Saavuimme Tel Aviviin keskiyöllä. Sen sijaan, että vastassa olisi ollut uinuva lomakylä, astuimme siltä seisomalta sisään ylöspäin nousevaan tyylillä tehtyyn hepreankieliseen yöelämän taivaaseen, jossa tunnelma oli yhden aikaan yöllä vasta heräilemässä. Tässä kylässä haisi välittömästi hauskanpidon lisäksi freedom.

Aamuyöstä kun tarkoitus oli etsiä laadukasta late-late-late-illallista, ei yhdenkään ravintolan keittiön sulkemisesta ollut vielä tietoakaan. Laittautuneet kansalaiset ja turistit ottivat kaiken ilon irti nukkumattoman ison appelsiinin (kuten paikalliset kaupunkia kutsuvat) öisestä tarjonnasta. Heti alussa tuli niin ikään selväksi, että tämä kaupunki on tehty juurikin yövirkuille.

Tel Avivissa ei tarvitse kantaa huonoa omatuntoa pitkälle venyneestä illanvietosta taikka aamu-unisuudesta. Lomalla on kumminkin kiva herätä semi aikaisin, joten porottavan kuumat päivät on hyvä käyttää  vaikka nähtävyyksien läpi tallusteluun. Pimeän tullen on parempi aloittaa puolestaan se todellinen elämä.

Israel2-11

Israel2-10

Yövyimme Tel Avivissa yhteistyökumppanimme Abraham Tours & Abraham Hostels-ketjun omistamassa Abraham Hostel Tel Avivissa, mikä on niin paikallisten kuin myös turistien keskuudessa tunnettu, tasokkaaseen reppureissaamiseen suunnattu aikuisten ihmisten hostelli. Sijainti on aivan ytimessä Tel Avivin tärkeimpien kohtaamispaikkojen välittömässä läheisyydessä. Täältä käsin meillä oli 3 päivää toiminnallista aikaa sukeltaa särmikkään bile-keitaan sykkivään sydämen syövereihin.

Tel Aviv oli juuri sellainen kaupunki mistä me pidämme. Tosin koska olimme Alexin kanssa reissussa kahdestaan, keskityimme varsinaisen bilettämisen sijasta chillimpään olemiseen. Isommalla porukalla tai frendien kanssa meininki olisi ollut varmasti vauhdikkaampaa, mutta nyt puolestaan koimme, että saimme kaupungista aika hyvin eri tavalla irti. Vaikka Tel Aviv on tunnettu yöelämän mecca, oli meidän 3 päiväisemme täällä varmasti matkamme tasaisin ja seesteisin. Mutta miksi Tel Aviv oli niin vetävä? Kerron teille oman kantani nyt.

Liberaali Gay-pääkaupunki ja yöelämän keskus keskellä fundamentalistista Lähi-Itää

Israel2-8

Israel2-29

Puhuttaessa edes sivulauseessa Lähi-Idästä, tulee monelle mieleen ensimmäisenä terrorismi & Islam. Kertoessani ihmisille matkastamme Israeliin, kysyi moni, että onko tämä turvallista? Homous ja Lähi-Itä kun eivät istu samaan lauseeseen kovinkaan helpolla. Väärin.

Israel on liberaali ja moderni valtio ja Tel Aviv on sen kukkivin kaupunki. Tel Aviv on välimeren alueen Gay-pääkaupunki joka pyörii kiistatta samalla listalla Mykonoksen ja Barcelonan seurassa. Lukuisia homobaareja, sateenkaarilippuja siellä sun täällä, gay-rantoja, drag-esityksiä ja sitä rataa. Tilanne ei ole kiistaton ja ongelmia on ilmennyt, mikä on ymmärrettävää sillä eri uskontokuntien ääripäiden läsnäolo on voimakas. Kontrasteissa ja vallankumouksellisuudessa on silti taikaa ja se on se, mikä tekeekin Tel Avivista eksoottisen edelläkävijä kohteen.

Särmikäs kaupunki täynnä särmikkään säväyttäviä ihmisiä

Israel2-21

Englanninkielinen sana “quirky” on paras termi kuvaamaan boheemia Tel Avivia ja sen säkenöiviä asukkeja. Tässä kaupungissa yhdistyy Itämaisuus, länsimaalaisuus, välimerellisyys, Amerikka, Juutalaisuus sekä ihan täysin oma twist, mitä kutsukaamme nyt vaikka Israeliksi.

Astuessasi ulos hotellista Tel Avivin kaduille et uskoisi koskaan olevasi vain muutamien satojen kilometrien päässä sodasta ja kansainvälisistä megakriiseistä. Tämän kaupungin tunnelma on tehty elämästä nautiskelua varten ja välillä kun miettii asiaa syvemmin niin fiilis alkaakin vaikuttamaan jopa kapinallisen vapaalta. Tel Avivissa tuli fiilis, että ihmiset haluavat näyttää olevansa eri maata joka tavalla, mitä välittömässä läheisyydessä oleva ympäröivä naapurimaailma edustaa…

Israel2-2

Israel2

Israel2-12

Yksi suosikki asioistani  Tel Avivissa on paikalliset ihmiset. Paikallisilla on boheemia eurooppalaista chick-tyylistä särmää aina elekielestä pukeutumiseen sekä runsaaseen viinin litkimiseen ja loputtomaan spaddun polttamiseen. Tämä kaupunki on tehty joka tavalla ulkona olemiseen sanan jokaisessa merkityksessä.

Toinen toistaan houkuttelevammat terassit pursuavat cosmopoliitteja kansalaisia ja tämä jos jokin houkuttaa heittämään itsensä myös mukaan. Vaikka Tel Aviv on yleisilmeeltään ylöspäin nouseva, moderni ja siisti kaupunki, on rakennelmat silti hallitun välimerellisesti rempallaan ja se jos jokin kruunaa koko kevyen kokonaisuuden. Täällä tunnet olevasi ulkomailla.

Israel2-35

Israel2-33

Israel2-34

Israel2-32

Jos jotain positiivista pitää kummallekin sukupuolelle pakollisesta armeijasta keksiä, niin se on ehdottomasti paikallisten fyysinen edustus. Sekä kundit, että mimmit ovat nimittäin silmäänpistävän hyvässä kondiksessa. Tel Avivissa, jossa ranta, ravintolat sekä aallot ovat isona osana elämää, pääsevät paikallisten fyysiset avut mitä parhaiten myös oikeuksiinsa. Paikalliset ovat hauska sekoitus sekä Lähi-Itää, juutalaisuutta, että Etelä-Eurooppalaisuutta ja kunkin rotuperän piirteet ja puolet tulevat katukuvassa kivasti esille. Tel Avivin tyyli on kaiken kaikkiaan raikas. Paikallisilla on hyvää pilkettä silmäkulmassa ja positiivinen kiinnostus turisteja kohtaan on taattu!

Välimerellinen Miami, ilmiömäiset rannat &  pyöräiltävä koko 

Israel2-7

Israel2-6

Israel2-9

Vaikka Tel Aviv näyttääkin lukuisine pilvenpiirtäjineen etenkin vanhan kaupungin kukkuloilta katsottuna vähintään 5 miljoonan asukkaan metropolilta, on kyseessä todellisuudessa sekä asukasluvultaan, että pinta-alaltaan todella kompakti kaupunki. Siinä missä päiväsaikaan hepreankieliset kyltit ja kansainvälisten brändien silmäänpistävä poissaolo tekee kaupungista hyvin Israelilaisen, on yöaikaan esillä maailmanluokan meininkiä vaikka muille jakaa. Tel Avivin ranta on aaltoineen ja ympäristöineen mieletön ja yksi päivä rannalla onkin must vietettevä, ihan jo kuumuuden takia.

Kaupungin pääspottien läpi koluamiseen ei kannata harkitakaan julkisen taikka taksin ottamista, vaan parhaimpana kulkuneuvona toimii rauhallisen liikenteen seassa joko vuokrattava pyörä taikka jalat. Meininki kaupungissa on omasta mielestäni verkkainen ja näin ollen Lähi-Idän liikenne mentaliteetti ei ollut omaan silmääni näkyvillä. Parasta on ehdottomasti ottaa tsygä alle ja koluta kaupunki haltuun kätevästi satulan päältä käsin.  

Ps. Rantaviivaa pitkin pyöräily päästä päähän on todella lämpimästi suositeltava kokemus. 

Ravintolatarjonta vailla vertaa

Israel2-22

Israel2-23

Rehellisesti voin todeta, että missään päin maailmaa en ole vielä toistaiseksi törmännyt yhtä loistavaan ravintolatarjontaan kuin Tel Avivissa. Käsite Iso Appelsiini ei tule turhasta ainakaan mitä tulee juurikin ravintola-, kahvila-, ja baaritarjontaan.  Kaupunki on tehty elämästä nauttimista varten ja tämä mentaliteetti toden teolla paistaa myös rafloissa.

Parhaimmat paikat löytyy kun sukeltaa pääkaduilta pikkukaduille illan taittuessa yöhön. Päiväsaikaan on turha odottaa liian suuria yleisöryntäyksiä tai edes aukioloa sillä tämä kaupunki herää vasta öisin. Ei siis tarvitse murehtia, että keittiö menisi kiinni. Täältä saa brenkkua ja safkaa läpi vuorokauden. Täällä kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että ravintoloiden sisustukset ollaan tehty hyvällä maulla ja siihen on todella panostettu. Lähestulkoon jokainen paikka missä tuli käytyä oli sisustettu viihtyisäksi ja kutsuvaksi.

Israel2-24

Hintatasoltaan Israel on yleisesti vähän Suomea halvempi ja tämä koskee myös ravintoloita. Halpaa täällä siis ei ole. Älä silti jumitu ainakaan Tel Avivissa syömään kotikutoisia eväitä vaan panosta ravintoloihin. Se on yksi tämän kaupungin kirsikoista.

Israel2-14

Israel2-17

Israel2-13

Yksi aistikas hotspot, mitä haluan ehdottomasti suositella on Shbagat Bar. Kyseessä todella hämyinen cocktail paikka, jonka sisustus oli puolestaan aika New York. Periaatteessa paikka oli gay, mutta asiakaskunta oli aika välittömän todella mixed. Jos haluat nauttia tapaksia ja GT:eetä aistilla ja tunteella, on tämä paikka todellakin näkemisen arvoinen. Kokeellista sisustusta ei myöskään kohtaa kovinkaan helposti muualla. 

Jaffa

Israel2-25

Israel2-16

Israel2-18

Israel2-19

Siinä missä keskusta on modernia ja nousukasta, löytyy vanhasta kaupungista Jaffasta puolestaan välimerellistä historian havinaa. Kaupungin parhaimmistoa edustavat näköalapaikat löytyvät ehdottomasti Jaffasta ja tänne kannattaa varata muuten aikaa.

Jaffa on myös täydellinen paikka tulla istumaan illallista, vaikka ravintolat saattavatkin olla aika turisti listoilla varustettuja, korvaa näkymät koko paketin kotiin. Täällä järjestetään myös iltaisin konsertteja ja muita eventejä ja maisemien puolesta nämä spotit uhmaavat visuaalisuuden rajoja.

Turvallinen kohde epävakaassa maailmankolkassa – Eksotiikkaa riittää

Israel2-20

Israel itsessään on turvallinen kohde turistille, mikäli vaan noudattaa tervettä maalaisjärkeä ja osaa pysyä tietyiltä alueilta poissa. Tel Avivin turvallisuutta voisin verrata itse mihin tahansa eurooppalaiseen lomakaupunkiin. Epävakaa ympäristö monesti hämää ihmisiä ja kuten monissa suurissa kaupungeissa, myös täällä on omat mustat päivänsä. Tunnelma kaduilla on silti todella rento ja turisteja kohtaan ollaan mitä ystävällisimpiä.

Koimme silti yhden jännittävän momentin, mistä en voi olla mainitsematta. Istuimme ravintolassa terassilla kun yhtäkkiä alkoivat ihmiset kiljumaan ja juoksemaan ohitsemme. Ravintolan pöydät alkoivat tyhjetä sekuneissa. Hämmennys ja paniikki valtasi kadun. Kun eläimellisten vaistojen varassa aloimme myös juoksemaan massan mukana kunnes yhtäkkiä ihmiset alkoivat pysähtyä. Ympäristön valtasi sellainen vastaava tyyneys mikä tulee ennen lopullisen isoa myrskyä. Poliisin pillit alkoivat piippaamaan ja aloimme seuraamaan paikallisia.  Yhtäkkiä tilanne vaan rauhottui ja ihmiset palasivat paikoillensa. Tähänkään päivään mennessä meille ei selvinnyt, että mitä tuossa tilanteessa todellisuudessa tapahtui. Sen verran kuitenkin saimme selvää, että 2 asemiestä olivat juuri hiljattain ennen tätä avanneet tulen ihan lähistöllä sijaitsevan vastaavanlaisen ravintolan terassin edessä. Ihmiset noudattavat siis ääirmmäistä varovaisuutta.

Israel2-3

Israel2-4

Uhka ja riskit ovat myös Tel Avivissa läsnä, kuten on myös koko maapallolla tällä hetkellä olemassa. Ihmisten varovaisuus ja reaktiokyky on ilmiömäistä ja jos tulee pienikin merkki edes pikkuriikkisen mahdollisest uhasta, alkaa kansalaiset toimia. Varovaisuutta ei voi koskaan olla liikaa. Pelko taas on asia mikä pitää kitkeä kehosta pois ja ketterään. Terrorismi on tällä hetkellä valitettavasti arkipäivää meidän kaikkien elämässä. Pahinta mitä voimme tässä tilanteessa tehdä on antaa pelolle valta ja siten pistää sen vaikuttamaan päätöksiimme. Esim. nyt matkustelussa. Älä siis anna pelon hallinta päätöksiäsi. Elämä on nimittäin yllättävän rationaalista.

Helposti saavutettava todellinen eksotiikka pakkaus, mistä on helppo aloittaa koko Lähi-Idän valloitus

Israel2-27

Israel2-28

Mikä tärkeintä. Tel Aviviin on helppo lentää vieläpä kohtuu lyhyessä ajassa. Vieläpä kaikista Euroopan suurkaupungeista. Unohtamatta, että lentojen hinnat ovat vuoden ajasta riippumatta yleensä kohtuu edulliset. Kunhan osaa vaan etsiä ne oikein ja varata tarpeeksi ajoissa. Itse lensimme Tel Aviviin Ukraine International Airlinesilla yhdellä välilaskulla.

Eihän sitä voi myöskään ketään kiistää, että Tel Avivissa on todellista matkailun eksotiikka. Koko lomaa ei silti suinkaan kannatta viettää täällä. Koska Israelissa on välimatkat naurettavan lyhyet, on Tel Avivista mitä helpointa lähteä valloittamaan tätä uskontojen, politiikan ja maailman historian pyhää maata vaikka pala palalta. Lukuisat matkanjärjestäjän takaavat puolestaan matkastasi varmasti kivuttoman ja sitäkin turvallisemman elämyksen.  

Tel Avivista jatkoimme seikkailuamme kohti Arabikylää nimeltä Jisr az Zarka. Tämä kokemus olikin Isoon appelsiiniin verrattuna astetta HC:eempi keissi.

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Abraham Toursin, Abraham Hostelsin & Ukraine International Airlinesin kanssa*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Terveiset Tel Avivista 30 (tuntuu kuin 33) asteen lämmöstä. Tässä Frishman beachillä kun luin kuvaustasi kaupungista on pakko todeta, että olet Otto erinomaisesti kiteyttänyt paljon asiaa miksi itsekin olen Tel Aviviin lopullisesti ihastunut. Passn leimaamisesta: olen lentänyt nyt muistaakseni 10 kertaa kolmen vuoden aikana tänne. Suomen passilla voi matkustaa tänne viisumivapaasti max. 3 kk pituiseksi ajaksi turistina. Passia ei leimata, juurikin siksi, etteivät Israelin viranomaiset halua vaikuttaa matkustamiseen sellaisiin maihin, jotka eivät edes tunnusta Istaelin olemassa oloa. Maahan saavuattaessa saa pienen irallisen sinisen lapun. Siinä ilmenee omia passista saatuja tietoja ja maassa oleskeluun oikeutettu aika (3kk saapumisesta). Lappu vastaa maahantuloleimaa ilman, että passiin jää merkintää. Lappu on hyvä pitää passin välissä ja tallessa (joskus lappu on itseltä kadonnut, eikä siitä aiheutunut mitään ongelmia. Tarkoitus toki pitää se tallessa). Maasta poistuessa saa vastaavan lapun vaaleanpunaisena ja se on osoitukseksi jos on tarve näyttää kuinka kauan on maassa viipynyt. Tel Aviv on mahtava kaupunki ja Israel hieno maa sekä kansa tutustumisen arvoinen. Ei tarvitse kantaa huolta siitä voiko tänne matkustaa jos suunnitelmissa on muita matkoja esim. johonkin Arabivaltioon.

  1. Oi mahtavaa! Täällä pieni haikeuden kärpänen leijailee. Olisin nimittäin hyvin mielelläni takaisin siellä juuri nyt! Kiitos todella paljon Marko kommentista ja tuosta antamastasi infosta. Se selittää kyllä harvinaisen tyhjentävästi oikeastaan ihan kaiken. Iso kiitos siitä! 🙂 Ja ihan mahtavaa reissua sinne! Toivottavasti meininki on yhtä mahtavaa kuin kuukausi takaperin.

  1. Mun on pakko vielä varmistaa, mutta viisumi oli ainakin irrallinen läpyskä, joka oli muuten tosi erikoinen juttu. Why? o.O

   1. Mä oon menossa Israeliin ja pitäisi sen jälkeen mennä Iraniin, Sudaniin ja Somaliaan. Nämä kaikki maat on Israelia vastaan eli jos saan leiman Israelista passiini, niin menee matkasuunnitelmat ihan uusiksi. Eihän ne päästä mua sillon maahan. 😀 Täytyy kattoa, jos jotenkin pääsisin livistämään siitä Israelin leimasta. 😀

    1. Okei nyt kuulostaa suunnitelmalta. Voinks lähtee mukaan. 😀 moni varmaan kelaa, että wtf, mutta mä ymmärrän todella hyvin! Varmistan vielä ton passi jutun!

 2. Hieno pläjäys lyhyestä Tel Avivin vierailustanne huolimatta.Paljon olsi vielä nähtävää kaupungissa,mm.,sen takapiha,joka on ihan eri maailma.
  Oliko tuo missä yhtäkkiä ihmiset alkoivat kirkua torin lähellä? Sillä taisitte olla täällä juuri kun torilla eräs päästään seonnun vierastyöläinen oli torilla veitsen kanssa,ilman että teki mitään,mutta joku oli ruvennut kirkumaan ,ja se tarttui kaikkiin muihinkin,ja tuli paniikkiaalto.

  1. Iso kiitos Jael. 🙂 Noin valloittavasta kaupungista on vaikea saada huonoa settiä kerrottavaksi. Mulla on kutina, että TA:sta tulee vuosikausia kestävä matkailusuhde meille. Hmm, missä päin tori mahtaa olla? Tuo oli nimittäin Allenbylla Bialik Sq:n hallilla. Sama paikka? Oo

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.