Eilen yöllä alkoi Lontoossa taas tapahtumaan. Olimme Alexin ja parin muun frendin kanssa dinnerillä vilkkaalla ravintolakadulla Itä-Lontoossa nauttimassa tapaksia ja juomassa sangriaa, kunnes  yhtäkkiä alkoi puhelimeen satelemaan viestejä eri ihmisiltä, että onko meillä kaikki ok. Arvasin heti, että nyt on tilanne päällä. Avasin Daily Mailin puhelimella ja sieltä selvisi sillä silmäyksellä, että London Bridgelle ja Borough Marketeille oli isketty. Vaikka iskuja tapahtuu paljon ja niihin reagoi jatkuvasti väkisinkin jollain asteella ‘kylmemmin’ tai ehkä parempi ilmaus olisi ‘turtuneemmin’, tuntui tapahtuma tällä kertaa paljon henkilökohtaisemmalta. Ensinnäkin siksi, että olimme semi lähellä tapahtumapaikkaa myös itse illanvietossa. Tarkoitus oli dinnerin jälkeen suunnata vielä clubille Shoreditchiin ja siinä kohtaa kävi sekunnin sadasosan kyllä mielessä, että pitäisikö mennä vaan suoraan himaan. Päätimme jatkaa iltaa kaikesta huolimatta alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tapaus kosketti myös siitä syystä, että Borough Market, jossa isku tapahtui on suosittu pubialue ja turistikohde Thamesin rannassa. Alue on itselle tuttua sekä pubit siellä siinä samassa. Tuolla tulee aika usein pyörittyä. The Shard on vieressä sekä Bank ja Tower Bridge. Yleensä kun frendejä käy Lontoossa, käydään juuri tuolla alueella hengailemassa, sillä iso osa merkittävistä nähtävyyksistä sijaitsee juuri näillä hoodeilla. Pillit piippasivat eilen yöllä ympärillä tavallista enemmän ja Uberin tilaaminen ei onnistunut ollenkaan. Jouduimme lopulta menemään eilen bussilla kotiin, mutta muuten isku ei näkynyt ainakaan suht lähellä tapahtumapaikkaa sijaitsevassa Itä-Lontoon keskustassa sen enempää. Eikä ole näkynyt ainakaan täällä Pohjois-Lontoossa tänäänkään. Lontoolaiset ottavat iisisti. 

Isku ei tullut yllätyksenä, sillä viimeaikaisten terroritekojen sekä meneillään olevan Ramadanin vuoksi uudet iskut olivat aika odotettavissa. Lontoo on kansainvälisesti merkittävää aluetta ja siinä kohtaa kun tänne muuttaa, pitää myös hyväksyä se, että tosielämän action ei ole täällä tavatonta. Lontoossa on sattunut ja tapahtunut kautta aikojen ja täällä tulee myös aina tapahtumaan. Tapahtuman jälkeiseen yleiseen paniikkiin ei täällä ole tilaa, eikä panikointi kuulu muutenkaan paikalliseen mentaliteettiin. Monet ihmiset ovat kotona Suomessa huolissaan, että onko Lontooseen enää turvallista matkustaa tai, että onko täällä ylipäätään turvallista liikkua. Kyllä on. Kaikesta huolimatta Lontoo on yksi maailman valvotuimmista kaupungeista ja näiden tekojen jälkeen valvonta lisääntyy vielä entisestään. Kyseessä on yli 10 miljoonan asukkaan kansainvälinen megametropoli, jossa lääniä riittää vielä enemmän kuin populaa. Varsinaisesti nämä iskut eivät omassa elämässä näy mitenkään, eikä iskut myöskään vaikuta omaan liikkumiseen. Aion jatkossakin käydä Borough Marketeilla sekä jokirannan silloilla tuijottamassa maisemia. Westminsterin iskun jälkeen elämä jatkui normaalina lähes heti, uskon niin tapahtuvan myös tälläkin kertaa. Huomenna alkaa uusi viikko ja vaalit ovat edessä. Lontoo on sen verran vibrantti kaupunki, että täällä ei vaan voi jäädä tuleen makaamaan. Tämän iskun jälkeen aseistettu valvonta kaduilla ymmärrettävistä syistä yleistyy, mutta muuten oletan asioiden jatkuvan paikallisnäkökulmasta normaalina. 

Westminsterin ja Manchesterin iskujen jälkeen olen törmännyt useasti siihen, että moni koki ajatuksen tänne matkustamisesta ahdistavana. Videoita katsoessa pystyin hyvin eläytymään siihen pelkoon ja paniikkiin, mikä Borough Marketeilla ja London Bridgellä oli yöllä. Siitä huolimatta pidän Lontoota edelleenkin kaikkea muuta kuin vaarallisena kaupunkina. Lontoo on iso kaupunki ja isoihin kaupunkeihin mahtuu monenlaista. Sitä en voi silti kiistää, etteikö iskut järkyttäneet paljon. Eilen oli kesäkuun ensimmäinen lauantai ja ihmiset ovat nauttimassa lämpimästä säästä ja kesästä ulkona. Minä mukaanlukien. Ja sitten käy näin. Järkytyksestä huolimatta pyrin näkemään tapahtumat rationaalisesti. Paikallinen mentaliteetti on yhtä kuin eteenpäinkatsominen ja lannistumattomuus. Terrori-iskut ovat valitettavan yleisiä ja pelko ei asiaa ratkaise – päinvastoin. Terrorismin tarkoitus on horjuttaa yhteiskuntaa sekä lietsoa sekasortoa. Lontoolaisilla ei ole tapana alistua pelolle tai paniikille, enkä aio itsekään niin tehdä. 

Näiden iskujen myötä olen oppinut myös täysin uusia tunnetiloja. Suomessa elämme lintukodossa ja vastaavat iskut tuntuvat sieltä käsin jotenkin kaukaisilta. Se fiilis kun ymmärrät, että omassa kotikaupungissa, vain muutaman kilometrin päässä sen hetkisestä sijainnista tapahtuu vastaavaa, valtaa mahanpohjan hyvin hämmentävän utuinen kutkutus. Fiilis on tavallaan epätodellinen. Samaan aikaan tapahtumat tuntuvat sekä läheisiltä, että kaukaisilta. Nyt on elämän vaan jatkuttava ja Lontoo pysyy ennallaan. Täällä on tällä hetkellä täysin rauhallista ja sisälle ei missään tapauksessa pidä kenenkään lukittautua. 

-OTTO-


Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Kieltämättä uutinen jysähti sunnuntai-aamuna kovaa, sillä Lontoo on tyttäreni tuleva opiskelukaupunki. En varmaan sitten nuku seuraavaan neljään vuoteen. Toisaalta aivan uudenlainen pelko astui maailmaani sinä päivänä, kun hän syntyi – tai oikeastaan kun raskaustesti näytti positiivista. Terroristi-isku on vain yksi uusi lisää niiden kamalien asioiden joukossa, jota VOI sattua, jos lapsi ei ole lukittuna tornihuoneeseen. Sydäntä kylmää, mutta elämää ei voi jättää elämättä pelon vuoksi.
  Olette onnellisia, kun teilläkin on niin monta ihmistä, jotka oli teistä huolissanne iskun jälkeen! <3

  1. Kiitti kommentista! 🙂 Pitää olla kyllä happy, että on ihmisiä ympärillä jotka välittää. <3 Iskuista sen verran , että niitä on maailmassa aina tapahtunut ja tulee varmasti aina tapahtumaan. Viimekädessä se riski on aika marginaalinen, että omalle kohdalle tulee. Siksi ainakin näin Lontoossa asuvana koen, että pään pitää pysyä vain kylmänä. Elämä on kumminkin viimekädessä tällä hetkellä sen verran kivaa, että elämättä jättminen olisi ihan mielettömän typerää.

 2. Hyvä postaus Otto. Voin kuvitella, että hetkeksi pelko ja miete suunnitelmien muuttamisesta valtaa mielen, mutta niin kuin kirjoititkin, ei kannata jäädä pelkäämään. Mäkin oon välillä miettinyt, kun ollaan kesällä lähdössä kiertämään Eurooppaa autolla, että pitäisikö näistä tapahtumista olla huolissaan tai pitäisi alkaa välttämään esim. Helsingin keskustaa ja tapahtumia? Toisaalta, vaikka näistä uutisoidaan paljon ja uhka on ehkä vähän kasvanut niin edelleen on todennäköisempää kuolla johonkin sairauteen tai autokolariin kuin terrorismiin. Tsemppiä ja toivottavasti kaikki tuttavasi Lontoossa ovat turvassa!

  1. Thanks! 🙂 Väkisinkin eri kauhuskenaariot käy mielessä, mutta asia on juuri niin kuten sanoit. Pitää vaan muistaa olla pää kylmänä ja miettiä kokonaisuuksia loogisesti. Helposti alkaa draamakärpänen näissä tilanteissa pörräämään, mutta sille ei kannata antaa tilaa!

 3. Jos sitä antaisi pelolle vallan ja lukittautuisi kotiinsa, olisi elämä siinä. Tottakai iskut vaikuttavat kaikkien elämään ja ihmiset ovat tiedostavampia ympäristöstään, mutta kuten sanoit, elämän täytyy jatkua.
  Olin muutamia vuosia sitten vaihdossa Kanadassa ja siellä kaikki aina hehkuttivat Eurooppaa ja sen turvallisuutta. Surullista ajatella, että tuota tuskin enää siellä kuulisi.

  1. Word! Ilmeisesti Eurooppa on näytetty aika dodgyssa valossa ulkopuolisten maiden matkustustiedoitteissa? Uutiset on kyllä atm aika terroripainotteisia. Tilannehan on kumminkin se, että vaikka iskuja on tällä hetkellä aika tiheästi, ei tilanne ole mitenkään ennenkuulumaton historiaa huomioiden. IRA, WTC, Madrid, Lontoon metro-isku, Jugoslavia, Balkan jne…On sitä osattu ennenkin.

 4. Näitä uutisia on aina yhtä ikävä lukea, vaikka niihin tietyllä tapaa turtuukin. Aina myös iskee huoli, kun iskuja sattuu paikoissa, joissa asuu itselle läheisiä ihmisiä – ystäviä tai sukulaisia. Mutta pelkäämään ei voi jäädä ja lontoolaisten mentaliteetti kuulostaa juuri oikealta. Elämän pitää jatkua ja turhaa pelon ei saa antaa estää tekemästä niitä asioita, joista nauttii. Hyvin kirjoitettu postaus ajankohtaisesta aiheesta!

  1. Asia on juurikin noin. Täällä asuessa on tullut se asia selväksi, että negatiivisista asioista ei tehdä numeroa. Täällä ei anneta ikäville asioille huomiota. Äsken lounaalla ravintolassa ei eiliset tapahtumat kuuluneet kyllä kenenkään ruokapöytäkeskusteluissa. Suomessa on tottunut siihen, että asioita vatvotaan antaumuksella pitkään. Paikallisten tyyli täällä toimia tuntuu samaan aikaan snadisti hämmentävältä, mutta aika lohdulliselta.

ADD A COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.