On paikkoja maailmassa, jotka ovat vähän sinne päin ja sitten on niitä toisia paikkoja, jossa kaikki on just eikä melkein. Me löysimme Tbilisistä Instagramtaivaan, jossa jokainen elementti ja yksityiskohta oli mietitty tavalla, että kamerakin suorastaan sekosi. Tai siis se sekosi, sillä mulla täyttyi muistikortti alta aikaykiskön. Tämä paikka on  nimeltään Fabrika Tbilisi. Kaukasian taiteellisimman kaupungin Tbilisin tämän hetken kulttuuri-scenen kuumin näyttäytymispaikka. Periaatteessa Fabrika on hostelli, mutta se mielikuva, joka hostellista yleensä ihmisille ensimmäisenä saattaa välittyä, harhauttaa tässä kontekstissa täysin. Itse käyttäisin termiä A-luokan UG-kompleksi, joka koostuu hostellin lisäksi rafloista, baareista, indie-putiikeista ja tajuttoman kuvauksellisesta miljööstä. Fabrika on vähän kuin tbilisiläinen Teurastamo. Vaikutteita löytyy voimakkaasti niin ikään Berliinistä, kuin myös Kööpenhaminastakin. Mikäli Alma tulisi Tbilsiin keikalle, veikkaan, että mimmi voisi hyvin yöpyä täällä. Ainakin sen HS:n artikkelin perusteella, jossa kerrotiin Alman yöpyneen Lontoossa Shoreditchissa Ace Hotellissa. Näitä kahta voisi nimittäin hyvin verrata jollain tavalla toisiinsa. 

Nojoo. Siinä missä Tbilisin katuja dallailessa meininki näyttää jotain Neuvostoliiton, lännen ja Lähi-Idän välimaailmasta, on Fabrika hyppy keskelle vuoden 2017 in the sceneä. Voin myöntää, että Hipsteri-termi särisee omaan korvaani pahasti, sillä jengi ottaa Suomessa tämän scenen arvomaailman valitettavan monessa tapauksessa vähän turhan vakavasti ja unohtaa kaikessa persoonallisuudessaan, että kyse on kumminkin silti kaikkien tasavertaisesta hyväksymisestä. Fabrikissa meininki ja yleinen fiilis oli se, että olisin ihan hyvin voinut club maten sijasta tilata pullollisen brändi samppanjaa sekä sanoa ääneen, että mä tykkään lihasta, enkä äänestä vihreitä tai vasemmistoa (viimeksi äännestin Piraattipoluetta). Eli vaikka kyseessä oli aika hipsterimesta, sopi kaltaiseni ei-niin-hipsteri sekaan myös hyvin ja ihastuinkin vielä. 😀

Yövyimme täällä matkaseurani Henriikan kanssa kaksi yötä ja Fabrikasta muodostuikin yksi koko matkan kohokohdista. Jo heti saapumisiltana alkoi paikan  päällä tapahtumaan. Fabrikan sisäpihalle oli avattu uusi sushi-ravintola ja se jos jokin keräsi kaupungin nuorta kulttuuri-eliittiä yhteen juhlimaan housen ja Gin & Tonicin tahtiin. Kello ei ollut edes seitsemää kun meininki oli jo aivan katossa ja meikäläisen soundhound kävi aivan kuumana fiilistellessä uusia biisejä. Myös me liityimme messiin ennen illallista. Fabrika oli paikka, jossa törmäsin Tbilisin tyylitetoisimpaan edustukseen. Siinä missä kadulla tyylisuuntaukset olivat huomattavati kaukasialaisempaa, vaikutti Fabrikan juhlakansan käsivarsissa freeseimmät sniikkerit ja chanelit, sekä laajakirjo muuta monenkirjavaa kangasta eri variaatioissa. Fabrikassa oli niin paljon kuvattavaa ja ihmeteltävää, että välillä meillä oli jopa vaikeuksia aamulla poistua täältä kokemaan kaupungia grafiitilla maalattujen seinien ulkopuolelle.

Yksi syy miksi Fabrika piti aamulla myös tiukasti otteessaan oli ilmiömäinen aamupala. Fabrikan aamupala pisti käsitteen hostelli ihan uusille leveleille ihan joka tavalla. Sen sijaan, että aamupala olisi koostunut valkoisesta toastista, pikakahvista ja nutellasta (mihin rehellisesti sanottuna olin varautunut), oli aamupala yhtä täytettyä croisantia, vihreillä varusteltuja leipiä, laajaa valikoimaa kinkkua ja leivoksia, orgaanista kahvia sekä muuta unelmaa, joka palveli niin makuhermoja kuin myös digitaalista silmää.

Yövyimme kummatkin omassa loft-henkisessä double bed-huoneessa. Huoneet istuivat niin ikään paikan teemaan hyvin. Huonekorkeus oli metrejä, sänky suorastaan kutsuva ja värikkäät yksityiskohdat silmää virkistäviä. Mitä itse arvostan eniten huoneessa kuin myös omassa kodissa on uudet pinnat. Täällä kaikki oli lattiasta kattoon ja sängystä vessaan aika pränikässä kondiksessa. Privahuoneiden lisäksi Fabrikasta on mahdollista bookata niin apartment-tyylinen huoneisto, sekä myös dormi. Jokaiselle siis jotakin. Asiakaskunta itsessään koostui pääsääntöisesti jengistä ikähaitarilla plus miinus 22-40. Kyseessä ei siis ollut teinihelvetti, sen sijaan voisin kutsua paikkaa urbaanien ihmisten kohtaamispaikaksi, jotka arvostavat loputonta visuaalistia ilotulitusta ympärillään sekä tykkäävät elämänmakuisesta meiningistä.

Sisäpihaa ympäröivät kaupat ja putiikit. Fabrikan omista sisätiloista löytyy myös baari sekä ravintola. Fabrikan rafla keräsi ihmisiä sisäänsä asiakkaiden lisäksi myös yöpyjien ulkopuolelta. Kyseessä kun on kohtaamispaikka, jossa paikalliset käyvät yhtälailla kuin myös turistit. Oli pukumiehiä, parta-hipstereitä, paikallisia Kardashianeja, stereotyyppisiä kauppis-opiskelijoita sekä epämääräisiä meikäläisiä. Baari oli jo sen takia loistava, että kansainvälisestä miljööstä huolimatta paikallinen olut ei kustantanut euroa enempää. Söin täällä muuten myös taivaallisen Pulled pork-leivän. Nam. 

Fabrika on paikka joka Tbilisissä tunnetaan. Tbilisissä vieraillessa Fabrika on myös ehdoton must see hotspot, majoituit täällä tai et. Fabrikassa kannattaa pistäytyä ihan vaan jo pelkästään kuvailemassa ja värittämässä omaa Instagram feediä, sekä tekemässä ostoksia. Henriikka mm. osti kokonaisen pastellinsävyisen astiaston ja meikäläinen uuden nahkakantisen kalenterin (Tein nimittäin paluun paperikalenteriin!). Sisäpihalla järjestetään pitkin viikkoa eventejä, joten niitä kannattaa myös pitää silmällä. Se kontrasti, mikä koittaa astuessasi kadulta sisälle on melkoinen. Toisaalta, Fabrika edustaa pitkälti aika hyvin sitä, mitä Ville Haapsalon Georgia jaksoista sain Tbilisistä käsityksen – artsy & kultturelli.

PS. Jos etsit Tbilisissä astetta fiinimpää, mutta silti sopivan taiteellista uudenkarheaa cocktailpaikkaa iäkkään kaupungin sydämestä, kannattaa yhtälailla kokeilla Rooms Hotellin aulabaaria. Fabrikalla ja Roomsilla on sama omistaja ja se näkyy kummankin paikan persoonallisessa sisustuksessa sekä taiteellisissa vaikutteissa. Tässä tapauksessa Rooms on se räväkkä grand old isosisko ja Fabrika puolestaan sähäkkä hipstah nuorempi versio.

PPS. Jos reissu Tbilisiin alkoi napostelemaan takaraivossa, lentää Ukraine International Airlines (UIA) Kiovan kautta tänne Helsingistä kätevästi, sekä myös edukkaasti!

-OTTO-

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja


*Matka oli Ukraine International Airlinesin järjestämä opintomatka, enkä vastannut kustannuksista itse*

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Georgia on täälläkin seuraava lomakohde! Määränpää valikoitui osin sattuman ja osin Ville Haapasalon aiheuttaman päähänpinttymän vuoksi. Maasta ei ole ollut helppo löytää tietoa, joten nämä postaukset ja Tbilisi-snapit olivat enemmän kuin tervetulleita. Kiitos siis kovasti!
  Olisko vielä heittää jotakin hotspottia tai protipsejä toukokuun reissulle?

 2. Löysin hiljattain sun blogin ja sulla on niin mahtava kirjoitustyyli ja tosi mielenkiintoisia postauksia!! Kiva, että mainitsit Ukraine international airlinesin, koska jotenkin oon ollu aika skeptinen sitä kohtaan, mutta nyt sitä voiskin uskaltaa hypätä kyseisen lentoyhtiön kyytiin.. :–D

  1. No nyt kyllä piristit meikäläisen ‘After Holiday Monday bluesia’ kunnolla. Kiitos! 🙂

   Ja mitä tulee FlyUIA:aahan niin todellakin kannattaa. Ne lentää Stadista ihan sika makeisiin kohteisiin (Kaukasia, Isrel, Jordania, Iran jne jne…) ja mikä oma suosikki; 0,5 litran bisse maksaa vaan 2€. Toimii. Jos mahis niin Kiovakin on tosi super, eikä lainkaan dodgy. 😀

 3. Löysin hiljattain sun blogin ja sulla on niin mahtava kirjoitustyyli ja tosi mielenkiintoisia postauksia!! Kiva, että mainitsit Ukraine international airlinesin, koska jotenkin oon ollu aika skeptinen sitä kohtaan, mutta nyt sitä voiskin uskaltaa hypätä kyseisen lentoyhtiön kyytiin.. :–D

 4. Löysin hiljattain sun blogin ja sulla on niin mahtava kirjoitustyyli ja tosi mielenkiintoisia postauksia!! Kiva, että mainitsit Ukraine international airlinesin, koska jotenkin oon ollu aika skeptinen sitä kohtaan, mutta nyt sitä voiskin uskaltaa hypätä kyseisen lentoyhtiön kyytiin.. :–D

 5. Onpa kivan näköinen paikka,tulee hieman mieleen myös joku Tel Avivin toimistohotelleista,ainakin tuosta ensimmäisest kuvasta-Täältähän lähdetään paljon Georgiaan,koska täällä on paljon sieltä lähteneitä. Kivalta näyttää:)

  1. Käsitinkin niin, että Israelin ja Georgian välillä on oma linkki. Ihan huippu paikka ja tuli kyllä itellekin jotenkin Tel Aviv mieleen. Digaan boheemista meiningistä, mitä kummastakin kaupungista löytyy. 🙂

 6. No nyt olis niin miun paikka kuin olla saattaa! ;D Kuulostaa ja näyttää tosi ainutlaatuiselta. Kiitos kun jaat meille näitä! <3

 7. Vaikuttaa tosi rennolta paikalta ??? Ja saa mageet IG kuvat kyl ? Varmaan toistaiseksi aika rajoitetusti eri lentoyhteyksiä tonne? mutta tietysti vähemmän turismiakin eli omaperäinen fiilis varmasti ??

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.