Aasian yksi karismaattisimmista ja mystisimmistä kaupungeista on ehdottomasti räjähdysmäisesti kehittyvä Ho Chi Minh City, johon tutustuin ensimmäisen jo kerran pari vuotta sitten. Jouluna päädyimme käymään täällä pikaisesti uudelleen sillä jonkin asteinen veri tänne vaan vetää. Takavuosina paremmin Saigonina tunnettu syntinen, sähäkkä ja dynaaminen Ho Chi Minh City on kiistämättä oma henkilökohtainen suosikki metropoli koko Aasiassa, koska en ole kohdannut yhtäkään niin kiehtovaa, yllättävää ja salaperäistä kaupunkia kuin tämä Vietnamin voimapesäke. Kun Lontoosta ehkä joskus aika jättää, on Ho Chi Minh City itselleni/meille äärettömän potentiaalinen seuraava asuinpaikka, edes puolet vuodesta. Nyt esittelen teille metropolin jota mä rakastan ehdoitta!

Ho Chi Minh City on täynnä pelkkää karismaa. Tällä kaupungilla on myös kaksi täysin uniikkia alteregoa, jotka tekevät pakasta vielä entistäkin mielenkiintoisemman: Siirtomaa-aikainen Saigon sekä nuorekas ja nousukas Ho Chi Minh City. Toisinaan nämä alteregot menevät  itsellä sen verran sekaisin, että en ole vieläkään varma, että millä nimellä mun pitäisi tätä kaupunkia kutsua. Joten don’t be mind. Mulle tällä kaupungilla on kaksi oikeaa nimeä. Lyhenteenä myös HCMC. 

Ristiriitainen ja hämmentävä HCMC jakaa ihmisten mielipiteitä. Moni kokee Ho Chi Minh Cityn sekavana, raskaana, hankalana ja tylsänä. Moni ei oikeen ymmärrä koko kaupungin jujua ja kokee tämän mestan enemmän pyörremyrskynä kuin kiehtovana matkakohteena. Ja voin kyllä täysin kuitata, että jos HCMC:een omalaatuista brändiä ei hiffaa, on siitä vaikea ottaa kiinni. Mikään maailman iisein kyläpahanen kun ei kyseessä ole. Olen päässyt Vietnamiin kulttuuriin ja meininkiin aika hyvin sisälle, kiitos siitä kuuluu omalle vietnamilainen ystäväpiirille. HCMC on kaupunki, jossa koen ymmärtäväni kohtuu hyvin, että miten hommat toimii. Tänne tullessa olo onkin kuin olisi tulossa vähän kuin kesämökille.

KAUPUNGISTA JA SEN IHMISISTÄ YLEISESTI

Ho Chi Minh City on hektinen, yli 12 miljoonan asukkaan megakaupunki, Vietnamin taloudellinen keskus sekä syntinen tropiikki jossa elämä alkaa vasta auringon laskettua lepotilaan. HCMC on käynyt läpi rankan ja kohtalokkaan lähihistorian aina siirtomaa-ajasta sotaan ja sodasta uuteen nousuun. HCMC on kuin fenix-lintu ja nyt tätä kaupunkia ei voi pysäyttää enää mikään. HCMC:eetä tunneta välttämättä aktiviteeteista, sen sijaan HCMC on koko Vietnamin ehkä hedelmällisin paikka kokea autenttista paikallista kaupunkikulttuuria silmästä silmään. Elämä täällä on silkkaa hektisyyttä ja jos tämä kaupunki joskus nukkuu, niin se on keskipäivä. Ja silloinkin vain puoliksi. Täällä kun kello ei välttämättä näyttele sitä suurinta roolia vuorokauden kulussa.

HCMC on niin ikään myös yksi Aasian tämän hetken dynaamisimmista kaupungeista ja muutaman vuoden, pian avattavan metron ja parin sadan uuden pilvenpiirtäjän jälkeen Bangkokin asema Kaakkois-Aasian keskuksena on hyvinkin uhattuna. HCMC on kaupunki jossa nopean taloudellisen kehityksen tuulahdus tuntuu todellakin nenän päällä.

Nousukkuus onkin yksi Ho Chi Minh Cityn pääteemoista. Dynaamisessa Ho Chi Minh Cityssä määrittelee massi, mammona ja leveä elämä. Ensisilmäyksellä HCMC tosin ei näytä varsinaiselta luksuskohteelta, mutta pinnan alta saattaa paljastua yllätyksiä. Kauneusleikkaukset eivät ole myöskään Vietnamissa tabu ja näin ollen Saigonista on tullut myös suosittu plastiikkakirurginen lomakohde.

Vietnam on halpa maa ja sen sijasta, että alkaisi jo valmiiksi köyhässä maassa köyhäilemään, kannattaa ennemmin heittäytyä pinnan alla vaikuttavaan prameaan elämäntyyliin mukaan. Sillä se ei maksa suomalaiselle markkaa (tosin yllätyksiä saattaa tulla vastaan!). Nopea talouskasvu on tuonut Ho Chi Minh Cityyn korkeat tuloerot ja hulppeutta ei siis puutu. Köyhyyttä näkee myös paljon, mutta kärsimystä ei juurikaan. Positiivisuus ja eteenpäin katsomisen taito onkin yksi vietnamilaisten valttikorteista. Käytöstavat pitää pitää ehdottomasti mielessä ja länkkäri öykkäröinti on iso pasé. Mikään Pattaya ei ole kyseessä. Täällä yhdistyy useampi täysin vastakkainen maailma ja se tekeekin Ho Chi Minh Citystä aivan mielettömän hedelmällisen kohteen.

Itse vietnamilaiset ovat terävää ja toiminnallista kansaa. Runsas pilke silmäkulmassa on aina läsnä ja raha siis merkitsee yleisesti paljon. Täällä myös länkkäri merkitsee monesti yhtä kuin paksua lompakkoa ja siitä on turha lähteä loukkaantumaan, sen sijaan kannattaa lähinnä vähän löysätä vähän niitä lompakon nyörejä ja pistää loma mood kunnolla päälle. Vietnamissa arvostetaan turisteja ketkä nimenomaan kasvattavat maan ostovoimaa.

TIEN YLITYS

Ho Chi Minh Cityn liikenne tunnetaan kaaoksesta ja loputtomasta läpi virtaavasta skootteritulvasta. Autoja kaupungissa näkeekin vain murto-osan verrattuna kaksipyöräisiin. Ensimmäistä kertaa Aasiassa olevan silmissä liikenne saattaa hirvittää, mutta no stress – paikalliset tietävät mitä tekevät (ainakin pääsääntöisesti). Sekaan siis. Jos kokemusta on ennestään, ei totuus ole yhtään niin paha. Paras tapa ylittää tie on kävellä rauhallisesti askel askeleelta pysähtymättä kohti vastapuolta. Paikalliset kyllä jarruttavat ja väistävät (yleensä). Sitä on turha silti kiistää, että länsimaisen silmään meininki on katutasossa toisinaan jopa häkellyttävää.

Mainio tapa kokea kaupunkia on hypätä myös itse skootterin tarakalle, tosin taksin muodossa. Jos seuraat paikallista skootteri virtaa niin huomaat heti, että paikallisille skootteri on vähän kuin meille Toyota farmari. Matkassa käy monesti siis lapsien lisäksi mummot ja vaarit, mukaan lukien pihan eläimet sekä huonekalut.

KATTO UIMA-ALTAITA & SAIGON OLUTTA

Jos meininki katutasossa ahdistaa, löytyy välitön apu pilvenpiirtäjien katoilta. Ho Chi Minh Cityssä elämä kun monesti alkaa vasta yläilmoissa. Saigon on katolla sijaitsevien uima-altaiden luvattu mecca. Tukahduttavan kuumina keskipäivinä on ihan turha tukahduttaa itseään nähtävyyksillä lisää, jos mahdollisuus on ottaa metropoli haltuun suoraan yläilmoista käsin. Tämä vaihtoehto on myös varmasti vaihtoehdoista miellyttävin. Mikset siis ottaisi hissiä vaikka hulppean Liberty hotellin katolle nauttimaan uima-altaasta, sekä huurteisesta Saigon oluesta? HCMC on täynnä edullista luksusta, maailmanluokan puitteissa. Täältä avautuu kaupunki myös aivan uudesta perspektiivistä. Mikäli et ole hotellin asiakas, kustantaa sisäänpääsy nousukkaalle uima-altaalle alle 15€.

MAAILMANKUULUA VIETNAMILAISTA KAHVIA SALAKAHVILOISSA

Vietnamilainen kahvi on something to die for. Jääkahvi mustana tai maidolla valloittaa myös harjaantuneen berliiniläisen kahvipapu-hipsterin sydämen. Purku uhan takia iso osa kahviloista on naamioitu pressuilla ja muilla härpäkkeillä, joten kahviloita etsiessä kannattaa pitää silmää kovana sekä seurata mahdollisia kylttejä ja opasteita. Opin itse mahtavalta Kerran Elämässä-sivustolta, että paras spotti aloittaa kahvila bongaus on talo osoitteessa 14 Ton That Dam Street.

SIIRTOMAA-AJAN ROMANTIIKKAA VANHASSA SAIGONISSA

Vietnam on Ranskan vanha siirtomaa jossa historialliset jäänteet ovat ainakin kaupungin toisella alteregolla, Saigonilla vielä hallussa. Ranskalta myös kuuluisa vietnamilainen patonki-kulttuuri myös tulee. Yksi eleganteimmista spoteista vanhan siirtomaa-ajan hengen aistimiseen on Dong Khoi-bulevardi. Ympäröivää aluetta voimmekin kutsua nk. kaupungin vanhemmaksi osaksi, eli enemmän “Saigoniksi”. Sympaattinen ja romanttinen “Saigon” koostuu ränsistyneestä ranskalaisesta arkkitehtuurista, bulevardeista, putiikeista ja lukuisista ravintoloista. Muita hyviä spotteja esim. cocktaileille on mm. kuuluisan Rex hotellin kattoterassi sekä Hotel Continental.

PANOSTA MAJOITTUMISEEN

Ho Chi Minh City on äärimmäisen edullinen matkakohde ja täällä fyrkalle saa todellakin vastinetta kunnolla. Majoittumiseen kannattaa siis panostaa, sillä täällä saa pienellä rahalla paljon. koko Ho Chi Minh City/Saigon akseli on täynnä toinen toistaan prameampia hotelleita ja sesongin aikana niinkin paljolla kuin satasella on mahdollista saada HYVIN ensiluokkaista laatua.

Esim. me yövyimme EdenStar Saigon Hotellissa jouluna ja maksoimme huoneesta joulun alla VAIN noin 55€/yö. Eden toki näytti kuvissa paremmalta kuin livenä, mutta tähän hintaan kuului kumminkin uima-allas katolla, todella siisti huone ja hulppea aamupala. Sijainti oli lisäksi täysin ytimessä. Koska Ho Chi Minh Cityssä ei muutenkaan kannata viettää 3-5 päivää pidempään, on majoittumiseen syytä panostaa kunnolla. Olen nimittäin sitä mieltä vahvasti että city-lomilla hotellilla on valtava merkitys.

Jos taas reissaa budjetilla, kuten me pari vuotta sitten, on oikea sijainti Pham Ngu Lao-backpacker  alue. Täällä pääsee majoittumaan omassa huoneessa jopa 10€ alk. yö, mutta esim. ikkuna huoneessa ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Paljon eri kolmannen maailman kohteita läpi matkustaneena voin todeta, että hintalaatu-suhde koko Vietnamissa on yksi maailman parhaimmista, siksi suosittelen lämpimästi myös ottamaan kaiken irti siitä.

KATURUOKAA, LASTENTUOLEJA JA OUTOJA NÄKYJÄ PHAM NGU LAO:LLA

Vietnamissa ruoka näyttelee matkan kulussa suurinta roolia. Maailmankuulun keittiön annit ovat nimittäin jotain jumalallista. Mun lemppari foodie-aktiviteettia Vietnamissa on ottaa perinteinen vietnamilainen värikäs lasten jakkara alle perinteisessä katuravintolassa, pistää hotpot pannut porisemaan, olut käteen sekä asettua tsiigailemaan maailman menoa kirjaimellisesti katutasosta käsin. Katurafloissa ruoka on ilmiömäisen herkullista, häkellyttävän halpaa sekä isona osana elämystä on juurikin ympäristön kautta eläminen. Ho Chi Minh Cityn kaduilla kun kaiken maailman näkyjen, ilmiöiden sekä tapahtumasarjojen kohtaaminen on mahdollisia.

Etenkin Pham Ngu Lao-alueella (backpacker district) saattaa päätyä kohtaamaan vaikka ja mitä. Milloin ajaa 100-vuotias mummo pappamopolla ohi ja pysähtyy myymään päihdyttäviä luonnon yrttejä, milloin taas perhe ajaa ohi ja kantaa keinua tarakalla. Toisinaan vastaan saattaa kävellä vaikka apina. Pham Ngu Lao-alue on muutenkin erinomainen, jos haluaa kohdata HCMC:een vauhdikkaamman maanläheisen puolen. Naminami katuruokailuun ja edulliseen illanviettoon alue on kerrassaan mainio.

Täällä kannattaa myös varautua astetta rankempien elämänkohtaloiden todistamiseen. Muista myös, että jos esim. lapsi tulee myymään jotain ja käyttää valttikorttina halailua, älä tue sitä vaikka pahalta tuntuisi. Kuten ei muutenkaan kannata koskaan tukea lasten kerjäämistä. Sillä se harvemmin päätyy sen lapsen taskuun. 

SKYBAAREJA, VODKAPULLOJA & MAAILMANLUOKAN YÖELÄMÄÄ

Kuten jo mainitsin, Ho Chi Minh Cityssä elämä alkaa kunnolla vasta auringon laskettua lepotilaan. Pimeän tullen alkaa siis ne todelliset markkinat. Et ole kokenut Ho Chi Minh Cityä kunnolla mikäli et ole käynyt Skybaarissa. Kuuluisin Skybaareista on ehdottomasti Chill Skybar. Suosittelen lämpimästä, että yrität päätyä bilettämään paikallisen seurueen kanssa kanssa, sillä lumenvalkoiset, vodkaan menevät, varakkaat sekä tyrmäävät paikalliset tietävät toden teolla, että how to party! Tässä muuten yksi huomio. Vietnamissa mitä rikkaampi, sen valkoisempi. Valkoinen  iho on yhtä kuin merkki siitä, että ei tee ulkotöitä. Paremmissa paikoissa osalla paikallisista feissi onkin suorastaan jopa sininen.  

Toinen mainitsemisen arvoinen kattobaari on esim. Glow Skybar. Ho Chi Minh Cityn yöelämä on muutenkin aikamoista. Muutaman paikan mainitakseni voisin sanoa XOXO (super kallis, mutta super lavish!), QUI Lounge (Super IT) ja Lush Saigon (Super menevä!).

Ho Chi Minh Cityn yöelämässä valitsee ihan omanlainen etiketti, joka on etenkin meille suomalaisille toisinaan jopa eksoottinen. Ja se etiketti löytyy TÄSTÄ!

PAKOLLISTA NÄHTÄVÄÄ?

“Pakollisiin” nähtävyyksiin kuuluu mm. sodanajan Cu Chi tunnelit, jonne järjestetään reissuja HCMC:eestä käsin päivittäin. Toinen on War Remnants museo, jossa on esillä valokuvien muodossa sodan järkyttävyyksiä ja kemiallisten aseiden tuotoksia erittäin suoraviivaisesti, sen enempää sensuroimatta. Sotaan liittyvät nähtävyydet ovat yleissivistyksen puolesta todella suositeltavia, mutta suurin nähtävyys on silti itse urbaani elämä.

YHTEENVETO

Ho Chi Minh on syttyvä timantti joka kehittyy jatkuvasti. Kyseessä on todella hullunkurinen kaupunki täynnä särmää, tunnelmaa ja ylenpalttista hulinaa. Kuten mikä tahansa suurkaupunki, on HCMC myös mahdollisesti vaikeasti hahmotettava, mutta trust me. Asennoituessasi oikealla tavalla ja tietäessä, että mitä tekee, eikä odota kuuta taivaalta tai yritä liikaa, saattaa mesta olla myös sinun uusi suosikkisi. Tärkeintä on syödä paljon ja monipuolisesti. Nauttia Saigon oluesta sekä kahvilakulttuurista. Fiilistellä maisemia katto uima-altailta käsin, juhlia ja käydä cocktaileilla yläilmoissa. Muista myös eksyä Pham Ngu Lao:n sivukaduille sekä fiilistellä urbaania elämää skootterin takapenkiltä käsin. Sodan kauhuihin on myös hyvä tutustua sekä siirtomaa-aikaiseen “vanhaan Saigoniin”. 

Ho Chi Minh City on viime kädessä kaupunkina yllättävän helppo ja aika straight forward. Täällä ei kannata eikä pidä ylisuorittaa vaan nimenomaan keskittyä olennaiseen. Eli vietnamilaisen suurkaupunkielämän aistimiseen.

Ps. RAHANVAIHTO MAASSA! 

TUO TUOSSA! Ho Chi Minh Cityn paras valuutanvaihtopaikka sijaitsee Backpacer-alueella. Kyseinen lafka on ainoa paikka maailmassa jossa olen saanut takaisin yli sen summan, jota XE.com on näyttänyt. En voi siis muuta kuin suositella!

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Satuin löytämään postauksesi tässä maatessani jetlagissa Edenstar Saigonin kattopoolilla😁. Aloitin puolen vuoden reissuiluni täältä tänään ja kaupunki alkaa näin illan hämärtyessä tuntumaan todella maagiselta! Kiitos hyvistä vinkeistä ja fiilis on tällä hetkellä kääntymässä väsymyksestä innostuksen puolelle!💕

 2. Mahtava infopaketti ja olen myyty! Vietnam on aivan varmasti Aasian seuraava lomakohde meillä eli kaivan tämän postauksen esiin siinä vaiheessa. Tuntuu aivan mahtavalta paikalta HCMC tai Saigon näin Hanoi Rocks -sukupolvelle 😀

 3. Kerran jo melkein varasin Vietnamiin reissun, mutta päädyin Chiang Maihin. Mulla on just tuo sekava ja raskas -mielikuva kaupungista, mutta tätä lukiessani aloin miettiä, toimisiko tuo sittenkin minullekin juuri pidennettynä viikonloppuna. Tuo on kyllä niin totta, että lyhyillä kaupunkilomilla majoitukseen panostaa mielellään.

  1. Pidennetty viikonloppu on ehdottomasti oikea matkailu-niche HCMC:eessä. Mahdollisuus pitää ainakin antaa. Ja jos ei rakkaus syty suurkaupungissa, syttyy se paljon todennäköisemmin esim. Vietnamin landella!

 4. Mä kävin HCMC:ssä yhdeksän vuotta sitten, eikä kaupunki jäänyt millään muotoa mieleen. Toisin kuin Hanoi, josta tykkäsin todella paljon. Mutta tällaisia hehkutuspostauksia lukiessani tulee väkisinkin mieleen, että pitäisköhän antaa kaupungille toinen mahdollisuus…

  1. Näitä kommentteja lukiessa on tullut aika selväksi, että jengi jakaantuu todella Saigon-, ja Hanoi-ihmisiin. Ja ymmärrän sen hyvin sillä yksi maa ja kaksi täysin eri maailmaa. Se ero, että kumpaa kaupunkia suosii on aika selvä myös Vietnamin sisällä. Hanoi on ehdottomasti ainakin paljon romanttisempi kaupunki.

 5. Olipas kattava juttu, ja nämä värikkäät kuvat jo kutsuvat lähtemään tutustumaan kaoottiseen kaupunkiin. Rahalta haisevat kattobaarit eivät nyt ehkä ihan omalta jutulta kuulosta, mutta varmasti niissä on kiva rauhoittua kaiken katuhälinän jälkeen. 🙂 Meillä onkin yksi HCMC:stä kotoisin oleva kaveri, jota pitää kyllä varmaan lähteä joskus sinne moikkaamaan. Mites ilmansaasteet, saako Saigonissakin kurkkunsa heti kipeäksi? No, ehkä parin päivän kaupunkiin tutustumiinen olisi sen arvoista. 😀

  1. Iso kiitos, kiva kuulla! 🙂 Onneksi HCMC:eestä on moneksi ja tarjoaa sisältö aika lailla kaiken skaalan matkailijoille. Mitä tulee saasteisiin, niin en kyllä kokenut mitään sen suurempaa tuskaa. Saattaa tosin johtua siitä, että meikäläisen saaste-toleranssit on aika huipussaan tän Lontoossa asustamisen jälkeen. Käytiin Pekingissä HCMC:een jälkeen ja siellä jopa minä tunsin piston kurkussa…

 6. Miltei mikä tahansa kohde alkaa vaikuttaa kiinnostavalta, jos/kun kirjoittaja on siitä noin vilpittömän innoissaan ?. Mainiosti kirjoitettu siis! Itse koin cityn ahdistavaksi, mutta käynnistä on niin kauan, että taitaa olla myös aika toinen kaupunki nykyään.

 7. Ho Chi Minhistä on kuullut kyllä paljon ristiriitaista. Jotkut kehuu, toiset eivät oikein pidä. Riippuu varmasti paljon siitä, mitä lähtee hakemaan. Vietnam kokonaisuudessaa kyllä kiinnostaa, joten eiköhän Ho Chi Minhissäkin tule joskus vielä käytyä. Katsotaan, miltä kaupunki silloin vaikuttaa.

 8. Selkeästi ei ole minun paikkani. Minusta tuntuu, etteivät massihumalassa olevat vietnamilaiset taida oikein arvostaa sitä, että olen Charlien fani. Siinä Saigonin ja HCMC:n välissä kun on sellainen pieni rakonen, jonka jätät kertomatta. Olenkin sanonut, että kun pää on paskaa ja sydän jäätä, niin paras ihmisen ominaisuus löytyy hänen jalkovälistään. Senkin kehotan jättämään rauhaan, vaikka varmasti sillekin on oma kurssinsa. Selkeästi koko Indokiina hankaa minua vastakarvaan, ehkä se johtuu siitä, mitä nykyään tupataan kutsua ketteryydeksi. Ketterästi ovat vaihtaneet yhden uskon toiseen ja jos lapset kerjäävät, niin no, tehän kerjäsitte tätä.

  1. No nyt en kyllä ihan täysin ymmärtänyt tämän kommentin syvintä ajatusta…Eli siis mikä hankaa nyt mitä kohtaa WHAT?

 9. Monipuolinen juttu suurkaupungista. Minua myös kiehtoo se katukuppiloiden elämä ja makumaailma. Niissä ei turhaa investoida kalusteisiin tai seiniin, mutta ruuan laadusta ei tingitä eikä mennä turhien trendien mukana.

 10. Mekin pidetään Saigonista, mutta ehkä Hanoi on enemmän ainakin allekirjoittaneen mieleen? Kyllähän tuolla tekisi mieli taas piipahtaa ja ehkä tsekata juuri tämä prapeampi puoli kaupungista. Jotenkin Vietnam vain ei yleisesti ottaen kovasti houkuttele. Sen verran huonoja kokemuksia on sieltä tullut kerättyä. Ehkä sille pitäisi antaa vielä kerran mahdollisuus. =)

 11. No olipa kattava juttu Saigonista! Mä jo aattelin, että eikö tää lopu koskaan! 😀 No, jollekin ensikertalaiselle tässä on kerralla koko pläjäys kaupungista.
  Mäkin olen tuolla ollut, mutta yksi kerta ehkä riittää. Liikenne oli järkyttävä! Liimauduin paikallisten kylkeen, enkä katsonut sivuille, kun katua ylitin, pelkäsin, että jämähdän keskelle katua jos katson.
  Se on totta, että jopa reppureissajan budjetilla Vietnamissa sai rahalle ihan eri tavalla vastinetta kuin vaikkapa Laosissa tai Kambodzassa, joista tuonne tulin. Parilla kympillä sai siistin huoneen pikkuhotellista, eikä hyvä ruokakaan ollut kallista. Tässä mun juttu neljän vuoden takaa: (kirjoitettu paikallisissa nettikahviloissa, siksi ei ääkkösiä)
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2013/03/15/ho-chi-minh-city-takaisin-sivistyksen-pariin/

 12. Täytyy sanoa, että meillä taas HCMC rankattiin Aasian kaupungeista aikalailla sinne listan häntäpäähän. Ei juuri puhutellut, kun taas esim. Hanoi oli jotenkin paljon persoonallisempi ja ennen kaikkea ystävällisempi kuin HCMC. Mutta ei se väärin ole jos siitä tykkää, hienoa että oot löytänyt sen toisella tavalla kuin me! 🙂

  1. Oh no. Mä taas koin asian AIVAN päinvastaisesti! 😀 Tai siis en nähnyt ystävällisyydessä mitään eroa, mutta Hanoissa tunnelma oli taas tosi erilainen. Tykkään jotenkin siitä HCMC:een shadystä särmästä. Jotenkin näitä kahta kaupunkia on edes vaikea verrata toisiinsa kun luonteeltaan niiiiiin erilaisia.

 13. Mä just punnitsin Hanoin ja HCMC:n välillä ja päädyin Hanoihin (viikko toukokuussa). Selkeesti HCMCkin olis ollut kyllä hyvä vaihtoehto! Osaatko verrata noita kahta? Tai miten vertaisit Vietnamin suurkaupunkeja esim. Bangkokiin?

  1. Hanoi ja HCMC on kuin päivä ja yö. Ihan jo historian takia. Hanoissa on tavallaan paljon voimakkaammin vielä siirtomaa-aika näkyvissä. Hanoi itsessään on kanssa kultturellimpi ja paljon rauhallisempi. Sanoisin, että vähän aikuisempi kohde jollain tavalla. Skootterivirta on kummassakin valtaisa, mutta HCMC:eessä on ehdottomasti paljon enemmän suuren maailman meininkiä ja hohtoa. HCMC on ehdottomasti Vietnamin vastine BKK:lle, kun taas Hanoi on enemmän Pariisi!

 14. Meidän koko perhe on ihan rakastunut Saigoniin! Olemme olleet siellä lasten kanssa tuplasti ja vielä yksi aikuisten reissu päälle. Sinne voisi mennä aina vaan uudestaan! Koko fiilis on kiva, ruoka on mahtavaa ja kattobaarit oikein kutsuvat nauttimaan. Meillä on blogin MATKAT-välilehdellä paljon juttua HCMC:stä. Katuruokakierros mopoilla on erityisen suositeltavaa!

 15. Siitä on kyllä viisi vuotta kun tuolla kävin ja harmillisesti en ite oikein ollut kauheen kartalla kaupungista 😀 Tultiin aika randomisti Kambodzan puolelta bussilla vaan mestoille ja ihmeteltiin tolla backpacker districtillä muutama yö 😀 Muistan että käytiin bussilla ettiin vesipuistoa, otettiin tatskat, syötiin ja juotiin muovijakkaroilla ja käytiin museossa myöskin 🙂 Ehkä joku päivä kaivankin kuvat esiin ja teen jonkun kuvapostauksen tuolta reissulta 🙂 Hyviä vinkkejä ja kyl mielelläni menisin uudestaan tuolla käymään 🙂

  1. Vesipuisto! <3 Ens kerralla mäkin haluun vesipuistoon. Ja tatska oli kanssa suunnitteilla, mutta jäi tällä kertaa välistä. Paljon maksoitte tatskoista?

 16. Me käytiin viisi vuotta sitten Saigonissa reppureissulla, mutta ei viivytty siellä kovin montaa päivää kun kiirehdittiin Filippiineille. Juuri avatussa Bitexcon Skydeckillä käytiin katsomassa auringonlaskua, majoituttiin tietenkin ikkunattomassa luukussa Pham Ngu Laolla, käytiin Cu Chi tunnelit ja War Remnant museot, syötiin pho-keittoa ja hämmästeltiin moporuuhkaa. Tykättiin ja ei, mutta ei mitään älytöntä wow-efektiä saanut aikaan. Ehkä jos olisi elänyt herroiksi, niin olisi voinut olla toisenlainen kokemus.

  Vietnamiin voisin kyllä lähteä uudelleen, ehkä voisi piipahtaa pikaisesti myös Saigonissa. Kirjoituksesi on hyvä esimerkki, miten siitä keikasta voisi saada kaiken irti! Tosin jos siis pikkuriiviöt mukana, niin yöelämä on sitten skipattava. 😀

  1. Kuulostaa aika paljon meidän ekalta reissulta. Omasta mielestä HCMC:een brändi on nimenomaan se, että pistää vähän flashimman vaihteen päälle. Meillä oli ekalla kerralla kanssa ikkunaton luukku ja voin sanoa, että se ainakin silloin söi tunnelmaa. 😀 Tällä kertaa päätettiin kokeilla erilaista lähestymistapaa.

 17. Kiitos ajankohtaisesta kirjoituksesta sikäli, että olemme suunnittelemassa reissua Vietnamiin. Tosin vähän into on tippunut, kun olen lukenut muiden postauksia epäsiisteistä rannoista ja/tai kovan rakentamisen tuomista lomailuhaitoista. Onko teillä tiedossa Vietnamissa sellaista rantapaikkaa, jossa on kiva käydä. Tykkäämme kävellä hienohiekkaisilla rannoilla varpaistellen. Majoituksen taso pitää olla “riittävä” eli kaikki perusmukavuudet omalla kylpyhuoneella eikä liikaa väkeä.

  1. Kävimme nyt viimeksi Nha Trangissa ja se on yksi niistä kohteista, joka kantaa monesti eri matkablogeissa juuri tuollaista mainetta. Totuus on silti paljon parempaa, mikäli vaan ymmärtää että Nha Trangin tarkoitus ei ole olla nk. “hidden paradise”. Nha Trangin brändi on nimittäin aika lomaisa. Noilla preferenseillä suosittelen ehdottomasti Hoi Ania tai Phu Quocia. Upeita mestoja kummatkin. Olen matkustanut Vietnamissa paljon, eri sesonkeina ja en kyllä ole törmännyt mihinkään sen suurempiin ongelmiin. Toki ongelmia aina löytyy jos niitä vartavasten haluaa etsiä, ja kaikkia kohteita ei ole tehty vaan jokaista varten…Mutta kun chillisti menee ja ymmärtää, että mihin on menossa, ei pettymyksiä varmasti tule. Yleisesti kannattaa pitää fiilis katossa, sillä Vietnam on kokonaisuudessaan aivan mahtava matkailumaa!

 18. Kiitos hyvistä vinkeistä, Saigon on jäänyt väliin. Hanoista muistan tuon loppumattoman skootteri- ja mopotulvan. Joskus tuli mieleen, että täytyisi tilata taksi päästäkseen tien yli 🙂

 19. Kiitos matkavinkeistäsi, tulee varmasti käyttöön lähiaikoina. “Saigon” kun ollut to do-listalla jo muutaman vuoden ajan. Tosin kaupunki taitaa aika lailla jakaa mielipiteet, toiset tykkää kovastikin ja toiset, niin, eivät voi kaupunkia sietää… Mielenkiintoinen paikka siis!

 20. Heh, en mäkään Saigonia kyllä millään kesämökiksi voisi kutsua, kaikkea muuta! 😀 Sinne oli kyllä suorastaan jäätävää tulla hirveässä jet lagissa, tien ylittäminen tuntu ihan mahdottomalta. Mutta hyvien yöunien jälkeen aloin kyllä diggaamaan paikasta paljonkin. Ihastuin kaaokseen. 🙂 http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2017/01/16/valmistaudu-kaaokseen-saigon-ei-ota-avosylin-vastaan/
  Harmittaa, kun sain siellä jonkun vatsapöpön, niin sen jälkeen ei enää oikein uskaltanut syödä missään katumestoissa, joissa ruoka olisi kaikista parasta.

  1. Mä jotenkin koen sen aika chillinä. Jet lagissa tai ei. Voi olla, että johtuu siitä kun oon tottunut. 😀 Mutta sen voin myöntää, että ekan kerran kun olin ja saavuttiin tänne dösällä keskellä yötä, oli vastaanotto aikamoinen. Tosin silloinkin tottui aika nopeasti. Nyt viime kerralla koin kaupungin yöllä ainakin jopa rauhalliseksi.

 21. Mä tykkäsin Saigonista hirveästi! Itse kutsun kaupunkia Saigoniksi, koska kaikki vietnamilaiset kaverit viittasivat kaupunkiin sillä nimellä. Mua jännitti tosi paljon, kun en yleensä tykkää suurkaupungeista, mutta aika pienellä vaivalla onnistuin löytämään omanlaiseni Saigonin. Tuonne on palattava!

  1. Mäkin tykkään Saigonista nimenä paljon enemmän kuin Ho Chi Minh Citystä. Saigon kuulostaa jotenkin paljon karismaattisemmalta. Kinkkinen! Musta Saigonissa on hassua se, että vaikka siellä on 12m ihmistä, se tuntuu ‘paljon’ pienemmältä? Hektisyydestä huolimatta aika sympaattinen.

 22. Pakollista tai ei, mutta kaupungin ranskalaistausta näkyy postitalolla ja sen viereisessä Notre Damen näköisessä kirkossa.
  Sky Deck on hyvä paikka aloittaa kaupunkiin tutustuminen.
  Ja Vietnamin sodan päättymiseen liittyvät tarinat ovat kyllä parhaimmillaan tuon entisen presidentinpalatsin syövereissä ja katolla. Palatsin edessä olevan aidan sortumisen tankkien alla voi kuvitella, samoin kuin rakennuksen katolta lähtevät helikopterit, ilmasillan pois kaupungista. http://meriharakka.net/2014/11/19/ho-chi-minh-city-vain-sittenkin-saigon/

  Cu Chin tunnelit ovat sitten oma lukunsa – vähän meitä nuoremmille niissä ryömininen voisi olla mielenkiintoinen kokemus, mutta toki alueella on paljon historiaa vaikkei tunneleissa ryömiä haluaisikaan.

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä Pirkko! Palatsi voisikin olla ens kerralla mielenkiintoinen kokemus, Vietnamin sota kun kiehtoo vielä omaakin sukupolvea.

 23. Oi mun suuri rakkaus K-Aasiassa HCMC, vietin siellä pari talvea töissä ja ihastuin lopulta tosi kovin kaupunkiin. Dynaamisuus on just hyva kuvaamaan kaupunkia, Bangokin ja Thaimaan jalkeen musta Vietnam tuntui monessa asiassa selkeelta. Kaupunkina aivan mahtava sekoitus siirtomaa-ajan rakennustyylia ja tulevaisuutta ja se ruoka nam. Huikeita jazzbaareja ja loungemeininkia ainakin jokunen vuosi sitten viela, salakapakoita ja just sita salaperaisyytta. Tulipa ikava sinne muovituolien keskelle ryystamaan phokeittoa!

  1. Hei Jazzbaarit! Nä jäi välistä tällä kertaa, mutta kiitos vinkistä. Menee niin testaukseen ens kerralla. Ja samoin nuo salakapakat! Joo saa nähdä, että miten kaupunki mahtaa kehittyä kun pelkästään kahdessa vuodessa muutos on ollut valtava. Toivottavasti tuo siirtomaa-aikainen meininki silti pysyy <3 Siinä on jotain todella kiehtovaa!

 24. Oman kokemus Saigonista oli kyllä kaikkea muuta kuin kesämökki 😀 Itse asiassa tykkäsin siitä varmaan Vietnamin kaupungeista vähiten. Mutta olinkin siellä vaan pari päivää, eikä siinä ajassa mitään kunnon kuvaa mistään kaupungista saa. Ehkä täytyy käydä antamassa sille vielä toinen mahdollisuus, vaikka onkin vaikea kuvitella että siitä oma suosikki tulisi. Mutta Vietnamiin haluan joka tapauksessa uudestaan <3 Se ruoka ja ihanat jääkahvit kondensoidulla maidolla, noms!

  1. Saigon se jakaa kyllä mielipiteet. Itse asiassa iso osa ihmisistä kenen kanssa oon jutellut, on kokenut kaupungin kaikkea muuta kuin niin positiivisesti kuin mitä itse. 😀 Mikä siinä on?

   Vietnam on kyllä kokonaisuudessaan ihan Aasian ykkönen <3

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.