Wolfenbüttel. Miten hulvattoman kuuloinen kaupungin nimi näin suomalaiseen kielikorvaan. Kävimme #CitybreakGermany blogikampanjan yhteydessä yhden yön pyrähdyksella tässä saksalaisessa satumaassa. Kaupungin suurin vientituote on legendaarinen Jägermeister, joka on ainakin suomalaisille yöelämän kuluttajille tuttu yrttimäisestä aromistaan, jonka kuuluisan vivahteikas ja sitäkin kestävämpi jälkimaku elää suun pohjallla vielä omaa elämäänsä päivän jos toisenkin itse illanvieton jälkeen. Wolfenbüttel on reilu 50 000 asukkaan kaupunki, joka tuntuu paljon tätä pienemmältä. Wolfenbüttel vaikuttaa lintukodolta jonka talojen julkisivut ovat väriskaalaltaan kuin värityskirjasta.

Wolfenbüttel on kaupunki joka on suoraan kuin TV-ohjelmasta. Jos Täydellisten Naisten Wisteria Lane olisi Saksassa, olisi se todennäköisesti täällä. Wolfenbüttel on kaupunki jossa elämä tuntuu täydellisen tasaiselta. Saksalaiselta pikkukaupunki-unelmalta jossa murheet ja stressi loistavat poissaolollaan. Jokaiseen täydelliseen julkisivuun kuuluu myös kohtalokkaampi käärme ja sekin täältä löytyy – nimittäin punaisten lyhtyjen katu. Kyllä – myös täällä reilu 50 000 asukkaan kylässä ollaan asian ytimessä kuten saksalaiseen tapaan kuuluun. Näillä eväillä Wolfenbüttel vaikuttaa kerrassaan verrattomalta asuinpaikkavaihtoehdolta, mutta onko täällä turistin näkökulmasta mitään tekemistä? Kirkkoja, teatteria, kirjastoja ja museoita löytyy, mutta itse etsin kaupungeista aina jotain muuta.

HUOM! LUE AIEMMAT #CITYBREAKGERMANY-POSTAUKSET TÄÄLTÄ &  TÄÄLTÄ!

KOE JÄGERMEISTER

citybreakgermany_wolfenbuttel-37

citybreakgermany_wolfenbuttel-8

citybreakgermany_wolfenbuttel-10

Vaikka Wolfenbüttel ei itsessään ainakaan vielä kaupunkien tähtikartan ylimmässä A-luokassa olekaan, on kaupunki kulissien takana maailmankartalla ja kovaa. Yksi alkoholibrändien kuninkaallisista on nimittäin kotoisin täältä – nimittäin Jägermeister. Mikäli Wolfenbüttel olisi Suomessa, olisi se tässä tilanteessa maamme Angkor Wat, mutta koska olemme Saksassa, hukkuu se massaan.

Jägermeisterin tehtaat sijaitsevat pyöräilymatkan päässä keskustasta ja mikäli tässä kaupungissa viettää päiväretkeä, on vierailu täällä enemmän kuin suositeltavaa. Mikäli tehtaat ei taas kiinnosta sen enempää, mutta Jekun yrttinen vivahde houkuttelee kielen kannaksilla, löytyy kaupungin ytimestä myös virallinen kauppa jota voimmekin varmasti kutsua Jägermeisterin lippulaivamyymäläksi.

Lue lisää Jägermeisterin tehtaiden tutkimisesta TÄÄLTÄ!

SYÖ SAKSALAISESSA RAVINTOLASSA

citybreakgermany_wolfenbuttel-26

citybreakgermany_wolfenbuttel-29

citybreakgermany_wolfenbuttel-28

Saksalainen sapuska sykähdyttää tässä mahalaukussa ja kovaa. Meikäläisen makuhermot heräävät välittömästi kiljumisnälkään, mikäli Wursti tai Schnitzel eksyy ruokakeskusteluun. Syöminen on parasta aktiviteettia pikkukaupungeissa ja Saksassa kun kerta ollaan, niin paikallista sen olla pitää. Kävimme testaamassa Bayerischer Hof  ja tässä perinteisessä ravintolassa oli germaanista kotiravintolan tunnelmaa täysillä.

citybreakgermany_wolfenbuttel-32

Jos Saksalainen sapuska ei sytytä, on Espanjalainen tapas ravintola La Bodega vaihtoehtoisena valintana varma!

– –

Jostain syystä paikalliset tuntuvat aliarvioivan omaa keittiötään huolella sillä meillä oli suorastaan vaikeuksia päästä matkan aikana nauttimaan germaanikeittiön lihaisista antimista. Turhaan aliarvioivat sillä saksalainen keittiö on mieletön – etenkin jos on näin perinteisen purtavan perään mitä meikäläinen.

NAUTI PUBEISTA & OLUESTA

citybreakgermany_wolfenbuttel-21

citybreakgermany_wolfenbuttel-40

citybreakgermany_wolfenbuttel-20

Ruokahan muuten huuhdellaan Saksassa alas oluella. Saksalaiset beer gardenit ovat käsite. Suomessa pubit kantavat räkis skänkin mainetta, kun taas Saksassa olut on elinehto ja pubit elinehdon olohuone. Ja hyvä niin sillä bissehän on ihanaa, etenkin kunnon kapakassa nautittuna. Rakastan olutta ja oluen tuomaa hilpeän hohtoista huminaa kehossa, mikä tuntuu ehkä humalatiloista parhaimmilta. Osa harrastaa Hardrock cafe paitoja, toiset tykkää museoista ja kolmannet viihtyvät kaupoilla – omiin matkailurituaaleihin kuuluu maassa kuin maassa olut. Bisse on juoma mitä voi juoda pitkin päivää oli edessä sitten ruokaa tai raamattu. Olut on asia mikä yhdistää kodittomat ja kuninkaalliset sekä kansat Kanadasta Kenian kautta Kambodzaan.

Olut on aikuisten limppari minkä rentouttava vaikutus sekä sosiaalisen symbolinen merkitys elämässä pitäisi olla ihmisoikeus. Monista asioista voisin tässä elämässä luopua, mutta oluesta ja oluella käymisestä en tule koskaan luopumaan. Ainakaan ilman taistelua. Bisse on mun juttu henkeen ja vereen!

Wolfenbüttelin kotoisan railakkaat Beer gardenit ja perinteiset pubit ovat tämän pyhän liemen litkimiseen ehkä parhaimpia koskaan. Tunnelma on käsin kosketeltavaa kun hilpeät saksmannit kokoontuvat yhteen ja juomalaulut alkavat raikumaan samalla kun litran tuopit kumoutuvat tahdilla kurkkuun. Wolfenbüttel on kerrassaan mainio kaupunki harrastaa olutta ja pubi-hyppelyä.  

VUOKRAA PYÖRÄ

citybreakgermany_wolfenbuttel-7

citybreakgermany_wolfenbuttel-38

citybreakgermany_wolfenbuttel-39

citybreakgermany_wolfenbuttel-6

citybreakgermany_wolfenbuttel-13

citybreakgermany_wolfenbuttel-12

citybreakgermany_wolfenbuttel-18

citybreakgermany_wolfenbuttel-34

Viimeisin kuva on paikalliselta punaisten lyhtyjen kadulta

– –

Lainapyörät joukkoliikennemuotona on paras keksintö sitten metron. Pyöräilyn psykologinen vaikutus ihmismielelle on ilmiömäistä. Pyörän selässä aivot kirjaimellisesti tuulettuu ja sitä tässä sekavan hektisessä universumissa todella tarvitaan tasaisin väliajoin.

citybreakgermany_wolfenbuttel-14

citybreakgermany_wolfenbuttel-30

citybreakgermany_wolfenbuttel-15

Pyörällä voit löytää mm. paikallisen sisämaa-rantabaarin

– –

Sensaatiomaisen kaunis arkkitehtuuri, hidas tunnelma sekä maaseudun läsnäolo. Wolfenbüttel on yksi niistä kaupungeista, jotka on tehty pyöräilyä varten. Se, mitä kannattaa täällä ehdottomasti tehdä on ottaa lainapyörä alle ja kokea kaupunki satulan selästä käsin. Kaksipyöräinen mahdollistaa uniikin kokemisen omalla tavallaan ja olenkin sitä mieltä, että missä ikinä oletkaan, on pyörä kulkuneuvo number one.

Kysy lisää pyörän vuokraamisesta turisti-infosta!

VIETÄ INSTAGRAM LOMAA

citybreakgermany_wolfenbuttel-19

citybreakgermany_wolfenbuttel-23

citybreakgermany_wolfenbuttel-24

Wolfenbüttelin oma pikku-Venetsia toimii sekä diginä, että livenä

– –

Elämme siirtymävaihtetta kohti digitaalisuuden täyttä tulemista. Autenttisen kokemisen lisäksi on myös digitaalisen minämme saatava matkasta oma osuutensa. Hetkien kokeminen on ensiarvoisen tärkeää ja siitä en tule luopumaan varmasti ainakaan näillä eväillä ihan hevillä. Sen rinnalla haluan ikuistaa hetket ja tilanteet myös kuvien ja tarinoiden muodossa someen ja monesti valitsenkin kohteen ihan vaan sen visuaalisen arvon puolesta. Oman kauneus silmäni lisäksi se palvelee myös digitaalista silmääni.

Wolfenbüttel on valehtelematta yksi kauneimpia tämän genren kaupunkeja, missä olen Euroopassa käynyt. Wolfenbüttel on täydellinen kohde kauneudesta nauttiville some diggareille jotka haluavat värittää fiidejään satumaisen söpöillä otoksilla. Kaupunki itsessään on pelkkää visuaalista ilotulitusta ja tämä ei jäänyt myöskään kameran muistikortiltani huomaamatta.

citybreakgermany_wolfenbuttel-9
citybreakgermany_wolfenbuttel-11
Wolfenbüttel on kaupunki, jossa koet aidon saksalaisen pikkukaupungin tunnelman paikallisimmat piirteet. Jos ei muuta, niin kaupunki on jo visuaaliselta anniltaan hyvinkin käymisen arvoinen kohde. Hannoverista ja Braunchweigsta ajaa junalla tänne hetkessä. Miksi et siis pyörähtäisi päiväksi tai kahdeksi?

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Saksan turismitoimiston kanssa, osana suurempaa NordicTB-blogikollektiivin #CitybreakGermany -kampanjaa. Kaikki mielipiteet ovat täysin omiani ja päätän lisäksi itse, että mistä kirjoitan ja miten kirjoitan.*

Ps. Muista seurata SoMe:ssa!

Pps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
  1. Hahaa, erityisen isot pisteet olutta hehkuttavalle matkabloggarille! Saksalaisen ja itävaltalaisen (ja okei ihan kaiken) kaljan ystävänä pitäisi inspiroitua tästä postauksesta ja kirjoittaa oodi bierille, ihan oma postaus 😀 Saksankielisissä maissa virvokkeeseen suhtaudutaan asiaankuuluvalla ilolla: ei överisti, mutta riemun kautta! Kyllä tämä hei toimistorotan päivää nyt ilahdutti isosti.

    1. Bisse on parasta!!! <3 Olut tarvii Oodia joten tuumasta toimeen! Niin kiva kuulla, että joku on mun kanssa samoilla leveleillä. Iso kiitos kommentista ja postaustasi ootellen! Ah, nyt on pakko päästä kaljalle!

  2. “… oli edessä sitten ruokaa tai raamattu” -> rakastan näitä siun sutkauksia! ;D Täytyy pitää tämäkin kaupunki mielessä tulevaisuutta varten ^^

  3. No on kyllä kuin suoraan satukirjoista! Kuten itseasiassa todella monet saksalaiset pikkukylät ja -kaupungit. Itse pidän eniten Moselin, Ahrin ja keski-Reinin jokilaaksojen pikkukylistä. Näissä on söpöjen talojen lisäksi rinteet täynnä viiniviljelmiä 🙂 Blogistani löytyykin useita juttuja noista jokilaaksojen viinialueista pittoriskeine satutalokylineen. Niin, ja tiesitkö, että Dusseldorfista on kotoisin vastaava tuote kuin Jägermeister? Tällä on hauska nimikin: Killepitsch.

    1. Hei nyt pitääkin mennä googlettamaan ja tsekkaamaan sun blogista lisää! 🙂 Sytyin näihin maisemiin ihan huolella. Nyt houkuttais autonvuokraaminen ja kesäkierros Saksan pöndellä silleen kunnolla. Ja tuli muuten ihan yllätyksenä. Onks maku ihan sama jne vai?!?

      Iso kiitos muuten kommentista! 🙂

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.