*Matkan tarjosi Switzerland Tourism

Mystiikkaa, tarunhohtoisia maisemia ja lohikäärmeitä. Luzernin lähimaastossa Keski-Sveitsissä Vierwaldstättersee-järven kyljessä sijaitseva Piltaus-vuori on yksi Sveitsin ikonisimmista vuorista ja sanomattakin selvää, että myös yksi eeppisimmistä. Pilatus-vuoren jyrkänteillä hengaa alppikauriiden ja lehmien lisäksi jos jonkin moista tarua ja tarinaa. Joiden myyttien mukaan itse Pontius Pilatus olisi haudattu tänne (ja tämähän ei ole suinkaan ainoa paikka). Toisissa tarinoissa Pilatus-vuori yhdistetään puolestaan lohikäärmeisiin. Onhan Pilatus nimessäkin itsessään jo skidillä tapaa kutkuttavaa värinää.

Miten Pilatukselle pääsee?

Otto Lilja
Otto Lilja

Sveitsissä toimii kaikki - rautatiet etunenässä. Sekä Genevestä, että Zurichista pääsee näppärästi junalla Luzerniin, joka sijaitsee mega eeppisen venematkan päässä Pilatuksesta. Me ei omalla reissulla ehditty valitettavasti stoppaamaan Luzernissa kovinkaan merkittäväksi aikaa. Joka tapauksessa first impression toi mielikuvan aboutrallaa Disney-sadusta. Jos Pilatus-vuori on eeppinen alppikohde, niin sitä on myös veneretki Luzernista Alpnachstadiin, eli sinne josta alkaa viimeinen nousu kohti Pilatuksen huippuja. Venematka on just sen verran pitkä, että kannella ehtii parit aperolit huitaisemaan. Pääfokus on silti ympärillä kohoavan Urin Alppien ihailussa.

Alpnachstadista tulee vuorostaan ottaa reitti ylös 1800-luvun lopulla rakennetulla oranssin punaisella maailman jyrkimmällä ratasjunalla, joka saattaa olla nykypäivänä tuttu monelle erityisesti Instagramista. Matka kestää about puolisen tuntia ja mitä ylemmäs vuorenrinnettä päästään - sitä älyttömämmäksi maisemat muuttuu. Eikä siis ihme, Pilatus on ollut suosittu matkakohde jo 1850-luvulta lähtien ja kuuluisia vuorenvalloittajia on ollut mm. nykyisen asuinmaan entinen mahtinainen - Kuningatar Viktoria. Tällä kertaa ylhäällä valtaa piti puolestaan nykyajan viihdekuningatar suoraan Kiinasta - nimittäin Fan Bing Bingin sisar, hemaiseva Li Bing Bingin Omegan supernäyttävässä silmäänpistävässä kellomainoksessa.

Ylhäällä Pilatus-vuorella: Hotelli Pilatus-Kulm ja jumalainen sveitsiläinen keittiö

Vietimme ylhäällä yön legendaarisessa vuoristo lodgessa - Hotelli Pilatus-Kulmissa, joka sijaitsee avaruusasemaa muistuttavan hotelli Bellevuen kyljessä. Hotelli kompleksi on valtava, ja hotellin ikkunoiden lisäksi aurinkoterassilta avautuu panorama-näkymä ympärillä vaikuttavan vuoriston ylle.  Näin äkkiseltään en keksi montaakaan paikkaa, missä olisin tällä hetkellä mieluummin mitä juuri nyt kuin Pilatus-kulmin terassilla, oranssin viininpunaisen semi mystisen auringonlaskun edessä kittaamassa sveitsiläistä valkoviiniä parin syvänmakuisen juuston palasen kera, bongailemassa samalla alppikauriita maisemasta kilikellojen soundin sykkeessä. Lupaan, että tämä on elämys!

Pilatus-Kulmin huoneiden hinnat lähtevät noin reilu 200 euron per yö tietämiltä, mutta sesongin aikana hinnat saattavat kiilata jopa 300-400 euron haitareille. Joka pennin arvoista. Sveitsin alppikohteet ovat nimittäin mielen terapiaa parhaimmillaan -  näillä vuorilla hyvinvointimittarit näyttävät pelkkää plussaa. Vietimme Pilatuksella myös aika ikimuistoisen illallisen Hotelli Pilatus-Kulmin ruhtinaallisen elegantissa Viktoria-salissa. Puhtaita raaka-aineita ja sveitsiläisen viinin virtaamista - eipä voi paljoa enempää vuoristolomalta toivoa. Samaisessa salissa nautittiin myös hotellin aamiainen makeasti nukuttujen alppiunien jälkeen.

Sveitsin Alpit - Euroopan kauneinta luontoa?

Otto Lilja

No mutta mikäs onkaan parasta mitä voi vuoristossa tehdä? Tietenki vaellus. Pilatus on siitä näppärä kohde, että jotta pääsee nauttimaan huikeista maisemista ja päätähuimaavista vaellusreiteistä, ei todellakaan tarvitse olla mikään erä-pro. Pilatuksella voit nauttia vaelluksesta ihan semi perus retkikamppeissakin, aina parin tunnin pikkureiteistä pidempiin, eikä todellakaan ole tarvetta käydä fitneskuurilla ennen tänne tuloa. Vaellus herättää liian usein ennakkoluuloja siitä, että se muka vaatisi jotain kovinkin paljon enemmän - niin ajallisesti kuin kunnollisestikin. Toki tilanteita on erilaisia, mutta Pilatus on mutkattomasti yks niistä kohteista, jonka voi yhdistää vuoristovaelluksen pienenä eräekstrana pidennettyyn viikonloppuun esim. Luzernen tai vaikka Geneven kylkeen, kuten me tehtiin Veeran kanssa.

Kävimme vaeltamassa ensin päiväsaikaan muutaman tunnin reitin paikallisen vanhemman herrasmiehen opastuksella. Opas oli kirjaimellisesti omistanut kokoelämänsä alppikauriille ja tästä saimme muistoksi myös kirjan, joka todisti tätä liikuttavaa ja vaikuttavaa stooria ja elämäntyötä. Mystisin maisema avautuu Pilatuksella puolestaan aamu kuuden maissa kun suuntaa Pilatus-Kulmin takana sijaitsevalle vaellusreitille. Täällä saatiin napattua muun muassa seuraavaa matskua.

Huikean vuorokauden jälkeen pääsimme Pilatukselta loputtoman pitkältä tuntuvaa, mutta sitäkin vauhdikkaampaa köysirataa pitkin alas, josta otimme suunnaksi Engelbergin, joka puolestaan osoittautui yhdeksi suosikkikohteistani koko Euroopassa.

Sveitsi on yksi Euroopan timattisimmista matkakohteista

Kuten se on varmasti käynyt jo monta kertaa jutuistani selviksi, Sveitsi on mulle spessu paikka Euroopassa! Sveitsi on maana pelkkää sielunruokaa. Ihan selkeästi yksi eniten mieltä ja kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia stimuloivimmista kohteista, jonne pääsee vielä todella kätevästi parissa tunnissa lähes kaikista Euroopan pääkaupungeista. Sen lisäksi, että gastronomia on aina juustoista, fondue-illallisiin ja viineihin puhdasta hekumaa, maisemat ne vaan paranee paranemistaan. Pilatus on vain yksi esimerkki Sveitsin loputtomasta tarjonnasta, jossa vuoret näyttelee isoa roolia ja syystä.

Vietin Sveitsissä viime vuonna huikeita hetkiä ja luettavaa maasta riittää. Käy tsekkaamassa kaikki Sveitsi-aiheiset postaukset täältä!

Ps. Pääset fiilistelemään Pilatuksen meininkejä myös lisää Veeran blogista!

Otto x

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.