Ai siis mikä oli? Jos Braunschweig ei herätä hälytyskelloja siellä ruudun toisella puolen vielä tässä kohtaa niin ei stressiä. Kellon viisarit heitti pelkkää hattaraa myös tässäkin osoitteessa vielä pari viikkoa sitten. En ollut ikinä kuullut tämän nimisestä paikasta ennen täällä vierailua, enkä varmasti kovinkaan nopeasti olisi tänne edes päätynyt ellei #CitybreakGermany blogikampanja olisi tänne itseäni kutsunut. Matkabloggaamisen ehdottomasti paras puoli on se, että pääsen matkustamaan paikkoihin minne en olisi muuten helposti päätynyt. Tällä kertaa jännittävää oli myös se, että olin reissussa kahdestaan toisen matkabloggaajan kanssa, ketä en ollut aiemmin tavannut. Seurakseni sain Tanskassa asuvan norjalaisen journalistina työskentelevän Ann-Marin ketä osoittautui heti alusta alkaen vallan mainioksi matkaseura matchiksi. Yhteisiä kiinnostuksen kohteitamme oli mm. samppanja, laatuun taittuva matkailumieltymys sekä vapaaehtoinen lapsettomuus.

Kävimme Saksassa yhteensä kolmessa eri kohteessa joista ensimmäinen oli Braunschweig. Kyseessä on Pohjois-Saksassa sijaitseva vajaa 250 000 asukkaan mini metropoli joka osoittautui suorastaan eksoottiseksi kaupunkikohteeksi. Volkswagenin rikastuttamassa Brunschweigissa ei Englantia juuri puhuttu, ihmiset pelkäsivät kameroita, taksissa piti etukäteen varmistaa, että käykö kortti ja perinteinen punaisten lyhtyjen aluekin löytyi kaupunkikaavasta. Siinä missä joskus saatoin ajatella, että Saksalaiset pikkukaupungit ovat tylsiä, muutti Braunschweig käsitykseni tämän suhteen ihan totaalisesti.

Mikä olikaan omasta näkökulmastani parasta täällä?

1. LOISTAVA RAVINTOLAKULTTUURI

citybreakgermany_braunscweig-10

citybreakgermany_braunscweig-26

Keski-Euroopassa ymmärretään elämisen päälle. Hedonistiselle nautiskelijalle Braunschweig onkin mitä mainioin paikka parin päivän pysähdykselle ja rennolle eurooppalaiselle nautiskelulle. Kaupunki kuhisi ravintoloita, pubeja ja terasseja aina trendikkään nousukkaista high-end paikoista perinteisiin saksalaisiin oluthuoneisiin.

Braunschweigin asukkailla on lompakossa ostovoimaa, joten kysyntä vastaa tarjontaa. Olen itse ehdottomasti ravintolassa syöjä kotiruokailijan sijaan. Rakastan ravintolaillallisten tunnelmaa joka tavalla. Ravintola on mielestäni paras tapa mennä viettämään iltaa ja mikäs onkaan mukavampaa kuin humaltua kevyeen hiprakkaan Riedelin viinilasi huulilla.

VINKKI!

citybreakgermany_braunscweig-15

citybreakgermany_braunscweig-16

citybreakgermany_braunscweig-18

citybreakgermany_braunscweig-17

Menimme viettämään ensimmäistä iltaa Braunschweigin turismi-toimistossa työskentelevien tyttöjen kanssa vuoden vanhaan Monkey Rosé-ravintolaan joka vastasi tyyliltään juuri sitä millaisesta itse pidän. Flash, trendikäs & kotoisa. Ruokalista oli sopivasti kivan kokeileva ja perinteinen samaan aikaan. Tyylisuuntaus oli jotain nousukkaan letkeän ja seurustelevan fine diningin väliltä. Hintatasoltaan Monkey Rosé oli suomalaisia vastaavia edukkaampi. Vaikka kyseessä on blogimatka ja en vastaa kustannuksista itse, on mulla täysi vapaus päättää, että mistä kirjoitan ja miten kirjoitan. Vilpittömästi siis suosittelen tätä ravintolaa mikäli päädyt seuraavalla lomallasi Braunschweigiin.

2. KESKI-EUROOPPALAISTA PIKKUKAUPUNGIN FIILISTÄ PARHAIMMILLAAN 

citybreakgermany_braunscweig-7

citybreakgermany_braunscweig-2

Perinteisessä saksalaisessa puolipuisessa arkkitehtuurissa on vaan sitä jotain. Etenkin kun näitä rakennuksia on rivissä monta, on satukirjamainen fiilis taattu. Mulla on myös olo, että puolipuisten talojen läsnäolo tekee jotenkin hyvää mielenterveydelle? Vai mistä johtuu, että fiilis oli Saksassa suorastaan autuas? Söpö ja värikäs keskusta oli jopa hälyttävän helposti käveltävissä ja kahden päivän jälkeen osasin jo liikkua paikassa ilman Google mapsia.

citybreakgermany_braunscweig-13

citybreakgermany_braunscweig-12

citybreakgermany_braunscweig-11

Majoitus on myös pikkukaupungin tapaan edullista. Yövyimme Deutche Haus nimisessä hotellissa, joka on sijainniltaan keskellä kaikkea. Historian havinaa edustava hotelli oli sopivan siisti ja yksinkertainen. Aamiainen oli suorastaan mainio ja huoneen hinta vain noin 60 yö. Sen suurempaa hotelli kokemusta ei täältä kannata hakea, mutta mukavaan majoittumiseen vaihtoehtona kertakaikkisen nappi.

citybreakgermany_braunscweig-19

citybreakgermany_braunscweig-21

citybreakgermany_braunscweig-5

Yleinen fiilis oli täällä yleisesti todella eloisa ja paikalliset selvästi nauttivat elämästään ja olostaan. Ei mikään tusinakylä kumminkaan. Ihmiset viettivät aikaa paljon terasseilla ja yleinen tunnelma oli todella helposti hengitettävä. Näen Braunschweigin ennen kaikkea kohteena jonne mennään nukkumaan hyvin, syömään hyvin, juomaan hyvin ja nauttimaan hyvin. Halutessaan on sänkyyn helppo kellahtaa jo kymmeneltä, mutta jos mieli tekee yöhön, on paikallisten mukaan tähänkin keinot keksitty – Saksassa kun kerta ollaan.

3. EDULLISET JA MONIPUOLISET SHOPPAILUMAHDOLLISUUDET 

citybreakgermany_braunscweig

citybreakgermany_braunscweig-8

citybreakgermany_braunscweig-20

citybreakgermany_braunscweig-3

citybreakgermany_braunscweig-9

Tämä oli todellinen yllättäjä. Etenkin vaatteita & kosmetiikkaa oli myynnissä todella edukkaasti, kunhan vain osasi valita liikkeensä oikein. Liikkeitä oli New Yorkerista Rolexiin ja liikkeiden määrä oli omaan silmääni suorastaan hillittömän paljon verrattuna asukaslukuun. Mitä kävin itse nopeasti kosmetiikka ostoksilla niin hinnat oli yleisesti tuntuvasti edukkaammat mitä esim. Suomessa tai Briteissä. Dödö, hammastahna, hiusvaha, hiuslakka, hammasharja, shaveri ja sheivaus geeli oli yhteensä n. 6e. Ja valitsin vielä oikeita merkkejä. Kosmetiikka oli siis ilmiömäisen edullista. Suorastaan sekoamispisteeseen saakka.

4. BRAUNSCHWEIG ON SOPIVASTI PUNK

citybreakgermany_braunscweig-25

citybreakgermany_braunscweig-27

Siinä missä päiväsaikaan Braunschweig oli sopivasti kiltti, muuttui meininki iltasemmalla suorastaan anarkistiseksi. Saksa osaa tarvittaessa olla ehkä osiltaan Euroopan seksuaalisesti latautunein valtio. Jos Berliini tunnetaan härskiin taittuvasta meiningistä, niin pääkaupungin pikkusisaret ovat myös saaneet osansa avoimuudesta. Myös Braunschweigissa oli oma punaisten lyhtyjen katu joka toi mulle  jostain syystä mieleen peukaloisen matkat. Talot ja kadut näyttivät jotenkin samaan tyyliin väritetyiltä. Toinen mielleyhtymä oli loogisempi – Germaaninen retro-poke elokuva.

Oppaamme mukaan myös huumeet ovat viihdekäytössä etenkin Punaisten lyhtyjen alueella yleisiä, mikä sinäänsä ei ole yllätys. Opas myös kertoi, että huumekulttuuri on muuttunut täällä viime vuosina paljon. Hänen mukaansa yöelämässä tunnetut ekstaasi ja MDMA ovat vaihtuneet täällä nimittäin Crystal Methiin, jonka kyseenalainen maine ja yhteiskunnallinen vaikutus herättää runsaasti keskustelua ja kysymyksiä maailmanlaajuisesti. En tiedä miten olennaista tämän esille tuominen oli, mutta koin sen mielenkiintoisena, että opas otti asian esille. Suomessa nämä keskustelut eivät tulisi kuuloonkaan, mikä on huono asia. Avoin kommunikaatio herkemmistäkin tabuista luo eri ikäluokkien välille terveellistä energiaa, jota ei koskaan ole liikaa. Asioita tapahtuu ja niiden ymmärtäminen on pelkästään plussaa. Mielestäni on kiinnostavaa tietää, että miten eri alakulttuurit toimii missäkin maassa ja kaupungissa sillä se kertoo myös osaltaan paikan luonteesta ja kulttuurista. 

citybreakgermany_braunscweig-32

citybreakgermany_braunscweig-28

citybreakgermany_braunscweig-29

citybreakgermany_braunscweig-31

citybreakgermany_braunscweig-30

Shady kaupunkikulttuuri rajoittui selkeästi tietylle alueelle ja muualla fiilis oli kuin missä tahansa viattomassa pikkukaupungissa. Sitä tosin mun oli vaikea sisäistää, että en ollut koskaan kuullut aiemmin näin eloisasta kaupungista ennen. Kesäaikaan täällä tapahtuu paljon ja myös me eksyimme puolivahingossa katutapahtumaan mistä ei brenkkua, makkaraa ja macarenaa puuttunut. Täällä nautittiin nestetasapainon ylläpitämisestä hyvällä meiningillä. Ilmeisesti ihmiset osaavat lisäksi käyttäytyä sillä vartijoita ja poliiseja näin tasan yhden kappaleen. Yksi asia mikä muuten herätti huomioni oli, että täällä ei pidetty kameroista. En tiedä, että mistä johtuu mutta täällä en tuntenut tekeväni oikein ottaessani valokuvia ihmisistä. Putki käänsi päät missä ikinä olinkaan eikä suinkaan sillä aurinkoisimmalla tavalla. Näin ollen opinkin pyytämään aina lupaa kuvaamiseen. Kymmenestä kysymyksestä noin kaksi vastasi kyllä. Näin ollen myös katufestarin keikkapaikalla ei Suomesta poiketen Snapchatin ja kännykän kamerat laulaneet. Fiilis oli hauskasti jollain tapaa 2005.

YHTEENVETO

citybreakgermany_braunscweig-22

citybreakgermany_braunscweig-24

citybreakgermany_braunscweig-23

Kävimme myös saksankielisellä veneajelulla. Rehellisesti sanottuna tämä oli ehkä kivoin veneajelu koskaan sillä täällä sain luvalla olla kuuntelematta sanaakaan, mitä opas puhui.

– – 

Braunschweig on mielestäni söpö, eloisa, nautinnollinen & kotoisan kompakti hyvän mielen kaupunki joka osaa tarjota monipuolisesti yhtä sun toista. Suosittelen ehdottomasti vuokraamaan pyörän ja pyöräilemään vaikka Braunschweigin omalla copacabana rannalle mikä on siis tekoranta joen varrella. Anna lisäksi itsellesi lupa nauttia ravintoloista ja pistä luottorajat paukkumaan putiikeissa ja kauppakeskuksissa. Jos olet kiinnostunut museoista niin käy niissä. Itse olen kiinnostunut enemmän katujen meiningistä joten terassitarjontaa ei voi jättää välistä. Koska sijainti on niin lähellä Berliiniä ja muita isompia kaupunkeja, vuokraa vaikka Audi alle ja aja baanaa pitkin ottamaan rennon raikasta happea tänne pariksi päiväksi. Juo olutta ja syö makkaraa. Tämä on kaupunki jonne tullaan lataamaan akkuja ja täältä myös lähdetään hyvällä mielellä!

-OTTO-


*Matka toteutettiin yhteistyössä Saksan turismitoimiston kanssa, osana suurempaa NordicTB-blogikollektiivin #CitybreakGermany -kampanjaa. Kaikki mielipiteet ovat täysin omiani ja päätän lisäksi itse, että mistä kirjoitan ja miten kirjoitan.*

Ps. Seuraa meitsiä Instagramissa @otto.lilja

Share this story

COMMENTS Expand -
 1. Sait hyvin kuvattua sen, miksi mä palaan Saksaan uudestaan ja uudestaan. Lyhyet lennot, edulliset hinnat ja hyvä fiilis. Ja olen muuten hankkinut kosmetiikankin jo vuosia Saksasta. Sen verrran ehtii jopa duunimatkalla piipahtaa kaupoille.

  Tykkään yleisesti ottaen näistä pienemmistä paikoista enemmän, mutta Saksassa isokaan kaupunki ei tunnu niin isolta.

  1. Kiitos paljon kommentista! 🙂 Se onkin jännä miten fiilis voi olla niin kotoisa. Jotain ihme romantiikkaa tuolla ilmassa leijailee. Se, että kaikki on jotenkin tosi viimeistellyn kotoisan siistiä – silti inhimillisen hintaista on varmaan se?

 2. Voihan Saksa! <3 Just ton kaltasia paikkoja siellä kannattaa kiertää. Oot päässyt kiinni ytimeen! 😉 Miulla on jo vuosia ollut mielessä kesäreissu Baijerin alueelle pieniä kyliä, vuoria ja vuoristojärviä kattelemaan. Saa nähdä, millon saan sen oikeesti tehtyä. Saattaa vielä pari vuotta vierähtää, kun on tätä Australian retki edessä, ja sen jälkeen varmaan jokunen muukin maa pitää koluta ainakin osittain ;D En voi uskoa, että kuuden viikon päästä tähän aikaan kattelen Intian valtamerta! <3

  1. Et ees tiedä miten onnellinen sun puolesta oon! <3 Ausseihin muutto oli omassa elämässä käänteen tekevä aikakausi ja sen jälkeen kaikki on muuttunut ihan huolella niin kliseiseltä kun se kuulostaakin. Siellä elämä alkoi. En tiedä oliko se juuri Aussit, mutta ulkomaille muutto oli elämän paras ratkaisu. Aussit on vielä ensimmäiseen uuteen kotimaahan ehkä paras vaihtoehto koskaan.

   Sun luonteella tuut elämään ihan parasta aikaa kunhan vaan heittäydyt kunnolla. KÄÄK!!! Ihan mahtavaa. Nyt nautit Ausseista niin paljon. Ja pistä IG laulamaan. Oon ihan filareissa sun puolesta. Haluun niin nähä ja kuulla, että mitä siellä menee ja jos tarttet mitään vertaistukea tai vinkkejä niin messagea vaan niin täällä autetaan! 🙂

   1. En varmaan tiiäkään! Ihana Otto! <3 Kliseistä tai ei, niin ehdottomasti totta! Se muutoksen kokemus on välittynyt vahvasti täällä blogissa, ainakin miulle. Kun ajattelee pelkästään sitä kuinka paljon eteenpäin jo tää blogi on mennyt sieltä alkuajoilta, tajuaa kuinka isoja juttuja tapahtuu koko elämän mittakaavassa. Miusta on aika hauskaa että Aussit tulee olemaan kaiken alkupiste miullakin 😉

    Niin, heittäytymiskykyä tällanen vaatii ja sitä miulla onneksi on! Oon päättänyt antaa Australialle täyden vapauden viedä minua just sinne minne haluaa, vauhtia säästelemättä 😉 IG:ssa tulee virtaamaan niin paljon kuvia ettet pysy perässäkään! ;D Laitan siulle myös blogin linkin tulemaan heti kun pääsen sinne asti. Eka postaus lentää ilmoille lokakuun alkupuolella jos ei tuu mitää ikäviä yllätyksiä eteen 😛 Miulla on itse asiassa aikomus laittaaa siulle viestiä lähiaikoina, vinkit tulee varmasti tarpeeseen! 🙂 Ja aina on hyvä tuntea joku joka tajuaa mistä puhun kun menee pää pyörälle 😀

    1. Jeeee mahtavaa! Mä niin on tässä ihanassa seikkailussa mukana. Siis sä pistät mut haluamaan takaisin Australiaan ja ylipäätään nyt alkaa seikkailukärpänen virtaamaan tässä kehossa ja kovaa. Siitä tulee jo nimittäin 3 vuotta pian täyteen kun sinne lähdin eli tässä on ihan nostalgiaa kerrassaan paikallaan. Eli melkein samaan aikaan lähdet kun meikäläiset aikoinaan! Pistä viestiä anytime niin vastailen ja jelppailen! <3

     Tä on niin kliimaksista kun kuulen jengin lähtevät tonne. Tiedät ihan pian, että mistä puhun!! 🙂

ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.