Tällä hetkellä kaikki tulevat ulkomaanmatkat ovat joko jäissä tai peruttu, enkä edes suunnittele uusia. Harmittaako? Kumma kyllä, mutta eipä oikeastaan, sillä ennen koronan puhkeamista pääsin matkustelemaan enemmän kuin moni ehtii koko elämän aikana. Koenkin, että maailma näkemisen kohdalla olen jo saavuttanut jotain, vaikkei se mikään itseisarvo tai suorittamiskysymys olekaan. Kaikkea muuta. Maailman kokeminen on aina ollut suuri intohimoni ja vaikka vieläkin on paljon nähtävää ja koettavaa, nautin myös tästä pakollisesta paikallaanolo tilanteesta ja normiarjesta. Onhan mulla mahdollisuus asua omassa lempikaupungissani, jossa jo itsessään riittää nähtävää vuosiksi eteenpäin, jos nyt oikein paska mäihä käy. 

Jos edes yksi hyvä piirre itsestäni löytyy niin se on kyky sopeutua uusiin tilanteisiin. Koska tällä hetkellä matkustaminen ei ole ajankohtaista, en osaa siitä oikein edes kunnolla haaveilla. Vuodesta 2013 saakka oon aina ollut lähdössä jonnekin ja suunnitellut seuraavaa matkaa toisaalle. 2013 on ollut itselleni merkityksellinen vuosi siitäkin syystä, että matkustin silloin ensimmäisen kerran omatoimisesti aikuisiällä. Tämän jälkeen matkustelusta on tullut peruuttamaton osa elämääni ja identiteettiäni. Niinkin isosti, että suuri osa ihmisistä (minä itse mukaan lukien) assosioi itseni juuri maailmanmatkaajaksi. Ja sitähän ylpeästi myös olen, vaikken enää koskaan pääsisi kokemaan maailmaa samalla tavalla kuin ennen. 

Kotona vietettyjen viikkojen aikana olen muistellut paljon menneitä reissua ja seikkailujen päällä koettuja ikuisia elämyksiä. Voin vaan todeta, että jumankekka on kyllä saatu elää etuoikeutettua elämää. Pardon vaan my itsekehu. 😀 Matkabloggaaja-kollegani Sanna Wallenius haastoikin mut taannoin juuri sopivasti pohtimaan omia matkamuistoja, jotka tuovat voimaa vielä vuosienkin jälkeen. Jos en voisi enää koskaan matkustaa, niin saisin kyllä varmasti loppuelämäksi voimaa ainakin näistä seuraavista matkamuistoista. 

Välivuosi Australiassa - Aikuistumista & Maailman Avartumista 

Otto Lilja Australia 1

Yhteenkään maahan ei liity varmasti niin paljon tunteita kuin Australiaan. Vietin Australiassa vuosina 2013-2014 vajaa vuoden ja siihen ajanjaksoon mahtui yhden ihmiselämän täysvaltainen mullistus. En tule ikinä unohtamaan kyseistä vuotta, kaikkia siellä tavattuja ihmisiä, aamun sarastusta Queenslandin rannoilla, road trippeja New South Walesin maaseudulla, Tasmanian viinitiloja, hippiytymistä Nimbinissa, Sydneyn satumaisia kukkuloita ja maailman kauneimpia urbaaneja maisemia jota Sydney tarjosi. Tai niitä King’s Crossin laitapuolenkulkijoita, Oxford Streetin yökerhoja, sunnuntaisia skumppabrunsseja ja loputtomia bileitä. Puhumattakaan Melbourne Cupista ja siellä voitettua 700 Australian Dollaria tilanteessa, jossa nettovarallisuus oli alle 10 euroa. Siinä kohtaa se 700 AUD tuntui kuin taivaanlahjalta. Tai niitä pimeitä ja mielenvikaisia, mutta silti niin mallikkaita kämppiksiä, ajoittaista epätoivoa ja stressiä, mutta myös onnistumisen tunteita ja oivalluksia sekä vilpitöntä ylitsevuotavaa onnellisuutta papukaijojen, opossumien ja kenguruiden seurassa. Lähdin Australiaan lähes rahattomana hukassa olevana 19-vuotiaana ja poistuin maasta taas ainakin osittain aikuiseksi kasvaneena, jonkun verran myös nähneenä ja kokoneena, sekä täysin muuttuneena miehenä. Siellä myös ymmärsin viimeistään, että oma paikkani tulee olemaa maailmalla. 

Pommeja & Politiikkaa Israelissa

Oli Israelista mitä mieltä tahansa, en voi mitään muuta kuin suositella matkaa sinne. Lomaakin enemmän sukeltamista juuri sivistävälle tiedonhakumatkalle. Kahden viikon kiertomatka vuonna 2016 jäi muistoihin ikuisesti ja rikastutti itseäni enemmän kuin osasin koskaan arvatakaan. Olen aina ollut kiinnostunut maailmanpolitiikasta ja lyhyt aika Israelissa tarjosi enemmän vastauksia kysymyksiini kuin yksikään lukemani kirja tai katsomani dokumentti. Kaikki ne kohtaamiset onneaan etsivien Amerikan juutalaisten kanssa, yölliset keskustelut paikallisten nuorten kanssa, illallinen epämääräisessä paukkeessa Arabisiirtokunnassa, Syyrian sisällissodan tarkkailu etäältä Golanin kukkuloilta. Käsittämättömän upeat safkaelämykset Tel Avivissa, kelluminen Kuolleessa Meressä, jännittyneen tunnelman aistiminen Jerusalemin vanhassa kaupungissa sekä herääminen Palestiinan puolelta aamuisten jatkojen jälkeen. Tätä matkaa en tule unohtamaan koskaan. 

Tuhannen & Yhdenyön Taikaa Marrakechissa 

Värit, ruoka, kattoterassit, siirtomaa-ajan eleganssi, auringonlaskut, äänet, ihmiset, tunnelma...Marrakech, jota itse kutsun arabi-Pariisiksi teki meihin niin lähtemättömän vaikutuksen, että jos me joskus menemme naimisiin, pidämme hääjuhlan täällä. Hääpaikkakin on jo itseasiassa valittuna. 

Sukella Marrakechin lumoihin kunnolla täältä!

Aistien Ylikäyntiä Kathmandussa Himalajan Vuoristossa

Mikään kokemani kaupunki ei ole niin voimakkaasti herättelevä ja puhutteleva, mitä Nepalin pääkaupunki Kathmandu. Kysyttäessä suosikkikohdettani maailmassa, vastaan lähes aina Nepal ja sen vaikuttavan pääkaupungin. Muistan elävästi ne pölyisät tarunhohtoiset kadut yhdistettynä raikkaaseen vuoristoilmaan, momot ja mielettömät katuruokaravintolat. Katuvalojen ja valotaulujen näkyvän poissaolon, mutta ne vastaavasti korvanneet tekstiilien ja kojujen tuomat värit. Äärettömän ystävälliset ihmiset, vuoristomaisemat, kadut mitä pimensi sitä reunustavat rakennelmat, jotka näyttivät siltä, että ne romahtavat pian sekä paljon paljon muuta. Tänne vielä palaan. 

Unelmien Roadtrip Avoautolla Etelä-Floridassa

Otto Lilja

Jos Australia on ollut viime aikoina paljon mielessä, niin samoin on ollut myös Yhdysvallat ja erityisesti Florida. Miami kuului erityisesti niihin kaupunkeihin, joita en osannut täysillä arvostaa sillä hetkellä, kun siellä olimme, mutta näin jälkeenpäin on arvostus muuttanut muotoaan ihan huolella. Vietimme täällä joululoman (joka oli samalla myös ehkä elämämme kallein loma) vuonna 2018 ja jos voisin palata aikakoneella ajassa taaksepäin, niin tekisin sen, vaikka ja heti. Olen kuunnellut viime aikoina intohimoisesti Jäljillä-rikos podcastia ja vaikka sen aiheet eivät kovin valoisia olekaan, on se herättänyt omaa matkakuumetta Jenkkeihin ihan huolella. Ehkä joskus päästään toteuttamaan mielessä ollut roadtripin kakkososan niissä ei-niin-tunnetuissa osavaltioissa.

Joulu New Yorkissa 

Tarviikohan tähän edes sanoa mitään. Joulu New Yorkissa on eräänlainen bucketlista-kokemus ja meillä on ollut onni kokea se vuonna 2017. 

New York-oppaani löydät täältä!

Perhematka Kuubassa

Kuuba on kuin elokuvalavaste, jossa jokaisen tulisi näytellä pää- tai sivuosaa edes kerran elämänsä aikana

Otto Lilja

2017 näytti olevan melkoinen reissuvuosi. Vietin vuonna 2017 nimittäin isäni kuuskymppisiä Kuubassa ja se matka jäi historiaan. Kommunismia, Fideliä, Vallankumousta, Cuba librea ja Mojitoja, riisiä ja kanaa, vanhoja autoja, digidetoxia, paratiisirantoja ja salsaa. Kuuba on kuin elokuvalavaste, jossa jokaisen tulisi näytellä pää- tai sivuosaa edes kerran elämänsä aikana. 

Kuuba-oppaani löydät täältä!

Safarielämyksiä & Kemulomailua Keniassa

Tässä on matka mitä voi muistella todella monelta eri kulmalta. Ne ketkä tuntevat kokoonpanon niin voivat samalla myös kuvitella reissun sisällön. Vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei reissusta puuttunut niin hengissä selvittiin ja kullatut muistot elävät ikuisesti. 😀 Sopimattomat hengailut maantierosvojen kanssa, huijatuksi joutuminen ja ajautuminen uppoamisvalmiudessa olevaan kalastuspuuveneeseen keskelle valtamerta, sähöruoskalla lähes ryöstetyksi tuleminen, eksyminen palavaan ghettoon, jossa piti peittää itsensä ja mitä näitä nyt oli...kuului reissuun myös elämyksellinen safari, auringonlaskut- ja nousut, loputtomasti naurua ja sattumuksia ja biletystä paikalliseen tyyliin Nicki Minajin tahtiin sekä paljon onnea ja kenialaista olutta. Mombasa 2015 oli Pura Vidaa parhaimmillaan. 

Olen kirjoittanut blogiin muuten jonkun verran sisältöä Keniasta. Kaikki jutut löydät täältä!

Kansanmurhan Jäljillä Ruandassa

Astetta vakavampi reissu verrattuna edelliseen. Ruandassa reissattiin vahvasti kansanmurhan jalanjäljissä ja tähän liittyvät kohtaamiset olivat elämää mullistavia. Voit lukea Ruandan matkasta lisää täältä. 

Uskomaton Kiertomatka Intiassa

Otto Lilja
Otto Llja 2 22
Otto Lilja Goa

Intia on juuri niin uskomaton, arvaamaton ja monipuolinen mitä voi vaan villeimmissä mielikuvituksen syövereissä kuvitella. Kolmen viikon kiertomatkaan mahtui tilanne, jos toinenkin ja lievältä kulttuurishokiltakaan ei muistaakseni myöskään vältytty. Intian äänet, valot, värit, maut, tuoksut, tunnelmat. Tulipa täällä myös tehtyä ystävyyksiä, jotka jatkuvat vielä tänäkin päivänä. Intia on maa minkä tunnelmaa ei saa koettua missään muualla, paitsi ehkä ajoittain tietyissä Lontoon kaupunginosissa. 😀  

Kaikki Lukuisat Hetket Kaakkois-Aasiassa

Otto Lilja

Tätä listaa olisin voinut jatkaa ikuisesti, mutta halusin päättää sen alueeseen, jolla on erityispaikka omassa sydämessäni ikuisesti. Nimittäin Kaakkois-Aasia - tässä tapauksessa erityisesti Vietnam, Kambodzha, Laos, Thaimaa ja viimeisempänä Myanmar. Kaakkois-Aasiassa on vaan jotain erityistä, tietynlaista vekkuliuutta, samaan aikaan pientä jännittävyyttä ja vahvaa fiilistä, että mikä tahansa on mahdollista. Reissasin Kaakkois-Aasiassa ekan kerran vuonna 2014 ja olen sen jälkeen palannut näihin maisemiin useasti, viimeksi viime syksynä, jolloin moni asia oli jo muuttunut. Siinä missä muihin yllämainittuihin kohteisiin assosioin mitä erilaisimpia aisteja, ovat Kaakkois-Aasian maat puhtaasti vaan ylihyvää fiilistä, vapaudentunnetta, helppoutta, rentoutta ja paratiisin tunnelmaa sekä jollain asteella mennyttä maailmaa, mitä on hankala kokea missään muualla. Samaan aikaan täällä löytyy tiettyä elokuvamaisuutta ja iankaikkista yllätyksellisyyttä. Kaakkois-Aasia yleisesti on itselle vähän kuin särmikäs 'kesämökki', jonne on aina helppo palata yhä uudelleen ja uudelleen.

Ps. Huomasin tätä postausta tehdessä, että iso osa vanhoista Aasia-postauksista on tällä hetkellä piilotettuna syystä että niiden kuvat ovat mennet rikki ja niiden päivittäminen on mulla ikuisuusprojektina to-do-listalla. Siksi en lisännyt esim. Intian ja Nepalin alle linkkejä. Näiden vanhempien juttujen perään on kysytty yllättävän paljon, joten ehkä vielä karanteenin aikana saan tämänkin fiksattua kondikseen. 🙂

xx Otto

*Postauksen kuvat on osittain mun ja osittan Alexin ottamia.

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. En tiennytkään, että olet viettänyt vajaan vuoden Australiassa. Helppo uskoa, miten käänteentekevä tuo vuosi oli. Paljon olet tosiaan ehtinyt näkemään ja kuten totesit, paljon enemmän kuin suurin osa koko elämänsä aikana, siis edes länsimaalaisesta eli niistä, joilla yleensä on mahdollisuus matkustaa. Eikä sinun matkustelu tähän tule jäämään, vaan uskon, että tulevaisuudessakin on mahdollista matkustaa. Siis, jos vain niin itse haluat.

    1. Australia oli tosiaan ensimmäinen oma kosketus ulkosuomalaisuuteen ja sille tielle jäätiin.Reissuja tulee ihan varmasti lisää, tänä vuonna silti uskon, että pääpaino on pääosin Brittien saarella (kunhan vaan tästä lockdownista päästään). 😀

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.