dining elämys: Dinner Biala Roza (16 Straszewskiego Street) 

Astetta prameampi ilta tiedossa? Treffit tai vuosipäivä? Tai haluat muuten vaan tehdä seurueeseen kulinaarisen vaikutuksen? Siinä kohtaa vaihtoehto on illallinen Biala Rozassa. Biala Rozan huippulahjakas tiimi loihtii ikimuistoisen illalliskokonaisuuden huolellisesti valikoiduista satokauden parhaista purtavista täynnä väriä, tuoksua, tekstuuria ja tietysti makua. Me nautimme täällä kuuden ruokalajin todella mielikuvituksen täyteisen maistelumenun, joka tarjosi yllätystä yllätyksen perään aina annos annokselta. Mielikuvituksen määrä sekä näkyi, että maistui. Viinivalikoima on jälleen aivan creme de la creme ja sisustus, jossa yhdistyy hievahdus eleganttia glamouria ja hohdokkuutta kruunaa illalliskokonaisuuden. Koska sukunimieni on Lilja, olen myös aina myyty, kun näen valtavan kimpun tuoreita valkoisia Liljoja. Lempikukka aina! Ainiin, ja mikä parasta, menussa käytetään Slow Food Polska -suosituksen mukaisia tuotteita ja nimi kertookin kaiken. Palvelu oli myös aivan ihastuttava! 

Sukellus kommunismiin Nowa Hutassa Crazy Guide -matkanjärjestäjän johdolla

Yksi Krakovan uniikeimmista, historiallisimmista ja elämyksellisimmistä aktiviteeteistä on aikamatka kommunistiseen aikaan, tarkemmin ottaen retki Nowa Hutan ikoniseen kommunistiseen lähiöön vanhalla kunnon DDR:n ajan Trabantilla yhdessä Crazy Guidesin kanssa. Pelkästään jo ajo vanhalla Trabantilla on elämys, mutta odota vaan, kun astut ihka-aitoon vanhaan bunkkeriin havainnoimaan aikaa, kun ydinsodan pelko oli vielä läsnä ja kylmä sota pauhasi. Matka jatkuu bunkkerin syvyyksistä aina Nowa Hutan kiehtovaan kaupunginosaan, joka rakennettiin aikoinaan kaupunkiprojektina kommunistiselle propagandalle. Vierailu täällä on kuin välitön vapaapudotus aikaan ennen rautaesiripun murtumista. Aikanaan yksi Krakovan pahamaineisimmista alueista, joka vielä 1980-luvulla tunnettiin solidaarisuusliikkeen mielenosoituksista ja väkivaltaisista katuprotesteista on nykyisin yksi kaupungin kiehtovimmista ja kiinnostavimmista keskittymistä. Nowa Huta on täysin uniikilta tunnelmaltaan, palveluiltaan ja arkkitehtuuriltaan yksi kaupungin parhaista paikoista aistia aikaa ennen kuin markkinatalous vakiinnutti asemansa Puolassa.

Bunkkerin ja elokuvallisen arkkitehtuurin lisäksi pääset Nowa Hutassa juomaan vodkaa Leninin kanssa kommunistiseen ravintolaan, vierailemaan 1950-luvun kaupassa ja fiilistelemään kertakaikkisen uniikkia tunnelmaa.

Crazy Guides -yritykseltä löytyy kommunistisen Nowa Huta -kierroksen lisäksi todella laaja valikoima hilpeän hauskoja retkiä aina kommunistisesta diskosta puolalaisen keittiön parhaimpiin paloihin - kaikki luonnollisesti kommunistiseen aikaan pohjautuen. Rennot ja rempseät kuskit takaavat elämyksen vailla vertaa! 

Koe Krakovan kiehtovia kaupunkimaisemia sekä maanpinnalla, että yläilmoissa

Krakovan ydin on täydellisesti käveltävä ja parhaiten saatkin kaupungista irti pistämällä tossua tossun eteen. Krakovan katuja tallustellessa et voi olla muuta kuin ihastelematta ikivanhoja rakennuksia, jotka ovat nähneet aika pitkälti kaiken mitä historialla on vaan tarjottavana ilosta suruun ja kaikkien tuntemiin tragedioihin. Vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä riittää ihmeteltävää koko päiväksi, mutta jos mukulakivet alkavat jalkapohjissa hiertää, voit aina ottaa nokan kohti yläilmoja. Jopa 150 metrin korkeuteen kohoava heliumpallo jokirannassa on paras tapa kokea Krakova yläilmoista käsin, kunhan et vaan pelkää korkeita paikkoja. Heliumpalloon mahtuu kerrallaan jopa 30 ihmistä ja aikaa eeppiseen maisemointiin on noin 10-12 minuuttia. Pallo kohoaa ilmaan ympäri vuoden, luonnollisesti säästä riippuen ja kokemus on ehdottomasti sen arvoinen, sillä yläilmoista avautuu koko Krakova.

Lievästi korekanpaikankammoisena itseäni tosin hieman hytisytti mutta tästäkin selvittiin. En tosin ymmärrä mistä oma korkeanpaikankammo johtuu, asunhan 38 kerroksessa yhdessä Euroopan korkeimmista asuintaloista? Suutarin lapsilla ei jälleen kerran ole kenkiä. 

Mites olisi päiväretki maan alle Wieliczkan suolakaivokselle tai ylös Tatravuorille?

Kuulun itse siihen koulukuntaan, että haluan nähdä niin-paljon-kuin-mahdollista. Pari päivää kaupungissa on passeli, mutta sitten on jo ihan kiva nähdä jotain muuta. Wieliczkan suolakaivos on yksi suosituimmista päivärekistä Krakovassa ja sijaitsee näppärästi vain noin 15 kilometrin päässä kaupungin ytimestä. Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty suolakaivos sijaitsee syvällä maan uumenissa ja onkin samalla yksi maailman vanhimmista sellaisista, ollen uskokaa tai älkää toiminnassa yhtäjaksoisesti 700 vuotta aina vuoteen 2007 asti. Woah! Ja täältä mukaan tarttunut sormisuola kyllä maistui siltä, että osaamista on suolan saralla kerrytetty pitkään. Mumsk! Kierros kaivoksilla kruunautuu ‘Graduation Toweriin’ jossa pääset boostaamaan hyvän olon tunteita ja energialevellejä hengittämällä syvään suolakaivoksen terveydellisiä vaikutteita.

Suolakaivoksella vierähtää helposti 2–3 tuntia, joten mikäs parempaa, kun pierogit ja bisse paikallisittain kierroksen jälkeen? Oma suositus on suunnata kaivoskierroksen jälkeen ravintolaan nimeltä Wielką Solą Restaurant, joka sijaitsee aivan suolakaivoksen läheisyydessä. Täällä pääset nauttimaan puolalaisen keittiön parhaimmuuksista maistelu olutlautasten kera. Vahva suositus!

Suolakaivosten lisäksi voit retkeillä Krakovan läheisyydessä myös maanpinnalla. Parasta vaihtelua Krakovan hulvattomalle kaupunkielämälle onkin retki luontoon. Parin tunnin päässä Krakovasta kohoaa Puolan Tatravuoret ja Pieninyn kansallispuisto, jotka ovat kokonaisuutena Puolan vastine Alpeille, eikä turhaan! Tatravuorilta löytyy menoa ja meininkiä sekä eeppisiä maisemia ympärivuotisesti. Talvella lasketellaan ja nautitaan after-skista alppimajoissa ja kesällä vaelletaan ja bongaillaan karhuja. Ympärivuotista tekemistä on mm. toinen toistaan mukavammat ulkoilma kylpylät. Alueen isoin kaupunki on legendaarinen Zakopane jossa pääsee Krakovan ohella nauttimaan hilpeästä yöelämästä ja huikeista ravintoloista, piemmässä mittakaavassa tosin. Kirjoitin kattavan postauksen Tatravuorista ja Pieninyn kansallispuistosta aiemmin, joten käy poimimassa parhaat tärpit täältä!

Krakova on kymmenen pisteen kaupunkilomakohde

Gdanskista löytyy hansakaupungin lumo ja meri, Varsovassa taas pääkaupungin karisma mutta Krakovassa on jotain aivan täysin selittämätöntä ja ainutlaatuista. Krakova tuntuu jopa kaikessa kompaktiudessaan kaupunkina yllättävän isolta (nojoo onhan siellä 756 000 ja esikaupunkeineen noin 1,2 miljoonaa) mutta Lontoo on tehnyt itselle tepposet siinä suhteessa, että kaikki alle kolmen miljoonan kaupungit tuntuvat kyläpahasilta. No ei vaiskaan, mutta lähinnä pointtina oli kertoa, että Krakovan eläväisyys on ihan omaa luokkaansa. Krakovassa yhdistyi sykkivä kaupunkielämä, ravintolat (aina ne tärkeimmät) ja todella monipuolinen historia ja kulttuuri sekä täydellinen lokaatio, joka mahdollistaa esim. vuoret ja vaelluksen hedonistisen cityloma päälle. Krakovaan olen aina valmis palaamaan!

x Otto


Ps. Seuraa Instagramissa: @otto.lilja.

#NordicTBinPoland2021

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Krakova on ehdottomasti yksi Puolan (ja koko maailman) helmejä. Siinä kaupungissa on todellakin se jotain, mikä erottaa paikan muilta. Olen käynyt siellä lukuisia kertoja, mutta aina löydän jotain uutta. Nyt kun luin artikkelisi, teki taas mieli käydä Krakovassa. Onhan edellisestä visiitistä vierähtänyt 7 vuotta.

 2. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että juutalainen kaupunginosa on mielenkiintoisinta Krakovaa. Itselleni kävi itse asiassa niin, etten koskaan oikein vanhaan kaupunkiin eksynytkään, kun Kazimierzissa oli niin paljon nähtävää. Ruokaelämyksistä mulle jäi mieleen lähinnä zapiekanki, jota ihmiset jonottivat baarista kotiin lähtiessään.

 3. Krakova, Tatra, Wieliczka, Auschwitz, Zakopane – kaikki tuttuja nimiä, mutta voi miten kauan siitä on! Olisi kyllä aika käydä uudelleen ja aika kerrata, mitä silloin näimme ja mitä niistä muistamme. Kiinnostavia kohteita ne ovat joka tapauksessa. Juuri pari päivää sitten katselin kuvia yhdeltä Kaakkois-Puolan automatkaltamme, jolle osuivat esimerkiksi Lublin, Zamosc, Sanok, Rzeszow ja muitakin vähemmän esillä olevia paikkoja. Puolassa on tosi paljon hienoa nähtävää myös näiden isompien kaupunkien lisäksi. Viime matkallamme siellä esim. Wroclaw ja Gniezno olivat sykähdyttäviä pysähdyspaikkoja.

 4. Kuulun samaan kastiin sun kanssa: niin paljon kuin mahdollista. Tunnistin itseni tuosta.

  Ei vitsit, ompa mielenkiintoinen tuo aikamatka kommunistiseen aikaan. Pitää laittaa tämä retki korvan taakse sekä nuo luontokohteet. Ollaan ehkä ensi kesänä lähdössä autolla Eurooppaan, niin Krakova olisi sopivasti matkan varrella. 😉

 5. Krakova on kyllä tosi kiva kaupunki, tykästyin siihen kovastikin ensimmäisellä kerralla. Kiva lukea aina eri näkökulmasta kohteesta missä on itekin käyny, lähes poikkeuksetta tulee aina jotain uutta! Tatranvuoristot oli kyllä wau ja haluaisin sinne palata vielä ajan kanssa, kävin silloin vain päiväseltään.

 6. Tuo kommunismi -kierros jäi kokematta, vaikka tiesin kyllä siitä käydessäni Krakovassa muutama vuosi sitten. Mielellään sinne uudestaan menisin. En päässyt myöskään Schindlerin tehdasta näkemään, koska sinne oli monta päivää eteenpäin kaikki liput loppuunmyyty. Tyhmä turisti, kun en ollut tajunnut niitä etukäteen ostaa.

 7. Ilman koronan pilaamaa viime vuoden matkaa olisimme Tatravuorten lisäksi käyneet tutustumassa myös Krakovaan. Todella lupaavalta vaikuttava kohde. Aika paljon olin kaupungista ennen suunniteltuamme matkaa lukenut, mutta tuohon heliumpalloon en ollut aiemmin törmännyt. Kuulostaa aika ehdottomalta kohteelta! Täytyypä pitää mielessä myös nuo ravintolavinkit kun Krakovaan, kenties keväällä, suunnataan.

 8. Usko tai älä, vaikka olen käynyt lukuisia kertoja Puolassa, tie ei ole vielä koskaan vienyt Krakovaan. Se on ehdottomasti bucket listalla. Puola on muutenkin ihan suotta aliarvostettu matkakohde kaikkine kiinnostavine paikkoineen.
  Kiitos vinkeistä!

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.