*Yhteistyössä Switzerland Tourism*

Häkellyttävän turkoosin “Lac Lémanin” rannalla sijaitseva Geneve kutsuu itseään maailmankaupungeista pienimmäksi metropoliksi. Paikkaansahan se pitää. Fiilis on Genevessä vähän kuin 50 & 60-lukujen leffoista. Lunkin tunnelmallinen – samaan aikaan niin keskeinen, mutta jotenkin tosi epätodellinen. Geneve on YK:n, World Healt Organisationin, Punaisen Ristin sekä monen muun maailman ykkösorganisaation pääkonttorin hima ja se jos jokin tekee Genevestä todellisen diplomaattisen erityisvyöhykkeen. Geneven katukuvasssa vilkkuu Amexin, Omegan, Tissotin ja Tag Heuerin  logot ja vanha raha ja brändätty luksus eivät muutenkaan loista mitenkään poissaolollaan, päinvastoin. Jos yks sana riittäis kuvaamaan Geneveä, olis se grand.

Kävimme alkusyksystä Switzerland Tourismin vieraina Sveitsissä rakkaan matkabloggaajakolleegani Veera Biancan kanssa nauttimassa hulppeiden vuoristojen sekä viinin lisäksi myös keskieurooppalaisesta urbaanikulttuurista. Koko reissu alkoi Genevestä, jossa vietimme Veeran kanssa kahdestaan pari vauhdikasta, tosin meille kahdelle yllättävänkin seesteistä päivästä. Oli meillä mukana myös ikimuistoinen opas joka lumosi meidät rajuudellaan. Lapseton megaräväkkä muidu jonka kieli oli terävämpi kuin saha. Meille ei oikeastaan missään kohtaa selvinnyt, että mistä hän oli kotoisin, mutta omien sanojensa mukaan hän oli “oriental”. Jos joskus suuntaat Geneveen niin pistä mulle DM:ää niin annan tämän daamin yhteystiedot. Et tuu pettymään! 

Grand Geneve

Ranskankielinen Geneve on vaivaisella 200 000 asukkaallaan Sveitsin toisteksi suurin kaupunki, mutta ehdottomasti se kansainvälisin. Vaikka asukasluku on verrattain kyläpahasen tasoa, hivelee kosmopoliittisuudessaan sekä kv-katukuvapöhinässä Geneve maailman kärkikattoja. Geneve on kaupunki jossa bonggaat Qatarin prinssit ökykaarojen ratin takaa, saudivaimot strollailemassa Cartierit käsissä, humanitaariset organisaatiotyöntekijät sekä tietenkin tyylitajussa pettämättömät kovaluonteiset paikalliset joiden kotikaupunkiylpeys on syystäkin korkealla. Siinä missä yhdessä hetkessä kelaat Geneven olevan inasen jäykkä, soi toisessa hetkessä puiston lavalla ranskankielinen räppi ja jopas muuttuu meininki särmikkäämmäksi.

Yleisesti ottaen geneveläiset ovat luonnostaan aidosti cooleja ja se näkyy myös kaupungin tunnelmassa, joka on ylhäisestä ulkomuodosta huolimatta silti harvinaisen lunki. Kaupunki vaatii lämmittelyä ja vielä parinkin päivän jälkeen voi fiilis olla hyvinkin hämmentynyt siitä, että mitä tästä kaupungista pitäisi ajatella. Oma mielipide on se, että paikalliset ovat vähän kuin elegantti keski-eurooppalainen versio suomalaisista, aluksi ujon jäykkiä, mutta kun vähän lämmittelee niin johan löytyy sisältä hymyä. Sveitsiläiset näin yleisesti tuntuvat olevan suomalaisten kanssa samalla aaltopituudella ja se taitaakin olla syy miksi koko maassa me suomalaiset niin hyvin viihdymme.

Koska prosentuaalisesti valtaosa Geneveen suuntaavista turisteista on liikematkailijoita, on arkisin hotellien hinnat korkeammalla. Näin ollen Geneve soveltuu täydelliseksi viikonloppukohteeksi meille suomalaisille sillä tänne lentää suoraan Helsingin lisäksi ihan ympäri Eurooppaa. Alkoholi Genevessä on Suomen hintoja halvempaa, mutta ruuasta saatat päätyä maksamaan extraa. Ylikallista ei suomalaiselle kukkarolle täällä silti suinkaan ole. Geneveen ei missään tapauksessa kannata lähteä silti köyhäilemään, sillä kaupungissa riittää ihan liikaa nautittavaa. Ravintolakulttuuri sekä safka nimittäin maistuu tässä kaupungissa huomion pantavan hyvälle. Seuraavaksi esittelen teille muutaman raflasuosituksen, jotka teidän on pakko testata täällä ollessanne. 

GENEVEN PARHAAT RAVINTOLAT

L’Ecorce

(Melkein) joka kaupungista löytyy oma hipsteripläntti ja Genevessä tätä roolia näyttelee Carouge. Carouge on sardinialaisen arkkitehtuuriperintönsä kanssa Geneven oma pikku-Italia. Mitä tulee Carougen kaupunginosa-imagoon, on se lukuisine klubeineen, ravintoloideen, gallerioineen ja putiikkeineen Geneven Greenwich Village. Carouge on takavuosina ollut oma kaupunkinsa ja paikallinen atmosfääri näkyy jo siinä, että Mc’Donaldsit ja Starbucksit loistavat katukuvassa poissaolollaan. Carougesta löydät hotspottien lisäksi kaupungin kuumimmat yökerhot sekä päheimmät putiikit. Täällä me myös nautimme ensimmäisen lounaamme ravintolassa nimeltä L’Ecorce, joka on yksi Geneven uusimmista rafloista.

L’Ecorce on ihanan välimerellinen ravintola jossa menu on rennon kokeellisesti fine diningia. L’Ecorce on just se paikka jossa haaveilet juovasi valkoviiniä lomapäivänä auringonpaisteessa kokovalkoisissa. Ah <3

Kasbar

Kasbar on niin ikään yksi kaupungin kuumimmista uutuuksista Henri-Blanvaletin kaupunginosassa. Maallistuneesti marokkolainen fun-dinining spotti joka sijaitsee Geneven trendikkäimmän kaupunginosan trendikkäimmällä kadulla. Älä turhaan käytä täällä aikaa ruokalistan tuijottamiseen, sen sijaan anna superystävällisen henkilökunnan viedä ja päättää puolestasi. Ihana palvelu, joka kruunautuu siihen, että kokki saattaa tulla keittiöstä tervehtimään asiakkaita kesken iltaa. Tunnelma on kaikessa raikkaudessaan chill ja chic. 

La Potinière

La Potinièren terassilta et voi Genevessä välttyä. Alkusilmäyksellä La Potinière voi vaikuttaa sieluttomalta turistirysältä mutta auta armias, sillä ainakin sunnuntaisin pääset täällä nauttimaan ehkä maailman ilmiömäisintä brunssia. Jokaisella meistä on mielikuva ruuasta, mistä digaamme astetta enemmän (mulle ne on kaikki ihanat suolaiset piirakat ja muut sormisyötävät) ja La Potinièressä jotenkin kaikki makufantasiat oli onnistuttu laittamaan esille. Jos et täältä löydä sun lempisafkaa niin sitten makuhermoissa on petrattavaa. Burgereita (oh heaven sake <3), piirakoita, kakkusia ja muita snäbbereitä – tä mesta on kirjaimellisesti herkuttelijan paratiisi. Pidäkin huolta, että suuntaat tyhjän mahan kanssa tänne, sillä muuten harmittaa. Brunssin jälkeen on helppo lähteä sulattelemaan esim. veneretkelle Genevejärvelle ihastelemaan Jet d’Eauta ja Geneven karsimaattista siluettia.

Chez Philippe

Chez Philipen luoja on Philippe Chevrier, joka on yksi Geneven kuuluisimmista kokeista. Chez Philippe sijaitse Rhonen rannalla Geneven sydämmessä. Valkoisen flashi NYC-henkinen venue itsessään on jo todella kutsuva. Rento, mutta classy ja hyper elegantti – Chez Philippeen kannattaa pistää parempaa päälle. Menu on lihaisa joten rafla ei välttämättä sovellu vegaaneille. Aina voi toki tulla vaan viinille, sillä viinivalikoima on ilmiömäinen. Päästiin tutustumaan viinikellariin joten voin sanoa, että vuosikertoja riittää. Ei mikään halpis, mutta ehdottomasti joka sentin arvoinen elämys

Muuta Genevestä

Geneve on kaupunki jossa Uberitkin ovat Tesloja, silti meininki on kaikkea muuta kuin snobia. Siinä missä kaupunki itse on sykkivä minimetropoli, pääsee täältä alle 20 minuutissa luontoon tai maalle. Yks pyrähtämisen arvoinen spotti on Mont Salèvell Ranskan puolella. Hyvällä tuurilla täältä näkee myös legendaarisen Mont Blancin.

Toinen vaihtoehto on lähteä seikkailemaan Rhonea pitkin kohti Jonctionia, jossa kaksi jokea kohtaa. Näky on vähinäänkin mielenkiintoinen. Sopivaan vuodenaikaan kannattaa varata myös uikkarit mukaan sillä jokiranta pitää mitä eksoottisempia piilorantoja sisällään. Toisinaan fiilis on kuin itse Blue Lagoonissa, mutta kannattaa olla varovainen sillä virta voi viedä mukanaan. Lämpimpiä vuodenaikoina Junctionin hoodit ovat kuin ulkoilmayökerho. Varoituksen sanana suosittelen tsekkaamaan reitit huolellisesti sekä ennen kaikkea: älä vaan varaa korollisia kenkiä mukaan, etenkään mikäli sulla on hiertymä jaloissa. Me VB:n kanssa tiedetään, että seikkailuhan siitä tulee näissä olosuhteissa.

Triviaa!

Tiesittekö, että Sveitsissä ei tunneta juurikaan ikärajoja, etenkää jos ostat viiniä, spaddua tai olutta. Kauppaan mentäessä riittää, että sanot tuotteen menevän vanhemmille. Tiedä sitten, mutta näin kuulin. Pointti tämän kertomisessa on lähinnä se, että kaikessa tasapainoisuudessaan Sveitsi on jotenkin niin ihanan rento ja piiloboheemi (salaa jo haaveilen, että voisin muuttaa tänne ‘aikuisena’). Oppaamme kertoi myös hauskan tarinan siitä, miten hän 16-vuotiaana melkein muutti Jenkkeihin. Muutto stoppasi lopulta jo ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaakkaan oppaan yrittäessä tilata USA:ssa lentokentän baarista oluen. Tähän baarimikko tokaisi oppaan yllätykseksi “Show me your ID:s please, young lady” johon järkyttynyt oppaamme reagoi ottamalla seuraavan lennon takaisin Sveitsiin. My spirit animal <3 

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.