Kaupallinen yhteistyö Visit Dubai

Kävin tammikuussa ensimmäistä kertaa elämässäni Dubaissa, enkä muuten olisi osannut edes arvatakaan, että miten paljon silmiä kyseinen matka tulisi lopulta avaamaan. Puhumattakaan siitä, että miten paljon Dubaihin lopulta tykästyin. Pääsin näkemään kaupungista sellaisen puolen, joka ihan liian usein jää turisteilta kokematta. Nyt jaankin myös teille koettavaksi omat parhaat Dubai matkavinkit, joita ei välttämättä ihan joka Dubai -matkaoppaasta löydy.

Lähi-Idän Marbella tai Ibiza, joka on pelkkää pintaliitoa, glamouria sekä elämää suurempia jahteja. Onko Dubaissa muka mitään aitoa? Näin mustavalkoisesti saatoin itse ajatella Dubaista aiemmin. Ja nyt jo vähän hävettää oma naiivius. Samalla tuli taas todistettua, että miten mielikuvat osaavatkin pistää mutkat aina ihmeen suoriksi, vaikka totuus on lähes aina tarua värikkäämpää. Dubaista avautui itselle Lähi-idän kohde, jota on todellakin helppo suositella lomavalinnaksi gastronomiasta, monipuolisuudesta, vieraanvaraisuudesta, sekä laadusta nauttivalle uteliaalle matkailijalle, joka haluaa nähdä ja kokea matkansa aikana paljon.  

Eli alta käteen kokonaisvaltainen Dubai-matkaopas, joka on luotu kokemuksen syvällä rintaäänellä. Jaan teille astetta erilaisemmat Dubai matkavinkit, jotka pistävät mielikuvanne kohteesta varmasti uuteen uskoon. Mene, koe, nauti ja ylläty. Seuraavat vinkit löytyvät pääosin Dubain tyypillisempien nähtävyyksien ulkopuolelta, mutta pari klassikkoa saattaa silti joukosta löytyä (ja syystä).

1. Sheik Mohammed Centre of Cultural Understanding. Dubai vinkit -listan vahva startti

Sheikki-Otto ja Veera Bianca

Tästä on hyvä aloittaa matka Dubaissa. Kurkkaa emiraattielämän kulisseihin ja bookkaa aika aamiaiselle. Varaudu myös elämykseen keräämällä muistiin liuta mieltä askarruttavia kysymyksiä, niin Dubaista kuin myös Emiraatti-kulttuurista. Täällä vierailijalla on nimittäin mahdollisuus kysyä ihan mitä tahansa. Pääset samalla testaamaan paikallista vaatetusta, opettelemaan arabialaisen kahviseremonian aakkosia, sekä testaamaan mitä mielettömintä paikallista aamiaista. Äärettömän silmiä avaava kokemus, etenkin kun pidät myös oman mielen avoimena. UAE pitää sisällään paljon ja matka Dubaissa onkin erittäin suositeltavaa startata juuri syväsukelluksella paikalliseen kulttuuriin ja mielenmaisemaan.

2. Kosmopoliittia, aitoa Lähi-idän tunnelmaa ‘Vanhassa Dubaissa’ oppaan kera

Otto Lilja Dubai

“Dubai is like an onion”. Näin osuvasti kuvaili yksi mukana ollut paikallinen Dubai-matkaopas. Tämä lausahdus kuvaakin mielestäni Dubaita olennaisella tasolla. Dubai on yli 3.3 miljoonan asukkaan kosmopoliitti metropoli, josta löytyy kerroksia vaikka ja kuinka. Dubain monikulttuurisuus ja kokonaisvaltainen monimuotoisuus tekikin itseeni älyttömän vaikutuksen. 

Vanhassa Dubaissa unohtuu pilvenpiirtäjät ja jet set sillä seisauksella. Täällä voit sukeltaa souqiin ostoksille ja kokea Lähi-idän markkinameininkiä sahramilla ja suitsukkeilla höystettynä. Yksi hauskimmista aktiviteeteista on ottaa vanha puuvenetaksi Abra alle ja hypätä astetta askeettisemmalle risteilylle läpi Dubai Creekin turkoosien aaltojen. Hinnalla tätä elämystä ei ole pilattu, sillä kyytii maksaa vaivaisen dirhamin. Puoleksi tunniksi vastaavan paatin saa omaksi vain 60 dirhamilla. Aidoin elämys tulee kun hyppäät rohkeasti paikalliseen menoon mukaan ja suuntaat vastarannalla kohti tuntematonta. Dubai on turvallinen kohde, jossa liikkuminen on halpaa, oli sitten kyseessä vene tai taksi.

Dubai Creek on paikka, jossa Dubain alkuperäinen perintö elää aidoimmillaan ja juuri siksi täällä vierailu muuttaa käsityksesi ja Dubaista täysin. 

Kokenut ja vahvasti asiantunteva Dubai-matkaopas mukaan kierrokselle? Tsekkaa Emirati Kashtas!

3. Ruokamatkavinkki Dubaihin: Autenttinen matkumatka Arabian Tea Housessa 

Kun meitsi jakaa omat Dubai matkavinkit, ei sapuskaa vaan voi missata. Turkooseja värejä, silmänpistävän valkoista interiööriä, sekä kuhisevaa arabialaista tunnelmaa. Makujen laajimmalla kirjolla höystettynä. Arabian Tea Housessa pääset maistamaan aidon Emiraatti-keittiön parhaimpia herkkuja tiiviin puheensorinan pitäessä tunnelmaa ympärillä katossa. Arabian Tea House on pelkästään jo sisustukseltaan ainutlaatuinen, mutta ai että kun pääset ruokiin käsiksi. Ravintola löytyy Al Fahidin historialliselta asuinalueelta ja sopii loistavasti lounaspaikaksi esimerkiksi ennen- tai jälkeen veneretken.

4. Lähi-Idän parhaita keittiöitä paikallisten suosimilla alueilla Frying Pan Adventuresin kanssa

Ja nyt kun päästiin puhumaan ruuasta, niin tässä tulee makuelämysten sarja, jota et voi Dubaissa missata. Frying Pan Adventures vie turistin paikallisten suosimien ravintoloiden maailmaan, tyypillisten turistinähtävyyksien ulkopuolelle. Näihin ruokapaikkoihin et välttämättä törmää yhdessäkään muussa Dubai-matkaoppaissa, vaan koko kierroksen juju on viedä matkalainen juuri niihin oikeisiin paikallisiin helmiin, joihin et muuten välttämättä löytäisi. Kierroksen aikana pääset maistamaan mm. ainakin omasta mielestä maailman parasta hummusta, tekemään omia pitoja, nauttimaan emiraattikeittiön juustoisimmista jälkiruuista, sekä testaamaan mitä aarteita esimerkiksi irakilainen keittiö pitää sisällään. Kierroksen aikana Dubain kiillotettu pintakuori tuntuu kaukaiselta, ja samalla opit Dubaista myös puolia, joita ei olisi tullut muuten ajatelleeksi. Kuten, että täällä suojellaan niiden naapurimaiden perinteisiä keittiöitä ja kansallisruokaperinteitä, jotka eivät voi omissa maissaan niitä enää harjoittaa.

5. Eksy Al Seefissa

Dubain yksi kuvauksellisimmista alueista Dubai Creekin rannalla sijaitseva uusvanha Al Seef. Al Seefin kadut ja kujat vievät dallailijan mielikuvituksen välittömästi keskelle historiankirjoja. Hiekanvärinen arkkitehtuuri ja lukemattomat kattoterassit väripilkkuineen pitävät huolen, ettei kameran muistikortti jää varmastikaan tyhjäksi. Yleensä mulla on absoluuttinen sisäänrakennettu GPS päässä, mutta Al Seef pääsi listalla toiseksi kohteeksi maailmassa, heti Shanghain French Concessionin jälkeen, jossa eksyin toistuvasti. Al Seefissa voit yöpyä paikan henkeen täydellisesti sopivassa Curio Collection by Hilton hotellissa, joiden huoneet levittäytyvät ympäri Al Seefin ‘kylää’. Huoneiden ja respan välillä on mahdollisuus kulkea golfkärryn avulla, ja sille voi tosinaan olla käyttöä. Ainakin oman kokemuksen pohjalta. 

6. Koe hipsterimpi Dubai Al Serkal Avenuella 

Ja taas tulee ihan omaa lukuaan oleva leijeri Dubaista esille. Al Serkal Avenue on vähän kuin Dubain Kööpenhamina, tai Berliini. Täällä pääset piipahtamaan gallerioissa, maistamaan alueen parasta suklaata Mirzam suklaatehtaalla, tekemään omaa hajuvettä Oo La Labissa sekä kokemaan autenttisen Chai elämyksen Project Chai Walassa, ihan mielettömän maistuvien herkkujen äärelle. Al Serkal Avenuella on mahdollisuus myös katsoa mm. indieleffoja Cinema Akilissa

7. Aavikkoa ja auringonlaskuja

Itse pääsin kokemaan Dubain aavikot ja auringonlaskut loputtomien hiekkadyynien päällä tällä kertaa pelkän auton takalasin kautta, mutta pelkästään jo se sai oman mielen herkistymään ja sielun sykähtelemään. Roadtrip Dubain ulkopuolelle läpi aavikoiden on ihan must. Auringonlaskun aikaan vielä parempi. Siinä kokemus, joka jättää hiljaiseksi.

8. Päiväretki Hattassa (ja roadtrip Omaniin?)

Noin parin tunnin ajomatkan päässä Dubaista löytyy kohde, joka palvelee ulkoilmaihmisiä sekä luonnonystäviä. Hattan karut vuoristomaisemat antavat osviittaa, miltä elämä kuussa voisi tuntua. Hatta tarjoaa mitä monipuolisimpia aktiviteetteja aina vuoristopyöräilystä melontaan käsittämättömän turkoosilla järvellä. Koko asetelma Hattassa on todella elokuvamainen. Alueella on myös mahdollisuus majoittua astetta luksuksemmin asuntovaunussa turkoosin järven äärellä, vuorten keskellä. Alue muistutti itseäni kuuleiristä ja oli olemukseltaan jopa surrealistinen. 

Hatta sijaitsee myös aivan Omanin rajan tuntumassa, joten samalla voit pistäytyä rajan takana laajentamassa omaa Lähi-idän tuntemusta. 

9. Burj Khalifa - maailman korkein rakennus

Otto Lilja

Tämä kohde löytyy vinkkinä varmasti lähes jokaisesta Dubai-matkaoppaasta, mutta siihen on syy. Maailman korkeimman rakennuksen huippua ei vaan voi missata. Kävimme itse ihmettelemässä futuristisen Dubain innovatiivisinta taidonnäytettä 154-kerroksen VIP ylätasanteelta, jonne saa lippuja alkaen 370 UAD (n. 90 EUR). Alemmallekin tasanteelle pääsee edukkaammin, mutta kaksi erilaista kerrosta kokeneena ylätasanne vie omasta mielestä voiton. Mene, koe ja hämmästy. Burj Khalifa ei tosiaan löydy turhaan kestosuosikkina lähes jokaiselta Dubai matkavinkit-listaukselta. 100% Mind blowing-kokemus alusta loppuun jo ensimmäisistä kerroksista lähtien.

10. Iltapalaa Global Villagessa 

Global Village on yksi Dubain herkullisimmista taidonnäytteistä. Vietimme täällä yhden illan ja etenkin ruokahermot nauttivat kokemuksesta suuresti. Täällä pääset nauttimaan mitä monipuolisimmin maailman eksoottisista keittiöistä aina Balkanilta Lähi-itään ja sieltä Kaukasian kautta esim. Thaimaahan. Bosnia-Herzegovina, Kazakhstan, Etelä-Korea, Mexico...You name it! Global Villagessa ei pääse kenelläkään cravingsit yllättämään ja pienellä sisäänpääsymaksulla avautuu lähes kaikki maailman keittiöt yhdellä tarjottimella. Global Village sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Dubain ytimestä ja perillä odottaa jotain todellakin ainutkertaista. Pidä vaan huolta, että maha on tänne tultaessa tyhjä!

Iskikö matkakuume? Omat top Dubai matkavinkit olivat siinä. Mikäli on uskominen menneisiin elämiin, olen varma, että oma vaikutusalueeni sijaitsi jossain päin Persianlahtea. Lähi-idän meininki ja arabialainen kulttuuri ovatkin aina kiehtoneet itseäni suuresti. Täällä päin maailmaa olen aina tuntenut harvinaisen kotoisaksi ja Dubai ei tosiaan tehnyt tähän poikkeusta. 

xx Otto

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.